Last news in Fakti

15 Май, 2021 06:08 2 306 35

Радев приема почетния караул пред паметника-костница в Дряновския манастир

  • румен радев-
  • президент-
  • почетен караул-
  • дряновски манастир-
  • паметник-костница-
  • априлско въстание

Тържествената проява е посветена на 145-ата годишнина от Априлската епопея

Радев приема почетния караул пред паметника-костница в Дряновския манастир - 1
Снимка: Президентството

В Дряновския манастир се провеждат тържества, посветени на 145-та годишнина от Априлската епопея. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния караул и ще се преклони пред паметта на загиналите, предаде БНР.

С тържествена заря-проверка, възпоменателно поклонение и поднасяне на венци пред паметника-костница в Дряновския манастир ще бъде почетена паметта на загиналите четници на Поп Харитон и Бачо Киро, водили паметна битка в продължение на девет дни срещу многохилядната турска армия. Следите от обстрелването на храма в светата обител личат до днес - 145 години след историческите събития.

Възстановката на боевете е част от програмата за тържествата и ще започне в 18 часа. Преди това ще бъдат посрещнати туристите от традиционния поход по пътя на четата на Поп Харитон и Бачо Киро.

Президентът Румен Радев ще участва в честванията, посветени на Априлската епопея, а преди това и в церемонията по освещаване на паметник на загиналите във войните в дряновското село Руня.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    15 4 Отговор
    Бивитко няма ли пак да изпрати ПКП?
  • 2 Граовец

    12 17 Отговор
    Колкото и да се опитва, нама как да заблуди народа.
    Дванадесетия кръг на ада е запазен за предателите и родоотстъпниците.
  • 3 Факти

    14 20 Отговор
    Само се разкарва на гърба на народа,нещо полезно няма да свърши!!!
  • 4 Сух

    11 18 Отговор
    Радев дали попита Мустафата дали може да ходи там? Най вероятно има разрешение щом ще присъства..
  • 5 Търновец

    8 15 Отговор
    Аз съм Търновец но част от родата ми е от Балалeя – на 4 km oт Манастира – селото от години е мъртво. Преди 14-15 месеца писах ел. Поща до Радев – и за нова Конституция и за тест на детеkтор за кандидатите за работа в полиция и войска – получих известие че ще имам отговор но не би. Според мен Радев използува Манастира за предизборна агитация. И още – един пилот от BBC нa USA има около 250-300 часа във въздуха годишно - Радев има около 1800 – значи квалификация на капитан - зaщо е генерал?

    Коментиран от #8, #30

  • 6 ШИфьора

    10 13 Отговор
    Кой друг държавен глава го бръсне за слива?
  • 7 ХРОНИЧНИЯТ БЕЗДЕЛНИК И НИЩОПРАВЕЦ

    8 13 Отговор
    НЕ ТРЯБВА ДА СЕ...ПРЕРАБОТВА ТОЛКОЗ , 2 МЕРОПРИЯТИЯ ПО 20мин. ,..ГОДИШНО, СА ..ПРЕДОСТАТЪЧНИ ЗА ТОА ..КИБИК
  • 8 Е,...ЗАЩО...

    6 10 Отговор

    До коментар #5 от "Търновец":

    Но пък тоя.."шофьор" ...УСПЯ ДА УНИЩОЖИ..собственият си самолет за десетки милиони
  • 9 аааас

    6 10 Отговор
    Простофилите обичат Радев! Липсата на Борисов ги убива.
  • 10 БСП за България и Радев

    11 8 Отговор
    Слава на генерал Румен Радев!!! Най-великият президент който България някога е имала и някога ще има. Поклон пред теб, генерале. Прави президентска република и ни води към доминация в Европа

    Коментиран от #11

  • 11 Сух

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "БСП за България и Радев":

    Ххахаха искаш да те доминират в Европа ли? Ми прав ти път има достатъчно наточени черни, няма нужда да вкарваш целия народ в нечистите ти помисли.
  • 12 Запознат

    6 9 Отговор
    Президентът е скрил от обществото, че е член на масонската ложа в Пловдив. Оттам са близките му отношения с Георги Гергов и други видни личности от тайната организация.

    Радев е поканен и става член, докато работи във военновъздушната база „Граф Игнатиево“. Дълбоко пазената тайна обаче е разкрита от пловдивчани, които не одобряват агресивното му поведение, което противоречи на правилата за поведение на масоните.
    Близостта на Радев с Гергов идва именно по масонска линия, където пловдивският олигарх му е шеф.

    Коментиран от #13

  • 13 Значи

    6 9 Отговор

    До коментар #12 от "Запознат":

    Затова двамата седят заедно на една маса на сватбата на сина на Илияна Йотов в Правец и Радев му помага с всички средства. Според запознати, по време на тържеството Радев и Гергов са се усамотили за повече от час в едно от сепаретата в лобито на хотела, далеч от любопитните погледи на останалите гости.

    Интересно е, че в същата ложа членуват и хора като Петър Чобанов от ДПС, Петър Мутафчиев от БСП, бившият премиер Пламен Орешарски, Сотир Цацаров.

    Радев споделял пред близки, че много го е страх тайната да не се разбере и всячески се опитвал да замете следите на членството си. Именно за това работили с Георги Гергов преди предстоящата президентска кампания. Архивите да бъдат прочистени, а останалите членове принудени да не казват за тайната на президента.

    Редно е президентът, който говори за прозрачност и скрити зависимости на главния прокурор, премиера, всички политически партии, да обяви публично дали, кога и как е станал член на Пловдивската масонска ложа. Какви зависимости има и какви ангажименти е поемал?

    Коментиран от #15

  • 14 Жена му

    5 10 Отговор
    е от прокопиевата долнопробна секта.Фигуранта си е еталон за кух пр ост човек! Спор за това няма как да има! Само за да си разходи ромката на събиране дето може да бъде във нета да си покаже ци га нето му някоя нова рокля и се изложи пред цял свят, като брутално го изритаха от естония.
  • 15 Информиран

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Значи":

    Най-любопитното е, че ако един човек стане веднъж масон, той вече никога не може да се отрече от масонството, та даже и да няма никаква активност. В тази организация всички са БРАТЯ, така че да не се чудим защо Гергов е бил заедно с него на онова сватбено събитие. Гергов си бе оплел кошницата добре - хем олигарх, хем руски консул, хем шеф на социалистите, пък и масон от високо ниво - кой ще го пипне с пръст..
  • 16 Засуканата

    3 10 Отговор
    политоложка Татяна Буруджиева се оказва е извършвала платени услуги в президентството и то вече четири години.
    Цял президентски мандат Буруджиева обслужва Румен Радев в опитите му тайно да дестабилизира БСП и персонално Корнелия Нинова чрез различни подривни сюжети, голяма част от тях съчинени от дамата, която явно няма против да направи професионален компромис със себе си и да създава медийно съдържание, противоречащо не само на обществената и политическа логика, но и на елементарна морална хигиена.
    Буруджиева не е спирала в продължение на месеци от всички тв студиа да плюе БСП и Корнелия Нинова, но в същото време да венцехвали ГЕРБ. Устатата доцентка нанася вероломни удари по партията дори в най-тежките моменти, често без основание и аргументи. Атаките срещу социалистите не рядко са дори и без причина.
    Тя първа побърза да даде интервюта след историческия вътрешнопартиен пряк избор на председател на БСП, а по време на цялата предизборна кампания, проточила се близо една година, беше ярък говорител на вътрешната опозиция – по-популярна сред редовите членове на партията със събирателния образ „червени барони“ или „хайверени социалисти“.
    Днес обаче излиза наяве фактът, че Буруджиева е осребрявала говоренето си – за услугите си да уронва реномето на БСП и лидера Корнелия Нинова, всеки месец тя е получавала от президентството по 1200 лева хонорар по граждански договор, одобрен от Румен Радев.
  • 17 За случайно

    4 8 Отговор
    забравилите тук е моментът да припомним, че пилотът Радев стана президентът Радев именно единствено благодарение на широката подкрепа на Социалистическата партия и в частност – на лидера й Корнелия Нинова.

    Още след встъпването си като държавен глава, Румен Радев започна да дава сигнали, че търси постепенна, но крайна еманципация от хората и партията, които го поставиха на една от най-високите длъжности в държавата. С времето, а и особено през последната една година, този факт стана видим за почти всички наблюдатели, с изключение единствено на твърдите привърженици на БСП. Те и до днес убедено вярват, че Радев е техният президент, че той е ляв човек и русофил, че той е страстно загрижен за бъдещето и просперитета на левите хора в България.

    Да, ама не! Истината е съвсем друга, като, за съжаление, за някои тя ще стане видима с просто око едва когато вече е късно. Или поне, когато е късно за БСП.
  • 18 Истината

    5 5 Отговор
    всъщност е многопланова, а президентът Радев умело жонглира с нея пред очите на хората, които го избраха за президент. Защото фактите са красноречиви сами по себе си.

    На първо място Радев не е русофил, както мнозина си мислят. Тук трябва да отбележим, че проправителствените медии вършат огромна услуга на Румен Радев, като постоянно го заклеймяват за „човек на Москва“, за „защитник на славянството“, за „руски генерал“.

    Нищо от въпросните твърдения обаче не е истина. Радев е всеотдаен защитник на концепцията „Три морета“, която пък по философия е една от най-антируските инициативи в Европа днес.

    Второ, няма руски генерал, завършил висше военно американско училище. Или дори да има такъв, нашите американски партньори никога нямаше да позволят той да стане президент.

    Трето, любовните заигравки и евтини флиртове между Румен Радев и десните у нас вече са напълно прозрачни и само човек, който ползва бинокъла наобратно, така както го ползваше доскорошният ни министър на отбраната Красимир Каракачанов, може да бъде сляп за този факт.
  • 19 Анализатор

    5 6 Отговор
    Кристално ясно е, че на последните парламентарни избори, както и на тези, които предстоят през юли, Радев откровено симпатизира и защитава всички политически формации с изключение на БСП и на ГЕРБ, разбира се.

    Далеч обаче не така стоят нещата с другата системна партия ДПС, към която в последно време Румен Радев тихомълком направи серия от реверанси, може би разчитайки, че с тях ще умилостиви партията на Ахмед Доган и съответно – ще получи подкрепата на нейните привърженици на задаващите се наесен президентски избори.

    В същото време вече е кристално ясно, че в политиката Румен Радев разпознава като „свои хора“ аморфната маса от избиратели, подвизаващи се днес под името „Има такъв народ“. Нещо повече – според хора от близкия кръг на президента, Радев не крие тази своя симпатия, а дори разказвал, че на последните парламентарни избори не бил гласувал за БСП, а за партията на Слави Трифонов.

    „Няма лошо!“, ще каже някой политически анализатор. Може и да е така, но пък подобни действия със сигурност излизат извън моралните граници, в които се очакваше, а и трябваше да се движи Румен Радев. Защото няма как да претендираш за морал, при положение, че от четири години ти не си спрял с провокациите спрямо тези, които те избраха за президент.

    Нещо повече: вече е абсолютно ясно, че с опита за вкарване в бъдещото служебно правителство на лица от вътрешната опозиция на БСП, всъщност Радев се опитва да забие последния пирон в ковчега на разядената от интриги и
  • 20 Факт

    4 6 Отговор
    За обективния наблюдател е абсолютно ясно, че с това си действие президентът всъщност забива нож в гърба на БСП и лидера Корнелия Нинова, тъй като за предстоящото фиаско на служебния кабинет отново негативите ще паднат върху БСП, а пък президентът ще може да се измъкне от създадената от него ситуация с думите „Аз дадох шанс на онези, които ме избраха“.

    Реално обаче, едно подобно твърдение би било крайно лицемерно и напълно невярно. Вкарвайки хора от вътрешната опозиция на БСП в служебното правителство, Радев напълно осъзнато доубива и увеличава разделението в Социалистическата партия точно преди новите парламентарни избори.

    Едва ли някой има съмнение, че през следващите два месеца ние ще станем свидетели на куп скандали, интриги и провали на поредния служебен кабинет на Радев, а в крайна сметка като основен виновник за неговия провал ще бъде посочена именно Столетницата.

    Коментиран от #21

  • 21 Време е

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    за проглеждане. Радев не е и никога не е бил президент на БСП. Радев е един неопитен в политиката мъж, който се бори за власт и всячески бленува за втори мандат. И това не е гледната точка, от която идват атаките към Радев от страна на ГЕРБ. Там „играта“ е друга и в някакъв смисъл дори логична. На фона на Борисов и ГЕРБ Радев би могъл да изглежда като морален и загрижен за всички български граждани политик. От гледна точка на БСП, обаче, неспиращите предателства и интриги на Румен Радев към социалистическата партия го карат да изглежда единствено като поредния властолюбив предател.
  • 22 Гост

    2 4 Отговор
    Що щът празненства на революционери в Божията обител, и какво общо може да има между революционери и монаси? Първите служат на дявола, а вторите на Бога!
  • 23 2121

    1 4 Отговор
    Румен Радев е против Русия.Подписа пасквила на Три морета/беше подписано от неграмотната Ек. Захариева/.Постоянно се среща с мюсюлманката кюрдка Х. Мустафа.Действа против Русия.Затова го изгониха от Естония.Много неща ще излязат за неговото поведение.Не е важно дали е масон или не.Подобни секти в България не виреят.Важно е Р. Радев да бъде показан в истинския си облик и на изборите българите да знаят за кого и за какво гласуват.След преспъпника Б. Борисов ,не ни е нужен още един предател на България и българите.Затова както Б. Борисов никъде не го канят.Б. Борисов нахално отиваше в Брюксел, без да са го викали.Няма нито едно интервю с него, па макар и с преводач.Същото е и при Р. Радев.Може да говори езици, но те не му служат.Още много неща ще видим от него.Булото му падна и цялата лъжа от негова страна лъсна.Той единствено пита сащ и виждаме до къде сме я докарали.

    Коментиран от #35

  • 24 Ще научим ли ЗАНАЯТА ?

    1 2 Отговор
    Защо не казваме ИСТИНАТА на хората ? Учителят Бачо Киро е съден от нашият чорбаджия от град Елена , който му налага смъртна присъда ! А след освобождението е сред консервативните политически среди ! Те такива наши изтъкнати , видни , родолюбиви българи съдиха и Левски и после му построиха и паметника ! Да този дето осъди на смърт Левски , след Освобождението е председател на Върховния Съд ! Въпросът ? Тези видни наши българи , дали с радост са чакали Освобождението , щом са били на служба и заплата при Султана ? И защо след Освобождението , русите са прогонени а всички административни документи в новата държава , издадени от тях са унищожени и в архивите папиер няма ? Какво Радев ще каже за Князете Черкаски и Дондуков ? Мълчи и слово не споменава ! Колко сме интелектуални , невежи, жалки ,неблагодарни , коварни и продажни - както нашите ЧОРБАДЖИИ ! Бесим сами своя НАРОД !
  • 25 ИСТОРИЯТА се крие ! Тя се моделира тъй

    0 2 Отговор
    Че да служи на власт имащия да управлява МАСИТЕ !
  • 26 Държавата ни се управлява от

    0 2 Отговор
    ДЕЛИТАНТИ и самонадеяни АВАНТЮРИСТИ !
  • 27 Ззащо все още Революционерите и

    1 1 Отговор
    Въстаниците ни се наричат - ХАЙДУТИ ? А Партизаните - ШУМКАРИ ! А всички днес сме ГОСПОДА , нима сме сите Буржуа ? Оказва се според мен, че дори Овцете са по-разумни и от нас те не се делят на партии . И СВИНЕТЕ са по-морални и културни от нас самите - те правят секс по Божия Закон , за продължение на потеклото а ние ? Животните днес стоят на по-близко до Бога а ние ?
  • 28 Мата Хари , сменя "МАСЛОТО " на

    1 0 Отговор
    БОЙКО за 5,000 лева ! История е това също и Култура и Морал !
  • 29 А Бай Тошо пратиха в КАУША !

    1 0 Отговор
    За какво ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Когато се изкривава ФАКТИТЕ

    0 0 Отговор
    Означава ПРЕИНАЧАВАНЕ на Историята ! И тогава тя се превръща в опасно ОРЪЖИЕ за ДЕМАГОГИЯ !
  • 32 Бългалина - труженик е лесна

    1 0 Отговор
    Плячка в ръцете на АВАНТЮРИСТИТЕ делитанти !
  • 33 У нас Интелигенция

    1 0 Отговор
    НЯМА ! Има " лайкучки " !
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Саркофагът с черепите на въстанницикте преди бе покрит със стъклена плоча и се виждаха, а сега е с гранитна плоча, за да не се травмират от гледката "нежните души".
  • 35 1212

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "2121":

    Ти гледай тебе да не та изгонят от тука -цент.аджия, тръгнал за Президента на Република България да са вайка,тва да не ти е твоят пожарникар дебил, Няма са кахър.еш ей.
    Айде пътя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове