Last news in Fakti

13 Юни, 2021 19:09 2 525 22

Нова мутация на британския щам на COVID-19 е установена у нас

  • covid-19-
  • британски щам-
  • мутация

Става въпрос за жена от Габрово на възраст над 70 години, която не е пътувала в чужбина

Нова мутация на британския щам на COVID-19 е установена у нас - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Британският щам мутира у нас, като за трети път експертите от Националния център по заразни и паразитни болести са засекли изменение в проба от заразен пациент.

Става въпрос за жена от Габрово на възраст над 70 години, която не е пътувала в чужбина. Положителният резултат от PCR теста е излязъл в първата седмица на месец май, съобщава "Телеграф".

Пациентката е била хоспитализирана, но без необходимост от дихателна реанимация и е изписана от болницата. При извършване на целогеномно секвениране е установено, че жената е заразена с британския вирусен вариант, като е установена и мутация от особено значение - Е484К.

Това е вторият пациент у нас, при който е открита тази мутация. Първият случай е от април при мъж от София във възрастова група 60-70 г., който също не е пътувал в чужбина. Той отново е лекуван в болница, а в последствие изписан.

За първи път учени от Обединеното кралство съобщават за откриването на въпросната мутация на 2 февруари 2021 година. Съчетанието и от британски вариант B.1.1,7 с мутация Е484К има самостоятелно означение като VOC-21FEB-2. Същата тази мутация обаче се наблюдава и в съчетание и с други варианти на коронавируса, включително южноафриканския и бразилския.

Според някои изследвания Е484К подпомага способността на вируса да избегне действието на имунната система и намалява ефективността на антителата. Това прави мутацията по-заразна, тъй като е възможно да засегне преболедували или ваксинирани.

В същото време обаче оздравелите пациенти доказват, че Е484К не прави вируса по-опасен като протичане. През месец май нас обаче бе доказана и още една мутация К417Т. Тя е типична за бразилския вирусен вариант, но бе установена при пациент, заразен с британския щам.

Мъжът е бил на възраст между 80 и 90 години от София. Хоспитализиран е в тежко състояние и необходимост от дихателна реанимация, а в последствие е починал. Възникването на подобни мутации при пациенти, които не са пътували в чужбина, показват, че вирусът се променя в нашата страна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Умен

    11 2 Отговор
    Иде иде
  • 3 Тадъм

    16 2 Отговор
    Днеска са го открили вируса и затова са го кръстили Бибиткожипко.
  • 4 отегчен

    21 1 Отговор
    Мутирал и е мозъка на Марийка !!!
  • 5 гост

    18 3 Отговор
    Кога ще изолират вируса Борисов в ЦСЗ ???

    Коментиран от #6

  • 6 Шушлека

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Бойчо е добро момче. Не пие и не краде.
  • 7 LOSHIA

    14 2 Отговор
    МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ НЯКОЙ ВЯРВА?ТАКА СЕ ОТКРИВА МУТАЦИЯ НА ВИРУС?ТОВА ДА НЕ Е КОНСКА МУХА111
  • 8 Ваксината е за душевно болни

    17 1 Отговор
    Стига сте плаши ли хората... Мафия
  • 9 абг

    18 0 Отговор
    Вируса не е изолиран, а те мутации откриват всеки ден. Да кажат поне как ги откриват, с PCR "тест" или хвърлят боб.

    Коментиран от #20

  • 10 Е и

    5 0 Отговор
    Ко да прайм нии...
    Пука ми.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 0 Отговор
    Днес сме 30/100000........Никакви мутации не могат да променят тенденцията!А,тя е 20/100000!!!Преболедувалите тези мутации не ги атакуват,а в бг хората в огромната си част са Преболедували Нещото!!Страшно за бг е на база ваксините някъде в огромно по население място да не се създаде нов Щам!Аз не вярвам на бг учени ,че могат да открият нов вариант на вируса
  • 12 Веднага

    10 0 Отговор
    пускайте Кантарджията !
  • 13 И ОТНОВО

    10 0 Отговор
    ДА ВИ ГОВОРИ НЕЩО МИСИРСКОТО СЪЖДЕНИЕ: Мъжът е бил на възраст между 80 и 90 години
  • 14 SAAB

    7 0 Отговор
    Британският щам ......е пълен с индийски ген и амуджи......лондон е гето !
  • 15 chi

    5 0 Отговор
    Айде пак!
  • 16 Матей

    4 0 Отговор
    Крайно време беше да се измисли и български щам,така е много по-ефектно.Навсякъде обяви за записване за ваксинация,пък и за изборите тъкмо ще накарат населението да си стои дома.И после боко сам юнак на коня.Браво бе,и в Русия паника,и тука още малко и ще надават вой и крясъци.Вируса верно досега е виртуален,но не пречи да се измислят все по-нови с причудливи кодове.Еми всеки пощурял трол може да пусне лазейка и да втрещи мало и голямо.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 МАЙ МАЙ

    1 0 Отговор
    БАЦИЛ „КАШЛИЧКО” СЕ ЗАВРЪЩА НА ЕСЕН😬
  • 18 не говорете

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Матей":

    а посочете как е "прелетял" щамът върху възрастни хора. Ох, че няма начин всичките да ви изринат.
  • 19 отдавна го има

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Матей":

    Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса - Нова телевизия, 16 април 2021 год.
  • 20 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "абг":

    Не е лесно да си прос* нали
  • 21 миро

    2 0 Отговор
    лел мале страх,ще стоя в къщи до догодина със заключена входна врата от страх пред вируса.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове