Last news in Fakti

8 Юни, 2021 07:50 1 896 4

Гледат екодоклада на проекта за пристанище за горива в Белослав

  • газтрейд-
  • белослав-
  • околна среда

От „Газтрейд“ са категорични, че няма да присъстват на Експертния екологичен съвет в РИОСВ – Варна днес, защото са убедени, че отрицателното становище по отношение на доклада за оценка на въздействието върху околната среда вече е взето

Гледат екодоклада на проекта за пристанище за горива в Белослав - 1
Кадър БНТ

Рискът от авария и евентуален взрив на пристанището за горива, което трябва да бъде изградено на брега на Белославското езеро е нищожен. Това заявиха от фирмата-инвеститор „Газтрейд“ по повод притесненията на живеещите в Белослав, че пирсът е близо до жилищните сгради, съобщи БНТ.

В града е организирана петиция срещу изграждането на пристанището. А днес Експертният екологичен съвет към РИОСВ–Варна ще разгледа доклада за оценка на въздействието върху околната среда. От това зависи дали ще бъде дадена зелена светлина за изграждане на порта.

От фирма „Газтрейд“ твърдят, че през 2011 и 2015 година са получили две положителни становища по отношение на оценката за въздействие върху околната среда, изготвена заради изграждането на пирса за горива в Белославското езеро. През 2017 година решили да изтеглят порта с още 100 метра от брега за по-голяма безопасност.

На първия Експертен екологичен съвет на 15 февруари 2019 година всички 15 ведомства са дали също положително становище, казват от фирмата инвеститор. Имало е забележка от Морска администрация за местоположението на пирса и затова докладът за ОВОС не е гласуван. От фирмата се съобразяват със забележката и преместват пирса.

"Но колективът се съгласи с мнението на Морска администрация да бъде на 200 метра от южната граница на фарватера и на около 240 метра се пада от територията на пристанището", каза Милчо Василев, изпълнителен директор на „Газтрейд“.

Живеещите в Белослав са притеснени, че пристанище за горива ще бъде построено прекалено близо до жилищните сгради и при евентуален инцидент щетите ще са големи.

"Първо се отделят още 200 метра от границите. И в момента сме на 500 метра от къщите. Ти отиваш на още по-далече от тях. Накрая стигнахме до едно положение, което не противоречи на нищо. Сложихме 300 метра радиус, отдалечихме се на 200 метра от фарватера, за да е безопасно. На по-голямо разстояние сме от брега. Това решение – би трябвало да е доброто решение", заяви Милчо Василев.

От Община Белослав атакуват проекта за изграждане на пристанището за горива с аргумента, че близо до домовете на хората ще се разтоварват танкери с пропан–бутан. В района има и голям спортен комплекс.

"Където се атакуват неща, които не са обект на настоящата процедура, които отдавна са завършени, с разрешителни за ползвания, минали през Общината", коментира Милчо Василев.

От „Газтрейд“ са категорични, че няма да присъстват на Експертния екологичен съвет в РИОСВ – Варна днес, защото са убедени, че отрицателното становище по отношение на доклада за оценка на въздействието върху околната среда вече е взето. А това ще замрази проекта за изграждането на пирса по-навътре в езерото.

"Ние имаме разрешение от 2011 г., само че пирсът е на 150 метра, а не на 250, както в момента е ситуиран по тази разработка. Ами ще го изградим на 150, ако не ни се разреши по-нататък", допълни още Милчо Василев.

Ако проектът бъде спрян, от фирмата инвеститор заявиха, че ще търсят правата си съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да погледнат

    8 1 Отговор
    терминала на "Лукойл " в Росенец , който в реномирани международни медии бе определен като "държава в държавата" !
  • 2 Ам'чи

    2 0 Отговор
    К'во станА с тръбата за вЪй-ната от Аспарухово по дъното на езерОто?
  • 3 Шок и ужас

    2 0 Отговор
    Тръбата в езерото тече, "извършва" се четвърти ремонт, арестувани кога? Материала от дълбачките се изпуска в канала, вместо след дву милната зона, всичко се разнася в езерото и аспарухово, арестувани кога? Това си е еко катастрофа от години, непонятно е бездействието на всички институции.
  • 4 Гошо

    2 0 Отговор
    Ако идва американски газ дали пак ще оплювате??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове