Last news in Fakti

15 Юни, 2021 10:50 2 509 19

Шест хиляди души чакат българско гражданство

  • българско гражданство-
  • български паспорт-
  • български паспорти

Лошото администриране и натрупването на чакащи граждани е заради несъобразяване на свободните часове за електронно записване

Шест хиляди души чакат българско гражданство - 1
Снимка: БГНЕС

Шест хиляди души чакат за получаване на българско гражданство. Процедурата по получаването на удостоверения с Указ на президента се забави, тъй като и преди имаше голям брой Укази, по които не са издадени необходимите удостоверения. Към края на май чакащите да получат такова Удостоверение, е около шест хиляди души, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от Министерството на правосъдието.

На 28 май ведомството съобщи, че от 31 май 2021 г. Министерството на правосъдието ще осигурява свободен прием на граждани за получаване на удостоверения в изпълнение на указ за придобиване на българско гражданство с цел преодоляване на създалото се забавяне поради лошото администриране. Въведе се възможност, освен за запазилите дата и час чрез автоматизираната информационна система на дирекция „Българско гражданство“ за конкретния ден, да бъдат обслужени и други граждани при дадени правила.

„Лошото администриране и натрупването на чакащи граждани е заради несъобразяване на свободните часове за електронно записване и постъпващите Укази. Това е довело до голямото забавяне във времето. Например, към 26.05.2021 г. са запълнени всички часове за записване за обслужване до м. март 2022 г.”, допълниха от Министерството на правосъдието.

За периода от 31.05.2021 г. до 08.06.2021 г. от дирекция „Българско гражданство“ са издадени общо 1 070 удостоверения за гражданство.

От Министерството увериха, че работят за увеличаване на броя на часовете за обслужване, които могат да бъдат резервирани по електронен път. И обещават, че с новите мерки огромното чакане ще бъде преодоляно. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    19 2 Отговор
    Седемте братя на съпругата и моите 3 сестри и 2 братя барабар с чаветата.

    Коментиран от #3

  • 2 Директорчето

    37 1 Отговор
    5900 от тях са заклети "северно македонци", говорещи на "македонски" 😀
  • 3 Рошко

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Абдул от Кабул":

    Тц и те не щът тука, баш пък такива мазохист не са
  • 4 Съдията Дред

    28 1 Отговор
    Турците минават без ред, дори се явяват на интервюта с преводач, което е незаконно. Дават българско гражданство дори и на изселниците по изселническите спогодби, които са се отказали доброволно, дават и на наследниците им.
  • 5 Счупи тъпомера

    16 3 Отговор
    Като го няма пкембе войвода, да им ги продаде по 5000 парчето, ше чакат.
  • 6 Шкембе Войвода

    12 3 Отговор
    Нема кой да им вземе парите!Язък!
  • 7 Иван

    12 4 Отговор
    Каракачанов ще го реши бързо тоз административен проблем.Да носят парите
  • 8 македонци

    9 1 Отговор
    са нали! От два милиона останаха милион и половина, защото половин милион се направи на българи, взе паспорти и хукна по Европата. Ако питате мене, аз пък искам да ги приемат в ЕС, да им сложат чатала на врата и да си плащат парите в европейската касичка. Тогава още 500 хиляди ще изчезнат в Европа. Пак тогава ще дойдат да се молят за коричка хляб при нас и ще признаят и територия, и език, и култура, че гладно не се стои. Те и сега са толкова бедни, че с трън да завъртиш, няма какво да закачиш.
  • 9 оня с коня

    0 12 Отговор
    Е нали сме Най-бедната държава в ЕС пък Хората стоят на Опашка за Бълг. Гражданство?А истината е,че Всички до един Хиляди чакащи за Бълг. Принадлежност са Готови ДА ДАДАТ "под масата" Некой лев за да стане тяхната работа!Със сигурност обаче Тия Чакащи щяха да са НЕСРАВНИМО ПОВЕЧЕ ако Напуснем ЕС за което Активно се борят Русофилите,щото ще престанем да се Кланяме на Европейските Администратори и да им играем по Свирката.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Йо Несбьо

    8 4 Отговор
    Като в статията за сирийския лекар, който от 37 години с прекъсвания живеел в България и не му давали гражданство... Аз мога да ви опиша как изглеждат нещата в Чехия в това отношение - 16 години съм тук с малки прекъсвания и още има съпротива срещу мен, още има вой и квичене, че съм чужденец, независимо от качествата и квалификацията ми. Е, пред получаване на паспорт съм, остава ми година-две, за да кандидатствам, с чисто свидетелство за съдимост и без глоби за нещо повече от лошо паркиране. Да, един път ме глобиха за ошамарен мексиканец. Но Чехия точно това ги е спасило от нашето положение - нетърпимост към чужденците. Затова сега те с всички чужденци са около 10,5 милиона (чужденците и ромите са 0,5 милиона) и нямат малцинства както у нас, където българката само види чужденец и вече бяга към него.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Йо Несбьо

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    За да не губят време, пари и усилия. Не за друго. Имат български предци и това има дава възможност, която искат да използват. Иначе и аз мога от Чехия да се прехвърля в Германия, Австрия или Швеция примерно, но там ще се брои за паспорт отново от самото начало. Т.е. ще се набутам още по-здраво от сега. Та, затова трябва да устискам още година-две за чешка гражданство. Защо му е на българин друго еврогражданство е елементарно да се обясни - на теория няма смисъл от такова, а на практика имаш нужда от равните права, които ще ти даде.
  • 13 гост

    5 2 Отговор
    На македонците не само да не им се дават но и да им се отнемат. На предишните избори на 4 април са гласулали само 300 човека в македония.
  • 14 Смешката продължава

    10 1 Отговор
    Бг пашапорт е виза за ЕС,нищо повече..

    Коментиран от #18

  • 15 Мюмюн

    4 0 Отговор
    Охаааа, ази, макар да сам р.о.м. и чер ма.н.гал. знам, ча мойто род пруизлиза ут шведску. Там са били рудени мойти рудитили и са душли у балгариа, щот тука било paradise. Сига имам балгарски пашапорт, шведски и многу ми е махна да зема и макидонски, щот ма кефи да патувам натам и насам. Чакаля вечи три годин времи да ми дадат граждонство у макидониа, ама тез шошомиги ми фъргат майл, у който викат да им са махам ут главата и да си хода у стокхолма. Бу.на.ци пални са тез наследници на ата буцифал, коня на оня шмекер аликсандар. сига ша пробвам у амбасадата на каубойте-ша искам Green Card за щата Нивада, да гу играя фермер и спукойно да ръзвъждам магарита, кузи, увци и гусита.
  • 16 Сибир

    3 5 Отговор
    Сега блядките ще се юрнат за паспорти.
  • 17 ВТЖЕ И САПУН

    7 2 Отговор
    АКО НЯКОЙ ИМА НУЖДА - МОЕТО СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ Е СВОБОДНО - ДАВАМ МУ ГО С ПЪЛЕН КЕФ, САМО ДА СЕ МАХНА, ПО ВЪЗМОЖНОСТ ПОНЕ НА ОКЕАН И КОНТИНЕТ РАЗСТОЯНИЕ ОТ ТУК.
  • 18 ВЪЖЕ И САПУН

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Смешката продължава":

    САМАТА ИСТИНА.
  • 19 Фъкoff

    1 0 Отговор
    Четете между редовете! Над 6000 чакат, защо? Защото корумпетата чакат рушвета! Нищо не се променя, нощо. Преди патрЕотите изнудваха кандидатите с години, та ако ще и да приложат и пръстовите отпечатъци на убитите им от сърбите предци, докато не ги изнудвят. Сега е същото. Ние сме държава на крадци, изнудвачи и мошеници за които няма нищо свято щ. Народа изчезва, топи се, а ТЕ чакат рушвет за да потвърдят, че българина е българин...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове