7 Юни, 2021 15:28 1 294 29

Омбудсманът е против скока на тока, парното и топлата вода

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • парно-
  • топла вода

Смятам, че такъв ръст на цените не съответства на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, заявява Ковачева

Омбудсманът е против скока на тока, парното и топлата вода - 1
Снимка: Пресцентър

Омбудсманът Диана Ковачева заяви пред Комисията за енергийно и водно регулиране, че е категорично против предстоящото повишаване на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли 2021 г.

По време на общественото обсъждане, организирано от регулатора, омбудсманът заяви: „Възразявам категорично срещу повишаването на цените на топлинната енергия от 1 юли 2021 г. Вече имах възможност публично да възразя на подадените от топлофикационните дружества искания за значителни увеличения, като при някои надвишаваха 70%.

Смятам, че такъв ръст на цените не съответства на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който трябва да бъдат защитени интересите на потребителите по един адекватен начин.“

Доц. Ковачева определи като неприемлива минималната корекция на поисканата цената за най-голямото дружество в сектора „Топлофикация София“, където вместо заявените 15%, Комисията предлага поскъпване с 14%. Омбудсманът настоя КЕВР да обясни на какво основание е формирано това увеличение при условие, че столичната топлофикация не е предоставила на регулатора никакъв финансов отчет за 2020 г. – одитиран, неодитиран или предварителен.

„Възразявам срещу увеличението и на останалите топлофикационни дружества – Велико Търново с 13%, Варна и Бургас – 11%, Перник, Бургас и Враца около 10%, Пловдив 9%“, допълни омбудсманът. Общественият защитник поиска и ревизиране на Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия, която предвижда едногодишна промяна в цените на топлинната енергия.

„Очевидно е, че абонатите на практика надплащат. По данни от работната група, за последния период са надплатени 29 млн. лв., които смятам че трябва ясно да се каже по какъв начин ще бъдат възстановени на потребителите на топлинна енергия. В противен случай има много сериозно надплащане. То се дължи на факта, че цената на топлината енергия не се актуализира своевременно в съответствие с ежемесечните промени на цените на природния газ“, подчерта Ковачева.

Омбудсманът възрази категорично и срещу предлаганото увеличение на цената на тока и го определи като немотивирано.

„Публикуваният на интернет страницата на КЕВР доклад за утвърждаване на цените в сектора предвижда увеличение на цените на електрическата енергия на регулирания пазар от 1 юли 2021 г., което, в сравнение с предходния ценови период, за клиентите на ЧЕЗ е над 4%, а за тези на ЕВН и Енерго-Про – над 2%. Наред с това се увеличава и нощната тарифа при ЧЕЗ с около 5%, при Енерго-Про– над 2%. Бих искала да заявя, че изразявам категорично несъгласие с предлаганото увеличение“, каза доц. Диана Ковачева.
Тя подчерта още, че до момента липсва информация от регулатора какви са резултатите от извършените проверки на енергийните дружества.

„В тази връзка смятам за необходимо КЕВР да публикува докладите за това“, акцентира омбудсманът. Диана Ковачева обърна внимание на факта, че за поредна година Комисията не обвързва повишенията на цените с качеството на предоставената услуга.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 3 Отговор
    Гербаджийската калинка е против, ама все пак й е през торбичката за 2500лв

    Коментиран от #12

  • 2 Вярващ

    13 1 Отговор
    Браво!;) Тая, ще ни защити!:) Ле-ле-ле!:)
  • 3 Гост

    17 2 Отговор
    Глупости....против - играе го защитник на хората, но вече и е разпоредено какво да прави.....
  • 4 глоги

    11 0 Отговор
    Омбудсманката е против скока на тока, парното и топлата вода. И АЗ СЪМ ПРОТИВ СКОКА НА ТОКА,КОЙТО Е СВЕТОВЕН РЕКОРД. ПРЕДПОЧИТАМ РЕКОРДИ В СКОКА ДА ПРАВИ СТЕФКА КОСТАДИНОВА,А НЕ ТОКА И ПАРНОТО.
  • 5 Магнитский

    6 2 Отговор
    Ганчовците трябва да платят отново тръбите за газопровода, няма как, все пак Шиши ги стопанисваше.
  • 6 Българин

    17 0 Отговор
    То всеки българин е против, въпроса е какво правият хората с власт ? Дела трябват, а не думи !
  • 7 123

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Омбудсманът е против скока на тока, парното и топлата вода , както и всички български граждани .
  • 8 адаша

    14 1 Отговор
    Тая била против. И аз съм против. Е и ?!
  • 9 Какво

    7 1 Отговор
    продуктивно върши тази госпожа и срещу какво месечно възнаграждение ?
  • 10 Бибитко

    7 0 Отговор
    То възразяването ако вършеше работа пладнешките разбойници нямаше да продължат да се угояват за сметка на народа. Тази комисия за енергийно и водно регулиране облагодетелства единствено монополистите на водата и тока у нас. Методиката е една и съща: те искат увеличение с 20 процента, но "комисарите" уж геройски не отстъпват, но понеже операторите не бивало да фалират, добре, от нас да мине - 4,5,6 процента. Смешно и позорно!
  • 11 пожелание

    7 4 Отговор
    Това чучело няма ли да си ходи.
  • 12 Народен

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е! Взима много повече, ама вярно че не може нищо да направи!:) Длъжността, която заема е чисто про форма! Дава и право да приказва глупости на които никой не обръща внимание!:)
  • 13 qwerty

    4 0 Отговор
    И ние сме против. Да им поискаме оставките!
  • 14 Орел

    4 1 Отговор
    Ако вършеше работа щяха да я закрият.
  • 15 chi

    3 0 Отговор
    И аз съм категорично против!
  • 16 НЕ Е ЛОГИЧНО

    0 1 Отговор
    ГАЗА ДА ПОСКЪПНЕ С 11%,А ТОПЛАТА ВОДА ДА НЕ И СЕ ВДИГНЕ ЦЕНАТА!
  • 17 Що е Омбудсман?

    5 0 Отговор
    Дядо ми,в подобни случаи казваше: Голяма фирма,бедно положение! Чисто синекурна длъжност,без грам законови правомощия.Може само да препоръчва,да предлага,и да желае! ЕС ни притисна и нашите създадоха тази структура.Но съзнателно,без грам съпротива от всички партии в НС,и орязаха правомощията почти до нулата.Да не са гламави,да си залагат мина със забавено действие под креслата.Днес ще подгони Управляващите,но уте ще подгони теб,когато ти яхнеш властта.Тя добре не е съгласна,но без протести от народа,нищо не стсва.А сега,както няма Парламент,хептен нищо.Правителдтвото няма право да се бърка в работата на КЕшВР.Така са го направили,че няма измъкване.Ганъо ще усети дебелия,ама много дебел,чак след Нова година.Този трик със повишаване през летния сезон ,прекрасно работи.Парно няма,офсете кой по гръцко на море,кой на село.Разход почти нулев.Ще ви бичат,като мокра дъска.А вие си скачайте за повишаване на доходите.Щом видят,че малко сте се захлебили,и ви праскат наред.Ток,вода,парно ,хранителни стоки.Ако му поискаш на германец,австриец до 2/3 от месечната заплата само за топла вода и парно,ще те обесят за топките.Тук въртоглавите псуват,но плащат.Който не плаща автоматично през другото ренде.На чситата.А там плаща дубъл
  • 18 Мунчо

    1 0 Отговор
    Е, и...?!
  • 19 Той

    5 0 Отговор
    Защо не предложат 14%ръст на доходите?
  • 20 лара

    1 0 Отговор
    само тази блузка е от 600долара, какви парички получава невздрачната калинкамалинка
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 someone

    2 0 Отговор
    ами като си против отиваш в министерството натискаш министъра пишеш писма на премиера и него ако трябва му лепиш среща , а не само констатации по медиите.
  • 23 ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ

    0 2 Отговор
    Си траят....скока на цените ще им дойде дюшеш да пълнят ударно шкафчетата.....
  • 24 666666

    1 0 Отговор
    Тия са създадени от мафията посредници в ограбването и изнудването на хората .За да се пълнят шкафчетата .
  • 25 pbdan

    3 0 Отговор
    Пенсионираха проф. Кантаржиев на 65г., а дeмeнцирaлият прoф. Ивaн Ивaнoв, шeф нa КEВР нa 75г. кoгa? Дъвчи прикaзкитe, oбaчe вce oщe гo държaт тaм нa oгрoмнa държaвнa зaплaтa и мaкcимaлнa пeнcия. Нeкa cмe принципни нaвcякъдe зa държaвнитe хрaнилки. Aкaдeмицитe oт БAН и тe му зaвиждaт. Това направи омбудсманке, постави ребром въпроса.
  • 26 ЯКОТО ПЪЛНЕНЕ НА

    0 1 Отговор
    Шкафчета започна....времето е малко
  • 27 безпартиен

    0 1 Отговор
    След увеличаване заплатите на всички в бюджетната сфера,противно на всякаква логика и ръст на икономиката,единственото което последва е увеличение на цените на всичко-храни,суровини,услуги!При 2.3 млн.пенсионери,750 хил.бюджентици,650 хил.малолетни и непълнолетни,1 млн.ц.игани без образование и трудови навици,то колко останаха да работят и да плащат за всички посочени по-горе???На световните пазари можем да сме конкурентни единствено с износ на зърнени храни,работа на ишлеме и ниско заплащане на труда в частния сектор!Просто няма смел човек да направи сметка и ясно да каже че сме много зле и само на заеми караме!А те се трупат все повече,без да има някой представа кои ще са тези дето ще ги връщат или продават направо територията!
  • 28 738339949

    1 0 Отговор
    само възразява и приказки от тая жена и нито една победа за хората.
  • 29 tato

    0 0 Отговор
    Ние сме държава с ядрена енергетика. Направо ни го забиват отзади и си мълчим. Тока тряба д 1 10 пъти по-евтин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове