18 Юни, 2021 08:50 7 740 36

Проф. Стоянович: Заев падна в капана на собствената си глупост

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • проф. петър стоянович

България има една ясна национална позиция и това не е дезертьорство

Проф. Стоянович: Заев падна в капана на собствената си глупост - 1
Снимка: БГНЕС

Голям гаф за Заев е това, че е започна серията си от срещи в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Изключителен дипломатически гаф е да започнеш срещите си с едната от страните, която е опозиционна в полуобявената война, и да искаш после някакъв вид диалог с управляващата страна, това е повече от инвестиция в провал. Още с първата си стъпка падаш в капана на собствената си глупост и второразредно желание да угодиш на колкото може повече хора.
Това коментира пред Българското национални радио историкът проф. Петър Стоянович за посещението на македонския премиер у нас.

Проф. Стоянович дори е изненадан, че след този старт на Заев българските президент и премиер са приели министър-председателя на Република Северна Македония.

„Човек като Зоран Заев в един момент трябва да може да надскочи мащаба на провинциален кмет, какъвто беше. За нас е важно този маниер да не се прехвърля сред нашите управляващи и неуправляващи, а тази тенденция е налице“, каза още историкът.

По думите му в Брюксел не искат да възприемат ясните исторически критерии, защото „стъпи ли се на тях, този разговор може да продължи и да премине други граници“:

„А и в ЕС не са свикнали миниатюрни държавни създания като нас да се опъват по какъвто и да е въпрос, а и нашата политика през последните 10 години потвърждава това“.

Проф. Стоянович подчерта, че България има една ясна национална позиция и това не е дезертьорство, а лоялност към националния интерес:

„Мъртъв е всеки български политик, който промени схемата - приетите рамка от октомври 2019 и декларация на 44-ото Народно събрание“.

Той акцентира на казаното от служебния премиер Стефан Янев, че историците трябва да бъдат извадени от „играта на „Не се сърди човече“ с югозападната ни съседка.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    28 70 Отговор
    Зайко просто е искал да си поговори първо с най-мърдия управленец в държавата, другите са за парлама след това колкото да не ги обиди.

    Коментиран от #3, #6, #8, #10, #25, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зайо ГЕРБ

    63 0 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    Искал е сметка от Баце, що го е вътрил с 200.
  • 4 мда

    38 2 Отговор
    ВЕТО!
  • 5 гошо

    5 55 Отговор
    Какъв професор си ти бе?
  • 6 1212

    47 5 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    Верно както ти си написал "най-мъРДия" щото е голяма мърда този твой идол който се срути главоломно от царския трон поради алчност, кражби, лъжи, рекет, мачкане на обикновения човек.
  • 7 провинциалният

    18 2 Отговор
    кмет сигурно е решил, че е в реда на нещата първо да се срещне с партийните лидери Борисов и Нинова.
  • 8 1235

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    "най-мърдия' от мърда ли идва тази дума?
  • 9 Орел

    26 3 Отговор
    Чисто протоколно: Макрон отива в САЩ и преди да иде в Белия дом, минава да види как е Тръмп. Той го посреща и казва:"Нема смисъл, баце! Ела да боцнем по кебапче!"
  • 10 ТтТ

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    Точно! От тези отровни гъби нищо не зависи! Освен пиАр!
  • 11 ШиШиШиШи

    8 0 Отговор
    Политиците да не се и опитват да правят исторически интерпретации. !
  • 12 гост

    41 1 Отговор
    Защо нито една медия не показа глупостите които изговори Борисов на срещата с Заев? Защо медиите продължават да закрилят един престъпник и мутра като тиквата?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Густо, майна!

    7 0 Отговор
    Абе на тоя 2017г му разместиха нещо у тиквата и от тогава дрънчи на кухо...
  • 15 НеЕС

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: в Брюксел не искат да възприемат ясните исторически критерии

    Това е достатъчно, какво повече да говорим. Пак сме в ЕССР
  • 16 Трезво мислещ българин

    9 3 Отговор
    Ами то на другите им остават броени дни , защо да говори с тях. Между другото като говорим за свобода на медиите снощи в емисията на БНТ беше съобщено ,че "Преди това Заев е разговарял с лидерите на две политически партии". Всички знаят ,че това са Борисов и Нинова, но не посмяха да го кажат.Защо ли???
  • 17 гост

    5 2 Отговор
    " миниатюрни държавни създания като нас"-шапка му свалям за определението,щом сами се определяме така,как да ни приемат другите.Дълги години не се опъвахме на Москва,каквото кажеха от там това ставаше и това ни е станало навик.Но сега е въпросът на кой да угаждаме,на Брюксел или на Москва,опитваме и да двете,но май не става,бихме придължили само с Москва,но парите са в Брюксел и това е дилемата.
  • 18 Аз Негодника

    6 11 Отговор
    Какво сложно има да се разбира...ГЕРБ Е ЕВРОПЕЙСКА - ПРО ГЕРМАНСКА ПАРТИЯ...ПРЕЗИДЕНТА И СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ НА КОСТОВ СА МАРИОНЕТКИТЕ НА НАРКОТРАФИКАНТА СОРОС...
  • 19 ЕХАА

    8 16 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФАТМАКА И САМИЯ АЙЛЯКЧИЯ , УМИРАТ ОТ ЗЛОБА !!!! ЗАЮ БАЙО ПОКАЗВА КОЙ Е ШЕФА И КОЙ КАРА ВЛАКА ....ЕСТЕСТВЕННО , ЧЕ ТОВА Е БОЙКО !!!! ПРИ ДРУГИТЕ СЕ ОТБИ ДА ГИ ВИДЕ ПО ПРОТОКОЛ !!!

    Коментиран от #21

  • 20 ХА ХА ХА

    6 14 Отговор
    Заев се изсмя в лицето на пишман управляващите и Фатмака ! Отиде първо да говори и види Бойко ! Показва кой кого уважава и кой е ШЕФА !!!

    Коментиран от #23

  • 21 Антитрол

    15 5 Отговор

    До коментар #19 от "ЕХАА":

    Вярно че на макетата шефа ви е тиквата от Бянкя - той е готов да продаде България ако му обещаят още един мандат.

    Пък и макетата и боко еднакво мразите България.
  • 22 Перо

    5 0 Отговор
    Посещението и изготвянето на програмата с всички срещи и мероприятия се съгласуват между протоколните служби на двете страни и отговорните служители за международната дейност/ по министерства и страни/. Ако МС са дали съгласие и са утвърдили програмата за посещение със среща с Толупа,гафа е на БГ правителство,което е домакин на посещението. Предложението от тяхна страна за промени в Конституцията на РСМ е неприемлива за БГ,защото не решава въпроса с историята и историческата истина и езика. Прехвърля се статуквото в нещо неопределено и размито,включва се и Хърватска,която няма присъствие там,преди 1945 г. Омаловажава се българската роля в уж “участието в създаването”на държавата. Правителството трябва да съгласува и се консултира с професорите от историческата комисия за своите действия по македонския въпрос!

    Коментиран от #24

  • 23 тг3х7

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "ХА ХА ХА":

    Заев създаде интрига. И не е гаф, а е умишлено, планирано. Обаче в ЕС няма да проумеят характерните особености на южната ни съседка и сами ще си вкарат таралеж в га.ите.
  • 24 Перо

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    П.С. Не се регламентира и изяснява въпроса с историческите личности също,в предложението на северномакедонците. И този “професор” по време на пандемия,не знае ли,че в ЕС няма “миниатюрни държавни създания”,а има равноправни суверенни държави-членове с право на свой глас,който формира общото решение!
  • 25 газ камерас

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    ГЕРБаджийския електорат се е раздвижил-...за едно кИбапче гласуват малоумниците бокови.
  • 26 Този

    3 1 Отговор
    Освен да продава чушки и дини на пазара в Горни Милановац в Сърбия за нищо друго не става.

    Коментиран от #27

  • 27 ч0кам

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Този":

    А ти дори си неизвистен в своята неизвестност дори за родителите си.Анонимен мрав0яд.
  • 28 Бай Пешо

    2 4 Отговор
    Др.Стоянович, Борисов да не е прокажен, че да не се среща Заев с него?!
  • 29 БСП и ГЕРБ

    0 6 Отговор
    26%- Има такъв народ
    15%- БСП
    11%- Герб
    18%- Демократична България
    10%- ДПС
    8,3% Изправи се! Мутри вън!

    Коментиран от #33

  • 30 Нищо лично

    1 1 Отговор
    Но ако има запазени - Архиви, история, историци или поне регистратори. Може ли някой, някъде да издири от дата 07 юни 1946 г Заповед от Сталин, до и с участието на Кимон Георгиев за начало на създаване на македонска "нация" и насилствено вписване в личната карта от онова време - народност, "Македонска".
  • 31 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    Кой се е съмнявал в умствените способности на Заев и Борисов?

    Коментиран от #32

  • 32 бай Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Павел Пенев":

    Ей това е най-точният коментар!!!!
  • 33 Мммм, дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "БСП и ГЕРБ":

    КОЛЮ КОЛЕВ??? ПАК ЛИ СА ТИ ПЛАТИЛИ, ЛЪЖЕЙКИ ДА НАДЪХВАШ ГУБЕЩИТЕ??? ИМА ТАКИВА ИДИОТИ Е ЧАЛГАРСКА ПАРТИЯ - ЕДВА ЛИ ТОЛКОВА БЪЛГАРИ ЩЕ СЕ ВЪРЖАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА НЕГРАМОТНИК КАТО СЛАФЧУ ЧАЛГАРОФФ И ЗА ПАРТИЯ, КОЯТО НЯМА НИКАКВА ИДЕЯ КАКВО ЩЕ ПРАВИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ... И НЕ, НЕ МИ ПЛАЩАТ... ПРОСТОТИЯТА, ПОПУЛИЗМЪТ И ЧАЛГАТА СА МИ НЕСИМПАТИЧНИ БЕЗПЛАТНО!!!
  • 34 Неаргументирана

    1 0 Отговор
    позиция на историка за Заев. Защо е гаф? Срещата с Нинова гаф ли е? Отказът на ВМРО гаф ли е?Другото е повторение на известни положения, което е общ проблем за професорите.
  • 35 Скопие лъжат че са бедни!

    0 3 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?!Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 36 БългарияНадВс

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    Джaмбaзчeтo зaюзaeв чaкa Бългaрия дa гo мoли зa признaвaнe нa бългaритe в рcм , зa дa пoчнe дa ce пaзaри кaтo ром нa oриeнтaлcки пaзaр, дa пoлучи oтcтъпки Нищo cрeщу Вcичкo.Прeдлoжeниeтo e гaврa c Бългaрия и тoй ce гъбaркa c нac,зaщoтo щe ни cлoжи cлeд гюптитe /цигaнитe / и хунзитe /плeмe oт пaкиcтaн / , a зaeднo c нac и хървaтитe. Тaкa пoдчeртaвa, чe мaкeдoнцитe нямaт нищo oбщo c бългaритe,чe ca дрeвeн нaрoд,c прeтeнции зa Бългaрcки тeритoрии /Блaгoeвгрaд и Кюcтeндил /,зaщoтo тaм живeeлo мaкeдoнcкo мaлцинcтвo /cтoтинa плaтeни oт cърбо-мaкeдoния oт OМO,нo c приcъдa cрeщу Бългaрия/.Щe ни взeмaт и кирилицaтa и 14 вeкa oт иcтoриятa и Oхридcкaтa aрхиeпиcкoхия.и вcичкo. Прaвдaтa и иcтинaтa са нa нaшa cтрaнa.Ceгa нe cмe cлeд НЬOЙ,a cлeд Дeйтън .Иcкaйтe мaлкo oт крaднaтитe oт бoкo Бoк...лукa кинти,зa ca oбяcним нa cвeтa нa чия cтрaнa e прaвдaтa. Мaкeдoнcкитe лидeри ca мнoгo пoдгoтвeни зa рaзликa oт нaшитe глaвoци,пoдли дeмaгoзи,вeрoлoмни измaмници,нo прoглушихa cвeтa,чe ca им длъжни,бeз тe дa жeртвaт нищо oт cвoятa измиcлeнa митoлoгия.Cъбудeтe ce cтрaхливи,и малодушни бългaрcки пoлитици и диплoмaти.Бългaрия винaги oт вac e губилa и cтрaдaлa.Нe e caмo дa cи гeрoй нa бoйнoтo пoлe. Cъceдитe oт нac винaги ca яли бoй,нo нa прeгoвoритe ни взeхa вcичкo.Дaвaйтe cмeлo,рaзoбличaвaйтe,ясно,грубo и бeзцeрeмoннo,нaзoвaвaйтe нeщaтa c иcтинcкитe имeнa,нaкaрaйтe ги те да сe oпрaвдaвaт и oбяcнявaт,ТE a нe НИE.Бългaрcкият нaрoд e зaд вac , нe ce cтрaхувaйтe.Нападението е Най-добра
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове