Last news in Fakti

25 Юни, 2021 16:21 2 034 8

Министърът на земеделието: Дейността на „Напоителни системи“ е блокирана заради саботаж

  • христо бозуков-
  • напоителни системи

Защо е това? Защото управлявалите дружеството нямат достойнство да приемат отстраняването си и да напуснат властта и местата, от които са се облагодетелствали, разгневи се Христо Бозуков

Министърът на земеделието: Дейността на „Напоителни системи“ е блокирана заради саботаж - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков обяви по време на пресконференция, че дейността на „Напоителни системи“ е блокирана, защото тези, които до вчера са управлявали дружеството днес саботират дейността му.

"Информацията ще бъде подкрепена, разбира се, с факти и документи, за да не бъдем голословни. Аз съм човек, който не се срамува да си признава грешките. Една от моите грешки е назначаването на Снежина Динева за изпълнителен директор на „Напоителни системи“ при първото ми пребиваване като служебен министър в министерството“, обясни Бозуков, цитиран от "Фокус".

"Знаете, че след извършена проверка от вътрешен одит в „Напоителни системи“, са констатирани редица слабости. Това е резюме на одита. Посочени са 17 констатирани нарушения, аз в резюме само в заключение ще ги прочета. В заключение одиторите са констатирали слабости по следните параграфи: определяне на прогнозните стойности на планираните обществени поръчки, високият дял на поръчки, възлагани с пряко договаряне, несъответствие между план графика за поръчките и действителното възлагане, аварийните работи се възлагат чрез пряко договаряне, а не като процедура, надвишаване на платените суми за охрана, несъответствие по договор, който е посочен в доклада“, каза още Христо Бозуков.

„Във връзка с предложение на база на този одитен доклад с доклад от ресорния заместник-министър с предложение за освобождаване и протокол по чл. 232 а, на 9 юни освободих Снежина Динева като член на съвета на директорите на „Напоителни системи“. И прекратих сключения с нея договор на 13 април 2001 г. за възлагане на управление на еднолично акционерно дружество с държавно имущество в „Напоителни системи“ – София. На 10 юни 2021 г. в специализирана група на директорите на „Напоителни системи“ е дадено указание от г-жа Снежина Динева: „Колеги, моля никой да не превежда никакви пари по централно управление, всичко да е по вашите сметки“. Това е грубо нарушаване на договора за възлагане на управлението на дружеството „Напоителни системи“. След прекратяване на договора изпълнителният директор няма право да упражнява права и задължения. На 14 юни и 15 юни са извършени парични преводи в особено големи размери. Размерът е 1.5 млн. от клон „Марица“ – Пловдив и клон „Тополница“ – Пазарджик към клон „Струма – Места“. Това става без уведомление на централно управление – София, с което управителите на тези клонове са нарушили чл. 49 от Правилника за устройството и дейността на „Напоителни системи“ и са създали условия за невъзможност за осъществяването на текущи приоритетни и неотложни плащания към държавата, както и за изплащане на работни заплати, което е абсолютен приоритет. Кат падеж извършените от тях плащания са необосновани и неналожителни, тъй като плащанията трябва да бъдат извършени до 90 дни от подписване на констативен протокол за извършена услуга. Те не са били спешни и са направени точно с цел да не оставят средства в сметките на „Напоителни системи“, да не може да се плати ДДС и да няма пари за заплати“, сподели Христо Бозуков.

"Осъзнавайки уязвимостта си един от управителите на управителите на „Напоителни системи“, на следващия ден на 16 юни праща сигнал до главния прокурор, до мен и до изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Снежана Динева, седмица след отстраняването ѝ, че неизвестно лице, представило се като председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ АД, е направило разпореждания към него. Същия Христо Николов още на 10 юни е имал информация за извършените промени в „Напоителни системи“. Дружеството към момента има несъбрани вземания в размер на 6.659 млн. лв. Това са вземания от клоновете, които по неизвестни причини не са направени и не са търсени. В момента съставът на дружеството се състои от 1650 души и на тези хора трябва да се дадат заплати. За съжаление обаче дейността на дружеството е блокирана, защото тези, които до вчера са управлявали „Напоителни системи“ днес саботират дейността. Защо е това? Защото същите тези хора нямат достойнство да приемат отстраняването си и да напуснат властта и местата, от които са се облагодетелствали“, разкритикува ги министърът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 0 Отговор
    Дайте ги на нас пред Съдебната палата!

    Коментиран от #8

  • 2 Начко

    27 0 Отговор
    Лиляна Павлова си гепи 35 милиона от язовир Студена и си купи къща в Лихтенщайн.Сега се спотайва там и се надява да е забравена.
  • 3 русенец

    14 2 Отговор
    Стана ми любопитно къде поливат от напоителни системи и по какъв начин прекарват водата след като и помпени няма, и канали няма, и тръби няма. Хайде стига сме създавали хранилки за софиянци!
  • 4 безпартиен

    13 0 Отговор
    Преди 12-13 години по селата бяха "оземлени" с по 3-4 декара безимотни ц.игани!Земята им беше дадена без заплащане и с условието да не се продава 10 години!Веднага получената земеделска земя беше дадена за обработка на арендатори и продадена "на зелено" с пълномощни за прехвърляне след срока на забраната-10 години!Земята се "продаде" на правилните хора на цени 3-4 пъти по ниска от пазарната!Извърши се приватизация на земеделската земя от държавния или от общински фондове без да има неоходимост от това!Сега отново ц.иганите са без земя и печелившите са единствено едрите арендатори-земевладелци!Та този дето се е напънал даизвади всичко на светло да вземе и да провери това и колко декара земя е преминала по този начин в часни ръце?Ако знае и си трае,значи не е за министър!Ако не знае-също!
  • 5 Българка

    18 0 Отговор
    Гадни, хищни и крадливи калинки. Хапят като змии, квичат като свини и действат срещу гражданското общество като природно бедствие. Не е достатъчно само да бъдат отстранявани, трябва доживот да им е забранено да работят на държавна работа. А тези ,които са крали или съучаствали в разграбването с достойни присъди в затвора!
  • 6 Гражданин

    17 0 Отговор
    Ще трябва да играе голямата тояга. Тия явно само от това разбират.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фершел

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Как не ти омръзна да дращиш глупости поцял ден в форумите бе пръдльо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове