Last news in Fakti

7 Май, 2021 10:51 3 632 26

Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела

  • рнк ваксини-
  • антитела

Трябва периодично обаче да се следи нивото на защитата“, обясни специалистът

Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Около 6 месец е критичният срок за антитела при преболедували COVID-19, каза управителят на медицинска лаборатория д-р Недялко Калъчев в ефира на bTV.

„Имаме колеги, които се бяха заразили през май 2019 г. и към края на януари 2020 г. имаха прилични антитела, но сериозно спадат. При тежко преминалите през коронавируса също се наблюдава силна защита. Трябва периодично обаче да се следи нивото на защитата“, обясни специалистът.

Той добави, че РНК ваксините дават много антитела. Особено при „Модерна“ това се случва и след първа доза, обясни Калъчев.

В международен план вече се върви към стандарти при измерване на защитата. Неофициално се приемат вече 130 международни единици като достатъчно ниво на протективен имунитет, добави експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    13 7 Отговор
    Дават коктейл от химикали които убиват бавно.

    Коментиран от #4

  • 2 Математик Бан

    8 7 Отговор
    Тпците като се ваксинират аз след тех нема се ваксинирам и па шеминем метър

    Коментиран от #13

  • 3 Псевдоним

    15 6 Отговор
    РНК ваксините са експериментална генна терапия с неясен резултат.
  • 4 456

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Те такива убити като теб колко да ги убият
  • 5 Наблюдателен

    19 0 Отговор
    "Имаме колеги, които се бяха заразили през май 2019 г. и към края на януари 2020 г. имаха прилични антитела."

    А, Ковид-19 не се ли появи в края на 2019 или бъркам нещо. :)

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Аз изкарах

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдателен":

    ... грип с подобни симптоми още през март2019г!!! Обаче си трая!!!
  • 7 jigga

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдателен":

    Така е в България първите случей бяда дори на 8 Март 2020 г.Сигурно е искал да каже Май 2020г и Януари 2021г.
  • 8 провинциалист

    5 1 Отговор
    "Неофициално се приемат вече 130 международни единици като достатъчно ниво на протективен имунитет"
    Какви са тия единици? При антигенен тест Abbott Diagn. SARS-CoV-2 IgG II QUANT (VNT) протективният титър е 1050; при него имах резултат близо 890 без ваксина и без боледуване...

    Коментиран от #21

  • 9 Разбирач

    6 1 Отговор
    Дааа дава много антитела а веоятно и много парични знаци в сметката ти.
  • 10 Емил Станоев

    11 2 Отговор
    Въпроса ми към тоя Доктор е : Докторе , все още никой не е взел наградата от 1 милион и половина евро за Изолирането на тоз мистериозен вирус к-19 -- Защо не се опитате вие ? И срещу какво тез мистериозни ваксини създават антитела ?

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    7 1 Отговор
    Стига сте дрънкали глупости бе, другари доФтори! Кажете най-накрая нещо за клетъчния имунитет, как да го изследваме, доколко ни пази и т.н. Защото въпросните "антетела" не са панацея и няма нормален, здрав организъм, който да ги произвежда цял живот! Зор колко са "полезни" ваксините, които произвеждат "много" антитела, но доколко са полезни, трайни и какъв е клетъчния имунитет от тези ваксини - ни дума, защото "важното" е да върви търговията с тях... Може да се окаже, че клетъчния имунитет е по-силен при преболедували вируса организми, но това никой няма да го каже!

    Коментиран от #15, #23, #25

  • 13 Ваксиниран

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Математик Бан":

    Бе дано минеш! Ама, оня ден почина приятел от ковид, който беше на същото мнение, като теб! Както, прецениш!
  • 14 художник

    3 2 Отговор
    антихора и антинаука! антиздраве и антисвят!
  • 15 Комшия

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Стига да проболедуваш!:) Може и да не успееш! Преди около месец се гътна една комшийка! Жена, ум да ти зайде! Спортен тип! Не помнеше да е боледувала от каквото и да било! Присмиваше се на тези, които се страхуват! Остави две невръстни деца сирачета! Да му мисли мъжа и!
  • 16 456

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Емил Станоев":

    "Боже, колко мъйа има по този свят..."
    Все още ли има хора, които не вярват във вируса?!?

    Коментиран от #17

  • 17 провинциалист

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "456":

    Човекът не е казал дали вярва или не във вируса. Чети внимателно.
  • 18 Госあ

    0 0 Отговор
    Простолюдието все едно продава сирене на пазара. Досега всички са единодушни, че всички ваксини предпазват неопределено време от най тежката симптоматика. Разликата е, че някои сами по себе си развиват тежка симптоматика. Иначе, отначалото беше абсолютно ясно, че тези ваксини ще са ефективни точно толкова, колкото и противогрипните. Въпреки стоте процента на хамериканските. Разликата е, че когато държавата не е в ръцете на олигархията, а обратното - големите корпорации са в ръцете на държавата, на първо място е безопасността и след това печалбата.

    Коментиран от #19

  • 19 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    "Досега всички са единодушни, че всички ваксини предпазват неопределено време от най тежката симптоматика."
    Не, започна се с пропагандиране, че ваксините са мана небесна и единственото средство за връщане към стария начин на живот.

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "провинциалист":

    Точно затова казвам, че все едно продават сирене, а не РНК и ДНК ваксини. Аз не знам има ли някой, който вярва на плоската им пропаганда още. Но действително, всички одобрени в съответните страни ваксини (щото ЕАЛ са картел и лобисти) имат защита от тежка симптоматика за неопределено време. Разбира се, преноса на вируса си остава. Всъщност, нормално е след ваксинация, хората да бъдат тествани масово за антитела и то периодично. За мен най елегантния подход са протеиновите ваксини и тестове за антитела след това. Като проблема е никакъв тези ваксини да се поставят и по често, защото са най безопасните. Антитела се мерят бързо, автоматизирано и с висока продуктивност. С десетина автоматизирани станции за Елайза (най точния количествен метод) може да се тества населението на София за няколко дни, а на България за няколко седмици. Освен това, тези станции са дългосрочна инвестиция за всякакъв тип антигени и антитела.
  • 21 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "провинциалист":

    Става дума за това,че референтните стойности при различните тестове са различни.Искат да ги уеднаквят,за да не се чудят хората имат ли или нямат достатъчно антитела.Преизчисляват ги по някакъв коефициент.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Явна е тенденцията,кучето си лае кервана си върви!Антителата слабо знаещи бг-показва,че тялото ви е ЗАРАЗЕНО И се бори с НЕЩО СИ!!!Нищо друго!Омръзна ми да говоря за Имун на Човека,затова гледайте си антителата и се боцкайте редовно!
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Единственния,който разбира от Материята ,която коментира Куцо и Сакато сте вие!!!Моите Уважения!Гледам дебат за спутник V в бг парламент.....Никой не говори за цена,всякакви доводи ,но не и цена!Спутник е доста по скъп от астрата,и това е основното,но никой не го казва.....Уж искат уж за доброто,но няма да стане.....
  • 24 доктор

    2 0 Отговор
    Господин лъжец в оставка, ИМА ЛИ ПЛАН ДЪРЖАВАТА ЗА РЕВАКСИНИРАНЕ НА ЗОЛ, ваксинирани м.12.2020 г.и впоследствие.
    Кога тези ЗОЛ ще подлежат на ваксиниране, къде и кой
    с какви ваксини, колко "игли" и пр. ще ваксинира ?
  • 25 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Мерят се с flow cytometry или дори могат да се сортират с FACS. Но това са скъпи методи и не са толкова достъпни. Освен това, има ли антитела, нещата са окей. И това не са неща в компетенцията на лекарите. Все едно от водопроводчик да искаш да ти оправя хардуера на компютъра.
  • 26 Кансер

    1 0 Отговор
    Това е добре. Какво става после, когато не спират да "дават" антитела, ак се нарича това?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове