Last news in Fakti

5 Юни, 2021 21:40 2 524 17

Николай Василев: Нямаме нужда от банка за развитие

  • николай василев-
  • банка-
  • коментар

Подкрепя действията на служебния министър

Николай Василев: Нямаме нужда от банка за развитие - 1
Снимка: БГНЕС

„Според мен горе-долу, откакто сме влезли в ЕС, темите за икономическа политика, думите – инвестиции, бизнес, капиталови пазари, реформи - почти са изчезнали от действията на политиците. Икономиката си кара по инерция. Политиците си имат доста друг дневен ред, в който други неща са по-интересни. Но компетентността и визията в областта на икономиката, бизнеса и инвестициите е на по-заден план. По-лошото е, че не виждам различно напред”. Това заяви пред Диана Найденова в "Карай направо" бившият министър на икономиката от правителството на Симеон Сакскобургготски - Николай Василев.

Той подчерта, че подкрепя напълно действията на служебния министър на икономиката по отношение на Българска банка за развитие, а именно първо да се осветли ситуацията, която в момента е доста драматична. „Подкрепям идеята му за лимит от 5 млн. лева, но ако той спре само дотук – след време едно друго правителство ще започне да прави каквото си знае и след 10 години ще си задаваме същите въпроси”, категоричен е Василев.

Според него не е трябвало да има държавна банка изобщо. „Ако икономическият министър отиде по-далече и каже, че според него – дори той да не го направи, защото мандатът му е кратък, да каже, че според него банката трябва да се приватизира и държавата няма нужда от нея – то тогава трябва да го подкрепим. Ако той не го направи, това означава, че няма намерение нищо друго да прави”.

Василев подчерта, че според него няма нужда от такава държавна банка, защото тя е също като останалите държавни предприятия. „Където е имало държавни компании в условията на прехода последните 32 години винаги историята е една и съща. Те може по едно време да са печеливши. Но идва едно следващо правителство, което ще ги оплеска. В крайна сметка те винаги завършват по един и същи начин”.

Проблемите с държавната банка са няколко. „В България има достатъчно голям брой частни банки и пари в държавата има много. Кредитите на банковата система растат всяка година рекордно като количество. Всяка една фирма, която заслужава и може да си уреди кредит от частна банка – тя може да си уреди такъв кредит и изобщо не е работа на държавата и на икономическия министър да се занимава с този въпрос. Когато обаче държавата има банка се случват следните неща. Първо – тези малки и средни фирми, които не могат да вземат кредит от частни банки, те и от тук няма да вземат кредити, защото не са близки до съответната управляваща партия, не искат да дават рушвети, нямат обезпечения – и те няма да вземат кредит. Само така работи банката. А това означава, че тя е всичко друго, но не и банка за развитие. Тя е банка за развитие на няколко олигархични групи”, заяви бившият икономически министър.

И допълни: „Пазарна икономика, в Източна Европа, в годините на прехода – забравете за ефективни държавни предприятия. За мен най-добре работи тази част от икономиката, която е в частни сектор и няма нищо общо с държавата”.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    18 1 Отговор
    Верно, без друго дава само на наши хора. Активите да се разпределят между данакоплатците

    Коментиран от #8, #15

  • 2 Никога

    24 5 Отговор
    Не съм те харесвал, но сега постъпваш мъжки, Евалла!
  • 3 И тоя

    8 3 Отговор
    Киндер сурприз
  • 4 Винету

    21 2 Отговор
    Ти нямаш нужда щот си ял царски суджук 😁🎃🇻🇳🚾
  • 5 симеончо

    21 4 Отговор
    Ха,джуджето Хаяско!И той се пръкна на сцената на политическият балаган в България!!!Супер финансист,той ще ни оправи.
  • 6 розово

    16 0 Отговор
    Извратени политици и от там на татък всичко е пародия. А за коментиращия бивш министър в някакво правителство в тридесет годишният преход ........пародия.
  • 7 ЧЕНДЖЕР

    11 0 Отговор
    ЧУЖДИ БАНКИ /ЛИХВИ В РОДИНАТА ИМ 1-3% В БЪЛГАРИЯ 4-6% Е КАК БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ДА Е КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА БЕ ПИЧ /КО ШИ КАИШ АМА С ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ БЕЗ ТЪПИ УСУКВАНИЯ
  • 8 КРЪЧМАР

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    НИ МОЖИ ША ГИ ИЗПИЕТЕ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА
  • 9 де юре

    10 0 Отговор
    А от банка за доразвитие !!Имате ли нужда ? Бавноразвиващи се !!!
  • 10 Две димящи дула

    17 1 Отговор
    Хората по света вече национализират ние още приватизираме , абе тези 800 дена не свършиха ли бе? Симеончо да не се готви да става банкер? Наистина я съсипахте тази държава само от приватизации и концесии. Точно такива Василеви приватизатори вече се изредиха по няколко пъти и резултатът винаги е един и същ - катастрофален за държавата и много успешен за приватизаторите. Какво ви пречи банката, сложете лимити, направете всичко прозрачно и го покажете в регистър и всичко ще е наред! Хората не искат да работят с алчни частни търговски банки, защото всички тях не ги интересуват иновативните идеи, а само търговската печалба. Никоя частна банка в България не подкрепя предприемачеството, а залага само на сигурната печалба. Това не са никакви банки!!! Я отговори , бе отворко, като гръмна частната КТБ кой пак плати масрафа????
  • 11 ПРОС

    4 7 Отговор
    ЕИ ЩМЕКЕР СЕГА ГЛУПАЦИТЕ ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ РАЗДАВАТ КРЕДИТИ ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ТОВА ЗАНАЧИ ЧЕ ГАРАНТИРАНИ СА САМО ПЕЧАЛБИТЕ НА БАНКИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ЩОТО ИМАЛИ МНОГО ПАРИ И НИКОИ НЕ ГИ ИСКАЛ ПРИ ТЕЗИ ЛИХВИ И СЕГА ВСЕКИ ТАРИКАТ МОЖЕ ДА ГИ ВЗЕМЕ И МАСРАФА ЩЕ ГО ПЛАЩАТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГЛУПАЦИ /НАПРАВО ША ВИ ИЗЧЕГЪРКАТ КАТО ГНИДИ/
  • 12 Светослав

    9 3 Отговор
    И Милен Велчев да се изкаже по въпроса за облегациите. И той, като сегашния министър, даже и не го знам😜, как се казва сте едни юпита, и все гледате да завлечете. И преди бяхте с БСП и сега. Пак ни чака потоп, ако не вземем мерки на 11.07
  • 13 не те

    4 3 Отговор
    харесвам, но този път го каза, както трябва.
  • 14 СПЕЦЗАКОН

    8 2 Отговор
    ЗАБРАНА НА БЪЛГАРИ ДА УПРАЖНЯВАТ ФИНАНСОВА ДЕЙНОСТ. ИНАЧЕ ВЕЧНО ЩЕ КРАДЕ КРАДЛИВОТО ПЛЕМЕ.
  • 15 БСП за България и Радев

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    Да ги дадат на нас т.е. народа! Генерал Румен Радев ще ги разпредели справедливо
  • 16 Гост

    7 1 Отговор
    Скоро няма да имаме нужда и от национална банка, щом няма да имаме национална валута.
  • 17 Много важно

    8 1 Отговор
    е да се каже че думата банка за развитие аналогично означава развитие за бизнеса в страната не за само София не само за 10 фирми а за цялата държава каква банка кви пет лева с един клон в София като трябва да има във всеки областен град И Нашата Страна България не е само в София има и други градове
    Бъдете живи и здрави!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове