Last news in Fakti

17 Юни, 2021 12:49, обновена 17 Юни, 2021 13:06 3 684 32

Комитова: Източват бюджета чрез схема за срутища и пътища

  • срутища-
  • пътища-
  • магистрали

Батак с обществените поръчки

Комитова: Източват бюджета чрез схема за срутища и пътища - 1
Снимка: БГНЕС

Схема за източване на държавния бюджет чрез проекти за укрепване на срутищата и изграждане на пътища разкри на брифинг регионалния министър Виолета Комитова.

Тя разкри, че от над 80 проекта за укрепване на срутища е изпълнен само един - този за Рилския манастир. По всички останали не се работи, а срокът на проектите изтича в края на 2021 г.

Констатациите ни от проверките на "Автомагистрали" и на свлачищата съвпадат с тези на Сметната палата. Вече посочихме пред медиите, че от 84 проекта, е само един изпълнен. Под проект се разбира нещо, което е нарисувано на хартия и е с разрешение за строеж. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова.

Тревогата на МРРБ е, че заради краткия срок, проектите за укрепването на свлачищата няма да бъдат завършени. Такава схема имало и в "Автомагистрали".

"Първо имаме прескочени обществени поръчки, след това имаме фирми, които сами си определят цените. Трето - има огромен инвестиционен риск, тъй като са дадени едни пари на фирми, които не са били необходими по това време. Това са големи пропуски, извършени от ръководителя на "Автомагистрали" г-н Беличев", обясни Комитова.

Тя е категорична, че трябва да се върнат обществените поръчки и парите към тях. Комитова не е съгласна и тези поръчки да се правят на инженеринг. Според нея трябва да има 84 компании, които да се справят с 84-те свлачища.

"Това означава, че вместо да имаме раздадени 400-500 млн. лв. на 25 фирми, сме могли да включим 250 компании, които са малки и средни предприятия", обясни министърът.

Проблемите в двете министерства са общи. И при язовирите, и при магистралите има дружества – шапки, добави министърът на икономиката Кирил Петков.

Той посочи и сходен случай в икономическото министерство - при 416 язовира, 86% от договорите са сведени до 7 компании. От тези 416 язовира са завършени само 10, от които нито един не е в експлоатация и не е пълен.

"Тези язовири могат да имат 416 проекта, 416 надзора, 416 компании, които строят. Това са 1200 компании. В момента имаме 7. Тези 1200 компании щяха много добре да се финансират потенциално с кредити от ББР, с възможност спокойно за тези 630 млн. лв, които са похарчени, 500 хиляди да бъдат разпределени. Вместо това Българската банка за развитие е дала на 20 компании по 1,8 млрд лв.", посочи Петков.

Министърът посочи, че Българската банка за развитие ще бъде с надзор и ограничение на кредитите. Планира се напълване на част от язовирите, които да се ползват за поливане.

Виолета Комитова посочи, че след извършване на проверките за строежа на пътища ще бъдат изплатени всички средства за свършена работа. Няма спрени плащания, каза регионалният министър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    40 4 Отговор
    Вчера гледах нещо свързано с къщите за гости или по точно неправомерно финансово санкциониране наложено от министърка на Бойко. Та въпросът ми е следният: Тъй като тези къщи за гости са изградени с финансови средства от ЕС, санкционирането по проектите което е наложено, а именно парите които трябва да плащат собствениците къде ще отидат? Обратно в ЕС или в на Гербавите касите? Важно е да се знае...защото си мирише на схема..
  • 2 Грабене

    52 4 Отговор
    с цели шепи , години наред - милиарди !
  • 3 Българка

    55 4 Отговор
    Всички фирми, кпоито са получили авансово пари и договорите им са изтекли, а те не са свършили обема работа или дори никаква, да върнат авансите в пълния им размер плюс лихва за кредитиране от държавата срещу нищоправене. А тези, които са получили авансово пари , но не са започнали работа, да върнат поне половината от авансовите плащания. Виновниците, които са раздавали и ограбвали хазната да се подведат под наказателна отговорност, бързо съдопроизводство и в затвора!

    Коментиран от #9

  • 4 кога

    46 6 Отговор
    Ще си иде тоя противен ,корумпиран , нагъл гербавски модел ?
  • 5 Zodiac

    9 57 Отговор
    Тази издухана бабичка не спря да ръси глупости и омраза!

    Коментиран от #11

  • 6 Гост

    43 3 Отговор
    ТО КРАДЕНЕ,КРАДЕНЕ......УЖАС.И ПОСЛЕ ЗАЩО ПЕНСИИТЕ СА ПО 300лв И ХОРАТА МРАТ КАТО МУХИ....ИЗРОДИ ДОЛНИ.

    Коментиран от #19

  • 7 Мишо

    8 32 Отговор
    Г-министър
    Това какво цитирате е абсолютна лъжа!

    Коментиран от #23

  • 8 Мила

    32 5 Отговор
    Какво става , всеки ден чета информация за грабежи .

    Коментиран от #24

  • 9 Чук и Гек

    3 18 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Напротив! Не само фирмите не трябва да бъдат санкционирани, но по време на пандемия трябва да бъдат още подкрепени от загубената ви даржава с 5-6 антикризисни милиарда евраци! Частният бизнес е водещ!

    Коментиран от #26

  • 10 Никога повече ГЕРБ

    26 4 Отговор
    Блокада на всички секции с роми или пак ще изберат крадеца Бойко.

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Behemoth

    25 3 Отговор
    Работа работа работа....защо сме най бедни ....грабиха народа тъй както турчин не ги е крал...
  • 13 гост

    26 3 Отговор
    Когато отявлен бандит управлява се стига до тук.
  • 14 Хора и пътища град като град

    7 2 Отговор
    Бюджета няма да е за сирене и пасища ще е за таратайки бензин дизел и свлачища
  • 15 шефа

    4 4 Отговор
    КОМИТОВА.САМО БЕЗ НЕРВИ,С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ГРОБ САМО ПО ЦИВИЛИЗОВАН НАЧИН ДА НЕ СЕ ОБИДЯТ.НАПРАВИ ИМ КАФЕ,БАНИЦА КАКТО ПРАВЕШЕ Мадам В на СОПОЛА И ГИ УВОЛНЯВАТЕ С РЪКОПЛЯСКАНЕ,БЕЗ СЛЕДСТВИЕ И ЗАТВОР ЧЕ ТЕ САМО НЯКОЛКО МИЛИАРДА СА ОТКРАДНАЛИ,НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ПАНДЕЛАТА.
  • 16 666666

    15 3 Отговор
    ОПГ -ГРОБ обира народните пари от данъци ,глоби и др. събрани с държавен рекет.
  • 17 БСП в канала

    5 10 Отговор
    Въпроса ти съдържа отговора. Мониторингът е на ЕС, ГЕРБ не са на власт, ако се санкционира изобщо нещо, би трябвало да се върне в държавата и да се даде на друг. Въпроса е , че се правят едни констатации, говорят се някакви глупости, правят се едни изказвания в стил "ако бяхме ние щяхме да направим..." , а резултат НУЛА . Покажете нещо свършено, вие само пускате оправдания за ПОДМЯНАТА която правите. Не е необходимо да се обяснявате, ако сте прави и имате доказателства. Явно се чувствате гузни, че извършвате подмяна с наши хора, верни на фърчилото. Споко, няма да го изберем на есен.
  • 18 Васил

    4 4 Отговор
    Нормално за мафиотите от Герб
  • 19 Що бе...?!

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Твоят вожд Буци-Крадлев, да не е някой изпънат и строен младеж...?!?!

    Коментиран от #22

  • 20 После Софиянец

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Никога повече ГЕРБ":

    Отивай в Турция, защото Бойко ще ти се види цвете в сравнение с това, премиера да се казва Карадайъ и да го командва Доган. Опс, ти мой беше от привържениците на фатмако, нали той отвори широко вратата на турците в чужбина, сърди се на него.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Поправка

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Що бе...?!":

    Да се счита,че отговора-,,Що бе...?!" е до пост номер 5!
  • 23 Мишооооо

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мишо":

    На тебе г-н Анонимен ли ще вярваме или на професиналиста, застанала с името си и имаща достъп до цялата баталия, която я свършиха ония престъпници!?
  • 24 Корекция

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мила":

    Как какво? На някои хорица им се сбъдна най-лошият кошмар, а именно служебно провителство на Президента. 100% скоро ще има и подсъдими...
  • 25 Курбанколи Пардимагомедов

    2 3 Отговор
    Ами това е схемата за пълнене на чекмеджето.Най вероятно отвън изглежда законно,не знам ,ако се разрови дълбоко дали може да се търси съдебна отговорност.При нас например,малък град вЮжна България някоя фирма без капацитет си заплю да ремонтира мост над река Марица свързващ два откварталите с центъра.Даже се съмнявам дали изобщо е имало нужда от ремонт.Ремонта трябваше да е готов до Април.В момента е средата на юни и май са стигнали до под кривата круша.
  • 26 Българка

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чук и Гек":

    А ти що дириш в "измислената ни държава", че и коментираш? От коментарата ти разбирам, ч както на Карадайъ, така и на теб България не ти е родина
  • 27 Гатанка

    3 0 Отговор
    От първа честна банка до първи честни бизнесмени
    Що е то?
  • 28 Изпразни се вън

    2 2 Отговор
    Тая кадъна е 100% ПРОЦЕНТА ПОДЛОГА НА ЧАЛМИТЕ.
  • 29 Лазо

    0 0 Отговор
    Айде бе. Къде спахте и какво правите в тоя парламент досега. Изведнъж Олеле да не падате от марс сякаш ДОСЕГА НЕ СТЕ ХИДИЛИ НА РАБОТА!?
  • 30 .......

    1 0 Отговор
    МНОГО МЕКО ПОСТЪПВАШ,ДЕЙСТВАЙ СМЕЛО ,ЩОМ КРАДАТ
  • 31 ДО коментар30

    1 0 Отговор
    Тя уволнява Беличев от АВТОМАГИСТРАЛИ,той се диктисва и не освобождава поста.Това е наглото крадливо гербеско племе.Нагло като вожда си.Той им е примера и знамето на КОРУПЦИЯТА.СПОРЕД МЕН МВР ТРЯБВА ДА ГО ИЗНЕСЕ СЪС СТОЛА ТОЗИ МИЗЕРНИК.
  • 32 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    И какво ново има в тази вест. Целият народ го знае. А и не е само тазидалавера. Бойковците така го бяха ударили през просото. Нямаха спирка 12 години почти. Колко ли още нередности има ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове