Last news in Fakti

10 Юни, 2021 09:16 2 258 26

Ген. Спас Спасов: Летателните часове на пилотите ни са малко

  • ген. спас спасов-
  • пилоти-
  • военновъздушни сили

Имитация е, че ние имаме висока бойна способност, признава председателят на Управителния съвет на Фондация "Български ВВС"

Ген. Спас Спасов: Летателните часове на пилотите ни са малко - 1
Кадър: БНТ

Все още не е ясна причината за инцидента, при който самолет МиГ-29 падна по време на учение край Шабла. Разследването е под ръководството на Военната прокуратура. Тече и цялостна проверка на документацията за техническото състояние и летателната годност на изтребителите в авиобаза "Граф Игнатиево".

По отношение на подготовката на българските военни пилоти коментира и ген. Спас Спасов, председател на УС на Фондация "Български ВВС".

"Изключително тежко възприех този инцидент, тъй като аз се готвех да заминавам за Шабла. Имах покана за участие във вип деня. Настройката за това преживяване да наблюдавам ученията на нашите пилоти беше приповдигнало моето настроение и изведнъж сутринта научавам, че учението е спряно заради инцидент. Веднага беше съобщено на мен с намека, че е тежък инцидент. Може би и катастрофа. Това беше много тежко за мен", сподели ген. Спас Спасов пред БНТ.

По думите му, нощните стрелби над море се изпълняват само от опитни пилоти. Това е връх в подготовката. Изисква се зад гърба си да имат часове и тренировъчни задачи с изпълнение на тези стрелби.

Подготовката на пилота, за да изпълни тези стрелби включва тренировки на земя при възникване на особена ситуация. Но се иска и време за часове във въздуха. Това, което липса сега на нашите пилоти от години е да стоят във въздуха. Това води до компромиси в тази подготовка и най-вече една тренираност, обясни ген. Спасов.

Според него летателните часове на пилотите са малко заради логистиката.

"Имитация, че ние имаме висока бойна способност. А това са шепа пилоти, които могат да го правят. И те също имат малка нетренираност. Не е въпросът само в стрелбата. Той трябва да прави непрекъснато тренировки във въздуха, нощем пилотаж, на различни височини. И там да придобива тези способности, ако възникне ситуация, да реагира на нея адекватно", коментира ген. Спасов.

Спасов допълни, че майор Валентин Терзиев е имал едва около 20 летателни часа за 2021 година, а е трябвало те да са поне 50-70 часа. За 23-годишната си кариера е имал около 800 летателни часа, което според генерала е "нищо".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НО ПЪК СУБСИДИИТЕ

    6 2 Отговор
    ЗА ПАРТИИТЕ СА...МНОГО
  • 2 Последния Софиянец

    5 4 Отговор
    Стига петнихте паметта на един български офицер.За да прикриете издънката на съюзниците.

    Коментиран от #5

  • 3 tomito

    6 1 Отговор
    За съжаление това е болната истина . В края на 80 -те съм служил в Крумово и мога да Ви кажа ,че всяка седмица имахме полети .
  • 4 ДР ТОДОР ЖИВКОВ

    28 3 Отговор
    АМИ КАТО СВАЛИХТЕ ДР.ТОДОР ЖИВКОВ И ПОЧНАХТЕ ДА ЛАПАТЕ И КРАДЕТЕ,ЕДНА ЦЕЛУВКА С БРЕЖНЕВ СЕ ПРЕВРЪЩАШЕ В ПЕТРОЛ БЕЗПЛАТЕН ЗА БЪЛГАРИЯ ,ПИЛОТИТЕ В КОМУНИЗМА ВСЕКИДНЕВНО ПРЕЛИТАХА ПО МНОГО ПЪТИ НАД НАШИТЕ ГЛАВИ.СЕГА РЕВЕТЕ НАЛИ СТЕ КАПИТАЛИСТИ И НАТОВЦИ БЕ!

    Коментиран от #6

  • 5 Дельо Хайдутин

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Така е в България.Винаги умрелия е виновен.Други виновни няма.
  • 6 НИЩО БЕЗПЛАТНО НЕ ДАВА СССР

    4 21 Отговор

    До коментар #4 от "ДР ТОДОР ЖИВКОВ":

    НА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТЪЙ ЛИ БА

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "НИЩО БЕЗПЛАТНО НЕ ДАВА СССР":

    ТЪЙ ЛИ БА ФАШАСТ?НИЕ ПОМНИМ ОЩЕ СЕ МЪЧТЕ ДА ПРОМИНИТЕ ИСТОРИЯТА ,НО НИЕ ПОМНИМ И ДЕЦАТА НИ Я НАУЧАВАТ ОТ НАС НЕ ОТ ВОНЯЩИТЕ ВИ АНТИБЪЛГАРСКИ УЧОБНИЦИ!32 ГОДИНИ ФАШИЗЪМ И КАПИТАЛИСТИЧЕСКА АНТИНАРОДНА ДИКТАТУРА ГЕНОЦИД И ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЗА СПРАВКА НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ТОГАВА И СЕГА ПО ЧИСЛЕНОСТ!

    Коментиран от #15

  • 9 2loop

    6 0 Отговор
    Аре нема нужда да харчите парите на народа за полетчета, стига че 10 години плащаме бензина на джипката

    Коментиран от #16

  • 10 Игла

    2 4 Отговор
    В тeритoриятa e пълнo c руcки дивeрcaнти, ocoбeнo oкoлo Вaрнa. Eднa рaкeткa "Иглa" ce пoбирa в eднa рaницa. Нaврeмeтo тaлибaнитe тaкa cвaляхa руcки хвърчилa c aмeрикaнcкитe "Cтингър".
  • 11 Армията

    5 1 Отговор
    ни е смешна като държавицата ни. Не могат един цял самолет да открият. Това да не е игла в купа сено? А НАТО къде е? Смешници. Путин затова ви се подиграва, защото знае какви сте смешници.

    Коментиран от #12

  • 12 Последния Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Армията":

    Откриха парчетата от взрива.Какво друго?
  • 13 1234

    4 0 Отговор
    И ще стават по малко, малка държава изчезваща за трети път, края и на третата българска държава е близо, нишо ново, тоя път ще е за последен път, освен ако не сменим Западния лагер колкото по бързо го разберем, шанса за оцеляване нараства...

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ФАШИСТА

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "ТЪЙ ЛИ БА":

    ЩО ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА БКП НЕ ПУСКАШЕ БЪЛГАРИТЕ ДА ХОДЯТ НА ЗАПАД......СЛЕД СГРОМОЛЯСВАНЕТО НА СОЦА...1,5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ИЗБЯГАХА ОТ БКП КОМУНИСТИТЕ...ЦВЕТЪТ НА НАЦИЯТА
  • 16 ДЖИПКАТА НА РАДЕВ ЛИ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "2loop":

    ТАКА Е
  • 17 Знайко

    1 0 Отговор
    "На гол тумбак чифте пищови."

    Ало воените и политиците, спрете се бе. Закривайте я тази авиация и флота и танкови войски ... Съобразявайте я армията и въоръжението с възможностите на обществото. Не само в държават и армият недостигат пари. Пари не достигат и на много българи. Народа рови в кофите за смет да търси храна. А воените и политиците това ни е малко онова ни е малко. Дайте 2 млрд. за нови самолета, 1 млрд. за обучение на пилоти в САЩ, 3 млрд. за нови кораби, 3 млрд. за подводници, 3 млрд. за нови танкове и бронирана техика. 2 млрд. за бойни хеликоптер ... Преди 100 години, нито сме имали танкове, нито самолети. Пък сме имали силна армия, защото сме имали умни политици и офицери. Сега имаме само курумпирани послушковци служещи на чужди центрове като Вашингтон, Брюксел и Москва. Афганистанците нито имаха авиация, нито флота пък изгониха руснаците. А след това изгониха и американците. Защото самолетите и танковете не са най-важното. Най-важното е духа и интелекта. Ислямска държава и те нямаха нито самолети, нито вертолети, нито флот. Пък 4-5 години воювахе едновременно срещу коалиция на най-силните армии в света. Тези на САЩ, Руси, Турция и НАТО.
  • 18 БИВШ ПИЛОТ

    0 0 Отговор
    Не е толкова важен броят на летателните часове, а качеството на тренировките и участието в бойни мисии...

    Коментиран от #19

  • 19 В КОЛКО БОЙНИ МИСИИ

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "БИВШ ПИЛОТ":

    Са участвали български пилотен през последните 75 години.....

    Коментиран от #24

  • 20 Холмс

    1 0 Отговор
    Шерше ла фам. Миг-29 е двуместен, полетът е нощен.Ами търсете стюардесата...
  • 21 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Не трябва да сменяме Европейския съюз. Просто трябва да напуснем НАТО. Защото ни доят яко за самолети, за кораби, за подводници, за танкове ... Откъде накъде Вашингтон ще ни казва колко трябва да харчим за армия и оръжия всяка година. И каква да еармията ни. Ако имахме политици и генерали патриоти, нямаше да го допуснат това. Суверенните държави преговарят за всичко. Колониите само изпълняват каквото им каже централата. Сега централата казва трябва да харчите 2% от БВП за да купуате самолети, кораби, танкове ... от нас. Преди 1990 г. беше даже още по-лошо, държавата харчеше 1/4 от БВП за армия. Защото Москва така е казала. Че трябва да имаме еди колко си войници, танкове, самолети, кораби ...
  • 22 Ваичко е сбъркано

    1 0 Отговор
    Палестина е по въоръжена от нас. Не можем да поддържаме всички видове войски точно като всички видове спорт! Нужно е преустройство само ц400 и 100 дрона плюс хеликоптери, за какво са ни самолети?!?! Военен сателит или два за дроновете и няколко булави! Какво самолети подводници и кораби...

    Коментиран от #23

  • 23 В НАТО СМЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ваичко е сбъркано":

    НЕМА ТЕ ДА ПЛАЩАТ ЗА НАШАТА СИГУРНОСТ....А НИЕ САМО ДА СЛУШКАМЕ И ПАПКАМЕ
  • 24 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "В КОЛКО БОЙНИ МИСИИ":

    Защо не ходиш ти да участваш в бойни мисии? Креватен генерал такъв или популист политик като Болен Сидеров или Шкембе Воевода. Който седи в парламента, докато мадежите ни трупат боен опит под бомбите и куршумите в Афганистан примерно. Я попитай майките им, жените им и децата им дали мислят така? Много е лесно, когато си на дивана или в кресло в Парламента. Я отиди ти там където хвърчат куршуми и падат бомби и ракети, където зад ъгила дебне танк или снайперист. Където няма ток вода, баня, болници ... Защото войната е унищожила всичко. Само допреди няколко години Башар Асад търсеше наемници. Защо не отиде да трупаш боен опит?
  • 25 Минувач

    1 0 Отговор
    Българската бойна авиация в момента е просто имитация на такава!
    Разбирасе това е "заслуга" на всички управляващи изредили се във властта последните 30-на години! Няма невинни!!
    Стискайте палци да не ни дотрябва! Това се отнася за цялата ни армия!!
  • 26 Светла му памет на Майор В. Терзиев

    0 0 Отговор
    Още първото изречение е грешно, защото за инцидент може да се говори, когато няма човешки жертви, а когато има, това е катастрофа! Въобще, за да няма повече катастрофи, е нужно да приложим в нашите ВВС, всичкото "Know how", което вече съществува в съюзническите ВВС!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове