Last news in Fakti

10 Юни, 2021 11:45 1 936 63

Илхан Кючюк: Гласът от Бурса, Бирмингам и Бостън за нас тежи еднакво

  • дпс-
  • илхан кючюк

Лоялността на ДПС към България не може да се поставя под съмнение, подчерта евродепутатът

Илхан Кючюк: Гласът от Бурса, Бирмингам и Бостън за нас тежи еднакво - 1
Снимка: БГНЕС

Политически това е претоплена манджа, каза пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк по темата с казаното от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на посещението му в Турция. Кючюк подчерта, че смисълът им е бил пренесен неправилно в България, което е било уточнено и от Анадолската агенция.
„Г-н Карадайъ каза „родината на българските турци е земята, където са родени, именно България. Те гледат на Турция като своя прародина (anavatan - прародина, праотечество - бел. ред.)“ Оттам идва голямото тълкуване. Същото бихме могли да кажем за етническите българи, които живеят в Украйна, Молдова, Западните покрайнини, които казват, че България е тяхната прародина. Но те живеят в пределите на днешна Сърбия, Молдова, Украйна и никой не поставя тяхната лоялност под съмнение.“

Според Илхан Кючюк лоялността на ДПС към България не може да се поставя под съмнение.

На старта на предизборната кампания и в контекста на новите правила за гласуване, които дават възможност повече наши сънародници зад граница да се включат в изборния процес, Илхан Кючюк посочи:

„Този политически мегдан не е гарантиран само за ДПС, той е отворен за всички партии. /…/ Всеки глас е важен – гласът от Бурса, от Бургас, Бирмингам и Бостън за нас тежи по един и същ начин, както и гласа на хигиенистката и на университетския преподавател.“

По казуса „Пеевски и санкциите по закона „Магнитски“ Илхан Кючюк коментира:

„За разлика от други политически субекти, за нас евроатлантизмът не е някаква глазура, която може да бъде отлюспена, брошка, която може да бъде взета и сложена, когато си поискаме. /…/ В конкретния случай ние искаме факти и доказателства. Солидарни сме с личната позиция на г-н Пеевски до момента, в който не видим факти и обстоятелства. ДПС не се разграничава от който и да било, докато няма конкретни доказателства за потъпкване на законите на страната.“

Относно посещението на ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в България Илхан Кючюк отбеляза, че трябва да сме много по-взискателни към европейските средства и как те се изразходват, защото „темата е с изключително чувствителност, особено в западните общества“.

„Лесните пари на Европа свършиха и тук големият майсторлък е как да направи тази комбинация между възможности, които ни се дават по традиционните инструменти, от които България успешно се възползваше и натрупа доста опит, заедно с новите механизми. България няма как да се възстанови, ако поддържа старото ниво на икономически растеж, ако не види, че възможностите могат да дойдат само през дигиталната трансформация и зелената икономика.“


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ох…

    44 4 Отговор
    Ще берем ядове с тия турци

    Коментиран от #38, #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кючук

    48 3 Отговор
    заличаване на тъй наречената партия дпс

    Коментиран от #39

  • 4 Брендица

    35 3 Отговор
    Илхане, важно е Анкара какво казва и дали е в синхрон казаното със София. Бирмингам и Бостън са боза !

    Коментиран от #40

  • 5 карадайъ

    35 2 Отговор
    Обаче на първо място слушаме гласа от сараите, на второ: от анкара! Иначе сме българска партия ;)

    Коментиран от #41

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    20 3 Отговор
    Абе и ти си на бога подлога и са и казваш неподготвен, по - добре млъкни, Илхане!
  • 8 АСДФ

    20 3 Отговор
    Кючко, а гласът на мааалата каква тежест има, или там е територия запазена за гроб!?

    Коментиран от #43

  • 9 Брендица

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Прокуратурата първо да откъсне България пт лапите на САЩ, че е опасно Х.Мустафа да се разхожда из НАП
  • 10 БУЛАМАЧ

    24 4 Отговор
    Цялото ДПС сте една претоплена манджа от зората на американската намеса във вътрешните работи на България, но и с щипка ДС. А последните години стахте тюрлю гювеч с продукти от анкара, че и свинско даже има.
  • 11 крадци

    22 6 Отговор
    ДПС трябва да бъде премахнато от министерство на земеделието и субсидии да се дават на българите. Там се говори на турски, а турците наглеят и се правят на много работливи, стояли ли по селата и работели. Да ви видим ако ви спрем и вас субсидиите за земеделие на дребните производитери дали ще си седите по селата.
  • 12 Ерол

    11 9 Отговор
    Ние живеем в демократична европейска държава. Гласовете на всички родени тук българи, турци, македонци, роми, власи, казълбаши, каракачани, арменци, еврей, руснаци, са РАВНИ. Всички ние имаме право на собствено име и религия но един език. Нека да се уважаваме и да си помагаме.

    Коментиран от #44

  • 13 Българка

    12 5 Отговор
    Факти защо триете коментара ми? Това е цензура! Да искаш да има правосъдие за държавна измяна и етническа партия, не е нецензурно или антибългарско мнение!

    Коментиран от #46

  • 14 Гал

    11 3 Отговор
    Това е криминогенна структура, и според законите подлежи на разследване. Но кой да го направи? Колко сме продажни българите, невзрачни и прости, и така ще си ликвидираме държавата
  • 15 Мнение

    19 3 Отговор
    Г-н Кючук!
    Дълги години вашата престъпна организация, наречена ДПС, подчинява и тероризира българомохамеданите!
    В началото докато беше т.нар. "Възродителен процес", в който активно участваше и Ахмед Доган (агент Сава), лъжехте безцеремонно българите с турски корени, че едва ли не, ако не сте вие щяло са стане гражданска война!!!
    Но това време отдавна отмина!
    Доказателство за това е, когато Доган принуди застъпници на ДПС да отидат на Росенец по време на протестите, надявайки се да се сбият протестиращите с хората, които сте ги накарали да ви защитават!!!
    България е за всички българи, които милеят за нея (независимо от етнос, религия и раса)!
    Та г-н Кючук, на всички нормални българи е ясно, че вашата партия тероризира хората в родопския край - който не е съгласен с вас го мачкате!!! Дпс, герб и бсп сте едни и същи продължения на БКП, които вече 30 години държите България на дъното! Така, че е време г-н Кючук, цялото ДПС да бъде забранено и разследвано за всяване на етнически проблеми!!!!
  • 16 Osman

    8 16 Отговор
    Браво Илхан. Обясни им го на тези ганьовци за да спрат да вият .

    Коментиран от #17

  • 17 Мнение

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Osman":

    Престъпника, дали се казва Бойко, Доган или Осман си е все престъпник!
    В България хората искат мир и обединение, а не да ги впрягате за етнически войни!!!
    Така, че подчовеци престъпни, скриите се, щото съдът ви наближава!!!
  • 18 Ахахаха

    18 4 Отговор
    Искам референдум за заличаване на тази партия на етническа основа! Колко десетилетия Конституционният съд ще блее?!
  • 19 Дядо Сам

    2 0 Отговор
    Не бойте се деца за утрешния ден ! Нашите бази и юначните ни солджърси са в състояние да ви опазят от турецките и рашънски парабащители.

    Коментиран от #47

  • 20 КОЙ

    14 2 Отговор
    Докато Българските-турци защитават така усърдно турция не могат да бъдат Българи

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 българка

    11 4 Отговор
    С парите на българите г-н Кючюк се е научил добре да увърта - едно говори, друго мисли, щом лидерът им обяви, че България не е тяхна родина и на практика призова едва ли не за турски сепаратизъм!
    Някой да им е пречил да си говорят на турски в своите общности, да строят джамии, да се молят в храмовете си, да празнуват празниците си, някой да ги преследва?
    Политиците са тези, които мътят водата!!! И за какво - власт и пари разбира се, какво друго? Сега пред народа и света се видяха кирливите ризи на лидерите на ДПС и затова е този вой на етническа основа!

    Коментиран от #27

  • 23 то е ясно

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "КОЙ":

    Докато не направите разграничението българин и български гражданин още много ще вдигате кръвното. Сега искаш да кажеш, че турчина в България ще го наречеш българин ако не защитава Турция, друг е въпроса, че не го прави, но да приемем, че е така. Турчина в България примерно защитава Турция и ти му казваш, ок ти не си българин. Сега друго. Циганина не защитава Турция, и той като турчина си е български гражданин, сега ти ще го наречеш ли българин...? Няма. Същото, за теб е без значение турчина в България дали ще защитава себе си, България или Турция, той за теб винаги ще си остане турчин, сигурен съм, че няма да го наречеш българин.

    Коментиран от #24, #28, #29

  • 24 Фершел

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "то е ясно":

    Философе кво каза кво?

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 XYZ

    9 1 Отговор
    Когато ДПС са настъпани за финансови злоупотреби, направо кражби, безогледно криминално присвояване на имоти и пари, веднага размахват етническата карта и плашат с Турция!
    Ние сме миролюбив народ и ги търпим да играят под носа ни танца на омразата, с надеждата да се включим и да бъде забравено ограбването на българския народ от техните "лидери"!
    ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ, НЕЗАВИСИМО КАКВА РЕЛИГИЯ ИЗПОВЯДВАТ - ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ!
  • 27 гарвана

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "българка":

    Защо с парите на българите? Турците в България не плащат ли данъци? Може да са заделили парите от турците и така да се е изучил човека.

    Коментиран от #30, #31

  • 28 нищо не ти е ясно

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "то е ясно":

    Айде да видим какво ще стане с турското валзинство, ако го няма ДПС и влиянието от ердоган?! Яйде да видим как ще ги наричаме, ако защитават интересите на България, а не партийни схеми за точене на нашите данъци, или пък мераци на болен диктатор! Всичко е въпрос на възпитание, а псевдо партията ДПС, която само мъти водата, води нещата в обратната посока.

    Коментиран от #32

  • 29 и още нещо

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "то е ясно":

    Не е важно как аз или няко друг те наричат. Важното е ти какво правиш и как се наричаш. Ако се наречеш българин, па макар и с турско име и произход, за мен ще си българин. И без това на Балканския полуостров е мешана скара от хилядоретия и няма чисти народи. Но докато се наричаш турчин и смяташ Турция за своя родина, няма как да си българин. От теб си зависи. Не ние ,българите, ви делим, вие и ДПС сами се делите и разграничавате от обществото.
  • 30 КОЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "гарвана":

    Стига с тия данъци и в Пакистан да иде и там ще си плаща данъците.Въпросът е КОЙ подкрепя с гласът си и не разрушава ли страната в която живее гласувайки за етническа и олигархична партия като дпс.

    Коментиран от #36

  • 31 българка

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "гарвана":

    Като пиша "българите" имам предвид НАРОДЪТ - ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, български документ за самоличност!
    ОЩЕ ПОЯСНЕНИЯ?????? Защо все се делите - всъщност вие създавате предубежденията, подклаждани от ДПС!
  • 32 то е ясно

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "нищо не ти е ясно":

    Никой турчин не иска да го наричаш българин, както и никой българин не иска да го наричаш турчин

    Коментиран от #35

  • 33 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор
    Ако беше започнал не с Бурса, а с Горно Уйно веднагически щях да повярвам в галиматията! Ама така доверието някак си не ми идва изотвътре!
  • 34 Rodinski

    4 3 Отговор
    Каквото и да си говорим , казаното показва че ДПС се радикализира и поема по пътя на сепаратизма и тероризма. Най-добре е да се направи референдум , кой как се определя и да си ходи в "родината". Да се прекрати двойното гражданство-един човек с един паспорт.Тогава ще се види кой какъв е.
  • 35 и на мен ми е ясно

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "то е ясно":

    Значи ще си останеш турчин и за мен мястото ти не е в България. Тази държава и земя е за българи. За теб има Турция.

    Коментиран от #37

  • 36 гарвана

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "КОЙ":

    Всеки си прави своя избор. Има си свободни избори и всеки гласува за тази партия за която е преценил. Това, че не ти харесва ДПС си е твой проблем, има стотици хиляди избиратели които виждат в ДПС тяхната партия. Нито аз съм длъжен да харесвам твоя избор, нито ти моя.
  • 37 то е ясно

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "и на мен ми е ясно":

    За мен такива като теб са болни хора, сериозно. В България освен българи живеят и други етноси. Турци, цигани, арменци, евреи... Аз не мога заради това, че на теб не ти харесва да се наричам българин. Да, родината ми е България. Държа на България, държа на родината си. Ти си българин, ако беше роден в Турция, и живееше в Турция ти турчин ли щеше да бъдеш?

    Коментиран от #53

  • 38 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ох…":

    Нямаме проблем с турците! Направи си справка, където искаш! Знам че няма да повярваш! Не само ти, а и останалите във форума,но е така! Проблемите са ни от други места! И Слава Богу са разрешими!

    Коментиран от #63

  • 39 Юрист

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "кючук":

    Бегай да я заличаваш!:)
  • 40 Комшия

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Брендица":

    Добре де! Нека не се заблуждаваме! Защо отношенията ни с Турция са отлични, а с другите комшии нещо куцат!:)

    Коментиран от #57

  • 41 Реалист

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "карадайъ":

    За сефте са приети членове на ДПС в Турция! Защо! Помисли! Доган е нежалан! Персона нон грата! И стига глупости! Поне с тях сме добре! Няма да се изпокараме с всички щото смятаме че сме велики!
  • 42 питащ

    2 3 Отговор
    Защо компетентните органи не проверят кои са учредителите на тази партия. Дали не са лица които изповядват исляма и говорят на турски независимо, че българския език е официален унас. По стечение на обстоятелствата съм присъствал на учредяването на тази партия в регион с предимно такова население. В публиката нямаше лица които да говорят български език а само турски. Това си е чисто етническа партия, но защо не се заличава да тежи на съвеста на оправомощените за това институции.
  • 43 Кюрд

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "АСДФ":

    Какво общо има маалата с турците! Приятелски съвет: Никога не казвай пред турци че има турски цигани! Тия нямат цигани! Ако, не вярваш провери!:) И не бъкай кюрдите с цигани, щото те пък, ако ти се разсърдят...!:)
  • 44 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ерол":

    Така е! И така ще бъде!
  • 45 бг срам

    3 3 Отговор
    След подобно скандално изявление ДПС трябваше да бъде забранена на мига и да бъде отстранена от изборите.Само че нашите управници плахо обелиха по няколко изречения по тая тема.И то 3-4 дена след случката,когато социалните мрежи прегряха от възмущение.
  • 46 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    ДПС не е етническа партия! Справка Брюксел!:) E! Цялото ДПС на Дупница се състой от българи!:) Там няма турци!:)
  • 47 Грък

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дядо Сам":

    Питай кипърските гърци!
  • 48 ИСТИНАТА

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ох…":

    Най-голямата лъжа е,
    че кочината Русия е велика държава!

    По-по-най- голямата лъжа е,
    че Путин кaтo ceднe нa гърнeтo в тоалетната,
    крaкaтa му cтигaт дo пода!
  • 49 Дебилчев

    2 3 Отговор
    Тежи по-еднакво родината ви Турция, и тоя развиваше едни теории за изгонени при въродителния, обидените заминаха без да са гонени и си запазиха имотите, нищо общо с гоненията на българите от Одринска тракия

    Коментиран от #59

  • 50 краси

    3 1 Отговор
    Преди 31г. КС с 6:6 гласа/6 купени съдии/ узакони етническата ДПС!
  • 51 pbdan

    5 4 Отговор
    Решението е много просто - отпадане на двойното гражданство, както е в повечето страни. Иначе сте българи като трябва да ви вземат в казармата, когато сте млади и ви се живее по християнски (мацки, алкохол), когато учите висше в България с 5 пъти по-ниски такси. Когато гласуваш обаче си турчин. Избираш - или си българин или турчин. Време разделно, както е казал акад. А. Дончев.

    Коментиран от #54

  • 52 Патриот

    2 2 Отговор
    Питам-ИМА ЛИ ПРОКУРОРИ В ТАЯ ДЪРЖАВА ИЛИ ДА ВЗЕМЕМ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ...?

    Коментиран от #55

  • 53 Корморан

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "то е ясно":

    А някой спомня ли си че товал..йно на снимката бе обявено за персона нон грата в Китай, където от името на Турция и като евродипломат се застъпваше за уйгурите?
  • 54 Haydeeee

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "pbdan":

    хапчетата, просто увеличи дозата и ще си тананикаш
  • 55 брех брех брех

    0 4 Отговор

    До коментар #52 от "Патриот":

    И как ще вземеш нещата в свои ръце??? Турците работят, плащат си данъците, живеят с проблеми както всеки един от нас, ти за какви ръце говориш. Ти си за прокурор. Спомняш ли си циганите с брадвите, спомняш ли си циганите с тоягите... Първо иди там в махалата, е, ако все още имаш ръце и не са ти ги завряли някъде иди и при турците. Не дърпай дявола за опашката

    Коментиран от #56

  • 56 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "брех брех брех":

    Циганите или турците защитаваш или ги имаш за едно и също?
  • 57 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Комшия":

    Защото са Дипломати! Ние тук цветни простаци отглеждаме в политиката. Турция водят дипломация по принцип!
  • 58 сноу

    4 1 Отговор
    Кючюк мазен наглец
  • 59 сноу

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Дебилчев":

    Никой не ги е гонил ,ама никой ...тая мантра се повтаря до втръсване и вече и патките от локвата я повтарят...Турски агенти бяха вербували стотина продажни гавази които чукаха по прозорци и врати и съскаха като смоци"още ли сте тук".Всичко друго си беше амерска /ЦРУ/уйдурма...
  • 60 Сократ

    2 0 Отговор
    Съвсем поевтинели тея политици.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 чалма тв

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    ти покажи една ткавя справка..след като имаме една етническа партия...и всички турци гласуват за нея..дали това проблем...ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове