Last news in Fakti

3 Юни, 2021 06:35 3 380 52

САЩ: Ще пазим глобалната финансовата система от злоупотреби на корумпирани лица

  • пол ахърн-
  • сащ-
  • министерство на финансите-
  • санкции-
  • закон магнитски-
  • херо мустафа-
  • делян пеевски

Готови сме да работим заедно с България по реформи, насочени срещу изпирането на пари, които да доведат до финансова прозрачност, увери Пол Ахърн, първи заместник- помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ

САЩ: Ще пазим глобалната финансовата система от злоупотреби на корумпирани лица - 1
Снимка: Президентството

Вчерашният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона "Магнитски". Това стана известно от думите на Пол Ахърн - първи заместник- помощник секретар в Министерството на финансите на Съединените американски щати, по време на среща с български медии, предаде NOVA.

На нея присъства и американският посланик в България Херо Мустафа.

По-рано вчера от Министерството на финансите на САЩ съобщиха, че налагат санкции на трима българи и на 64 компании, съгласно закона "Магнитски". Това не е първият случай на български гражданин да попада под силата на американския закон, в началото на февруари 2020 г. съдията от Специализирания съд Андон Миталов също беше санкциониран заради корупция.

Американските власти са готови да работят с българските институции по случая със санкционираните български граждани и фирми, научи още БТА от източници, запознати с предприетите действия по закона "Магнитски".

Целта на санкциите по закона "Магнитски" е насочена срещу корупцията, замесените в нея лица и не е политически акт. Разследването по случая е продължило достатъчно време, за да се съберат необходимите доказателства за съответните нарушения. Като Министерството на финансите на САЩ използва множество източници на информация, за да събере необходимите данни за нарушения, включително от медийни публикации и от партньорски служби и институции.
Последиците от санкциите са, че се блокира цялата собственост на Божков, Пеевски и Желязков в САЩ, както и цялата тяхна собственост, която е под контрола на граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в страната.

По време на срещата с медиите Ахърн каза, че вчерашното действие срещу тримата българи и свързаните с тях фирми и лица, демонстрира продължаващите усилия на правителството на САЩ да държи отговорни лицата замесени в корупция. "За да продължим да защитаваме глобалната финансова система от злоупотреби от корумпирани лица, ние насърчаваме всички правителства да имплементират подходящите и ефективни мерки срещу изпирането на пари, насочени срещу корупцията", каза Ахърн.

Той заяви също, че от Министерството на финансите на САЩ са готови да работят заедно с България по реформи, насочени срещу изпирането на пари, които да доведат до финансова прозрачност. Ахърн добави, че призовават съответните регулаторни органи у нас да обяснят рисковете от правене на бизнес със санкциониралите лица и свързаните с тях фирми.

Пол Ахърн е пристигнал в България на 31 май, като заедно с посланика на САЩ Херо Мустафа се е срещнал с настоящи и бивши представители на държавната власт, както и с политически партии. Като предстоят срещи с още представили на българските институции и гражданското общество. Това е второ посещение на Ахърн в България, той е бил у нас и в началото на 2020 г.
Посланикът на САЩ Херо Мустафа определи предприетите действия като много важни. Тя акцентира върху желанието на американските власти да бъдат прозрачни към всички относно своите действия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генералът

    48 5 Отговор
    Абе само дрън-дрън. Всеки първолак знае че си гледате интересите, та ги налагате и на другите.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фактология

    42 4 Отговор
    На американците не им искам ни меда ни солта..Трябва ние като българи сами да си защитим държавата и накараме политиците да работят доброто на народа.Независимо с какви средства..Докато си щрякаме от къщи нищо няма да стане..

    Коментиран от #44

  • 4 Ахаххх

    19 1 Отговор
    Чудех сенкой точно е набил вчера канчето на тиквата.

    Коментиран от #12

  • 5 Jacques Yves Moineau

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "Генералът":

    Те че си гледат интересите, е ясно. Въпросът е защо НИЕ не си гледаме интересите? Май е по лесно да отидем на плаж в Гърция.
  • 6 Ggggg

    33 2 Отговор
    И тия обърнаха палачинката, до вчера тука беше демокрация според тях, сега изведнъж се появи корупция. Интереса клати феса. Ще видим дали щв отсвирят и боко след изборите, или се опитват да го покрият

    Коментиран от #23

  • 7 2696

    13 2 Отговор
    Господа олига-фр-ени извън България сте никой. Отделно въпросните лица в списъка си наеха лобисти пред сената на САЩ!!!! ХА ХА ХА Какво очаквате ???? Ще ви бият, ще ви забраняват и какво ли още не. Удри олигархията.
  • 8 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    13 8 Отговор
    "Министерството на финансите на САЩ съобщиха,
    че налагат санкции на трима българи и на 64 компании" -
    веднага България да наложи санкции на
    Търкалящия се Джо, Херо (Мустака) Мустафа
    и на всички краварски подлоги...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сийка

    12 1 Отговор
    Днес се очаква обявяването на Почетния председател и Данчо ментата за санкционирани с отнемане на 99% от имуществото им. Данчо е видян в Аерофлот да си купува билет за Москва, защото му е отказано влизане в Турция ( миришели му краката).

    Коментиран от #20

  • 11 Сандо

    19 4 Отговор
    Тия наши "приятели" нещо ни готвят.Първото което е ясно,че си сменят любимците /слугите/ - новите са президента и неговите хора.Но всичките тези санкции,срещи,приказки,тази загриженост за нас и нашето общество,всичко това е някаква димка,с която искат да скрият истинската си цел от българите.Мога само да подозирам,но знам със сигурност едно:от янките никога не чакай добро!

    Коментиран от #30

  • 12 Иван Грозни

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ахаххх":

    Щом и съдия от спец. съда е в списъка на САЩ за корупция положението е катастрофално. Вчера на Боко са му показали червения картон. Тава е най-хубавата новина за българската демокрация.
  • 13 ББРБНБ

    11 2 Отговор
    Забравили са да санкционират Гела Домус-ага. Той бая парички зарови в Обора.
  • 14 Ицо

    8 5 Отговор
    Не съм чул в БГ да е преман такъв закон
    " Магнитски" а и как и на какви международни договори някой си присвоява правото да наказва граждани от други страни нямащи нищо общо с тяхната.

    Коментиран от #19, #35

  • 15 Клоунът

    6 1 Отговор
    Дилянчо ще го осъди, в Хага... Ще водят те американците.. Искат да му вземат бизнеса и паричките ли поръчките..
  • 16 Благодаря

    9 2 Отговор
    Нека чуем от вас, това което и ние знаем. Да видим сега дали българските власти ще започнат сътрудничество със САЩ по разкриване на корупционните модели и случаи свързани с тримцата. И да не забравяме останалите! БМБ, Ахмед Демир Доган и Румен Гайтански! И още бая други, на на тия тримата безочието граничи с безнаказаност, за това трябва да са пример за цялото общество, че Господ забавя, но не забравя!

    Коментиран от #18

  • 17 питам

    14 1 Отговор
    Пеевски живее в Дубай, всичко му е там. Какви санкции му налагат в САЩ? КОИ СА ДРУГИТЕ СЪС САНКЦИИ? Защо не ги посочат?
  • 18 питам

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Благодаря":

    Никой няма да закачи ББ. Не го ли разбрахте?
  • 19 Ицо

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "Ицо":

    По-добре закон “Магнитски” от колкото група Рашки и бой до спукване, или порция Новичок. Вижда се каква е разликата между американци и руснаци. Едните действат с закон и официалности, другите, само да те гепнат, физическа саморазправа и хич не им дреме за закона. Народопсихология. В Русия закона в момента е Путин. Уважение към законите грам няма. И така винаги е било и за жалост поне в близко бъдеще ще бъде.

    Коментиран от #28

  • 20 Дано

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сийка":

    Дано, дано!
  • 21 Хорейшио

    16 3 Отговор
    Докато САЩ не назова в прав текст кой е "политическия лидер", когото Черепа е корумпирал, то това е половинчато решение. Всички се сещаме кой е той, той си спеше с пачките и кюлчетата, но не го назовават. Въпросът е защо. Изглежда някои корумпирани са им от полза и ги закрилят, а други вече не им трябват и ги пускат по надолнището

    Коментиран от #36

  • 22 безпартиен

    15 0 Отговор
    И каква стана тая-Цветанов го няма!!!Този дето цял живот е бил на заплата от бюджета с имоти за милиони,изучил деца в престижни платени западни университети,водещ висок стандарт на живот го няма в списъка?Само да попитат всеки обикновен българин кои са корумпирани и ще им посочат поне 30-40 човека веднага!И защо чак сега!??Това е от поне 20 години!А преди това няма корумпирани?Няма 10% мистър?Всичко е чисто и честно?
  • 23 Гита

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ggggg":

    Не се опитват да го покрият, а се опитват да го върнат? И ще го направят!
  • 24 Магнитски

    2 3 Отговор
    Заместникът на помощника на министъра на финансите на САЩ ни беше на гости за окуражаване.
  • 25 Гнида

    8 3 Отговор
    Чакаха тиквата да падне и почнаха да ни ухажват ! Пълен бойкот за тези лицемери ! През цялото време ни експлоатират като роби !
  • 26 Васил

    6 1 Отговор
    Ако питате Европа няма корупция и диктатура у нас за това Европа няма да прокопса.
  • 27 2323

    9 0 Отговор
    Скоро ще заключват и хасиендата в Калифорния на дъщерята на Буци. Бугатито също заминава с двеста, затова ходи да реве на Херо
  • 28 Да бе

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ицо":

    Това със закона и щатите ти беше в повече. То и шериата има закони и си действат по тях.
  • 29 1944

    1 3 Отговор
    баце и гадев да бегат в масква че иначе ги почваме
  • 30 боил

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Прав си . Искат да си осигурят подкрепата срещу Русия и от следващото правителство...не че са се притеснили много,че в България има политици , които ще им се опълчат , но за всеки случай.Сега подават пръст , а нашите после ще им оближат цялата ръка.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ирена

    3 0 Отговор
    А кога САЩ ще включат в списъка с наказани и Десислава Танева??
  • 33 ха ха ха

    4 2 Отговор
    Боже мой! Корупционерите щели да пазят от корупцията!?!

    Вие си прибирайте войниците, че за да покриете този проблем, станахте смешни вчера с претоплените ви манджи!
  • 34 123

    4 0 Отговор
    Какво казват САЩ за Божков

    Божков е наричан от САЩ "български бизнесмен и олигарх", с обяснението, че е "подкупвал официални лица от правителството в няколко случая". Сред тях е настоящ политически лидер заедно с бивш председател на вече разформированата Държавна комисия за хазарта.
  • 35 Ха ха ха🤣

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ицо":

    Оди пеш... пардон, оди ги разправяй тия на прасето, сопола, тиквата, че нищо не се е случило и нищо не могат да им направят. Каскета е функционално-неграмотен, а и с неговия IQ power, едва ли разбира какво се случи вчера. Надявам се, съветващите го, днес да успеят да му обяснят на простоват език и с примери, че "Шефовете" му са извън играта ЗАВИНАГИ.
  • 36 Харесвам 🎃, само сготвени

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хорейшио":

    Да бе, да... Той този "политически лидер", затова веднага след обявяването на имената и санкциите, в свински тръст се изнесе да моли прием от посланичката... Хубавото е, че няма повече да му гледаме мазната нагла, безочлива, крадлива, криминална мутра и, че ОПГ-то му ге.п ще има под 15 % на изборите.
  • 37 терористи сащ

    1 2 Отговор
    Гоуеми пазители сте вие с тези над 30 трилиона дългове , дет се чудите каква унищожителна за Планетата война да разпалите за да ги нулирате , ама май нулирането ще е пълно.
  • 38 ким

    3 1 Отговор
    не разбирате ли,че става дума за ДПС или по точно заКГБ които управляват от 90та до днес
  • 39 Досега

    4 1 Отговор
    Спаха 10 годишен зимен сън и сега изведнъж се събуждат и хоп в България има корупция.Въпросът е дали през това време не им е било по угодно да си затварят очите и защо тези олигарси имат огромни суми в техните банки пък те виждатели нищо незнаят и чак сега разбират?!
  • 40 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Боко, боко къде е в списъка?!?!
  • 41 Така

    1 0 Отговор
    В списъка с фирми като че ли повечето са на Божков. Да не би да не им се нрави, че влиза в политиката или просто и в Америка имат нужда от пари и се чудят какво да конфискуват. Все пак криза е.

    Коментиран от #45

  • 42 любител

    4 1 Отговор
    кравари къде спахте 12г.когато цялата тая шайка начело с боко тиквата ограби и окраде тоя народ докара го до пълна мизерия. сега като видяхте накъде вървят работите решихте да се правите на приятели боклуци мръсни.никой не ви иска мечешката услуга. явно страха да не се обърнем към русия е много голям.
  • 43 !!!?

    3 1 Отговор
    Ударът срещу Черепа, Шиши е както по Битовата корупция, така и предупреждение за Радев, и мълчанието му по шпионските афери с руско-русофилски шпиони в България !!!?
  • 44 Антимафия

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фактология":

    Колко още да я защитаваме ?
    31 години изминаха , къде ти е държавата?
    Аз лично, моя живот го отписах ,но имам деца и внуци,
    и те ли да станат" Пеевчета" ,"Доганчета" и "Бойковчета",
    ганстери и " Хисарски Калинки", крадци?!
    Стана нормално, да се събуждаме сутрин ,
    и Хунтата и и екипите на БНТ да ме приспиват ,
    с разни приказки, от хиляда е една нощ?

    Добре, че е го има , Президент Румен Радев ,
    иначе още,
    щяха да ни бият в Прокуратурата?
    Да благодарим на САЩ ,и Байдън най-вече,
    че най-после, намериха Резила на България и го
    санкционираха, както му е реда?
    Сега Хунтата, да мине през съда,
    с който те тормозиха ,огромна част от Българите,
    които не искаха да крадат, заедно с тяхс тях?

    Коментиран от #46

  • 45 любител

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Така":

    прав си така им е удобно а къде са обръчите от фирми на боко крадеца и герб и на доган дпс които окрадоха ограбиха и докараха до просешка тояга тоя народ. пак хвърлят прах в очите на хората за да отклонят вниманието от основните виновници за тая корупция и безнаказаност. защо спаха и поддържаха тази мафия 12г.
  • 46 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Антимафия":

    пич не се заблуждавай че краварите искат да ни помогнат.просто изплюхю тези дето ги няма и всички ги плюят. къде спаха 12г когато боко тиквата и доган и обръчите им от фирми ограбваха тая държава. сега изведнъж решиха да помогат но само за да прикрият мръсотиите на тези които пазеха до сега.пълно безсрамие и лицемерие.
  • 47 АУУУУУ

    3 0 Отговор
    Айде да видим кой е мераклия да защитава "Българското Лято" ....или да влиза в партийката .....направо да си дава ЕГН за да го вкарат ( заедно с цялата му фамилия ) в черния списък ;-))))))))))))))
  • 48 Закона Магнитски?? БОЖКОВ, ВЛ Горанов

    4 0 Отговор
    Борисов, Тичане при Херо!! Жега, Жега!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Според мен

    2 0 Отговор
    Санкционирането на Божков е потвърждение и признание на неговото твърдение, че е плащал ежемесечен рекет на Горанов и Борисов. Така казаното от Божков става факт. 80 милиона са дадени и приети от Борис и Горанов. Това дава допълнителна възможност за бъдещо разследване срещу Борисов и неговата клика.
  • 51 Реалист

    1 2 Отговор
    Дали в САЩ няма корупция! Няма разбира се! Всичките им държавни служители са белоснежни!А, за бизнеса им да не говорим!:) Той, е толкова честен че направо е девствен!
  • 52 Точен

    2 1 Отговор
    Целта на "санкциите срещу олигарсите" е спиране на Балкански поток. ФАЩ изобщо не се интересуват от корупцията в Българско, те гледат по всякакъв подъл начин да навредят на Русия. В момента в НС има мнозинство в подкрепа на газопровода към Сърбия, Унгария и Европа. В централата на ЦРУ Ленгли във Фашингтон чак сега са измислили гадния план да притиснат Бойко и Доган. Не че нашите са вода ненапита, но парите за Ф-16 са 2 пъти по-голяма корупция срещу Българско.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове