Last news in Fakti

6 Юни, 2021 08:19 3 185 23

Районен кмет: Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини

  • деца-
  • детски градини

Това граничи с престъпление

Районен кмет: Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини - 1
Снимка: Shutterstock

Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини. Това предупреждение отправи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов към министъра на културата Велислав Минеков по време на форум, посветен на недвижимото културно наследство, организиран от "Демократична България".

Разрешителните за строителни дейности

Когато в момента се налага и то с голяма спешност да се правят детски градини и да се разширяват детски заведения, се налагат съгласувания с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНК), които се чакат цяла година, оплака се кметът на "Лозенец" по повод конкретен случай за така дълго чакана процедура.

Константин Павлов обърна внимание, че не се знае дали допълнителното финансиране за детски градини, което правителството осигури тази година, ще се повтори и припомни че сега проблемът е много изострен заради недостига на места в детските градини и протестите на родители. "Това е наистина много тясно място", подчерта той.

Разрешителните за събаряне

Павлов засегна и темата за разрешителните за събаряне на иначе стойностни и знакови сгради. Наскоро в "Лозенец" беше съборена известна къща - вилата на Димитър Димов, въпреки че беше много симпатична с много зеленина, но имаше документ, че не е паметник на културата и може да бъде съборена, разказа той. "Това е пример как къща с историческа, архитектурна и естетическа стойност загина, без да може законът да я спаси", отбеляза кметът.

За духа и атмосферата

"Лозенец" е място с дух и атмосфера и за да го пазим, трябва да пазим не само сградите, трябва да пазим настилките, посочи още Константин Павлов.

"Паважите са предмет на културно наследство и те се пазят, но тези, които са от церовски камък не се пазят и за съжаление миналата година ми се наложи да разруша около 20 метра такъв тротоар". За да бъде спасена улицата се е наложило тези 20 метра церовски камък да бъдат заменени с най-обикновени бетонни блокчета. Финансирането на такива дейности е така направено, че се стимулира само най-евтините настилки, най-евтините стълбове, най-евтината мебел и въобще всичко да се прави по възможно най-евтиния начин, обясни Павлов и коментира: "Това граничи с престъплението".

Ние вече сме загубили историческите чугунени стълбове на София, губим в момента последните исторически стоманени стълбове, може би отдавна сме изгубили историческата паркова мебел и историческите пейки, заизброява той и сподели, че не вижда как този интериор да се запази.

Стимули и мотивация

Сградите за да се пазят, освен да има закон ,е необходимо собствениците да са стимулирани по някакъв начин те да ги пазят, смята Павлов. Според него, ако има сгради, които са обществена ценност, добре е и обществото да се ангажира по някакъв начин в опазването им.

В момента тежестта изцяло пада върху собствениците, посочи кметът и отбеляза, че собствениците разглеждат като проклятие това, че сградата им е паметник на културата и по никакъв начин не го възприемат като полза или като нещо хубаво. "На практика районната администрация трябва да се бори непрекъснато с такива собственици – ако може да не съсипват собствеността си, но реално няма ефективен механизъм, както и няма ефективен механизъм там, където сградите са в режим на етажна собственост да се запазва техният вид и най—малкото да се ремонтират до някакъв поносим вид", посочи кметът на "Лозенец".

Архитектурното наследство на XX век

Павлов насочи вниманието на участниците във форума към архитектурното наследство на втората половина на XX век: "Все пак минаха 20 години от края на ХХ век, може би е време да помислим част от тези сгради да влязат по някакъв начин в регистрите и да се опазват". На територията на "Лозенец" има една такава сграда – хотел "Маринела", посочи той и отбеляза, че отвън хотелът изглежда както едно време, но отвътре няма нищо общо с оригиналното обзавеждане и оригиналните интериори и изрази съжаление.
Той сподели и друго свое разочарование - от процедурите за съхраняване на обществени сгради. "Например сградата на 122 училище от филма „Таралежите се раждат без бодли“ - общо взето всички мои идеи да я запазим архитектурно предизвикват ужас у директори, инженери, архитекти, защото процедурите са сложни, твърде трудно е и в крайна сметка не се стига до никакво опазване", сподели той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивелина Видева

    0 0 Отговор
    Тази,която ще си лапа пръстчето,съм аз.
  • 2 Артър

    15 6 Отговор
    Какво правеше досега Йорданка Фандъкова? От 2013 има този проблем...

    Коментиран от #8, #12

  • 3 а яяя

    14 3 Отговор
    Сега намалете възрастта за пенсиониране за да могат дядовците и бабите да се грижат за внуците след като държавата не може да осигури адекватна грижа.
  • 4 Само не разбрах

    8 6 Отговор
    В крайна сметка как ще решат проблема с градините? Със стар паваж ли? 🤔

    Коментиран от #11, #14

  • 5 ПРИ НАС Е ТАКА

    5 5 Отговор
    ГРАДСКО СИНИЯ КМЕТ Е НЕКАДЪРНИК, НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ, ПИЩЯХМЕ СРЕЩУ ПРЕДИШНИЯ КМЕТ, АМА ТОЯ Е КОШМАР. ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ГОВОРИ ЗА РУШВЕТИ ПОД МАСАТА. НАЛИ БЯХА НЕКВИ ГОЛЕМИ БОРЦИ ГРАДСКО СИНИТЕ???

    Коментиран от #17

  • 6 Селянджър

    7 4 Отговор
    Да си ходят на село и проблем с градините няма да има.
  • 7 власт и пари

    8 4 Отговор
    По-лесно се крадат милиарди от саниране, отколкото от детски градини....
  • 8 Пенков

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Артър":

    Ами Йорданка Фандъкова направи градини за моите деца, като се преместихме в Банишора беше ремонтирала и достроила нови две. В ОУП на София терени за отреждане на детски градини почти няма. Имаше и забрана за градини в партерни пространства, има променено градоустройство и откраднати места, които могат по-лесно да се учредят за места за градини. Така, че освен плампане трябва работа. 10 хиляди деца са поне едно още 30 - 50 милиона. А и София постоянно се пълни, живеех преди 15 години на улица с 16 кооперации и 10 къщи, скоро минах, къщите са останали две, а кооперациите са станали двайсет и няколко. Така че, Фандъкова направи доста, трябва да продължи.
  • 9 щамов работник

    1 4 Отговор
    Още поне 100 сгради за детски градини трябва да се построят. Средно слагам по 100 деца да са настанени в тях. Там ще трябва и нов персонал. Учителки,готвачки,чистачки,перачки и медички. Повечето млади хора заминават за чужбина за по-високи заплати. И този проблем трябва да се реши,но там Фъндъчката няма достъп. Макар,че и тя е учителка.

    Коментиран от #10

  • 10 Коренячка-софиянка

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "щамов работник":

    Цялата селяния сте дошли са живеете в София, друг ви е виновен. София надхвърля вече 2 млн.души. Ясно е, че не може да има места за всички деца. Да върнат софийското жителство, както беше на времето и проблемите с градините ще отпаднат.
  • 11 Коренячка-софиянка

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Само не разбрах":

    Като се върнете откъдето сте дошли и нещата ще се успокоят. Места ще има за всички.
  • 12 Коренячка-софиянка

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Артър":

    Фандъкова не е виновна. Половин България се пренесла да живее в столицата. Много ясно, че София е пренаселена и няма как да има места за всички деца в градините
  • 13 Pepe

    6 5 Отговор
    Ради братовчеда, закопа парите за детски градини в манастира в Банкя.
    За това нямаме детски градини..
    Този човек, е личният касиер на Толупа..
    Никой не го пипа..
    Около него има много хора на, които се прехвърлени много имоти и бизнеси..
    Скоро ще пиша списък..
    Следете внимателно.

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Само не разбрах":

    Ей, такива като теб селяни, като се върнете на село и проблемът ще се реши.
  • 15 Коренячка-софиянка

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Pepe":

    Недей да лъжеш. Я кажи от кое село си дошъл, оставил бащино огнище, продал нивите и хоп със селянката в София. Правите деца и после що нямало места. Ами няма да има. Виновни сте вие, зарязали селата и дошли да живеете в София.
  • 16 Ъхъъ

    2 1 Отговор
    Елементарни сметки трябва да се правят при строежите и проблем с граднините няма да има. Примерно на 10000 души по една детска градина без опция да се отказва от инвеститори или община.
  • 17 Коренячка-софиянка

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПРИ НАС Е ТАКА":

    Синият кмет, кметовете на райони и кмета Фандъкова не са виновни. Не търсете проблемите там, където ги няма. Причината е в пренаселяването на столицата. С премахването на софийското жителство, 30 години е налице масово преселване на селяни от провинцията. Те продават всичко, идват в столицата и купуват по 2- 3 апартамента и други недвижимости. В нашият блок, селянка купи вай големият апартамент, плюс гараж и таван отделно. Тях ги даде под наем и пей сърце. Входа ухае на чесън и силен мирис на парфюм. Ужас.
  • 18 К.К.

    0 1 Отговор
    Няма детски градини, не достигат места, а как има места в основните училища и гимназиите.

    Коментиран от #20

  • 19 Dani

    3 1 Отговор
    Децата на родители, и двамата родени в София, и двамата работещи , трябва да са с предимство при класиране за детска градина. И след това останалите,. За неприетите деца да се дава подобаваща компенсация.

    Коментиран от #21

  • 20 Коренячка-софиянка

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "К.К.":

    Има места, защото отварят по вече паралелки с по 23 места. Стигат чак до буква е. При соц-а до буква в не по-вече.
  • 21 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Dani":

    Правилно! Поставих ви минус заради глупостта ,че някой някого си трябвало да компенсира. Било с пари било с продукти и прочие. Капитализъм е, не е социализъм. Парите на данъкоплатеца не може така на ангро да се раздават. Що не си извикат дядовците и бабите от село да им помагат? Защото така най удобно нали? Друг да им мисли за проблемите .Ако си стояха на село нямаше да има сега дандании. На село градините са празни. Всичко дошло в София да живее.
  • 22 Стас

    0 0 Отговор
    Този само мрънка и се оправдава.Половината мандат му мина,а в кв. Витоша и един метър тротоар или улица не е направил.Ъолковс ли сте смотани скъпи съкварталци, че да го гледаме как нищо не прави и да чакаме 4г.
  • 23 tato

    0 0 Отговор
    Лозенец е дупка, със силно замърсен въздух, предназначена за слабоумни богаташчета (крадци, престъпници, лихвари), които си мислят че най-скъпото е най-хубаво. и СИСИТЕ на жените им са скъпи ама изкуствени :))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове