Last news in Fakti

29 Май, 2021 11:20 2 892 34

Уволненият шеф на АПИ: Сглобиха внушение от истини и полуистини, подведоха министъра

  • георги терзийски-
  • агенция пътна инфраструктура-
  • апи-
  • мррб-
  • виолета комитова

Георги Терзийски твърди, че всички пари са били разходвани прозрачно и е горд, че в България се строят "най-евтините магистрали в Европа"

Уволненият шеф на АПИ: Сглобиха внушение от истини и полуистини, подведоха министъра - 1
Кадър: NOVA

Освободеният от поста председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски коментира уволнението си в съботния сутрешен блок на "Нова телевизия". В сряда срещу четвъртък досегашното ръководство на АПИ беше освободено. Мотивът – „плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26 май тази година“.

„Беше ни връчена заповед, като в нея мотивите бяха по преценка на министъра на регионалното развитие. Това е съвсем нормално, в закона има такава възможност. Изненада ме официалното съобщение на министерството, с което бяха посочени други мотиви”, каза той.

По думите му това може да се дължи на факта, че министър Комитова е била подведена от свои експерти. „Това нямаше да се случи, ако ни беше извикала лично, в нормално време, за да ни връчи заповедите и да обсъдим мотивите”, допълни Терзийски.

„Ако тя не е подведена, а с нейно съгласие тези мотиви са сглобени, защото това е една сглобка, която усещам как в последно време често се прави. От истини и полуистини се сглобява едно внушение”, допълни бившият председател на УС на АПИ.

Терзийски разясни кое е истина и кое не от мотивите за отстраняване относно плащаните аванси. Истина било, че са плащани аванси по някои договори. За строително-монтажни дейности обаче - полуистина.

Той коментира и казуса около държавното дружество „Автомагистрали” и съмненията на членове на Комисията по ревизия в бившия парламент на непрозрачно изразходване на 5 млрд. лева.

„Как са разходвани непрозрачно тези пари? Кой го казва? Аз няма как да твърдя това, тъй като съм сигурен, че това не е така. Това е още едно внушение, който никой в комисията не разясни. 5 млрд. са средства осигурени от правителството, за да се гарантира необратимостта на изграждането на големите инфраструктурни проекти, а не са по сметките на "Автомагистрали”, категоричен бе той.

Той обясни, че в България в момента се строят най-евтините магистрали в Европа. Имало и изследване на Камарата на строителите, което го показва.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Министърът

    70 1 Отговор
    да не е дете , че да го подведат ?
  • 2 Правилно

    64 2 Отговор
    Карайте наред.
  • 3 КОТарАК

    48 0 Отговор
    в случая не е ли по-правилно лъжи и полулъжи?

    Коментиран от #22

  • 4 Петър

    89 1 Отговор
    Тоя не обикаляше ли из селата с едно барабанче,нали Борисов го беше накарал да обикаля. Много е умен Борисов,сега Терзийски си има втора професия,може да ходи с барабанчето по сватби.
  • 5 Иви

    79 2 Отговор
    Боже какъв нещастен поглед, чак да го ожалиш. Я не се прави на ущипан мушморок. Не се накрадохте и наядохте слуги жалки. Трябваше директно по затворите да ви карат
  • 6 Иван Грозни

    69 1 Отговор
    Герге като те назначаваха защо неказа, че неставаш за този пост. А за магистралите си прав, че са най-евтините защото парите за материалите които икономисахте отидоха всички знаят къде.
  • 7 Мда

    46 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Аз няма как да твърдя това, тъй като съм сигурен, че това не е така.

    Този израз на Терзийски е предостатъчен, чиста декларация на думи, без доказателства, типична за герберите. Както и да е, има време да се разбере пътя на парите от асфалта.
  • 8 Някой си

    56 3 Отговор
    Някой да очаква тоя да каже - " Ми пълнихме чекмеджета и партийната каса на ГРОБ"?
  • 9 Верно ли

    50 1 Отговор
    Снимката кърти! А за истините и полуистините по-добре да не говори, че откак за излезли на амбразурата сами се дозакопават!
  • 10 НАЙ ЕВТИНИТЕ

    46 2 Отговор
    МАГИСТРАЛИ СТРОЕЛИ ТЕ. НАЙ
    ЕВТИНИТЕ НАЙ НЕ ДОБРО КАЧЕСТВО
    И СЛЕД 5 ГОД. РЕМОНТ НА РЕМОНТА
    БИЛА ПОДВЕДЕНА МИНИСТЪРКАТА
    И ТАКА СИ ОСТАНА С ОПРАВДАНИЯ.
  • 11 Прозрачни били харчовете на милиони!

    42 2 Отговор
    След ревизия , досега се криехте и усвоявахте.
  • 12 Да,бе

    41 1 Отговор
    Тоя сега да ходи по "евтините" магистрали и да бие тъпана,че са качествени.Само да си направи допълнителна застраховка за всеки случай.
  • 13 Миризлив пор

    21 4 Отговор
    А бе батко и братко ги помним, помним и че по него време бяха спрели финансирането. Сега тъпите европейци как са си давали парите за да ги краде ББ изобщо не разбирам!
  • 14 ежко

    31 1 Отговор
    Абе цалата схема с Ажтомагистрали мирише,та се къса!Как да заобиколим закона за обществени поръчки и да създадем структура която направо да дава парите на наши фирми!Колко работника и колко техника имат Автомагистрали?Ами нямат, ама имат 5 милиарда по сметките си!За нашите фирми приготвени!Не само трябва да се уволни шефа, ами и да се закрие структурата!
  • 15 Кълдъръм ефенди

    28 0 Отговор
    Терзийски,стига се прави на ,,прост дявол"!!! Не се прави на о.игофрен,вземи си терзийката и ходи в строителството,щото не ставаш за нищо,камо ли на такъв пост! Ама той бацето знае,че прост народ се командва без много сила-а ти си олицетворение на простотия!!! Това не значи,че като си купил диплома,си достатъчно умен-а пък за кадърност-да не говорим,скъпи калинчо!!!
  • 16 Алекс

    30 0 Отговор
    И новия участък дето сега го асфалтираха по магаистралата е на ВЪЛНИ !!!! БОКЛУЦИ мръсни !
  • 17 И той

    14 0 Отговор
    с бръсната глава !

    Коментиран от #21

  • 18 ахоихо

    23 0 Отговор
    А,ти,колко си крал,майко мила,не е истина чак!АПи ли кучето,апи ли...
  • 19 покруса

    16 0 Отговор
    Баце рече:Яжте асфалт!Казах.
  • 20 Немой са сетя

    15 0 Отговор
    Тоя глашатай ли беше или тъпанар?
  • 21 Луков

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "И той":

    То половината българи са с бръсната глава. Явно се опитват да следват някого.
  • 22 Чичо Тони

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ами по-правилно е. Когато сглобяваш нещо от истини, то си е самата истина.
  • 23 гела

    14 0 Отговор
    Вижтего само какъв нагал глиган е .Дали не е знаел какво е ставало и как е ставало, и как са лапали и делили народни пари.
  • 24 Гост

    12 0 Отговор
    Гледа като на..кан. Не, че не се знае как се строи, Кой строй и на какви цени строи. Мутра!

    Коментиран от #26

  • 25 Мале

    1 7 Отговор
    Мале що разбирачи и драскачи а в понеделник роби не смеят да мръднат - свещници........
  • 26 Чичо Тони

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Представете си (независимо какво работите), че някой пред много хора (в случая в ефир) ви каже да ходите да биете барабана като селски глашатай. Какво ще му отговорите? Каква би била вашата реакция? Аз мисля, че най-вероятно, ще пожелаете нещо на майка му и ще си "вдигнете чуковете" защото знаете, че имате качества и с лекота ще си намерите не по-лошо платена работа. Сега си представете, че сте на служба с много висока заплата и знаете, че няма как да я получите на друго място защото сте наясно, че не ви бива. Какво ще направите в този случай? Как мислите, този господин става ли за нещо? Въпроса е риторичен.
  • 27 Змей

    13 0 Отговор
    Айде стига повтаря опорките на Буци! Най-хубавите, най-евтините, най-...Абе изобщо "най-"е думичка, заимствана от Него от всичките Му проксита...И я употребяват под път и над път...Що се излагате така, драги бивши държавни служители? Бившият ви бос лъже като възрастен ром, ама ми е чудно вие защо му пригласяте? Глави, с които да мислите, нямате ли? Или имате, ама звънят на кухо и действат като ретранслатори на "мъдрите" мисли на падналия "ангел"...
  • 28 Бежанец

    3 0 Отговор
    Държавата да създаде независим орган далече от "пътищарите",да закупи специализирана техника и оборудване към нея за изследване на откритите и строящи се "магистрали" и ще лъсне истината.При добре строени пътища след полагане на последния износващ слой задължително се обозначава скорост до 90км/час за три месеца.
  • 29 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Ма ферари с деведесе ка се кара бе дрогарйо?
  • 30 big

    2 0 Отговор
    Не знам какво е истина или полуистина за този човек, но е абсолютна истина, че всичко което се строи в момента е под всякаква критика и ниско качество! АПИ би трябвало да осъществява контрола на изпълняваните поръчки по всички показатели. Трябва да контролира и първоначалните проекти. На много места предпазните средства не са проектирани според съвременните изисквания, а изпълнението им е отвратително. Поне 50% от парите за пътищата изчезват за сметка на качеството. Случая с автобуса и 20-те жертви е красноречив, а не е само той, просто жертвите са по-малко или се разминават само с огънати ламарини. Да не говорим за постоянните свлачища и паднали скали: студ, горещини, сняг, лед, вода - всичко това оказва влияние на скалите, а няма кой да проверява и да се вземат превантивни мерки. Това пак е за АПИ абсолютната истина.
  • 31 123

    0 0 Отговор
    Така се работи по комунистически.
  • 32 НАДЗОР

    0 1 Отговор
    НАЙ МАЛКО ДЕФЕКТИ ИМА ПО МАГИСТРАЛИТЕ ПОСТРОЕНИ ОТ БСП /НЯМА МАГИСТРАЛИ НЯМА ДЕФЕКТИ/

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    2 0 Отговор
    Изчегъртване!!!! Как реват люспите, а?!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове