Last news in Fakti

26 Април, 2021 19:28 7 642 46

Манолова внесе предложение за преизчисление на пенсиите

  • мая манолова-
  • пенсии

Целта е да се създаде баланс между пенсиите на хората, пенсионирали се преди 2018 г. и тези след това

Манолова внесе предложение за преизчисление на пенсиите - 1
Снимка: Изправи се.БГ

С промени в КСО Манолова предлага добавката от 120 лв. за храна към пенсиите да обхване и пенсиите под 300 лв.

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе промени в Кодекса за социалното осигуряване за преизчисление на пенсиите.

Предложението е всички пенсии преди 2018 г. да бъдат преизчислени на база средноосигурителния доход за 2018 г. – 889,90 лв. По този начин ще са подкрепени 1 570 000 пенсионери или 75 % от пенсиите ще са преизчислени, подчертава Манолова в мотивите към законопроекта.

Преизчисляването на пенсиите ще струва на държавния бюджет допълнително 110 млн. лв. на месец до 1 юли 2021 г., 185 млн. лв. на месец след това, а за 2022 г. - 2,28 млрд. лв.

Целта е да се създаде баланс между пенсиите на хората, пенсионирали се преди 2018 г. и тези след това. В същото време ще се намалят диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините, пише още в мотивите.

С промените в КСО Манолова предлага и финансовата подкрепа в размер на 120 лв. за хранителни продукти, въведена със Закона за държавния бюджет за 2021 г., да се отнася и за пенсионерите с пенсия до 300 лв. В момента помощта е предвидена за пенсионерите, които заедно с добавките и компенсациите взимат пенсия между 300,01 лв. и 369 лв. включително.

Допълнителната подкрепа ще получат 289 хил. пенсионери. За мярката са необходими близо 35 млн. лв. допълнително от държавния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бен Хур

    25 70 Отговор
    Ей зор да се хареса на хората... но пак няма да е в парламента на следващите избори

    Коментиран от #14, #34

  • 2 choki

    77 9 Отговор
    То май само Хаджигенов и Мая имат желание да управляват, другите се изпокриха ?!

    Коментиран от #23

  • 3 Си ган

    21 51 Отговор
    Майче, колкото и да се напъваш май не е момента за Парламента :)
  • 4 жжжж

    62 17 Отговор
    Мая е една от малкото които работят, за разлика от нищожествата от ИТН

    Коментиран от #10

  • 5 то май

    64 18 Отговор
    само Мая Манолова работи с хъс в този парламент и то, както трябва.
  • 6 choki

    67 16 Отговор
    Мая го прави както си трябва, докато Борисов го правеше предизборно!

    Коментиран от #16

  • 7 безпартиен

    50 14 Отговор
    И най-големите пенсии получават тези които са служители със заплати от държавен бюджет!Това са все генерали,полковници,бивши депутати,министри,областни,кметове,БКП партийни секретари т.е всички тези които не са внесли и лев в бюджета!

    Коментиран от #45

  • 8 Последния Софиянец

    57 22 Отговор
    Не съжаляваме че пратихме Мая в парламента.

    Коментиран от #43

  • 9 Аналитик плюс

    24 47 Отговор
    Колко е хубаво така. Популистки да предлагаш да се раздават пари, без да носиш правителствени отговорности за бюджета. Ех, живот, живот....Пей сърце....
  • 10 хъх

    25 11 Отговор

    До коментар #4 от "жжжж":

    Мая да изхвърли Бабикян, Хаджикян и Марийка Кап***, ако иска да влезе пак в парламента.
  • 11 Пепо

    19 52 Отговор
    Луд умора няма, та така и Мая .Тази лъже по вече и от телефонните измамници.
  • 12 Centurion

    28 12 Отговор
    То хубаво,ама дефицита е 5% до сега,кой ще актуализира бюджета???От къде ще дойдат парите,кое ще отрежете за да давате по грубо 100 лв отгоре на пенсионер?Трябва да подпомогнете бизнеса.Но Борисов е виновен Ананиев също, бюджета е предизборен.Администрацията не биваше да има увеличение на заплатите, или не в този размер!

    Коментиран от #24

  • 13 8767

    11 20 Отговор
    Мая Манолова - интервю по НОВА - 22.04.2016
    Мая не забравяй какво си казала в това интервю...
  • 14 А на кого

    34 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Хур":

    Трябва да се хареса? На Олигарси и крибчовци ли? Кое е осъдително и неправилно в предложеното от Манолова.Що за хора сте бе? Някой излезе с план,с предложения за добро на огромна част от обществото,и такива плоскоглавци- от твоя калибър,все ще търсят кусури.На вас ви трябват такива, като Царо.Да ви омайват с " Когато му дойде времето" и Оправяне за 800 дни.За цял мандат МРЗ нарасна с 18 лева,а пенсиите с кило наденица на месец.
  • 15 Тоди идиот

    16 41 Отговор
    Манолова е единствената причина, поради която се радвам на предстрочни избори. Самият факт, че няма да влезе в следващия парламент ще й даде достаъчно време за лечение, а за хората отвратени от трескавата й ялова "активност" ще настъпи облекчение.

    Коментиран от #19, #26

  • 16 Предизборно

    9 15 Отговор

    До коментар #6 от "choki":

    Щото тя не го прави предизборно!?

    Коментиран от #18, #28

  • 17 Бай Събин

    27 5 Отговор
    Еха, браво Мая и аз ще взема тия прословути 120лв хах
  • 18 choki

    30 3 Отговор

    До коментар #16 от "Предизборно":

    Ами тя не иска предсрочни избори при условие, че в парламента има 165 гласа антиГЕРБ !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Грамотен

    15 34 Отговор
    Какъв баланс на пенсиите предлага кукувицата. Кой каквито осигуровки си е внасял -такава пенсия ще получи! Комунистически подход - на всички по равно! Предизборен популизъм! По време на протестите предупреждавах за триото и Лая, ама пусто его и лакомия - провалиха протеста. Повече парламент няма да видят!

    Коментиран от #33

  • 21 восток

    17 5 Отговор
    Да вдигнат пенсиите с 500лв !Дубайския има достатъчно пари за да плаща надбавките за много години напред.Мая да се захваща с въпроса ,може и галеви да се включат.
  • 22 пешо

    15 11 Отговор
    и тази не ми допада, преди време си изтеглих хората от едни срещи с нейно участие. алармаджийка, често повърхностна. и не знам какви са мотивите ѝ. но каквито и да са - това, което предлага, е необходимо. не може да е нормално обществото, в което едни пият всеки ден по бутилка уиски за 300 лева (примерно), а други мизерстват цял месец с тия пари. просто не може!
  • 23 ВЕРНО БЕ

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "choki":

    САМО ТЕ СА КАНДИДАТИ ,ЗА УПРАВЛЯВАЩИ !! И ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО ...ЗАЩОТО НЯМА ДА СА ВЪВ НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ!!! ЛЕСНО Е ДА ОБЕЩАВАШ .....ТОВА КОЕТО ГО НЯМАШ !!!
  • 24 INOT

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Centurion":

    Парите са налице, само да се приеме всички обществени и държавни служители да си плащат пенсионните и здравните осигуровки както тези в частния сектор!
  • 25 Скорпи

    9 0 Отговор
    Защо не казаха че ще се получава от всички вземащи до 369лв няма от....до...Поредната дивотия..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да ама не

    13 0 Отговор
    Би било могло да бъде, но зависи на когао му отърва и кой ще кеши на следващите избори по 50–100, вместо хората да си получат ЗАСЛУЖЕНОТО възнаграждение за труда си през годините, в които са работили и съответно плащали осигуровки. В тоя ред на мисли...сетих се за т.нар. "ергенски данък" в годините преди 89–та. Само ми е чудно тези парички къде потънаха???
  • 28 фрт3

    11 6 Отговор

    До коментар #16 от "Предизборно":

    Не е предизборно. Преизчислението ще остане и занапред. Преизчислението трябваше да бъде направено отдавна. Но ГЕРБ държа пенсиите без актуализация от 2008 год.
  • 29 Мила

    12 0 Отговор
    От 2008 г. не са актуализирани пенсиите. Това е най-справедливото решение. Раздаването на пари само на най-ниската пенсия нарушава принципите на пенсионната система. Досега увеличаваха пенсиите на тези, които не са се осигурявали. Какъв е тогава стимулът да внася осигуровки?!
  • 30 Одобрявам

    6 9 Отговор
    Аз харесвам Мая Манолова и мисля че тя би могла да бъде един прекрасен Премиер на България.Ванга е предрекла че руса жена ще спаси България.А тя наистина е загрижена за бедните и онеправдани пенсионери. За съжаление голяма част си отидоха с тази пандемия която беше контролирана и не както трябва овладяна от Вожда...

    Коментиран от #42

  • 31 Виолина

    6 2 Отговор
    Тази е приятелка на Остап, който отдавта кара подземния влак.
  • 32 дядо Шишарко

    6 1 Отговор
    Ко не, откъдя на къдя ша хвърля мандата бря. Ся Кавуня, ша даде мандата на Краднелия бря, с ония рунгел Румен Гечев, дет ми гепи парите за старини пак да на ограбят бря. Я ша опъна ушите на унуките, повеке да не хвърлят за Чалгаря, щото няма топки бря. Я тайно от бабата, ша пусна за Маямата, че кват е шавлива, ша ми изрони мамула бря, само да са окъпи, че бая вони бря.
  • 33 Не си наясно

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Грамотен":

    -хайде попитай знаещите какво значи "преизчисляване". Защото например ако имаш 40 години стаж до 2010 /примерно/ - и си си плащал всички осигуровки - и имаш същия стаж на същата позиция, но се пенсионираш през 2020, разликата н пенсиите ще е доста голяма. И минимализирането на тази разлика според теб е комунистическо? А знаеш ли, че има държави, вкл. и в Европа, където пенсиите са доста близки , независимо от големите различия при заплатите - ама тези страни не са комунистически? пРЕПОРЪЧВАМ ДА ИЗБЯГВАШ ШАБЛОНИТЕ И ДА СЕ ИНФОРМИРАШ ОБЕКТИВНО...

    Коментиран от #44

  • 34 На мен

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Хур":

    ми хареса, защото моята пенсия е 294 лв. и не знам защо няма да получа 120 лв. "помощ" за храна
  • 35 Гневен бургазлия

    5 2 Отговор
    Предпочитам данъците мида отиват при нуждаещите се пенсионери и инвалиди... Отколкото за пътища които не се правят.. А парите се откланят в джобовете на мафиотски кръгове.. ПОДКРЕПЯМ!
  • 36 ДАВАЙ ОЩЕ

    5 3 Отговор
    ЗА БЪЛЪЦИТЕ НОВА УЛОВКА ..ЗНАЕ ТЯ ,ОТ СТАРА КОЗА ЯРЕ Е...
    МНОГО СМЕ БЪЛЪЦИТЕ МАЙЧЕ,ПАК СИ ВЪТРЕ..ЩО Е БЪЛЪК С ТЕБ Е..
  • 37 Гост

    2 2 Отговор
    Галева,поиграй си още малко на парламент,като за последно,щото няма повече,не само ти де и там арменците и адвокатчетата от НБУ.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 възмутен

    3 0 Отговор
    МОДЕРАТОР, защо ме триеш, че казвам истината, че Мая краде платформите и програмата на БСП. ДРАЗНИ ЛИ ТЕ БСП????
  • 40 айде де

    4 0 Отговор
    под натиск на ВМРО бе вдигната на 300лв. минималната пенсия, аз получавам 336лв при 48г.трудов стаж, приносът ми никак не е малък, а какъв е приносът на 300лв. пенсия, без тр.стаж или още по лесно с фалшиви медицински причини, защо да получават колкото мен, като не са работили колкото аз, това приравняване е недостйно и обидно,наявам се на справедливост, когато аз съм работила имашеработа за всеки, но някои са се скатавали и сега се нареждат без срам
  • 41 Осигуряващт се

    0 0 Отговор
    Тези за които става въпрос не са внасяли осигуравки! Сега на гърба на всички Нас ще им увеличат пенсиите! Ураа!:)
  • 42 Светец

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Одобрявам":

    Казала е още че ще бъде далавераджийка! Ще върти сумати далавери, ама всичките ще бъдат в полза на народа!:) Тя, ще стане светица!:) Света Безсребеница!:)
  • 43 Медец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Що?! Пчелари ли сте?!:)
  • 44 Десен

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Не си наясно":

    Предполагам че си изключителен математик!:) Също, като Мая! Давай! Щом става въпрос да се вземат едни пари, тия които ги вземат са съгласни!:) Виж, тия които ги дават...!:)
  • 45 Гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "безпартиен":

    Че ти дето никога не си се осигурявал какво искаш?!
  • 46 Готиния

    0 0 Отговор
    Аз да питам тази ненормалната Мая тъпата нали щеше да предлага 1400 леа депутатска заплата или само на приказки ги предлаа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове