27 Юни, 2021 15:41 4 895 30

Иван Хаджииванов е новият шеф на частните съдебни изпълнители

  • иван хаджииванов-
  • чси-
  • частни съдебни изпълнители-
  • частен съдебен изпълнител

Хаджииванов оглавява Съвета на Камарата на Частните съдебни изпълнители, получавайки мнозинство от 100 гласа от присъствалите на събранието

Иван Хаджииванов е новият шеф на частните съдебни изпълнители - 1
Снимка: БГНЕС

Иван Хаджииванов беше избран за председател на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщиха от Камарата.

В София се е състояло годишно отчетно-изборно събрание на Камарата. Официален гост на събранието е бил зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, която е благодарила за отговорността и професионализма на частните съдебни изпълнители и им е пожелала да продължат да работят в интерес на държавата и гражданите.

"ЧСИ бяха единствената професия, която през отчетната 2020 г. сама поиска от парламента да бъде спряна дейността ѝ за 4 месеца, за да се пази живота и здравето на гражданите в условията на пандемия. Той беше председател на камарата два последователни тригодишни мандата", се посочва в съобщението.

Отчетът за дейността на ЧСИ през 2020 г. показа рекордно ниски резултати: извършените продани на движими вещи са 460 и 4 700 на недвижими имоти, въводите във владение са едва 630, а събраната сума е само 655 млн. лв. (в предишни години надхвърляше 1 млрд. лв.) Въпреки рекордно ниската събираемост 23 на сто от всички събрани суми са в полза на физически лица. Всяка година ЧСИ възстановяват по 150 милиона лева на граждани - пари от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и други суми по договори, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления.

Общото събрание е избрало новите ръководни органи на Камарата за следващите 3 години. За председател на КЧСИ беше избран Иван Хаджииванов с мнозинство от 100 гласа от присъствалите ЧСИ. Той е ЧСИ от 2006 г. с кантора в Русе. Бил е два пъти член на Съвета на камарата и председател на Контролния съвет. В предишния мандат беше зам.-председател на Съвета на Камарата.

Основните задачи пред новия екип ще бъдат: продължаване на процеса на електронизация на съдебното изпълнение, което ще намали разходите на страните, чрез постигане на пълен електронен достъп до информацията за длъжниците, електронна комуникация с институциите и където е възможно и със страните по делата, като и чрез въвеждане на максимално широк кръг от електронни действия като запори, възбрани и други; възлагане на нови правомощия на ЧСИ в съответствие с най-добрите практики в Европа, като доброволното събиране на вземания, доброволни продажби, установяване на факти, които спестяват време, съдебни производства и значителни средства на кредиторите и длъжниците.

Приоритети са и увеличаване броя на публичните взискатели, които възлагат своите вземания за събиране от ЧСИ, тъй като в тези случаи разходите по изпълнението се поемат само от длъжника, а когато държавата събира своите вземания, цената се поема от всички добросъвестни данъкоплатци; продължаване на политиката за ефективен контрол върху ЧСИ от страна на Камарата и неговото усъвършенстване.

За председател на Дисциплинарната комисия е бил избран Тодор Луков, който и досега беше неин председател, а за председател на Контролния съвет - Георги Дичев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    34 1 Отговор
    Закривай!
  • 2 ТаУмВзе

    38 2 Отговор
    Търгашите Трябва да се Забранят със Закон!

    Коментиран от #14

  • 3 Фершел

    32 2 Отговор
    Какви частни изпълнители бе вашто м аме
  • 4 2769

    32 2 Отговор
    Тези въобще не трябва да съществуват.Изедници.
  • 5 Лейка

    27 2 Отговор
    Там какво мазало е до гуша и много нагоре! За тях няма закони и нищо! Само взимане, лихви до небесата и си прехвърлят към частни Събирачи след това! Не е истина колко българи си патят от тях и това пълно беззаконие! Направете нещо и спрете тази поредна Мафия в България!
  • 6 7777

    17 6 Отговор
    Ами създадени са през 2005 година, всеки може да си направи справка кои бяха на власт тогава.
  • 7 Гост

    17 2 Отговор
    Мафията е сменила капитууу
  • 8 мутристан

    20 2 Отговор
    Мутри вън! Където и да бутнеш, освен мутри друго няма.
  • 9 цербер

    10 1 Отговор
    зам.-министърката на правосъдието Мария Павлова
  • 10 БОЙКОТ 11 07

    13 2 Отговор
    АААА ТУК КОЛКО ИМА ЗА РАЗТРЕЛ БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА ТОВА СА ,,,,(ЗАКОННННННИ АПАШИ )........... БАШ МАФИЯ...........ТЕ НЕ РАБОТЯТ ЗА НАРОДА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ...... ЗАКРИВАЙ........TOTAL.........
  • 11 ЧеСеИ на ПеЧЕЛИвшите Че с ТиТо

    17 0 Отговор
    Като има частни съдебни изпълнители за гражданите и фирмите трябва да има и държавни съдебни изпълнители за държавни служители ощетили държавата по конституция движимото и недвижимото имущество са неприкосновени

    Коментиран от #15

  • 12 Евала

    18 2 Отговор
    А ,защо трябва да има частни съдебни изпълнители???????? А защо трябва да има фирми за бързи кредити???? Тоест и от двете няма нужда !!!! Има нормални съдилища и нормални банки !!!
  • 13 Пари като шума цици като любеници

    8 0 Отговор
    Нито в конституцията е дефинирано какво е българския лев нито има закон за валутата на България и валутното обръщение
  • 14 Абсолютно

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Съм съгласен!.. Слуги на сатаната! .. В много съдби се намесиха, много човешки души запалиха и нараниха.. Държавата и бизнеса да намерят други, по човешки методи за събиране на дългове!
  • 15 Втория с коня

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЧеСеИ на ПеЧЕЛИвшите Че с ТиТо":

    Само да го беше написал с някакви знаци за да се разбере правилно! Максимата за кокошка няма прошка е тотално в сила. Нагоре не ги барат за нищо. Имат пари и си плащат!
  • 16 Тиква

    15 1 Отговор
    Банка или друг - чси и куп безобразия с протакане за повече пари, от там те прехвърлят на частна фирма за събиране на дългове. И ако имаш да плащаш 1000 лева с лихвите, за по-малко от година стават поне 5 хиляди! Нека хората споделят и пишат за това безобразие тук.
  • 17 Айайай

    12 1 Отговор
    ТУКА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СИ ПИШЕМЕ С ГЛАВНИ БУКВИ.НАЙ ГОЛЯМАТА МАФИЯ СА ЧСИ.ТОВА СА УЗАКОНЕНИТЕ МАФИОТИ КРАДЦИ И МУШЕННИЦИ.НЯМА ТАКИВА ДРУГИ.АКО СЕ РАЗРОВЯТ ДА ВИДЯТ КАКВО СА ПРИЧИНИЛИ НА ХОРА КОИТО НЯМАТ ВИНА ЗА НИЩО НО СА НАСЛЕДНИЦИ ЛОЩО ЩЕ ИМ СТАНЕ.ТИЯ СА СИ ДИРЕКТНО ЗА ЗАТВОР ЗА ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ НА НЕВИННИ ХОРА.ЗАКРИВАЙ ДИРЕКТНО БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯШ.АМИН.
  • 18 Барбут

    13 0 Отговор
    За 30 стотинки неплатени към Мтел ме осъдиха за 10 лева без малко да платя. Разходите за моя сметка и бяха 112 лева. Как пък никой от Мтел не ми звънна на прехвърления номер към друга компания и да ми каже че им дължа нещо? Масов мор от Чси-та и колектори!
  • 19 Пламен

    12 1 Отговор
    В коя Европейска държава има институция, отговаряща на ЧСИ? Със същите права, задължения и неограничени правомощия? В коя? Само питам, може и да има, но като посредник между страните. При нас обаче, те решават. Как става?

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иди го тъкувай

    3 0 Отговор
    В конституцията не пише че България е конституционно парламентарна република пише че е парламентарна република в закона за БНБ пише лева и 100 стотинки не е написано 1(един) лев и 100(сто)стотинки
  • 22 Абе Министершо

    4 1 Отговор
    и вие всички сте като предшествениците си.А уж ще " изчегъртвате" и ще стържете.Но си почетен Гост,на най големите мародери в държавата.Че и още правомощия им гласувате!? Този народ,кога най сетне ще дойде на себе си,че разните бизнесмени,олигарси са невинни дечица,в сравнение с тези.А сега,с тези нови допълнителни правомощия,ще ви побъркат,само да им попаднете в крокодилската паст.Ще ви дъвчат бавно и безмилостно.С години,ще работите за тях.Но няма да ви убиват,а ще ви държат живи.За да можете да работите .Ще го усетите скоро- през зимата и пролетта.Няма от тази гилдия един който да не е мултимилионер.А една група в карето - Витошка- Раковска имат толкова,че т.н Олигарси пред тях са клошари.В тази пробита държава,три неща са Табу: концесии,чсита и Мариците. Ето защо ненавиждам Ристъо Брадата.Каквито и локуми да ми разтегля.Точно той,в 12 без пет,в последните си часове като Министър,подписа лиценз на още 128 нови чсита.Защото много е " загрижен" за правото в държавата.Сега и тази- служебната играе същия валс.
  • 23 За Пламен

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пламен":

    За съжаление има още една.Това е Русия.Единствено у нас,и тамошните чси са със такива правомощия.На практика неограничени,без грам шанс на отсрещния да се защити,дори през съд! Директно ти блокира всичко.Движимо, недвижимо имущество,дебитни карти,дори кредитни такива.Във всички банки с едно циркулярно писмо.Във НОИ,в Агенция по вписванията.А ти изобщо дори не си уведомен че има издадена съдебна заповед- решение на съда .Разбираш,когато не може да си изтеглиш заплата или пенсия.Ако недай си Боже,имаш някави скътани,отгладувани левчета,в която и да е банка, директно банката му ги превежда до стотинка.Буквално ти изпразва сметката.Защото били " длъжни по закон". И същата,или друга банка пак му превежда ,без да те пита, ежемесечно,остатъка над 650 лв( мин.заплата.)от трудовото ти възнаграждение.С тази нова" система" им развързват ръцете за тотален контрол.Не стигат пари от твоята заплата,ще блокира тази на съпругата,или на някое от децата ,ако работят.Докато не си вземе " своето" а те първо това правят,а после превеждат на ищеца,не можеш да продадеш кола,да купиш( веднага е поставя под възбрана),да продадеш имот,абе всичко което е твоя собственост.Дори за хиляда лева,ти блокира имущество за стотици хиляди.Докато не му снесеш до стотинка. Узаконени висаджии и сикаджии,дори още по брутални.
  • 24 Живата истина е

    2 3 Отговор
    Че единственият човек ,който имаше смелостта,да им скочи директно беше Мая Манолова,докато беше Омбудсман.Но защото длъжността е " Голяма фирма,бедно положение"- няма право на законодателни промени,дори да ги предложи,не успя. Призова хората от столицата,който Топлофикация през чситата ги щави от десетилетия да е подкрепят.Искаше през протеста им,да спре депутати,от целия спектър,който да внесат проект за законодателна промяна в закона за ЧСИ.Но шилетата пасяха и блееха На протеста се събраха 40-50 пенсионера.И всичко отиде по дяволите.Ако бяха хиляди,десетки хиляди( само в София осъдени отТоплофикация,и разни монополисти са над 200 х домакинства- само за 2018 г) депутатите щяха да изпаднат в шах.Ако откаже,рискува народа навсякъде да ги ненавижда веднага.Защото чси има навсякъде.Със сигурност,заради политическото си оцеляване,щяха да променят закона.Мил,мил но Партията и моя интерес са ми по мили! ".По нейни данни,от 2005 г,до 2017 през ръцете на 168 чси,са преминали над 17,3 МИЛИАРДА!!! Една пета от БВП на държавата.При средно 10% за тях,като такси",услуги,юридически услуги, писма( едно писмо до банка-26 лева) а те са над 26 със НОИ,и агенция по вписванията,те шляпва с 5 стотака допълнотелни от раз.Отделно,другия процент.Грубо поне над 1,6 милиарда са им влезли в личните сметки.Никое правителство и Парламент,не смее да ги пипа.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Нборко

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Живата истина е":

    В голяма грешка си приятел,та нали точно мая ги създаде наврвмето и с друга помощ.Малко се просвети и ще видиш че е така.

    Коментиран от #28

  • 27 набор 1968

    3 0 Отговор
    Чси са необходимо зло, вършат работа и събират вземания от разни льохмани дето не си плащат и мислят че това е ок, а те са големи хитреци. Не им бройте парите, хората работят за тях, а не кат обацо с чекмеджето. За сведение на лаиците пишещи тук - в Русия няма чси, но в цяла Европа /от Португалия до Естония и Латвия/ има такива, само че са с различни имена. Създадени са по модел на УСАйд и са точно западноевропейска институция. В Русия са държавни съдебни пристави и няма нищо подобно.
  • 28 набор 1968

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Нборко":

    и не си прав, не ги е създала мая, създадени са по проект за синхронизацията на правото ни с европейските страни, който проект е наддържавен работено е с всички правителства - царското и на тройната коалиция, за да няма възможност да се забатачват вземанията на банките, което беше навремето, когато нямаше чси. Ако не ви харесва че задълженията се събират - проблема си е ваш, аз съм вложител в банките и не искам да фалират заради андрешковци!
  • 29 кочо

    0 0 Отговор
    ДА СВИРИ КАЛАШНИКОВ.
  • 30 Десислава

    0 0 Отговор
    Пълен абсурд!Никаква работа не вършат!Лъжат и заблуждават!Хора,пазете се от тях и не им вярвайте!Чакам повече от година да си свършат работата,за която съм си платила,но уви!!!Те само прибират пари!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове