Last news in Fakti

17 Юни, 2021 17:08 2 125 13

До седмица Министерството на енергетиката ще обяви как ще запази работата на "Марица – изток"

  • енергетика-
  • марица изток-
  • марица изток 2-
  • мини марица изток-
  • въглищни централи-
  • андрей живков

Енергийните дружества в Маришкия басейн работят на голяма загуба заради цената на емисиите въглероден двуокис

До седмица Министерството на енергетиката ще обяви как ще запази работата на "Марица – изток" - 1
Снимка: БГНЕС

До седмица ще обявим какво ще предприеме Министерството на енергетиката за запазване работата на мини "Марица – изток" и на ТЕЦ "Марица – изток" 2, без да се налага повишаване цената на електроенергията от първи юли, каза пред журналисти служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

"Липсата на перспектива и на каквато и да е идея за развитие на комплекса "Марица-изток" е причината усилията ни да са насочени към него", посочи той.

"Работим по различни варианти, скоро ще имаме окончателно решение, така че да не се стига до социален стрес. От мините и ТЕЦ "Марица – изток" 2 ще искаме преразглеждане на разходите и начина на управление на дружествата", допълни той. Енергийните дружества в Маришкия басейн работят на голяма загуба заради цената на емисиите въглероден двуокис.

През програми на Плана за възстановяване и устойчивост ще се търсят от ЕС 700 милиона евро за плавен преход за инсталиране на мощности на природен газ от 1.5 гигавата и след това заменянето им до края на 2029 година с изцяло ВЕИ мощности, обясни министърът. С проекти по тези програми, за които обаче се чака одобрението на ЕК, ще кандидатстват всички дружества в района, включително и т. нар. "американски централи". Освен парите от грантовата схема на ЕС, фирмите ще трябва да участват с поне 40 процента свои средства в изпълнението на предлаганите проекти.

"Целта е енергийната система да остане устойчива и балансирана, но да носи съвсем друг въглероден отпечатък", допълни Живков.

"Екип на министерството е направило оглед на място да види как се изпълнява строежът на газовата връзка с Гърция. Има забавяния на доставката на компоненти за газопровода", каза министърът. Ведомството е изпратило писмо до компанията, която строи газопровода, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен и ако това не стане, ще започнат да текат неустойки от 90 000 евро на ден.

"Газопроводът "Балкански поток" не е финансово издържан проект и не е ясно кога ще може да бъде изплатен от транзитните такси", допълни Живков. България се е отказала от 1.350 млрд. лв. приходи от транзит на газ за 10 години, като същевременно "Булгартрансгаз" е задлъжнял с още толкова за строителството на тръбата.

"Другото, което ни смущава, е, че финансовата рамка за газопровода не е предвидила ограничението на фосилните горива в бъдеще", опасява се още служебният министър на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    14 3 Отговор
    Мда. Тъпчете гушите на англо-американските тецове, а българите ще плащат вместо тях милиарди годишно глоби, че замърсяват Европа.

    Коментиран от #6

  • 2 3.14К

    9 3 Отговор
    Теменужка и толупа да вземат по една лопата и да заминават да копаят въглища в Маришкия басейн!

    Коментиран от #7

  • 3 един от многото

    10 3 Отговор
    Защо не питате господа американците , как се сключват дългосрочни и неизгодни сделки? Ако няма корупция , това не може да стане , тях закона по който наказват българските фирми не ги ли лови?
  • 4 Един капитан

    5 4 Отговор
    Да си намалят заплатите и премиите в теца, а!? И не е лошо и част от персонала, че като гледам половината ходят на дежурствата да се наспят.
  • 5 гост

    2 3 Отговор
    Някой "умник" русопитек ме питаше скоро къде пишело , че от 2030 в Европа ще е ЗАБРАНЕНО използването на газ за отопление и производство на ток !!!! Още ще ме пита ли ?? Хахахаххахаха !!!
  • 6 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Стига си ревал , даже няма да разберете че са им изтекли договорите преди да измислите други опорки !! По-добре мислете как ще ревете за горките миньори , щото американските са предвидени за газ още при строежа , демек може да минат на него още от утре или по-точно от деня на пускането на връзката с Гърция , когато могат да си доставят газ директно от Щатите през терминала в Атина , а по-късно и от Александрополис ! Ама радневската кал на газ няма да стане , отиде най-голямата хранилка на "профсъюзите" , хахах !!
  • 7 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "3.14К":

    Какви въглища , какви 5 лева , поне не вдянахте ли , че такова животно въглища няма да има след по-малко от 4 години !! Даже тъпите македонци го разбраха и почнаха да правят панели , само вие още въглища сънувате !
  • 8 Васил

    3 3 Отговор
    Всяка година държавата налива в тази дупка милиард лева а взимат заплати по 3-4 хилядарки а не изкарват продукция и за 1000 лева месечно.
  • 9 ДЖОН РАМБО

    3 2 Отговор
    Кой от вас антивъглищари си е сложил панел и не си свети и топли със " мръсния " ток ? Хайде направете го , а недейте да ръсите мозък навсякъде ! Какво ви пречи да си слънчасвате на припек ?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЖОН РАМБО":

    Само за тая година са одобрени и се строят над 1500 Мегавата НОВИ соларни мощности в България , колкото цялата Марица Изток 2 !!! И това без стотинка държавни субсидии и със свободна продажба на борсата !!! А през следващите до 2030 колко пъти още по толкова мислиш ще се появят ??? Хахахахх !!

    Коментиран от #13

  • 11 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЖОН РАМБО":

    А любимите ти въглища точно в тоя момент са под 15% от микса , така че почти никой не си "свети" с тях , напротив само тежат на цената !! И скоро колкото и да те е яд , ще спрат да тежат завинаги !!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДЖОН РАМБО

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Да си чувал нещо за баланс на ЕЕС , за ТДУ , ЦДУ , да знаеш какво означава 50 hr. ????? Като научиш тогава кукуригай ! И пак те питам - ти си си отрязал жиците и се топлиш на слънце а ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове