Last news in Fakti

20 Май, 2021 14:09 7 919 7

Методи Лалов: Колеги общински съветници, това, което направихте, не е просто мърлявщина, а престъпление

  • методи лалов-
  • сос-
  • столичен общински съвет-
  • специализиран наказателен съд-
  • спнс

Общинският съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет сигнализира прокуратурата за опорочаване на процедурата при подбора на съдебни заседатели към Специализирания наказателен съд (СпНС)

Методи Лалов: Колеги общински съветници, това, което направихте, не е просто мърлявщина, а престъпление - 1

Общинският съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет Методи Лалов сигнализира прокуратурата за опорочаване на процедурата по избор на съдебни заседатели към Специализирания наказателен съд (СпНС).

През м. май 2021 г. Методи Лалов е част от назначена от СОС 9-членна комисия по подбор на съдебни заседатели, която трябва да изслуша кандидатите. В по-голямата си част самият подбор е извършен от него и още двама членове на комисията – Иван Виделов (БСП) и Ботьо Ботев (ГЕРБ-СДС). Въпреки това, след приключване на дейността ѝ, докладът е подписан от общински съветници, които не са участвали в работата на комисията – Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Васко Тодоров от БСП, Ивайло Петков от ГЕРБ-СДС и Михаил Петров от ВМРО. Според Лалов това води до съществено опорочаване на процедурата по избор на съдебни заседатели, тъй като същите не могат да бъдат гласувани от СОС, което ще създаде огромни проблеми за функционирането на Специализирания наказателен съд.

Ето какво още сподели Лалов по темата:

Който не работи..., извършва документно престъпление. Поне така е в случая с общинските съветници Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Васко Тодоров от БСП, Ивайло Петков от ГЕРБ-СДС и Михаил Петров от ВМРО (на снимките долу), които изцяло или частично не се явиха на работа в процедурата по избор на съдебни заседатели към Специализирания наказателен съд (СпНС), а след това съставиха документ с невярно съдържание.

На 10, 11 и 12 май назначена от СОС комисия от 9 члена трябваше да изслуша кандидатите за съдебни заседатели. Васко Тодоров не дойде и през трите дни. Георги Георгиев отсъстваше изцяло през първите два дни, появи се за малко през третия ден. Ивайло Петков отсъстваше изцяло през първия ден, а заедно с Михаил Петров нямаше ден, в който да участват изцяло в изслушването. Така тези съветници не изпълниха възложените им с решение на СОС изключително важни функции и нарушиха ЗСВ.

Впоследствие Георгиев, Тодоров, Петков и Петров извършиха документно престъпление - съставиха официален документ с невярно съдържание - доклад, в който удостовериха лъжливо, че са участвали през цялото време в подбора, изслушали са явилите се кандидати за съдебни заседатели, оценили са ги и са одобрили 76 от тях. Четиримата предложиха на СОС хора, които да правораздават от името на суверена, без дори да са видели очите на всичките или на повечето кандидати (слагам тук техните снимки, за да видите техните "честни" очи и да помните кой излъга доверието ви).

Реално вместо от 9 човека, подборът, с известни изключения, беше извършен от трима (от мен, Ботьо Ботев и Иван Виделов), т.е. от 1/3 от състава на комисията, което опорочава съществено процедурата по чл. 68а от ЗСВ.

Като човек възприел извършването на престъпления, днес изпълних задължението си по чл. 205, ал. 1 от НПК и подадох сигнал до прокуратурата. Зная, че на прокуратура на Гешев не може да се разчита да изпълни закона. Но като бивш наказателен съдия познавам реда за разследване на престъпления и поради това го следвам, така както е разписан в НПК.

Задачата ми в СОС е да разобличавам безобразията на "Коалицията на софрата". Затова освен прокуратурата, правя този скандален случай достояние и на обществеността. Гражданите трябва да знаят какво се случва зад гърба им. Трябва да знаят и че винаги, когато някой наруши закона и ние от ДБ научим за това, реагираме в тяхна защита, независимо какво ще ни струва.

Георги Георгиев освен общински съветник е председател и на Комисията по финанси и бюджет на СОС. В тази връзка се питам какви ли документи е съставил в това си качество, след като няма задръжки да състави документ с невярно съдържание при избора на членове на съдебни състави, които ще осъществяват правосъдието по наказателни дела от общ характер? Може ли да отговаря за финансите и бюджета на столицата човек, предложил за съдебни заседатели хора, които дори не е виждал? Отговорите са ясни. Георгиев незабавно трябва да си подаде оставката или да бъде отстранен от председателския пост на КФБ. Същият е преподавател по търговско право в ЮФ на СУ. На какво ли учи студентите си? Съставените от него изпитни протоколи отразяват ли вярно обективната действителност? Ами останалите трима съветници нямат място в СОС.

Оставка, разследване и съд за вас, "колеги" общински съветници! Това, което направихте не е просто мърлявщина, това е престъпление!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Престъпниците

    22 1 Отговор
    в затвора !
  • 2 луд Ленин

    4 29 Отговор
    Мето, ти си позор за боклучивата си партия. От ДБ нищо не става. Сети се и преди 5 години какво е ставало и подавай сигнали на русото недоразумение М . Манолова. Ама си взимаше заплатата през цялото време без да подаваш сигнали, че не я заслужаваш. И не навирай БСП на ляво и дясно. Ние бяхме в опозиция.
  • 3 Гост

    21 2 Отговор
    Само така! Бой и непримиримост към такива субекти! Гонене до дупка!
  • 4 тези двамата

    10 1 Отговор
    на снимките в дясно не ми изглеждат много духовни.....ако имаше отдолу номерца щях да съм 100% сигурен , че са разбойници , само ги вижте.
  • 5 ВЕДНАГА

    6 1 Отговор
    в затвора за фалшифициране на избори
  • 6 Гражданин

    3 2 Отговор
    Най-корумпираният съдия громи корупцията!
  • 7 Норода

    0 0 Отговор
    Народа определи престъпниците в парламента с наи малко представителство То е ясно никои не гласуваха тях щом чалгата има повече депутати защо не се откажите не ставьте занищо /само за субсидии чакате/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове