Last news in Fakti

17 Май, 2021 16:29 3 473 11

Кадиев: ББР е играчка на властта, НАП - самолетоносач

  • георги кадиев-
  • нап-
  • ббр

Според него освободената директорка на НАП Галя Димитрова е трябвало да напусне поста още след теча на лични данни от Агенцията

Кадиев: ББР е играчка на властта, НАП - самолетоносач - 1
Снимка: БГНЕС

НАП е консервативна и инертна система, тя е като самолетоносач - взема завоите бавно и ѝ трябва много време. Съмнявам се, че за два месеца ще има някакъв скок или спад на приходите. Това заяви пред БНР финансистът, заместник-министър на финансите в правителството на тройната коалиция и бивш депутат от БСП Георги Кадиев. Той коментира кадровите промени, направени от служебните министри на финансите и икономиката.

Кадиев определи новите директори на НАП – Румен Спецов, и на Агенция "Митници" - Павел Тонев, като хора от системата, а подборът бил добър. По думите му това не може да се нарече чистка, защото всеки финансов министър има право да назначи екипа, с който да работи.

Според него освободената директорка на НАП Галя Димитрова е трябвало да напусне поста още след теча на лични данни от Агенцията:

„Тогава беше задължително тя да поеме отговорността, а също и финансовият министър“, категоричен бе Кадиев.

За смяната на Георги Костов като началник на Агенция „Митници“ финансистът заяви, че винаги е било спорно назначението му на този пост:

„Той никога не е трябвало да става шеф на „Митници“, защото тя не е МВР, а е една много строго специализирана дейност с много трудно законодателство и почти цялата ѝ дейност е регламентирана от европейски директиви. Целта на Агенция „Митници“ не е да мачка фирмите и да се бори с контрабандата – това е сигурно 5% от дейността ѝ, 95% е да обслужва фирмите“, обясни Георги Кадиев.

Той коментира и изнесената от министъра на икономиката Кирил Петков информация, че Българската банка за развитие е раздала близо 1 млрд. лева кредити на 8 фирми, 4 от които са свързани с Делян Пеевски:

„Съгласно Закона за кредитните институции, нито една банка не може да предоставя повече от 20% от капитала си на едно лице или на свързани лица. Подозирам, че тези фирми, свързани с Пеевски, са получили повече от 20% от общия кредитен портфейл“.

„ББР е играчка на властта, тя е ресурс за финансиране, портмоне на приближени на властта, едното име излезе - Пеевски. Освен ББР има и други играчки на властта - Държавната консолидационна компания, Холдинг ВиК, „Автомагистрали“. Това са дружества с огромен ресурс, който се разпределя непрозрачно и обикновено стига в чекмеджетата и джобовете на управляващите“, добави той.

Кадиев подчерта, че в ББР може бързо да започне промяна като се смени Надзорният съвет и след това се сложи таван на кредитите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,бе

    25 2 Отговор
    За туй е крайно време власта да спи до шкафче.Затворническо шкафче само с дрехи в него.
  • 2 фирма

    19 1 Отговор
    НАП е законно рекитьорска агенция. Облага дори и труда на хората боз да подсигури работа и добро заплащане.
  • 3 Българка

    17 2 Отговор
    За начало да се стартира проверката на Иван Ангелов- Пилето и Лукойл. От там има само несъбрани в годините милиарди.
    Спешен осит в ББР, масови дисциплинарни уволнения. Да се преразгледат кредитите за тези 8 олигарси и ако са в нарушение на закона, а те са, най-малко защото ББР е да подпомага дребен и среден бизнес, да се разследват и ако може да станат изискуеми- да бъдат върнати от получателите на парите

    Коментиран от #10

  • 4 фирма

    12 2 Отговор
    ББР е сейфа на ГЕРБ а НАП са пълначите на ББР. Осъкатиха бизнеса. Постоянен стрес и страх от нападжии. Нагледах се на циркове. Безсрамно си казваха тарифите за спокоиствие.
  • 5 Мой

    14 2 Отговор
    Арести.Арести.Арести.
  • 6 Личен състав

    13 1 Отговор
    Аз искам да купя на Пацо Терасата мезонета. На държавна заплата съм, като него, Цецо, Цецка и каката от НАП-а.
    НАП провери ли тия държавни чиновници с мезонетите в Изток ама обективно нали како?!
  • 7 Българин

    1 1 Отговор
    Мани ББР,кажи за Иванчева ти,не се появявай когато има реклами!
  • 8 Варна

    2 0 Отговор
    Изброените фирми на Пеевски, Вълка, Гергов и Домусчиев са всичко друго но не и малък или среден бизнес. Да не говорим, че има фрапиращи сделки за покупка на цели предприятия! - Такъв е случая с Вълка - Пеевски и Гергов- Пелийски.
    И аз мога да си харесам фирма и да я купя със 100% финансиране от държавна банка. - ПЕРФЕКТНА СДЕЛКА!
    Тези хора са за затвор!
  • 9 Гост

    1 1 Отговор
    Кадиев,много си прозд бе!
  • 10 ох мда

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Не знам за пилето, ама на нас днес ни цъфнаха на двудневна проверка, да описваме цените и да засичат после, при положение, че от няколко седмици цените на едро скочиха с около 30 процента и точно сме пооправили старите цени на дребно, защото закупувахме по-скъпо отколкото сме продали...Явно с цел точно сега ни засичат. Така трудно ще излезнат нещата. Малка семейна фирма...
  • 11 румбоф

    0 0 Отговор
    Това е човека,който е направил така,че Дубайския да не плаща
    данъци и с помощта на своите съпартийци,със ракетата носител
    Ст.Данаилов-"светла му памет"като мин.на култ.и вносител на закон
    за създаване на частни музеи на Бобокови и Божков.Цената е ?????
    и когато спряха кранчето от тях за БСП,БСП ла........... излязоха на
    светло и се започна една пукотевица на празнодумията им.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове