17 Юни, 2021 16:13 3 155 34

Минеков: Посегнали са на Васил Левски, за да усвоят пари

  • проф. велислав минеков-
  • васил левски-
  • усвояване

Скандални „реставрации“ на паметници може да стигнат и до Европейската прокуратура

Минеков: Посегнали са на Васил Левски, за да усвоят пари - 1
Снимка: БГНЕС

„Безсрамие в името на усвояване“ – така министърът на културата Велислав Минеков определи няколко конкретни случая, обявени като реставрации на паметници на културата през последните години. На брифинг той даде няколко примера.

Първите бяха за „посегателства върху името на Левски – безсрамие в името на усвояване“. „Едното е т.нар реставрация на паметника на Левски, в медиите е съобщено като реставрация. Такава реставрация не се е състояла! Пред мен е не само нарушение на действащия закон, тъй като става дума не само за посегателство върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория“, обясни Минеков, цитиран от бТВ.

По думите му монументът е държавна собственост, но общината е била натоварена с реставрация, която във всичките си документи по-скоро е описана като ремонт с цел поддържане на зелени площи, подмяна на елементи и т.н. – което е много по-лесно като документален процес.

„Няма проект, нито съгласуване, нито нищо – повикани са зидари, тенекеджии и прочее общи работници, за да се докоснат до светинята“, посочи Минеков. Дейностите са от 2013 г.

По същото време е посегнато и на подземието на бившия конак в Националната художествена галерия. „Архитектите австрийци запазват основите на конака, още тогава се оценява тяхната стойност за историята на България. Това не е било унищожено от чужденци, османци, а от един министър заради намерението му за усвояване на едни пари по време на този нещастен ремонт“, заяви министърът. Така върху артфакти от столетия се появяват гипсокартон и плочки.

По подобен начин е „реставриран“ Лъвов мост, като почистването от оксидация на лъвовете е било извършено „както се почиства като палуба на рибарски кораб – със стоманени четки и ъглошлайф“, което поставя под огромен риск фигурите при следваща оксидация. „Все едно да съм зъболекар и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста“, картинно обясни Минеков, който е скулптор.

Паметникът на Цар Освободител е бил „демонтиран безобразно“ през 2012 г., подчерта той. По думите му никакви експертни съгласувания не са се случили преди краката на коня да бъдат отрязани с ъглошлайф. Тук също има рискове от оксидация.

Освен всичко друго, след посещение в Русия на тогавашния министър на културата депутатът от Думата Андерй Скоч (поставен под санкции от САЩ) е обявил, че ще даде над 1 млн. лева за финансиране на реставрацията. „В момента не можем да се доберем до яснота какво се е случило с тези средства“, заяви Минеков.

Той ще съобщи за ситуацията и на посланика на Руската федерация у нас.

„Надявам се тези хора да изпитат срам. Надявам се тези хора да се извинят“, коментира министърът. По думите му всички тези сигнали и други, които са стигнали до него „отиват в правилната посока – там, където да кажат извършено ли е престъпление. Някои от тези продължават и към Европейската прокуратура“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Успех

    55 6 Отговор
    Гарантирано от герб.
  • 2 ИЗБОРЪТ Е ТВОЙ

    55 4 Отговор
    ГЕРБ,ДПС,СДС са ОПГ

    Коментиран от #24

  • 3 Пачо

    9 35 Отговор
    2013 г.правителството Орешарски.
  • 4 Ако това е вярно

    48 3 Отговор
    е много грозно.

    Коментиран от #6

  • 5 А бе те не са се засрамили

    32 4 Отговор
    Ама са се притеснили, как ще обяснят, какво са си купили с парите от реставрацията!
  • 6 хъхъ

    36 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ако това е вярно":

    Те на живите хора посегнаха, че с мъртви от повече от 100г. ли няма да се подиграят?!
  • 7 сила

    33 4 Отговор
    искам законова забрана за използване лика на АПОСТОЛА по офиси,кабинети и прочие нечистоплътни места....
  • 8 Деймос

    32 5 Отговор
    Забрана за ГЕРБ и крадливите патриоти ..
  • 9 Бойко Разбойко

    27 3 Отговор
    Милиончето на депутата Андрей Скоч е в шкафчето ми.С него си купувам 24 годишен скоч.хо хо хо хо
  • 10 Напред!

    35 6 Отговор
    Най-способния и интелигентен Министър на Културата, който сме имали. Всички образовани културни хора в страната ще го оценят. Дано да остане и в следващото правителство. Има толкова много поражвния, че ни е нужен точно такъв деен и борбен човек като него.
  • 11 хахаха

    22 5 Отговор
    Кой ще му носи пури на веждичката.

    Коментиран от #25

  • 12 Калъф

    26 5 Отговор
    Превърнаха всичко в проституция. Така са устроени герберите, да крадат и с долните части на гърбовете си! Бандити, шайка!
  • 13 Андро

    27 6 Отговор
    Шапка свалям пред смелостта на този човек да разрови зайчарника. Всеки ден излизат нови безобразия. Явно цялата държава е обхваната от престъпна схема. Още Антон Тодоров се усъмни в ШАЙКА
  • 14 това е

    31 5 Отговор
    гавра с Апостола! Мръсни, крадливи гербаджийски ръце! Пишете сега минуси, м..а ви крадлива. И без това за вас светини няма!

    Коментиран от #15

  • 15 Последния Софиянец

    23 3 Отговор

    До коментар #14 от "това е":

    За ГРОБ няма нищо свято.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Българка

    26 4 Отговор
    Вежди Рашидов и Банов на съд и в затвора! Всички виновници и усвоители/крадци в затвора след тях!

    Коментиран от #17

  • 17 Гешев

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #19

  • 18 това е

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    или са изроди! Започвам да се чудя каква майка ги е раждала тези!
  • 19 какво се

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гешев":

    хилиш, бе, тулуп гербаджийски! Простак необразован!
  • 20 Баня

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    За тях, и майките им не стават. За пари унищожават и родъ си.
  • 21 Ха ха ха

    5 13 Отговор
    А бе минекоффф , пaк ли c твoя кoмунoидeн жaлък вoй ни зaнимaвaш , или прocтo фaтмaчкo пaк тaкa ти e пoръчaл , кaтo нa пocлушнo кучeнцe , и cкaчaш ли cкaчaш , джафиш ли джафиш ...
  • 22 Левски син като небосвода

    7 1 Отговор
    Трябва да се разследва кой излъга ПФК Левски да строи нов сектор А и източи касата на ПФК Левски за строежа на нов сектор А вместо да се направи селекция с талантливи играчи
  • 23 Защо

    5 8 Отговор
    Напоследък постоянно някой хвърля в пространството някакви обвинения,с пълното съзнание,че няма време за доказателства.После се появява друг и ги опровергава.Ама как точно са нещата,кой да ти каже!?Хората обаче започват да злобеят, а явно "новите" партии това ги устройва.Във всеки случай,Минеков си го представям винаги с ковчег на рамо.Дано да не "погребат " България, че както са започнали...
  • 24 Забрави

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИЗБОРЪТ Е ТВОЙ":

    и " патриоти"
  • 25 Уйке

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "хахаха":

    Ще се научи да пуши махорка!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 123

    2 3 Отговор
    Работа работа работа гарантирано от гроб и тиквата
  • 28 Душипеюв

    3 1 Отговор
    Само не разбрах, кой аджеба е Андерй Скоч? И как се произнася малкото му име?
  • 29 Веждака

    4 1 Отговор
    Аз си пия синьо Жони и пуша пури по 200 кинтака едната, а той нека се напиня като сигански кон с пълна каруца на баир.
  • 30 Карлово

    5 2 Отговор
    Г-не,нямате си представа какво усвояване върви в града на Апостола-проект след проект за козметика на центъра,паркове,пътища,а не на важните неща-канализация,стари водопроводи.Кабаиванов краде с ъс страхотни темпове,заедно с ГЕРБ предприемачи от Пловдив,с помощта на кухи фирми,които се регистрират специално за всеки проект....
  • 31 Ало комика

    2 5 Отговор
    И преди да станеш служебен комик на военната хунта на фатмачето си беше същия долно-про-бен нищожник и сега си оставаш същия смето-подоб-ник .
  • 32 Ромул

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: краката на коня да бъдат отрязани с ъглошлайф. Тук също има рискове от оксидация.
    Ааа батей, тук шъ съжаляваш, тъквоз де извиняваш! На кобилата ноктите и бяха пораснали зат'тва извикаха баш педикюр ханъм Айшето и с ъглофшлайва опрафихме нокътите на кобилата на господина войникья.
  • 33 демагог

    2 2 Отговор
    зло старче!
  • 34 Астролог

    0 1 Отговор
    Може би ще ви видим и вас
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове