27 Май, 2021 18:45 1 821 18

Шефът на НЗОК: Българите трябва да доплащат по-малко за лекарства

  • нзок-
  • лекарства-
  • доплащане

Наблюдаването на пазара става от две агенции, обясни той, с което се оправдава безсилието на НЗОК

Шефът на НЗОК: Българите трябва да доплащат по-малко за лекарства - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев поиска представители на парламента, на различните лекарствени агенции да седнат на "една маса" и да обсъдят как да се спре доплащането за лекарства от страна на пациентите в България. Това стана ясно от думите му по време на семинар, на който бяха представени дисбаланси в достъпа до лекарствена терапия, която се плаща частично или напълно от бюджета на Касата, съобщи news.bg.

"Наличието на много лекарствени продукти с различни цени в дадената група след появяването на генеричен продукт, който трябва да бъде с 30% по-малка цена, води до това, че следващият продукт изкривява пазара и пациентите трябва да доплащат. Конвенционалната политика - лекарствена, която трябва да бъде прилагана, е да се предлага най-ниската цена, а след това по избор следващите. Сега се изписват според това, което прецени лекарят", обясни масовият проблем Салчев. По думите му, "голямото разминаване в цените не е ефективно". "Ние вкарваме продукт, за да подбием цените, а след това веднага го изкарваме.

Наблюдаването на пазара става от две агенции, обясни той, с което се оправдава безсилието на НЗОК. Дали да се стигне до това - лекарят да изписва молекула, Петко Салчев обясни, че това е прогенерична политика, която трудно ще бъде въведена в рамките на 2-3 г., защото специалистите трябва да бъдат обучени по съответния начин и да се прецени кое лекарство ще е подходящо за дадения пациент. Трябва да се търсят решения, всички, които разбират от лекарствена политика, да седнат на една маса и да се каже какво може да се направи в период от 5-10 г.", смята той.

НЗОК плаща най-ниската цена, пациентът доплаща за по-скъпото лекарство - на референта, а целта - да се реферират другите цени към нея. "Не можем да бъдем наблюдатели, а управляващи пазара. Парламентът не може да реши нищо, докато не се говори и не се предприемат конкретни стъпки. Тази ситуация продължава години, трябва да се постави въпросът дали има някой интерес, ако не се постави, пациентът ще продължава да доплаща, а ние ще бъдем страната, която има най-големи доплащания", категоричен е той.

Ирена Бенева, експерт в НЗОК и Вероника Вълкова, началник отдел Лекарствени препарати, разясниха подробно механизма за доплащане на лекарства.

През 2021 г. НЗОК е сключила договори с всички 172-а притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти. Няма притежатели тази година, които са отказали сключване на договор, миналата година имало 6 такива. Годишни бюджети по основни групи за 2021 г. - група А - 478 млн. лв., група Б - 304 млн. лв., група В - 560 млн. лв.

Следващия месец НЗОК очаква Сметната палата да направи проверка за миналата година, вече се оценяват рисковете от приложението на механизма и рисковете за бюджета, съобщи управителят Петко Салчев.

Шефът на дирекцията по лекарствата в НЗОК Владимир Афенлиев обясни, че има продукти с разлика на доплащането от 20 ст. до 73 ст.

584 лв. на месец добива референтът при 75% реимбурсация - хората трябва да доплащат 25%, а те доплащат много повече.

Почти всеки месец има обаждания от разтревожени пациенти, които получавали 100% безплатен медикамент, после се налага да доплащат. Това се случва, когато влезе нов референтен продукт, обясни още експертът. Има и нелоялни практики, вадят се продукти, за да се вкара нов референтен, с нова молекула, на по-висока цена, уточни той.

Петко Салчев добави, че България е една от страните с най-много доплащания и това се казва във всички доклади на ЕС. Всяко ново лекарство, което влезе в позитивния списък, вдига рязко разхода на НЗОК, уточни той. По думите му, работещо решение ще е контрол върху пазара и спазване на правилата.

Салчев смята, че ако се предложи социално-застрахователен механизъм, не трябва да се налага на НЗОК какво да плаща, а тя трябва да избира. Държавата използва всичко, което влезе на пазара, да се плаща по ред. Това наложило създаването на механизма, тъй като НЗОК има бюджет.

Искат да премахнат 25% и 50%: "Ние плащаме 10 ст., а човекът - 70 ст. Разпределя се ограничен ресурс нерационално, ако се тръгне при тези стойности, които са по бюджета, направен е разчет колко ще струва за диабет, сърдечно-съдови". 132 млн. лв. трябвали на тази база, за да се компенсира отстъпката. Ако се вдигне 25% на 50% - пациентът щял да плаща, трябва всички пациенти да имат еднакъв достъп и да не се предизвиква отказ на лечение, категоричен е той.

Салчев се притеснява от допълнителното разпределение на резерва, по думите му ще има оценка и на механизма.

"Очаква се проверката на Сметната палата, НЗОК е непрекъснато проверявана", заключи още шефът на Касата.

Петко Салчев коментира и протеста на пациентите с лупус, които са лишени от лекарството си. Той обясни проблема - медикаментът не е изключен от списъка на НЗОК, а от Позитивния списък, пациентите с лупус и имуноглобулините са лекувани извън кратката характеристика на продукта, което не е разрешено. НЗОК плаща само за лекарства само за пациенти по кратка характеристика. Това лекарство се използва off lable (извън етикета), категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напротив

    10 2 Отговор
    Българите трябва да плащат цялата сметка а Роската паразитна популация да чака на готово.
  • 2 Шефа на джоба ми

    13 0 Отговор
    Правилно! Българите трябва да плащат по малко и да получават повече.
  • 3 За съжаление

    15 2 Отговор
    Тая простотия е само на територията на РБ. Поради която причина, по–рентабилно ми излиза да си купувам НЯКОИ лекарства без да чакам на НЗОК, както и да си поръчвам други(разрешени) от чужбина.

    Коментиран от #18

  • 4 .......

    14 0 Отговор
    НЗОК НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЛИ ДУБЛИРАЩИ ФИНКЦИЙ С НАД 700 ЧОВЕКА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОДОБНО НА ФИЛМА ,,КИТ,,
  • 5 русенец

    20 1 Отговор
    Министърът да провери защо в Гюргево лекарствата са доста по-евтини от тези в България. не вярвам Румъния да дотира сектора или пък аптеките им да работят на загуба. Вместо да ми правите държавни бензиностанции, по-добре направете държавен монопол в производството и разпространението на лекарствата. О, не можете ! И там е мафия.

    Коментиран от #10

  • 6 .......

    9 1 Отговор
    НЗОК НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЛИ ДУБЛИРАЩИ ФИНКЦИЙ С НАД 700 ЧОВЕКА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОДОБНО НА ФИЛМА ,,КИТ
  • 7 Хмм

    11 0 Отговор
    А някой няма ли да попита защо тук се внасят само скъпите лекарства, а евтините трябва да си ги търсиш от Европа с приятели?

    Коментиран от #16

  • 8 .......

    6 1 Отговор
    НЗОК НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЛИ ДУБЛИРАЩИ ФИНКЦИЙ С НАД 700 ЧОВЕКА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОДОБНО НА ФИЛМА ,,КИТ,, ????
  • 9 Абре Професоре, абре Петко

    7 1 Отговор
    майка ми страда от високо кръвно с 40 години стаж. Изписани по здравна каса лекарства от 50 лева на месец по цени в аптеката, са рецептурната книжка плащаш 46 лева, вместо 50. А, забравих и да кажа всички са генерични, местно производство. Ааааа, и туй забравих да кажа, пенсията и е 300 лева. А да е жив И здрав БМБ! Па дано го снимат с повече, пачки и кюлчета. И вместо пищов, шмайзер да му пожелая. Абе, всъщност му желая, от тук насетне да трябва да я кара с 300 лева на месец!

    Коментиран от #14

  • 10 Магарешки

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Питай. Той ги разбира тия неща!

    Коментиран от #11

  • 11 русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Магарешки":

    Нищо не разбира. Просто са в предизборен период.
  • 12 Др.хаус

    0 0 Отговор
    А измисленият ,,директор,, на срзи данчо от село лешница съгласен ли е
  • 13 Безумие

    6 1 Отговор
    Ако си ЗДРАВНО ОСИГУРЕН, ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ ЗА ЛЕКАРСТВА, ама как мъжът на ДОЛОРЕС АРСЕНОВА ще си купува ролсове за ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА, продавайки лекарства за РАК от 300 лв на 1200 лева, отделно ТЕЦОВЕТЕ на жена му чрез ПОСТАВЕНИ ЛИЦА.
    Срам и позор, срам и позор.
    Нито да живееш-фармацевтична мафия, нито да умреш няма гробища, а кремацията за 5 г. от 500 лв. стана 2000 лв.
    Това не е държава, не е!!!
  • 14 Амин

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Абре Професоре, абре Петко":

    Чул те Господ Бог! Лошото е, че на човек трябва буквално да се уцели най– подходящото за него лекарство. Та купуваш едно, второ–странични ефекти– и си плащаш от джоб, ако искаш да живееш.
  • 15 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Пожелания.........."Трябва"............... и до тук !!
  • 16 Ал Бунди

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хмм":

    Напротив, в България се внасят евтини лекарства, но се продават 4-5 пъти по-скъпо от тези в ЕС. Аз например за две лекарства, с обща цена около 150лв в България,си ги купувам за 19,60 евра от Гърция..къде са 150 лв и къде-40..кой прибира разликата? Затова българинът умира като куче по стъпалата на болниците . Кой ще разбие медико-фармацефтичната мафия, питам аз..КОЙ?
  • 17 Най после

    2 0 Отговор
    Напълно прав е. Да оставим на страна надутите цени на лекарства по аптеките, но наистина има генерици с много по ниски цени, но нито лекарите, нито аптекарите си правят труда да ги намерят. Кво ги интересува, нали българските пенсионери си хабят пенсиите. Виждам някакви безумни цени като 30лв за месечна опаковка витамини. Направо потрес.
  • 18 Фактология

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "За съжаление":

    Да добавя..Оригинал на половин цена в чужбина..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове