7 Юни, 2021 13:09 2 870 23

Заведенията и туризма против новите мерки на правителството

  • мерки-
  • правителство-
  • заведения-
  • туризъм

Тази мярка 60 на 40 е изключително важна за нас, при пострадал сектор като нас тя трябва да действа до края на годината, каза Алибегов

Заведенията и туризма против новите мерки на правителството - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Как ще бъдат подпомогнати засегнатите сектори? Загубите и спасяване на летния сезон - с какви мерки и средства? По тези проблеми дискутираха в "Денят започва" председателят на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов, председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и председателят на Националното сдружение за малкия и среден бизнес Елеонора Неголова.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов е на мнение, че първо трябва да приключат старите мерки, за да започнат новите.

"Това, което ни притеснява в новите, е, че няма хоризонт и така, както ще ги правим за по месец или два, не е добре за бизнеса, защото трябва да има предвидимост, за да може и бизнесът да си прави сметка. Тази мярка 60 на 40 е изключително важна за нас, при пострадал сектор като нас тя трябва да действа до края на годината", каза Алибегов.

"Нашият бизнес беше затворен до 28 април като бранш като цяло. Бяхме предприели разговори с правителството тогава, направи се тази мярка за 20% оборотен капитал, която стартира октомври за затворените бизнеси, по нея бяха отпуснати 156 млн. с нотификация от ЕС, със съгласие на работодателските организации, със съгласие на синдикати, с наше участие. Реално тази мярка тръгна тромаво, но като цяло спаси доста голяма част от бранша. И изведнъж през март и април тази мярка спря незнайно защо. По тази мярка при смяна на редовното със служебното правителство бяха изплатени 105. Оставаха да се изплатят само за март и април само за нашия бранш, тъй като само ние бяхме тогава затворени изцяло", каза още той.

Възможността да се теглят кредити от малкия и среден бизнес е надграждане на предишен опит, тъй като става въпрос за Националния гаранционен фронт и нови програми за гаранции към кредитите за малкия и среден бизнес, каза председателят на Националното сдружение за малкия и средния бизнес Елеонора Неголова.

"Опитът показва, че тези инструменти се ползват много трудно, защото първо минават през търговските банки и те зависят до това доколко търговските банки ги промотират и имат интерес да ги предлагат, тъй като това е един механизъм, който усложнява административното обслужване на кредите и когато става въпрос за малки кредити, те по-скоро насърчават микробизнесите да взимат потребителски кредити, така че не е лошо да има такива мерки, да се предлагат гаранции и да се покриват частично обезпеченията по кредити, но според нас това е крайно недостатъчно и ние си го обясняваме с краткия хоризонт, който има това правителство", каза още Неголова.

Според нея следващото правителство трябва да има план за "едни по-големи и дългосрочни икономически мерки".

"Програмата 60 на 40 не обхваща всички фирми, които са в туризма. Хижите, които се категоризират с еделвайси, не са включени в заповедта на министъра, включени са само заведенията за хранене и местата за настаняване, които са категоризирани със звезди", поясни Румен Драганов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    67 8 Отговор
    Аз пък съм доволен че вече работим и рекета спря . Алибегов е подлога на Тиквата и прави размирици.
  • 2 ГЛЕДАЙТЕ „КОШМАРИ В КУХНЯТА”

    37 0 Отговор
    И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ БИТ И ДУШЕВНОСТ НА БГ.КРЪЧМАРЪ😂
  • 3 Факт

    58 1 Отговор
    Заведенията работят и не трябва да им се дават повече помощи!
  • 4 Севда

    52 1 Отговор
    Алибегов е мутра!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЖФР

    39 1 Отговор
    Кой стои зад Алибегович????

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    31 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЖФР":

    Оня дето го вози в джипката Тойота.
  • 9 Бе, да ви ... у

    37 1 Отговор
    Хрантутниците. От какъв зор, ще ви спасяваме летния сезон. Като имате клиенти, ще имате и оборот. Оптимизирайте се, преструкторирайте се :-) и който оцелее, нека да живее :-) :-)
  • 10 Аре бегай ве Алибегов

    34 1 Отговор
    Алибегов играеше с Тиквата и сега пак играе с него с този опит за кръчмарски бунт! Тиквата насъсква всичките си верни песове по всички фронтове за да чупи държавата!
  • 11 нннн

    18 1 Отговор
    Ако в тоя сектор има криза още 20 години, 20 години на помощи ли ще е я карате?
  • 12 Трезво мислещ българин

    3 12 Отговор
    Българинът оплюваше старото правителство ,че не помага достатъчно на тези закъсали бизнеси. Сега изведнъж се извъртя като фурнаджийска лопата , "защо им се помагало". Така ще е още месец ,докато нещата отново си дойдат на мястото.

    Коментиран от #15, #19

  • 13 Що не теглят по 5 милиона отннеобеспечен

    6 1 Отговор
    кредити тия алибегови!?
  • 14 Направо да

    14 1 Отговор
    Ви дават поне още десет години.И за заплати от всеки 100 лева,ти да плащаш 40 лева.Яко наглеете бе! Нали отворихте хотели,ресторанти, кръчми и барове? Какво още искате? 90% от народа не може още да се освести,след цяла година " бачкай- не бачкай" или още по гадния вариант..Пускай молба за напускане по твое желание .Като се оправи положението,ще те взема на работа.И роба къде ще ходи.Да се опъва- не върви.От там на улицата.Защото от борсата ,само документ за управление на совалка не му искат.За тях няма 60/40,80/20 и други екстри.Да се оправят поединично.Те трябва да реват и вдигат шум.Прав- крив Борисов,но ви наля стотици милиони,без грам разходи от ваша страна.Удряш ключа,няма разходи за ток,дори за охрана.Отварят- отваряш и ти.И пак на 100 лева,пестиш 60 лева.Я у лево! И това са ви много, прекалено много.Гати гъонсурата, кръчмата му да бачка,а държавата да му поеме разходите за заплати.
  • 15 анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Трезво мислещ българин":

    Тези бизнеси бяха затворени,вече не са,защо да им се помага?
  • 16 бушприт

    1 5 Отговор
    Заведенията и туризмът са против новите мерки на правителството. Повече няма да дават по 50 лева на бабетата и на дядките. Нямало пари в шкафчето.
  • 17 Биби Кинг

    1 3 Отговор
    Слет еденайсти и да ме целувате пот мишцата и междо коленете педесе кинта и 60/40 нема да има! Долапа остава,кой мо не изнаса да оди да циври на Мангицки ка Тотен Коф деа!
  • 18 дреме ми

    3 1 Отговор
    Алибегов се научи Тиквата да го хрантути и сега не му отърва да работи.
    Много от дребния и среден бизнес буквално фалира за разлика от приятелските фирми на мутри като Алибегов.
  • 19 гнусници

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Трезво мислещ българин":

    Кои българи ? Българите никой не ги пита даже като раздаваха пари на гербаджийските любимци. Парите от ковида отидоха точно в приближените фирми - създадоха си ковидмилионери. Раздадоха на хотели по Черноморието, които никога не са работили през зимата, но тази зима били на загуба , ха ха. Тази мутра със скъпите коли представител на кои фирми е ?
  • 20 РАДЕВ, КВО СТАВА

    1 3 Отговор
    Убивате туризма......хората чакат пари, а не уволнения и обещания
  • 21 ТУРИЗМА ЗАГИВА

    1 3 Отговор
    Правителството е безсилно...Радев си трае, бяга от отговорност
  • 22 Порно

    2 0 Отговор
    Али бегай бе , писна на всички. Промяната е за такива като теб , дето периодично съкращават служители и ги пращат на борсата , и после пак от начало. За свободните професии никаква помощ , данъци и осигуровки вървят. Ама за тия наглеци цялата държава да работи.
  • 23 от Пловдив

    1 0 Отговор
    кой си ти бе Алибегов и ти ли суджук бе каунь
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове