27 Април, 2021 06:51 3 848 51

Доц. Борис Попиванов: Слави се готвеше за трето място, второто е най-неблагоприятно

  • доц.борис попиванов-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • избори

Според политолога партиите са продължили предизборните си кампании в 45-ия парламент

Доц. Борис Попиванов: Слави се готвеше за трето място, второто е най-неблагоприятно - 1
Снимка: БГНЕС

"От "Има такъв народ" казаха, че няма такъв мандат".

Коментарът направи пред БНР политологът доц. Борис Попиванов. Той прогнозира, че най-вероятно ще има предсрочни избори в разгара на лятото.

По думите му това е първи случай в 30-годишната политическа история на страната, при който предсрочни избори има непосредствено след проведени редовни.

Според него партиите са продължили предизборните си кампании в 45-ия парламент:

"Това упорито залагане на предизборно поведение в следизборни условия лишава повечето партии от основание да претендират за нещо повече".

Доц. Попиванов обясни, че има световна практика, според която след избори партиите започват да търсят възможност за съюзи, но у нас те са избрали другия подход - да продължат да се разграничават, което той определи като уникалност на 45-ото Народно събрание.

Политологът акцентира, че краткият живот на този парламент няма да позволи да се направят никакви големи промени, освен в Изборния кодекс:

"Както за прословутия План за възстановяване, така и по отношение на актуализацията на бюджета. По повечето социални и икономически въпроси, които засягат непосредствено живота ни, този парламент няма да има технологичното време да направи нищо. Така ще отлагаме проблемите".

Слави Трифонов се е готвил за трето място, допусна доц. Попиванов и определи втората позиция на ИТН в парламента като най-неблагоприятната позиция:

"При трето място, ще казва, че е против статуквото и да иска предсрочни избори. Ако беше на първо място, щеше да се чувства задължен да направи правителство. Второто място беше най-неблагоприятното за него и той не почувства способността да успее да сформира правителство, в което ИТН да има по-малко от необходимата парламентарна подкрепа".

Той посочи, че президентът няма самоволно да бави връчването на втория и на третия мандат, но би могъл да направи това, ако в парламента се постигне договорка за спешно действие по няколко законопроекта, примерно по актуализацията на бюджета.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сланина и Зурла

    14 13 Отговор
    Божкеее,тоя като му видя суратя и вс е ясно
  • 2 Някой си

    18 10 Отговор
    Ти пък от къде разбра?!
    Славуций и хората му се криеха през цялото време и дума не обелиха....
  • 3 Петър

    13 6 Отговор
    Сега Радев ще управлява,най малко четири месеца.

    Коментиран от #5

  • 4 На калпав

    17 3 Отговор
    еди какво си , вълната му пречи !
  • 5 не мерси

    12 24 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Но Радев е комунист, има съветско съзнание, продукт на НРБ.
  • 6 Последния Софиянец

    18 23 Отговор
    Имах сериозни съмнения към Слави ,а той се оказа честен човек.Не се полакоми за премиер и не се сдуши със партиите на статуквото и задкулисието.Моите извинения към него!

    Коментиран от #14, #16

  • 7 Пучо Капучо

    12 4 Отговор
    А така, да си дойдем на думата - този нацели право в десетката. Кой можеше да предположи, че ИТН и БСП ще са с разменени позиции? Кой? Никой! Може би само Борисов с ЦИК-аджията Константинов...

    Коментиран от #10, #35

  • 8 Важно е че има промяна,

    9 12 Отговор
    А ,,Цар Плъх" се завря в луксозната си дупка в Банкя !!!

    Коментиран от #11, #26

  • 9 4444

    7 14 Отговор
    ИТН знаеха, че печелят, но герб фалшифицира
  • 10 Последния Софиянец

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Пучо Капучо":

    Бях в Арена Армеец.Реалния процент на Слави беше 20 процента,а на БСП 10 процента.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 доц Попиванов?? Кой ви дава тези

    10 5 Отговор
    Степени!! Сами, "аз на тебе, ти на мене" !!! Погледни Европа колко, често се правят избори в Много държави???? И какво от това!!! Нормални, Правови държави, не държави на Мафията!!! Изчезвай подлога!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 кабел

    15 6 Отговор
    Казахъ:От чалгар нищо не очаквайте! Приказките хляб не месят.
  • 16 КуКу Къш

    15 11 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Славчо се показа като най-обикновен страхливец.
    Когато някой иска да направи нещо, намира начин. Когато не иска, си намира оправдания.
    Ако беше държал на предизборните си обещания, да се каже, че не е имал подкрепа. Но той отстъпи от тях за да влезе в разни договорки, от които после се отказа, защото щял да бъде зависим. Зависим от кого? Във всеки случай не и от ГЕРБ. И той какво си мисли, че някога ще има пълно мнозинство за да си прави сам политиката?!?!? Ха-ха, блажени са вярващите.
    Не, драги, той си правеше сметките да е в опозиция и само да напада партизански, което да му вдига рейтинга, но без да постигне нищо, защото много добре знае, че идеите му не се подкрепят от никой и е ясно, че като опозиция не може да ги прокара. Самата му цел за влизане в парламента е нечиста и неморална - за личен рейтинг.
    Така, че той се показа хем безпринципен, хем страхлив. Един хитрец на дребно, който получи повече отколкото очакваше и се уплаши.
    Няма такава партия, няма такъв гуру. Да се връща в пошлото си шоу и да не лъже повече хората.

    Коментиран от #18

  • 17 Последния Софиянец

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "И славе ОТТЕЧЕ У КАНАЛА":

    Съд и ЗАТВОР скоро ще има.Генерал Румен Радев поема властта.Бъди спокоен!
  • 18 Последния Софиянец

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "КуКу Къш":

    На следващите избори организирани от Румен Радев партиите на протеста ще имат мнозинство и ще направят правителство.

    Коментиран от #20, #24, #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Курти

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Ха дано, ама надали.
  • 21 ЧАЛГАТА

    5 3 Отговор
    СЕ ИНТЕРЕСУВА САМО ОТ ДАЛАВЕРИ И ПАРИ . А ПОЛИТИКАТА МУ Е ТЪМНА ГОРА.ТЪП И НАГЪЛ.ПАК СЕ МИНАХ С ИЗБОРА.
  • 22 По какво разбират

    10 5 Отговор
    Въобще си нямат на идея за класирането. Трябва да признаем, че твърд електорат имат само БСП и ДПС, като и при смяна на лидер са в парламента, а ГЕРБ без Бойко простака, са аут от политиката. ГЕРБ са четвърти под ред , ако премахнем ромските гласове. АнаЛизатори да видят вота от чужбина, това е реалния вот на българина.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сър Пичук

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Да бе, да. Във време на война с пандемията главнокомандващия действаще срещу народа си, като убеждаваше, че няма такъв враг (Коронавирус). И го правеше не от заблуда, а за лична изгода - за политчески дивиденти и втори мандат.
    Не събра нито веднъж КСС за да се обединят усилията на всички - политици, синдикати, работодатели, бизнес, здравни експерти в името на по-бързото и леко преодоляване на кризата. Той абдикира от позицията на президент и главнокомандващ, заемайки позицията на опозиционер-критикар. Не показа лидерски качества и грижа за нацията, робувайки на егото си и личната неприязън към ББ. Това струва на България хиляди животи, фалирали бизнеси и огромни материални загуби. И той трябва да си поеме вината.
    Този гражданин не може да организира нищо, защото не става за такива неща.
  • 25 Ясно е

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "По какво разбират":

    Само ,че ти съвсем си нямаш представа за класирането.

    Коментиран от #28

  • 26 Факт

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Важно е че има промяна,":

    А бе пич...каква промяна те гони тебе...Ако Борисов говореше надменно и простовато...какво да кажа за този тип Слави..чуй му интервюто..ще цитирам разни..реплики..не знам на какъв език са..*"КВО ОТ ТВА"...тва са изрази ама буквално на мутра..кой възпитан човек ще ти каже..кво от тва..кой..?Не го било страх..Но го е страх защото щяло да е самоубийство..последно страх ли те е или не те..изясни се човече..герб като управлява толкова години в коалиция..и то никак лошо,да не би да е станал камикадзе...Слави буквално ни казва..искам да управлявам еднолично да няма кой да ми извива ръцете,да разбираемо е..и е прав..само че това означава че и няма кой да ти следи измамите...и трето какво означава Ами какъв е проблема да има избори..Ами проблема че ако сме в криза..както казва Слави .тогава от къде ще идват тези стотици милиони за избори щом сме в криза...народа бил определил да не управлява никой ..Не знаех че има хора които гласуват с цел да нямаме управление...и да си играем на избори докато спечелиш "ти".....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе политолог

    6 8 Отговор
    измислен, Слави вече не е актуален, той приключи!! Големият стратег и политик си остава Борисов. Есента пак ще управлява. Този, който те е учил на политика явно е с купена диплома като твоята.

    Коментиран от #31

  • 30 КуКу Къш

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Аз не бих се радвал военен да ме управлява. Едва ли може да има нещо по-далечно за демокрацията от военните порядки. Цял живот под пагон, където всичко става със заповеди - които изпълняваш или издаваш, някой да е прав и да те командери само защото има една звездичка повече от теб или е бил малко по-дълго в армията от теб не ми е идеала за управление на държавата и живот.
    Няма държава с военни начело, която да е нормална и просперираща.
    Внимавайте какво си пожелавата, защото може да се случи.

    Коментиран от #32

  • 31 Бойко Разбойко

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Абе политолог":

    А така!Ще ти дигна надника!
  • 32 Последния Софиянец

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "КуКу Къш":

    Ако си учил история трябва да знаеш че винаги когато партиите са изпадали в задънена улица е идвала армията и ги е разчиствала.Рестарт и нещата тръгвали напред.

    Коментиран от #42, #43

  • 33 Георги Илиев Митев

    7 1 Отговор
    Герберите управляват . Протестите продължават . Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби . Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува . Стадото мълчи , кротува . Социолозите - агенти ще надуват тез проценти . Вождът е непобедим , с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев . София (2021).

    Коментиран от #50

  • 34 Факт

    3 3 Отговор
    Даже направо Борисов да поиска от заем от Европа 2-3 милиарда ..само за избори..за да може да гласуваме тази година 20 пъти до като туко виж спечелиш ти..да само че народа не е определил "да не управлява Никой"..определи да управлява герб .28 процента..и ако не е герб да си ти..ама ти си нямал подходящите партньори...значи сега да гласуваме и твои евентуални подходящи партньори..само че народа се пита..Ти кога и с какво доказа че можеш да управляваш..че народа да гласува за теб..че и за подходящите партньори ...ти да не мислиш че при следващи избори ще имаш 80 процента от гласовете..на този филм ли се надяваш...това няма как да стане..и след следващите избори пак ли ще казваш Ами няма с кой да се коалираме...и пак избори...
  • 35 Причината

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пучо Капучо":

    Гергостанишевата шайка с кръвопролитната си битка повече от година постигнаха спада на изборните резултати за БСП, но по този начин изписаха вежди на Нинова.

    Сега тя не е длъжна да прави кабинет, а при следващи избори ще вдигне резулата на социалистите, поради отлив на избирателите от другите партии.
  • 36 Ами да

    2 5 Отговор

    До коментар #28 от "А ти бе трол":

    твърдиш ,че 800 000 гласа на последните избори са ромски гласове и ГЕРБ нямали твърд електорат е меко казано- шизофрения.
  • 37 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Терористична груба куци шахматисти ме преследват, да ме бият с патерицата. Искрено изплезен Ваш славуц.
  • 38 пешо

    3 0 Отговор
    "у нас те са избрали другия подход - да продължат да се разграничават"
    мчи, как няма да продължават - в някои от случаите въпросните "политически сили" са силно зависими. кукловодите, на територията и отвъд, са им дали звонк при определени условия. и тия условия са неотменни, види се. например: не може аец "белене", може правата на лгбт+ и т.н.
    и в резултат въпросните силици са недоговороспособни.
    нящу таквоз.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Факт

    4 4 Отговор
    ..и пак ти казвам..1 милион са гласували за ГЕРБ не на случаен принцип..а защото са доволни от управлението им....и Борисов е доказал като способен да управлява...ти кажи с какво си се доказал че можеш да управляваш държава...защото ти си един символ на някаква промяна...но никой няма и бегла представа...тази промяна ...дали ще е на по добре..или на поредното сриване и фалиране на държавата....с две думи хората ти се доверяват на сляпо...ти не си управлявал до сега ..за да знаят хората..какво можеш и какво не...да знаем че можеш да пееш факт..ама си нямаме на представа дали можеш да управляваш държава...пак факт..да не говорим че в момента държавата не е фалирала че народа да тръгне да гласува за първият им познат по физиономия...както беше преди време..и ако трябва да съм честен .аСе чудя защо искаш да управляваш еднолично като и ти самия знаеш че няма да я докараш до никъде...
  • 41 ГОЛВОД

    1 4 Отговор
    РАДЕВ Е БЕСЕН ЧЕ НЕ Е МЕНТЕ ГЕНЕРАЛ КАТО ТИКВОЧА !
  • 42 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Последния Софиянец":

    ..да хубаво ще е армията да разчисти всички..само дето Армията я няма...а и ако целта на армията ни е са си чисти политиците ни ....то това ще е най безсмислената армия в света...с две думи да имаме армия да може да ни върши превратите...само че ако дойдат някои по умни управляващи нали се сещаш че ще почнат да наливат милиони в армията...за да не ги пипат..а пък народа да си умира от глад..и като идеш да ревеш пред парламента армията ще дойде да изчисти теб...та като даваш идеи..не е зле да имаш предвид и отрицателната им страна...щото тук ми се струва сте повече мечтатели от колкото реалисти...а ти колко мечтатели познаваш които са сбъднали мечтите си..аз не познавам. Никой..едни искахме да станем футболисти други лал
    Актьори трети каратисти. Е да ама сега се занимаваме със съвсем съвсем различни неща...така че мечтите са хубаво нещо...ама като пораснеш разбираш че филма е друг...и от 1000 мечтатели Един ако си е сбъднал мечтата си е чисто чудо...
  • 43 КуКу Къш

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Последния Софиянец":

    Ами учил съм и съм забелязал, че военните "оправят нещата" предимно в банановите или слаборазвитите държави. И след това те не започват да цъфтят. Каквото и да се говори по улиците, каквито и опорни точки да се разпространяват, ние не сма такава държава.
  • 44 отврат

    2 1 Отговор
    точно така, за трето място си гладеше панталона - хем да няма отговорност да прави правителство и да челпи дивидент, че е против всичко кофти, хем да злослови срещу всички останали и да внушава, че той е най-честната марийка от най-горната махала.
    Сега като му се наложи да бяга от отговорност лъсна ясно, че е патерица на борисоф. то те и двамата са с патерици де. леле каква вопиюща липса на въображение. и борисох и трифоноф не могат да надскочат многострадална Геновева. Цирк, безобразие, отврат. Господи слез и си прибери верисиите.
  • 45 да питам

    0 0 Отговор
    А какво щеше да се промени , ако Слявчо беше на първо място ?!!

    Коментиран от #46

  • 46 КуКу Къш

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "да питам":

    Ами нищо, защото те не могат, а и не искат да управляват.
    Най-сладко е да си в опозиция в Парламента, защото критикуваш на воля, а когато дойде време за равносметка казваш "Борих се, опитах всичко, но не ми позволиха".
    Докато ако си управляваш вече имаш отговорности и утре ще те питат защо не си използвал властта си за да правиш това, което си обещавал и заради което са те изпратили във властта.

    Коментиран от #47

  • 47 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "КуКу Къш":

    Не съм фен и привърженик на М.М. ама е предложила депутатската заплата да е 1400 лв. Ако това стане,то няма да стане де, тогава ,,сладкото" да си въобще в Парламента ще стопи като ланшния сняг.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 КуКу Къш

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Там заплатите не са за подценяване, но не са главното. Депутатите взимат страшно много пари за участие в различни комисии и комисийки, взимат безотчетни, ползват коли, пътуват си насам натам, рядко по служба, а Парламента (ние) плащаме, имат имунитет и главното, въртят бизнес и далавери. Те разполагат с информация, която простосмъртните нямат и тя помага да се сключват изгодни сделки. Преди време го бяха хванали един да дава такава информация по телефона от тоалетната в Парламента. Бърза за да изпревари конкурентите, които също имат депутати. Някои пък приемат закони, които пряко касаят бизнесите, които те и тяхни близки имат. Абсолютен конфликт на интереси, но никой не се впечатлява.
    При капитализма формулата за бизнес е "Пари-стока-пари прим", а у нас е
    "пари-участие в политиката-пари прим".
    Малка разлика, но съществена.
    Аз лично съм против да се дават народни пари на партиите за да издържат огромни централи и партийни апарати и в крайна сметка да работят само за себе си. Запона за политическите партии трябва да се обърне с хастара навън и те да станат слуги на народа, а не да работят за себе си от негово име, а той да ги храни.
  • 49 КуКу Къш

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Да добавя само, че с приемането на един лобистки закон или такъв, устройващ определени супер-богати хора, прокарващите го биха си оправили положението за цял живот. За някои хора няколко милиона са пари за семки, ако става въпрос за спасението им.
    Така, че предложението за 1400лв си е чист популизъм, който предварително се знае, че няма да се приложи, но дивидентите от от него ще свършат добра работа в предизборната кампания.
  • 50 Страхотно

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Георги Илиев Митев":

    написано но вожд няма да има вече личи си по всичко.

    Коментиран от #51

  • 51 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Страхотно":

    ....аз не мога да кажа дали ще има вожд някога или не...но според мен тоя вожд свърши доста добра работа много добра бих казал дори..за разлика от тези всички преди него .така че..това че на теб не ти харесва вожда..1 милион хора а не кокошки за гласували именно. За вожда..и точно защото управлението му не беше никак лошо...дори напротив...и това дали ще дойде този вожд отново зависи единствено и само от това каква работа ще свършат тези след него....а като гледам какви ги вършат..за сега...нищо чудно вожда да си се върне много скоро...поне става за вожд..а не се крие като мишка от котка....според вас защо Слави се крие зад други хора ..избира си друг премиер..и т.н. да може утре като фалира държавата ..да каже ..опа мен не ме винете има си премиер...и пак да си измие ръцете с друг....такива мишленца говорещи на буквално на мутренски "кво от тва" ..не ми ги давайте за олицетворение на промяна..тоя човек е отвратителен само като го слушаш.с каква надменност говори..такава промяна ли ни предлагате....по добре прост Вожд-Борисов, вместо "умна мутра"-славчо ,не съм страхливец,но ме е страх...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове