Last news in Fakti

7 Юни, 2021 16:10 4 145 30

Проф. Киров: Докато български съд не постанови, че има корупция, не можем да предприемем мерки

  • проф. пламен киров-
  • пламен киров-
  • санкции-
  • магнитски

Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон - "Магнитски", а не спазваме собствените си закони..., възмутен е бившият конституционен съдия

Проф. Киров: Докато български съд не постанови, че има корупция, не можем да предприемем мерки - 1
Снимка: БГНЕС

"Виждам намерението на служебното правителство да избегне рискове към държавните фирми да попаднат в неблагоприятно положение и да плащат за стопанските си връзки със субекти, визирани в решението на правителството на САЩ по закона "Магнитски". Тези търговски дружества, които оперират в стопанския живот на страната, най-вероятно имат договори с български юридически лица и ако работим с "черни списъци", забраняваме на тези дружества да изпълняват договорните си задължения. Това не ни предпазва от бъдещи граждански и търговски спорове".

Това коментира пред БНР проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, бивш конституционен съдия. Според него принципите на пазарното стопанство са заложени в Конституцията:

"Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон - "Магнитски", а не спазваме собствените си закони... Да прилагаме чуждо законодателство, това идва малко в повече на хората, посветили се на правото и на отстояването на конституционните принципи и ценности... Не сме длъжни да изпълняваме закона "Магнитски", ние се съобразяваме, доколкото сме слаба политически, финансово и стопански държава".

"Не можем да санкционираме със забранителни списъци български физически и юридически лица, които осъществяват стопанска дейност. Да не говорим за банките... Ние сме правова държава. Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. Всеки действа на своя отговорност. Въвеждат се забранителни списъци без юридическо основание", допълни Киров.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    28 3 Отговор
    искаш да кажеш ? Задънена улица ?! Хайде , стига !

    Коментиран от #4

  • 2 Миризлив пор

    24 13 Отговор
    Професоре, тук страха е голямо нещо, в случая единия от засегнатите посегна на премиера и главния прокурор -записи, компромати и протести. Кой обикновен съдия ще посмее да наложи такива санкции тук?

    Коментиран от #29

  • 3 Джамбаза

    38 7 Отговор
    Този така и не разбра, че никой не изпълнява чужд закон, а се готвят мерки, които да минимизират отражението на санкциите върху държавни фирми.
    Дори няколко пъти повтори, че България е правова държава.
    Ако беше вярно, нямаше да има толкова санкционирани и нито един осъден.
  • 4 И ТОЙ НЕ ЗНАЕ

    31 6 Отговор

    До коментар #1 от "Какво":

    ТЕ КАТО КРАЛИ НЕ ГЛЕДАЛИ КОНСТИТУЦИЯТА ПЪК СЕГА ЩЕ ГИ ГАЛЯТ С НЕЯ
  • 5 Българка

    46 4 Отговор
    И как български съд да постанови, че са извършени корупционни нарушения, когато голяма част от съдиите са корумпирани. Прокуратурата се ръководи от съучастник на мафията и голяма част от прокурорите са безгръбначни слуги на мафията. Да върнем в България Народния съд ли? Тогава ще има много присъди.Очакваме вече втора година да се оповестят имената на висшите съдии и политици от списъка с недекларирани имоти и пари в чужбина! Очакваме бързо оставката на Гешев! Какво се чака? Хората да излязат и с камъни да го изгонят и да приложат Крумовите закони ли? Тоя път ще има голяма метла и пълни затвори!

    Коментиран от #7, #11, #27

  • 6 Ташунко

    16 2 Отговор
    Искай си парите от учителя си. Банките ВЕЧЕ се пазят от санкционираните като от чума. Те няма да затворят кепенци зарад шепа айдуци.
  • 7 Анонимен

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    100-200 хиляди озверяли родолюбци се събираме и ги изчистваме по брутален начин,не мирни не джендърски по европейски протести!И следващите да имат страх,само така ще станат нещата

    Коментиран от #24

  • 8 хаха

    10 19 Отговор
    Всичко може да се очаква от хунтата на Радев.
  • 9 2323

    11 8 Отговор
    И тОя се е нагрухал с кинти от грухтееца
  • 10 Хит

    13 5 Отговор
    Списъците НЕ са забранителни!а информативни, който както прецени!Не всявайте паника
  • 11 Хахаха

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    И какво ти е виновен Гешев за съдиите?

    Коментиран от #13, #19

  • 12 Счупи тъпомера

    9 4 Отговор
    Параграф 22, да осъдим тиквата, свинан и доан, ще трябва човека, който те сложиха, да започне процес и съдиите, които те са сложили, да ги осъдят. Как ли става това?
  • 13 Счупи тъпомера

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Ти хубаво се смееш, ама има ли някой на горния етаж? Нали Гешев трябва да започне раследване, за да се стигне до дело.

    Коментиран от #30

  • 14 2323

    5 2 Отговор
    Грух-грух-квиийк, скоро пак ще го чешат наемниците от Вагнер, че много пари има да връща, а с тези запори ще му дойде баир работата
  • 15 Анонимен

    3 3 Отговор
    В конституцията не е записано какво е законното платежно средство в Република България и няма закон за валутата на Република България и какво е обезпечението на лева печатан от БНБ

    Коментиран от #16

  • 16 Счупи тъпомера

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    Това пък в каква връзка го казваш? Да не си ваксиниран?
  • 17 Хидролог

    3 1 Отговор
    Можем и още как !
  • 18 Анонимен

    3 1 Отговор
    Еми няма закон за българския лев емитиран от БНБ и за сеченето на монети в България май няма и за монетния двор
  • 19 оня

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Не проумяваш ли или си гербер:))
  • 20 Анонимен

    5 1 Отговор
    Банките са пълни с шарени хартийки обезпечени с еврото което май също са шарени хартийки в националните банки по света има златни резерви а ние сме дали на концесия златно находище
  • 21 Майкъл

    4 1 Отговор
    Професоре,не мога да разбера-трябва ли да се гласуват нови закони в предстоящият парламент,с които да се борим против корупцията,или по професорски да защитаваш това,което е в момента и да я караме така-да живеем в нищета,без работа и да пляскаме и се кланяме на ,,крадците властоимащи"!!! Айде стига с философии!!! Просто иска твърда ръка-а ако не я постигнат депутатите,тогава да ни направят заплатите минималната 3000 евро,да вдигнат пенсиите на 1000 евро-а пък те да властват,докато са живи!!!Народа това иска!!!
  • 22 САЩ

    1 2 Отговор
    Че вас кой ви брои? Който трябва е предприел. Ако се чакаше на вас кога ще му се види края\
  • 23 Чушкопек

    5 1 Отговор
    Васалните държавици с назначени компрадорски правителства нямат нужда от собствено законодателство.Единствено се изпълнява волята на поробителите в случая САШ
  • 24 Трезво мислещ българин

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Това трябваше да стане преди повече от 30 години,когато толкова хора бяха по площадите .За съжаление не се получи и сега комунистите отново надигат глави. А с тях начело нищо добро .Историята го е показала много пъти.
  • 25 Деймос

    0 1 Отговор
    Традиционите шествия на ГЕРБ калинка ... Ще се изредят Харалнки ,Татянки , Тоанетки , Ивки ..........онзи с гълъбите !
  • 26 Пловдив

    1 1 Отговор
    "Независимият" български съд, ли...?!? За него ли, става въпрос...?!?... И, за "независимата" Прокуратура, ли...?!? Какви гнусни измамници сте всички професорчета, по конституционно право...! Вие също, като тъпите и нагли"политици" трябва, да "захапете" винкелите и арматурите, за да се оправят нещата, на тази територия...!!!
  • 27 Здрав разум

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    От кой очакваме да оповести списъците? Ежегодните декларации на всеки са публични. Всякакви медии и ентусиасти фантазират по темата. Точно Гешев е първият главен прокурор, който разбута крокодилите в блатото. Всеки, който протестира срещу него на практика подкрепя олигарсите и криминалния капитал.
  • 28 Драгомир

    3 0 Отговор
    Дали този „конституционен експерт” може да обясни защо КС не постанови, че не беше изпълнено постановеното в новата Конституция от 1991 г.?! Неуморният български електорат трябва да знае - от средата на 1992 г. България по същество е нелегитимна държава с всички произтичащи от това последствия! Този бивш конституционен съдия дали може да обясни защо и как в България беше регистрирана етническа партия и то на верска основа, което е крещящо нарушение на Конституцията на България? Сега се приказва за някакъв външен закон. КС допусна всички български закони, включително законът за съдебната власт, да са всъщност нелигитимни. За върховенство на правото никой конституционен експерт не говори. Иначе конституционните съдии добре живеят, пенсионират се дори в нагло нарушение на прословутото „равенство на всички пред закона”. Пробутва се върховенство на закона, а законите се изработват, приемат и „разчитат” подходящо за другото престъпно определение - т.н. „политическа класа” управлявана от доказани негодници. Електоралните единици - щом избират с неоправдана надежда повече от 30 г. значи има демокрация и те са избрали това, което им се случва на територията. Нека да си се надяват душичките, може и да им стане в бъдеще.
  • 29 Кумец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Лозан Панов!:) Той е едиственият некурумпиран в тая държава!:) Има индулигенция от папата че е светец!:) Само не питай за кумовете му!:) Те са от другия отбор!:)
  • 30 Юрист

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Счупи тъпомера":

    Прокурора не разследва! Той, внася обвинението в съда! Разследва следствието!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове