Last news in Fakti

2 Юли, 2021 12:20 4 589 54

Цени за бежанци в Бусманци: Глава лук 2 лв., домат - 2 лв., хляб - 5 лв.

  • бусманци-
  • бежанци-
  • мигранти

Плаща се и в евро, но касови бележки не се издават

Цени за бежанци в Бусманци: Глава лук 2 лв., домат - 2 лв., хляб - 5 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Две кафета и един хляб оказва се могат да струват 10 лв. Това се случва в павилиона в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. 32-годишен алжирец, който е там повече от година, решава да направи скрита камера, за да покаже нередностите при пазаруване от единствения магазин.

Центърът в Бусманци е от затворен тип, тоест няма как хората вътре да излизат навън да си пазаруват откъдето пожелаят. Заради пандемията свижданията са забранени, така че не могат да разчитат и на близки да им се внесе храна, предаде БНТ.

Освен хляб за 5 лв. там се продават и акцизни стоки – цигари между 7-8 лв. за кутия сравнително популярни марки.

Плащанията може да се правят и с евро, но касови бележки не се издават, твърди героят в репортажа. Общо взето надценката на различните видове стоки варира, като при киселото мляко например достига около 400 процента.

Скандален видеозапис разкрива нередности в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Затова алармираха обитателите на дома. В институцията има павилион, в който един хляб се продава на цена от 5 лв., а акцизни стоки - на завишени цени.

Видеозаписът е направен от един от обитателите на дома за временно настаняване. Кадрите от сряда разкриват ценоразписа на част от стоките, продавани в павилиона в "Бусманци". На тях се вижда група чужденци, които отиват за различни стоки в единствения търговски обект в центъра.

За сравнение – цената на един хляб от същия вид в търговската мрежа е малко под 2 лв. От клипа на мигрантите става ясно, че и цигарите, продавани там, са на завишени цени – различните марки струват между 7 и 8 лв.

Според закона цените на цигарите са фиксирани, защото са акцизна стока, следователно не би трябвало да се продават на по-високи или по-ниски стойности.

Според чужденците ценовите амплитуди и на други стоки са доста големи. Хората твърдят, че кофичка кисело мляко от 400 грама се търгува на 4 лв. Шампоан за коса може да се закупи на 45 лв.

На същата цена излиза и килограм течен шоколад. Изключително завишена цена има и килограм захар във въпросния павилион. Килограмът излиза 20 лв., но се продавала на пластмасови чаши по 4 лв., твърдят още чужденците. По 2 лева за бройка се продават домати, краставици и лук.

Срещу силно завишените цени авторът на клипа твърди, че не се издават касови бележки. Човекът, направил кадрите, изпраща и жалби, за които казва, че са изпратени до началника на Центъра. В тях са описани цените и нередностите при пазаруване.

И още нещо интересно. Въпреки плановете у нас еврото да бъде въведено като платежно средство от 1 януари 2024 година, то в този павилион това вече е направено. От записа става ясно, че мигрантите могат да плащат и в евро, но по собствен валутен курс на магазинчето.

Центърът в Бусманци е от затворен тип и хората в него нямат право да излизат. Към тези домове обикновено се насочват мигранти, наскоро заловени по границата и чакащи документите си за статут на бежанци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дали

    45 11 Отговор
    му пука на някой

    Коментиран от #21

  • 2 гост

    39 35 Отговор
    Даже е евтино за тях.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сила

    78 3 Отговор
    павилиона сигурно е на жената на шефа на дома или на сина му.....
  • 5 КПСС БКП

    60 3 Отговор
    Добре дошли в България
  • 6 цербер

    40 1 Отговор
    ОКАЗВА СЕ,ЧЕ две кафета и един хляб могат да струват 10 лв.
  • 7 Новина

    7 29 Отговор
    ... целяща да ни настрои срещу бежанците!!!
  • 8 Анонимен

    39 25 Отговор
    А кой ги е викал тук?Ще плащат и ще си траят.Даже евтино им продават!
  • 9 Цвета

    28 7 Отговор
    2 кафета (в картонени чашки) по 60 стотинки са 1,20 лева и един хляб е 1,35 лева,общо 2,55 лева. Точка по въпроса.
  • 10 Танас

    23 18 Отговор
    Браво,само така
  • 11 гост

    31 8 Отговор
    Като чуят България след години когато са се установили в Германия ще се сещат с умиление и любов за топлото посрещане и пословичното
    гостоприемство на българския народ. Хахаха
  • 12 Здравей

    24 3 Отговор
    Колко струваха кебапчетата в парламента?
  • 13 въпросче

    46 3 Отговор
    Защо мигрантите ,които са хванати на границата, не са върнати на държавата,от която идват. Ако са на българо-турската граница,да бъдат върнати на турските власти,в случая турските граничари и т.н. Защо ние трябва да ги хрантутим тия бежанци? Защото сме много богати,или сме много тъпи?!
  • 14 Стрина Пена

    40 5 Отговор
    Чета коментарите и не вярвам. Ами нали както лъжат с цените тези хора, така ни лъжат и нас в родните магазини но с друг %
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Отврат

    26 4 Отговор
    Дотам е стигнала веригата-от алчни и крадливи политици, до нива алчни и крадливи търговци.Обществото го разделиха на две.Едните -управляващи, държавни чиновници и техните аватари наричащи се търговци и другата част-обираната и държана в подчинение и респект, която дори за да работи, се нуждае от благоволението на първата част.
  • 19 Долни

    34 6 Отговор
    кожодери ! Задължително трябва да им бъде спряна грозната далавера !
  • 20 0808

    18 11 Отговор
    ...да, скъпо е. Но някой да ги е канил у нас?...никакви бегълци не са, а икономически емигранти..обратно - бак хоум...не ми трябват..
  • 21 бойчо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "дали":

    на дай бг и на хелзинкския
  • 22 Гадничко

    35 5 Отговор
    Ама сме много долно племе. Завистливо, крадливо, ебливо, подло и отмъстително. Няма да се оправим точно заради това. Винаги ще страдаме заради това което сме. Каквито сме ние точно същите като нас са и оправниците ни. Във всеки от нас живее един малък Боко или Шиши. Ако съм обидил някой се извинявам предварително, убеден съм, че има и честни и достойни хора, проблема е, че са много малко.
  • 23 Тост

    18 5 Отговор
    По курортите може, а в Бусманци не?

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Християни комунисти НЯМА и не може...

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "ЛЮБЯ ШАКЕЛОВ DW":

    Да има!А на всички големи християнски празници големите храмове в София са пълни с комунисти като Тиквата Боко, които се правят на вярващи,но се молят на ШЕФА си!За тях Бог няма!
  • 26 against

    18 1 Отговор
    Само да не станем като Франция. Да се напълни с всякаква африканска и арабска измет тук.

    Коментиран от #29

  • 27 адаша

    12 1 Отговор
    Въпрос на стандарт при бежанците. Нашите бежанци в Дубай защо не се оплакват. Там не е по-евтино. Та така...
  • 28 И ТУКА аватари

    16 4 Отговор
    Значи може да го крадеш и лъжеш, защото бил бежанец или чужденец, ама ако тебе не те бяха приели в ЕС и постъпваха по същия начин, шеше да виеш и псуваш.За повече надали ще се има кураж.

    Коментиран от #35

  • 29 афроарабин

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "against":

    Да не съм луд?
  • 30 ККК

    8 10 Отговор
    Малко им е на тая паплач.
  • 31 баста

    5 1 Отговор
    Първият търговец- кандидат за бай Ставри.При това няма нужда да се събират доказателства 5 години.Ама тя прокуратурата в момента ......май не е наясно с приоритетите си.
  • 32 Някой да те е

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Тост":

    оградил да не можеш да излезеш от курорта и да си напазаруваш от друг магазин? Шампоан - 45 лв.(?!!!) Тези по.лудяха ли?
  • 33 Behemoth

    8 2 Отговор
    Бандитска държава!
  • 34 гост

    4 4 Отговор
    След 11 както е тръгнало, смятам че и ние ще плащамае за две кафета и хляб по десетачка.
    А не сме бежанци.
    Не че те го заслужават
  • 35 Йо Несбьо

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "И ТУКА аватари":

    В ЕС е същото спрямо нас! Ако могат да те гъзят като чужденец, бъди сигурен, че ще го правят. Експлоатацията е навсякъде! Давам пример с Чехия - имаш редовни документи, владееш езика перфектно, образованието ти се признава, но половината чехи ще са "За" що се отнася до ограничаване на твоите права. Работил съм като охрана - хванеш чеха в кражба, идва полицията и чехът ги кара да си затворят очите, защото всички са чехи, а теб да те депортират като "украинска мърсотия". Един даже ми разправя: "Бягай, докато не съм извикал полицията!". Не е и само до недоверие, а и не е до ромите. Случвало ми се е и да видя как на човек му се отказва да работи директно към завод с думите: "А имаш ли чешка лична карта?". Поглеждам документите, защото това е дискриминация и там никъде не пише подобно изискване. Само че никой не търси правата си с адвокат и по съдебен ред. Първо, няма да му дадат документи, които да ги увличат в дискриминация. Второ, ще твърдят до последно, че просто няма работни места. Трето, ще си измислят невероятни оправдания и нарушения, само и само да не вземат някого. Минал съм по този път. Да ти обяснявам ли по фабриките как се мъчат да те изкарат втора категория и как крият чехкините, за да не те хареса някоя? Защото младите жени не са шовинистично като старите и лесно биха се хванали със симпатичен интелигентен чужденец. Да не съм 15 години в Чехия, да не знам. Да не съм с висше образование и интелигентен мъж, да не разбирам.

    Коментиран от #42

  • 36 Собствениците на магазина

    4 2 Отговор
    плащат ли данъци? Или по-скоро - колко укриват от данъците?
  • 37 Баба ми.

    3 1 Отговор
    Добре ,че са големите вир иги магазини. Иначе дребните търговци- наши " сънародници" щяха да предизвикат от алчност гражданска война! Вътре видов ата борба в биологията дава най много жертви.Булгария е най ярък пример.
  • 38 Йо Несбьо

    7 4 Отговор
    Българите сме много прост народ! Навсякъде по света има много силен национализъм и национална идея, затова и нациите им са силни. В Швеция изолират чужденците по гетата и не ги приемат дори след завършено шведско образование. Златан Ибрахимович е по-скоро изключение, но той май се е родил там. В Чехия чехите признават само себе си и словаците. В Турция са водещи турците. В Гърция е немислимо да твърдиш, че не си грък. У нас национална идея няма, поради което и нацията се размива. Да ви кажа ли Чехия какво е правила с ромите в училище до 1993? Подигравали им се, някои ги наричали "слабоумни" и ги местели в училища за бавно развиващи се. Имало е опити за принудителна стерилизация. Искаха да поставят стена откъм ромското гето в Прага и ЕС не им позволи. В Швеция също през 70-те - жената носи очила, следва стерилизация. Не ги оправдавам, само сама причините там обществата и нациите да са силни и мобилизирани. В България е нормално да се гавриш дори със знамето и няма да последват почти никакви санкции. Опитай това навън.

    Коментиран от #41, #54

  • 39 човешко око

    4 4 Отговор
    По лоши и от нацистите може да се окажем в дадени ситуации.
    Тези, които подкрепят такива издевателства над хора, да имат предвид, че живота е най-непредсказуемото нещо и някога нещата с обръщат за секунди.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 откачалки

    5 6 Отговор

    До коментар #38 от "Йо Несбьо":

    То и Хитлер беше така, но си намери майстора и чистите арийци бая ги облагородиха в края на войната, та сега не знаят руснаци ли са, германци ли са .
    Национализма е основно средство за докопване до власт на хора, които с други качества не могат да се докажат . То е признак и на малоценност и комплексарщина.Националистие като няма друго с какво да блеснат се пъчат че са германци, руснаци, македонеци, сърби, гърци, българи - кои от кои по велики и всички един дол комплексари.
  • 42 Измекяр си

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Йо Несбьо":

    Вместо да слугуваш на чехите и да рИвеш, направи така че чехите да идват в България и да ти се молят за работа.
  • 43 Буха ха

    5 1 Отговор
    Трийте, трийте коментарите, истината е нелицеприятна, а 112-тото място е напълно заслужено.
  • 44 Минчо

    8 1 Отговор
    Като не им харесва тук, да се връщат откъдето са дошли, дрисльовци
  • 45 Тери

    8 5 Отговор
    На къде си тръгнал алчни Българино....какво става със нас като народ...

    Коментиран от #53

  • 46 Gen Gurko

    7 1 Отговор
    Да се пртждосват там откъдето са се довлекли! Тези криминални престъпници трябва да са в затвора за нарушаване на държавната граница.
  • 47 един от многото

    7 3 Отговор
    Да са благодарни , че не ги карат да работят и да ги хранят както в концлагерите на фашистка Германия. Никой не ги е канил в България , като не им харесва да си изработят пари за билет и да се връщат кой от където е дошъл!
  • 48 СТАРА НОВИНА

    1 1 Отговор
    Я покажете ми пазар на който има касови апарати.
    Без Шопия .
    И данъчните купуват без касови бележки на зеленчуковите пазари в страната.
    Народа е свикнал да кара ПРЕЗ ПРОСОТО.
    САМО ТОЯГАТА ЩЕ ГО НАУЧИ.
  • 49 Турист

    5 1 Отговор
    Бил съм в Румъния.
    За 2 домата ми дадоха касова бележка.
    Българите тъпи ли сме та не разбираме че бюджета се пълни от данъци. А от данъците се плащат ПЕНСИЙ на старите родители.
    Много сме ИЗОСТАНАЛИ МИСЛОВНО.

    Коментиран от #50

  • 50 Ние от Франция

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Турист":

    Четем коментарите и ни прави впечатление че масово хората смятат че някой им е длъжен за нещо.
    Ако дойдете тук след няколко месеца никога няма да купите нещо без касова бележка.
    Няма от къде.
    И ако го направите все пак при някой заврян продавач на пазара ще ви сметнат за БАЛЪК.
    Защото касовата бележка е вашата гаранция за благините на обществото в което сте отишли да живеете
    Променете се.
    Българите в България сте свикнали да крадете от държавата още от комунизма който е окрал вашите родители след войната.
    Но това е минало .
    Осъзнайте и загърбете.
    И ще живеете като нас
  • 51 МИХАЙЛОВ

    2 1 Отговор
    ....АКО НЕ БЯХА ДОПУСНАТИ
    В БЪЛГАРИЯ ЧУЖДИТЕ ВЕРИГИ
    ХИПЕРМАРКЕТИ - ЛИДЪЛ,
    КАУФЛАНД, БИЛЛА, МЕТРО...
    ...НАЛИ СЕ ДОСЕЩАТЕ
    КАК РОДНИТЕ МУТРИ
    НА МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ
    ЩЯХА ДА "РЕГУЛИРАТ",
    "КОНТРОЛИРАТ" И "ОПРЕДЕЛЯТ"
    ЦЕНИТЕ
    И КАКВО ЩЕШЕ ДА Е "КАЧЕСТВОТО" НА СТОКИТЕ
    ПО МРЪСНИТЕ ИМ
    СМЪРДЯЩИ СКЛАДОВЕ НА ЕДРО
    И СУПЕРМАРКЕТИ...
    ...ПЪК ЗА КУЛТУРАТА
    НА ОБСЛУЖВАНЕТО
    И ХИГИЕНАТА ДА НЕ ГОВОРИМ...
    ....НАКРАТКО
    И ЦЕНИТЕ И ОБСЛУЖВАНЕТО
    И КАЧЕСТВОТО НА СТОКИТЕ
    ЩЯХА ДА СА
    КАТО ЦЕНИТЕ НА СЛЪНЧАКА,
    БОРОВЕЦ И БАНСКО...
    ...А ТОВА В ТОЯ БЕЖАНСКИ ЛАГЕР
    СИ Е ЯКА МОШЕНГИЯ
    И ЯКА ДАЛАВЕРА...
    ... ФОРМАЛНИЯ СОБСТВЕНИК
    НА ТОЯ МАГАЗИН
    Е ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ
    НА НЯКОЙ ОТ ШЕФОВЕТЕ
    НА АГЕНЦИЯТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ...,
    А ШЕФА, КОМЕНДАНТА, ОХРАНАТА,
    ПСИХОЛОГА И ОЩЕ КУП СЛУЖИТЕЛИ
    НА ТОЯ ЛАГЕР
    СЪЩО СА НАЗНАЧЕНИ
    ОТ ШЕФОВЕТЕ НА АГЕНЦИЯТА
    ЗА БЕЖАНЦИТЕ
    И СА ПОСВЕТЕНИ И ВКЛЮЧЕНИ
    КАКТО В ТАЯ МОШЕНГИЯ,
    ТАКА И ОЩЕ ПОДОБНИ...
    ...РАЗБИРА СЕ,
    ТАКАВА НАГЛА ДАЛАВЕРА
    Е ВЪЗМОЖНА САМО
    С ЛЮБЕЗНОТО СЪУЧАСТИЕ
    И НА СЪОТВЕТНИТЕ
    ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ
    И КОНТРОЛНИ ОРГАНИ,
    ИНСТИТУЦИИ И СЛУЖБИ - ПОЛИЦАИ, ПРОКУРОРИ, ДАНЪЧНИ,
    ИНСПЕКТОРИ, ОБЩИНСКИ И Т.Н.
    ....А МОЖЕ БИ ТАЯ МОШЕНГИЯ
    Е НЯКАКВАУНИКАЛНА
    И МНОГО ЕФИКАСНА
    ОПЕРАТИВНА КОМБИНАЦИЯ
    НА НАШИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ,
    КОЯТО ИМА ЗА ЦЕЛ
    ДА ПОКАЖЕ НА БЕЖАНЦИТЕ
    КАКЪВ ХАОС И БЕЗЗАКОНИЕ
    ЦАРИ В БЪЛГАРИЯ
    И ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО
    Е ПО - ЛОШО
    ОТ ПОЛООЕНИЕТО В ДЪРЖАВИТЕ
    ОТ КЪДЕТО БЕЖАНЦИТЕ СА ДОШЛИ,
    ТА БЕЖАНЦИТЕ ДА СЕ УПЛАШАТ
    И ОТВРАТЯ
  • 52 МИХАЙЛОВ

    1 1 Отговор
    ...САМО НЕДЕЙТЕ
    ДА ПРАЙТЕ ТАЯ ГРЕШКА
    ДА СИ ИСКАТЕ КАСОВА БЕЛЕЖКА
    ОТ ПЕРНИШКА ДИСКОТЕКА,
    ПЕРНИШКИ ПАРКИНГ, СЕРВИЗ,
    АВТОКЪЩА
    ИЛИ ПЕРНИШКИ ВОДОПРОВОДЧИК...
    ...Е АКО НОСИТЕ
    НА ЯК ВИНКЕЛБОЙ
    МОЕ И ДА СИ ПОИСКАТЕ
    И КАСОВА БЕЛЕЖКА И ФАКТУРА
    И ГАРАНЦИЯ...
  • 53 риро

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Тери":

    тъпа ожца
  • 54 самуил

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Йо Несбьо":

    Ние Българите сме най-стария народ. Божия народ.
    Ясно ни е, че каквото и да стане, ние които сме минали през ВСИЧКО досега няма какво да губим...
    От перманентен геноцид от Римската империя, до турско робство 500 години + комунистическо робство до сега, когато сме в Болшевишко робство от ЕК....
    Какво икате от нас Българите след всичко това?
    От изстрадалия роб, който въпреки всичко живее ?
    Вече почти нищо няма значение...
    Останахме 4 милиона.
    Господи, пази България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове