Last news in Fakti

12 Май, 2021 22:41 6 588 38

Проф. Иво Христов: Машинното гласуване е скрит образователен ценз

  • проф. иво христов-
  • машинно гласуване

ГЕРБ имат шанс да станат истинска партия или да приключат съществуването си, смята бившият депутат от БСП

Проф. Иво Христов: Машинното гласуване е скрит образователен ценз - 1
Кадър Нова Нюз

"Според Румен Радев ГЕРБ не принадлежи към демократичните партии, защото вижда възстановяване на демокрацията в нашия политически живот без тях", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Иво Христов, геополитически анализатор.

За него президентът вижда това възстановяване чрез усилията на всички партии, без да има значение дали принадлежат към лявото, или дясното пространство. Проф. Христов заяви също, че това е шанс и за самите ГЕРБ да станат истинска политическа партия.

За днешните политически субекти той смята, че за известно време те ще бъдат сплотени от общото си настроение срещу ГЕРБ.

Бившият депутат добави също, че у нас се опитваме да заменим важния въпрос кого избираме на избори с процедура, въвеждане на нови правила, които не решават основния въпрос. Анализаторът вижда в машинното гласуване скрит образователен ценз.

Той смята, че след предстоящия парламентарен вот са възможни всякакви коалиции, а през отминалото Народно събрание много хора са преминали транзитно към следващите избори.

В новата партия на Жан Виденов проф. Христов вижда отцепване на гласове от БСП, но не и разцепване на партията, а за самия Виденов, към когото изпитва истинско уважение, той смята, че е показал как в политиката честността и достойнството не могат да съществуват.

"Няма добър народ и лоши политици, тези неща са зависими. Българската политическо общество не защитава свои социални групи, защото няма и такива социални групи, населението има "мизерна" политическа култура", категоричен бе проф. Иво Христов.

За него към РС Македония България трябва да има твърд подход, въпреки че това може да ни създаде вътрешен проблем.

"Няма спор за историята, историята е такава, каквато е и РС Македония или се съгласява с нея, или си стои там, където е", убеден е той.

"НАТО е организация на САЩ в Европа, щом сме казали "А" и сме влезли в Алианса, трябва да кажем и "Б" и да очакваме защита от тази военна организация. Но е нужно да бъде изяснено на нашите партньори, че България не е Украйна, не е и Полша. България ще понесе негативи от евентуален сблъсък между Русия и Украйна", каза още геополитическият анализатор.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    54 2 Отговор
    Джипът Q7 от смъртоносната катастрофа с участието на Олег Асенов от АПИ е на представител на консорциум от фирми с обществени поръчки за милиони

    Коментиран от #28

  • 2 TUTU

    81 10 Отговор
    ГЕРБ имат шанс да станат клиент на Кьовеши хаха

    Коментиран от #17

  • 3 хъхъ

    89 6 Отговор
    Да бе, образователен ценз...всичкото РОМ е със смартфони, гласуването с машина е елементарно. Може да затрудни само хората на възраст 70+, които се плашат от технологиите.

    Коментиран от #18, #24

  • 4 Преброяване на населението

    37 3 Отговор
    Избори после
  • 5 Ккк

    20 82 Отговор
    А скрийте го тоя вече
  • 6 Хенри Осми

    19 93 Отговор
    Ако ГЕРБ-СДС не са първи с огромно мнозинство, значи лъотчика е открабнал изборите.

    Коментиран от #33

  • 7 GnG

    85 13 Отговор
    ЕДНОЛИЧНАТА политическа партия ГЕРБ, я чака съдбата на ЕДНОЛИЧНАТА политическа партия НДСВ !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мдаааа

    12 1 Отговор
    Образователен ценз ... ??!
  • 10 Бездарници

    35 2 Отговор
    Затова в село Зорница всички са гласували за ДПС машино 100%
  • 11 sagittarius

    28 4 Отговор
    Много харесвам обективни анализи и не харесвам сляпото пристрастяване към партия, на която симпатизираш. Виждаш, че партията ти греши, назови го. Харесваш нещо, одобри го. Този анализ ми харесва , точно защото е обективен. Но като мислещ човек и аз имам своето мнение. ГЕРБ можеха да станат истинска политическа партия, ако бяха сменили лидера си. Винаги ще твърдя, че във всяка партия има умни хора. Но ГЕРБ нямаха смелостта да го направят, което няма да доведе и до промени в нея. В новата партия на Жан Виденов не виждам кой знае каква заплаха за БСП. Доказателство за това е АБВ. Не виждам заплаха за БСП и ако Станишев направи своя партия. Историята е доказала, че отцепиш ли се от партията си, нямаш никакъв шанс. Примерът е партията на Цветанов. Колкото до Жан Виденов не вярвам, че някой ще изпита носталгия по него, имайки предвид, че в началото на 90-те той организира едно комунистическо движение "Че Гевара", за което хората почти не чуха и разбраха. В същото време съм съгласен, че малка част от електората на БСП наистина ще намали процентите ѝ. За машинното гласуване и съм съгласен, и не съм. Щом възрастни хора и хора от малцинствата могат да работят с банкомат, въпросът с образователния ценз е малко спорен. Трябва да си абсолютно неук, за да не можеш да гласуваш с машината. Какво лошо има в това неуките да не участват във вота. Нима тяхното участие с хартиената бюлетина донесе някаква полза на държавата?! С последния абзац от анализа съм безусловно съгласе
  • 12 Фактология

    23 4 Отговор
    Но...но.но...Нито аз, нито българският народ е казал А чрез референдум, който не е провеждан ,а-то го казаха продажните политици.А те пък като кажат Б-ъъъ, тогава ще ядат шамарите от народа.

    Коментиран от #14

  • 13 САМО ГЕРБ

    15 52 Отговор
    Бойко ще ги разкове! На следвщаите избори се връшаме с поне 150% от гласовете!

    Коментиран от #23

  • 14 Руски еничарин

    13 34 Отговор

    До коментар #12 от "Фактология":

    Не говори от името на българския народ ! Говори от името на 2-та % кремълски подлоги !
  • 15 жжжжжж

    21 3 Отговор
    дебилите според тоя са 80 процента . нормално.
  • 16 Ъхъъ

    26 9 Отговор
    Пълни глупости !!!
    Всички ползват банкомати, даже и възрастните, но разбираш ли машинно гласуване с натискане на бутонче на екрана и прочитане на текста е МНОГО трудно ….
    ГЕРБ имаха уникална възможност да променят държавата, но за 12г гласувано доверие и търпение успяха да си напълнят джобовете само и да увеличат дълговете. За калпавите строежи и пътища няма да говорим те са сезонни така или иначе
  • 17 Рен

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "TUTU":

    Не се притеснявай резервацията е направена
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Hoho Boho

    3 14 Отговор
    Аз съм напълно неграмотен.
    Искам да гласувам за Бойко.

    Какво ще ми препоръчате - с машинки или с хартийки?..
  • 20 Путин

    16 36 Отговор
    Само идиот трябва да си за да симпатизираш на този дебил-комунистически.
  • 21 Голем смях

    12 33 Отговор
    Геополитически ..анализатор...Майко Българиьоооо, що за професири си избълвалааааа..Този ли никаквец и антибългарин намерихте да питате....Този е по-отвратителен и от Путин и руската посланичка ..дето духа за един сладолед.
  • 22 Вън

    12 32 Отговор
    Човек който употребява думата ДЕБИЛИ за човешки същества няма място в ефира и по теле.Тръгнал пак да прави намеци за образователния ценз.В щатите такива влизат директно в лечебни заведения
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 069

    19 1 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Не подценявай мъдростта на годините. В по-примитивните общества са им викали "старейшини" - умни хора, преживели и видели много в живота. Обаче критериите за грамотност важат за всяка възрастова група. Има всякакви хора, толкова неуки и сякаш излезли от бостана вчера, че ви е бедна фантазията. Такива не ми трябват да ми определят бъдещето, били те на 18 или на 78 години.
  • 27 Давид

    6 14 Отговор
    Ако го питате този професор по не знам си какво и Нинова дали трябва да сме президентска република или парламентарна такава ще ви донесат от девет кладененци вода за парламентарната. Иначе този няма да знае какво ще работи. И как няма 1 журналист да го попита как не го е срам да е политик на 80 процента дебили. Не трябва ли веднага да си подаде оставката ами оставя ние интелектуалните бойлери да му плащаме заплатата.
  • 28 Далавериус

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    Значи шефа на АПИ се вози за сметка на печелещия обществени поръчки бизнес консорциум, интересно, типично за корумпирания елит по върха.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 80%

    4 10 Отговор
    Този само съска безмислени брътвежи.Файда-0%.
  • 31 иначе аут

    9 3 Отговор
    И така да е, е напълно необходимо. Не искам хора без образование , преживяващи на помощи от държавата, неграмотници не говорещи български език подкрепяни от чужди донори да гласуват за бъдещето на нашите деца. Пък и всички баби и безработни цигани имат смартфони жече, ще се научат да гласуват.
  • 32 big

    5 1 Отговор
    Драги ми професоре, какви глупости пак приказвате? Образователен ценз? И в двата варианта трябва да си грамотен: да прочетеш написаното в бюлетината и на екрана и направиш своя избор. Дори гласуването с машина е по-лесно от теглене на пари от банкомат - поне има по-малко операции. И в двата случая предварително наизустените номера на бюлетините, т.е. купения вот не се елиминират, но недействителните бюлетини, подменените протоколи и "загубени" чували с тях се елиминират. Тук не е нужен висок образователен ценз, по закон в България образованието е задължително и знанието на български език, също!
  • 33 Хихата

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хенри Осми":

    Което атоматично води до заключението, че ако ГЕРБ-СДС спечелят, то те са откраднали изборите!

    Коментиран от #35

  • 34 67889

    1 0 Отговор
    Мне съвсем, с нисък ценз добре боравят с карти за ало измами, възрастни хора вишисти, неползващи техника се притесняват
  • 35 Дебилчев

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хихата":

    Аааа, не казват за такава взаимовръзка
  • 36 НОВО ПЕТ

    1 1 Отговор
    Май БСП ще приключи преди тях
  • 37 Казуар

    1 4 Отговор
    Иво Христов е чистокръвно руско мекере.
  • 38 Владо

    0 0 Отговор
    А на последните избори големите "патриоти" от Батак гласуваха за ДПС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове