2 Юли, 2021 14:48 8 984 48

Какво да знаят шофьорите след въвеждането на екостикерите?

  • екостикери-
  • коли

Общините ще имат право да ограничават най-силно замърсяващите коли

Какво да знаят шофьорите след въвеждането на екостикерите? - 1
Снимка: БГНЕС

От 12 юли започва издаването на екостикери за всяко превозно средство до 3,5 т. Той ще определя до каква степен автомобилът замърсява въздуха.

Александър Костадинов от УС на Асоциацията на автомобилните производители обясни в студиото на "България сутрин" какво налага въвеждането на екостикерите.

"България е една от страните с най-мръсен въздух. Световната банка е правила сериозно проучване, което потвърждава, че основен генератор на замърсяване е транспортът. Европейската комисия втори път завежда дело срещу България заради мръсния въздух. Над 1500 души годишно умират преждевременно вследствие на мръсен въздух", коментира той.

Костадинов посочи, че занапред ще се дава стикер на всеки автомобил по време на годишния технически преглед. Това ще става в зависимост от неговия евросертификат и газовете, които изхвърля автомобилът. Ще има 5 категории. Последната пета категория ще получават електрическите стикери или пълните хибриди.

"Общините ще имат право да ограничават най-силно замърсяващите автомобили в дни, в които въздухът е много мръсен. Към днешна дата няма 100% ограничение на такъв тип автомобили. Всяка община определя района, в който ще налага ограничения. В София системата ще се прилага от средата на следващата година", каза още експертът пред Bulgaria ON AIR.

Костадинов отбеляза, че ще има допълнителна такса заради въпросния екостикер. Тя обаче ще бъде от порядъка на 5-6 лева.

"Автомобилите с газови уредби ще получат екостикери на база работата на бензиновия двигател. Когато минават годишен технически преглед, трябва да работи само бензиновият двигател, за да се измерят отработените газове. Има тип легенда, че автомобилите с газови уредби не замърсяват въздуха - замърсяват, но по-малко", разясни той.

А ако даден автомобил не отговаря на стандартите, той не би трябвало да премине успешно годишния технически преглед. Стикерът няма общо с преминаването на техническия преглед, стана ясно още от думите на Костадинов.

"Един дизелов автомобил гори по-малко и изхвърля по-малко въглероден двуокис, но за сметка на това изхвърля много повече азотни окиси, отколкото един бензинов двигател. Въглеродният двуокис е лош за природата, азотните окиси са лоши за хората. Над 75% от автомобилния ни парк е над 15-годишен. Последиците от този остарял парк са видими всеки ден. България в този тип категория е на челните места", подчерта гостът в студиото.

И отбеляза, че дефицитът на чипове за автомобилите ще доведе до това да не могат да бъдат произведени няколко милиона. Очаква се ситуацията да се нормализира в края на годината. Възможно е да бъде удължен срокът за доставка на някои автомобили.

"Цената на употребяваните автомобили от Западна Европа расте. Факт е също така, че сроковете за доставка на някои автомобили са удължени. В никакъв случай няма да се наложи да чакаме за автомобили с години", изтъкна Костадинов.

Той е на мнение, че се извършва "тиха революция" в автомобилния сектор.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всеки европръдльо- с екостикер

    34 1 Отговор
    Всеки българин - с два!
  • 2 VAG Forever

    15 10 Отговор
    Как да не се изкефи човек че моето Голф-че бензин ще е в една категория с 10г. по-млада C/E класа CDI.
  • 3 ПКП Я

    56 12 Отговор
    Поредна глупст на калинка спусната отгоре. Кога е най-мръсен въздуха в градовете, през зимата, защо ли? Автомобилите над 20 години и с десен волан да се спират от движение, както и моторите на джендърите без аспуси!
  • 4 Ахахах

    35 5 Отговор
    Няма да се въвеждат еко стикери! Споко! Това ще отпадне! Колите си имат еко стандарт, а шофьорите са длъжни да поддържат колите си в топ форма. Затова и всяка година има преглед. Е мойта е след две години :)
  • 5 Скоро

    23 0 Отговор
    много хора ще монтират катализатор само за да преминат прегледа и да се сдобият със стикер който им дава правото да се движат свободно навсякъде.Вероятно по сервизите тази услуга ще стане доста търсена и и ще се дават катализатори под наем.
  • 6 .......

    40 1 Отговор
    СТИКЕРИТЕ СА НЕЗАКОННИ ,ИМА ИЗГРАДЕНА СИСТЕМА ПОЛУЧАВАЩА ИНФОРМАЦИЯ СНИМАЙКИ НОМЕРА ,КОЧУ Е НУЖНО ДУБЛИРАНЕ И НАД ОГЛЕДАЛОТО ОСВЕН ПЕЧАТНИЦАТА В БУРГАС НА ЧОВЕКА ОТ БСП
  • 7 Гриша Филипов

    38 0 Отговор
    Заплатитеее, те ако стоят така, ще караме 30 годишни коли скоро.
  • 8 2loop

    27 2 Отговор
    Значи няма да плащаме данъци щом ще ни налагат ограничения къде да караме и къде не, това трябва да важи само за автомобили от други градове, стига с това обиране на хората направете програми за подновяване на авопарка
  • 9 Шалом

    16 1 Отговор
    ЕКО стикери за нечистоплътни политици,свързани с комунистическия интернационал !
  • 10 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРИЯ

    33 1 Отговор
    ТЕЗИ ПЕДАлИ ОТ ПЕДАЛСКОТО ДОЛНОТО АДАПТИРАЛО ( СЪЪЪ БРАНИе ) ДА ГЛАСУВАТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 2500 ЕВРО И МИНИМАЛНА ПЕЕЕЕНСИя 1500 ЕВРО ТОГАВА НЯМА НУЖДА ОТ ПЕДЕРАССТ СТИКЕРИ 🌍🏞🏕🛤🏝⛽🛴🚲🌳🌳🌳🍃🍃АААААА ЗА БОКЛУКА ОТ ИТАЛИЯ ОТ 200 ВАГОНА ЩЕ ИМА ЛИ ЗАБРАНА ДА ВЛИЗА Въъъ ЦЕНТЪРА НА ГРАДО 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 САМО ЕДРИ ДАЛАВЕРИ Въъ МОЯТА държава
  • 11 П.К.П ГО КАЗА

    8 4 Отговор
    Возете се НА тролей возете СЕ,бе
  • 12 провинциалист

    25 3 Отговор
    "Автомобилите с газови уредби ще получат екостикери на база работата на бензиновия двигател". Мдобремммм, значи който отива на преглед първо да си демонтира газовия двигател :) :) :)

    Коментиран от #20

  • 13 Иванов

    38 5 Отговор
    Въздухът е мръсен заради 3 неща - 1. Многото дизелови коли, изхвърлени от Европа(понеже са износени до край) 2. Не се мият улиците. 3. Много хора се отопляват на въглища , дори на стари автомобилни гуми.
    Последното е без еквивалент в цяла Европа.

    Коментиран от #29

  • 14 ГЕРБ

    6 24 Отговор
    Само с писане на глъпости нищо не става трябва да се махне бандитското правителство на ПУЧА РадеФ и неподчинение бойкот на тези наредби иначе ще си карате колата АМА ДРУКПЪТ.

    Коментиран от #45

  • 15 Иванов

    19 2 Отговор
    Най-прееб@ни ще са тия с газовите. Ще ги тестват на база на работата на бензин, а повечето газифицирани коли, отдавна са им заминали ламбда сондите и катализаторите и ще бъде страшно на теста- ще бълват газове над всякакви норми.
    Баща ми кара Голф 2 , 84 година , на газ. На бензин не е пален от години. Не ми е ясно ка ще стане работата - направо трябва да го спират от движение.
  • 16 chi

    10 1 Отговор
    Това са пълни глупости, който плати ще се уреди...
  • 17 попчев

    13 0 Отговор
    отменете го това крадене ! кои коли пак ще бъдат одрусани. кой пътища ще бъдат асфалтирани с 2 см асфалт ?
  • 18 Тройо

    29 1 Отговор
    И кво? Караш колата на газ, но само и единствено за прегледа - на бензин. Защо!? Ами тия с фабрична газова уредба? Поредната бг тъпотия на някой лентяй-чиновник.
  • 19 Тоя, който

    19 0 Отговор
    е измислил тия стикери, да си ги завре ба едно тъмно място. Поредната тарикатлък за пари.

    Коментиран от #30

  • 20 зелена БЪЛАРИЯ

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "провинциалист":

    ААА ТОГАВА ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ РЕДИМ НА ОПАШКА ЗА ПРОТОКОЛ -----40 ЛЕВА .....РОЗОВВВъъ ТАЛОН 40 ЛЕВА СМЯНА ТАЛОН ----КАТ 24 ЛЕВА И ДВА ДЕНА НЕ-----ПЛАТЕНА ОТПУСКА И ТРИ ЧУВАЛА НЕРВИ ДА ЧАКАШ ПО ОПАШКИ ... ДА ПОПИТАМ КОЙ,,,,,,КОЯ,,,,,КОЙ,,,, НАПЪЛНИ ,,,,,ЧЕКМЕДЖЕТАТА........🤔🤔
  • 21 ужас

    15 1 Отговор
    да вземат да мият улиците и ще е замърсено по-малко. Да не излизат калните строителни техники от строежите. Да се санкционират с огромни глоби. Да се санкционира всеки извършващ строителна дейност и образуващ прах!
  • 22 Centurion

    28 2 Отговор
    Палячовци,има коли които работят само на газ,палят на газ и се движат на газ.Тях как ще ги накарате да работят на бензин,след като,помпи ,дюзи и система не са в изправност.В кой закон пише ,че е задължително системата на бензин да е в изправност и да караш на бензин???Човека; ма алтернатива и кара на газ за да му е по изгодно.Не стига ,че скубите хората с данъци,винетка и гражданска,не стига че сте натоварили горивото с акцизи и ДДС дори и върху акциза,пътищата гробници и имате претенции и ще поставяте условия.Ще се радвам да спрат таратайките които са половината от автопарка да видим тогава кой и за какво ще ви плаща???А автопарка е такъв благодарение на провежданата политика на геноцид и грабеж над гражданите,или мислите ,че хората карат стари коли от любов към тях.Условията създадени и доходите не позволяват нови коли.
  • 23 325

    18 3 Отговор
    Към 14 ГЕРБ
    Този измислен грабеж е противозаконен и е предложен от ГЕРБавото правителство и Радев няма нищо общо.А Автомобилна администрация се ръководи от кадър на Герб предложен от Московски.Щом и Цацаров се задвижи да им казва да ги отменят значи че има гнило.
  • 24 ЦАЦАРОВ

    13 2 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ,И ПОЛИТИЧЕСКА СМЪРТ ЗА ПАРТИЯТА,КОЯТО ГО ПРИЕМЕ БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ! ГЕРБ СА ГО ПРЕДЛОЖИЛИ ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА !
    МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ
  • 25 така така

    8 2 Отговор
    ей така герб и бсп играят заедно подкрепяни от дпс
  • 26 Спокоен бе глу паци

    4 3 Отговор
    Ще ви махнем бричките и само на ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ!! НИЩО Ачи е на богатите тоя транспорт!! Те са ЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ!! Не гледайте че ние сас скъпите коли зареждаме от същия бензин те са екологично доказани в Германия със опити с маймуни! Една маймунка постави рекорд издържа почти 1 мин, ..!!И сега какво става всичко измислено от ГЕРБ се прилага!!?? Ха ха ха
  • 27 Батя ви Бойка

    3 2 Отговор
    Аз съ возя на 15 годишна жипка
  • 28 Чуденка

    6 5 Отговор
    Не мога да разбера, защо забравяте бсп в тази далаверка?
  • 29 ТПТ

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Иванов":

    Има и четвърто което е много важно.ГОРИМЕ БОКЛУКА НА ЕВРОПА, НА ЩЕ НА НАЛАГАТ ДА СЛАГОМЕ И ПЛАЩАВЕ ЕКО СТИКЕРИ НА КОЛИТЕ.
  • 30 ВСП

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тоя, който":

    Измислени са от измислената от ГЕРБ хранилка агенция " Автомобилна администрация".
  • 31 Зелената сделка

    5 0 Отговор
    е смърт за цяла Европа и България!
  • 32 Бургас

    5 1 Отговор
    В Бургас никога не сме имали дни със силно замърсяване на въздуха, въпреки многобройните оплаквания и жалби от гражданите / гадни провокатори/. Това поне казват от различните институции и общината следящи за нормите. Така че, най-вероятно това няма да важи за града ни. Ако не вярвате, питайте Лукойл и Кроношпан.
  • 33 Значи аз

    12 3 Отговор
    карам винаги на газ, а те ми правят проверка и оценка само на бензина! ТОВА Е ЕКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Моята кола може да е на 20 години и може дари на няма Евро-1, но тъй като карам непрекъснато на газ, аз замърсявам в пъти по-малко от който и да е чисто нов автомобил не само на дизел, но и тези на бензин със всичките им катализатори. Но тези автомобили ще бъдат обявени за екологични, а моята сигурно ще и тряснат рестрикции.

    Коментиран от #35

  • 34 Пенчо бре чети, Пенчо не чете

    11 3 Отговор
    Не знам тоз момък до кое отделение е ходил на школо, но да кажеш, че въглеродния двуокис е вреден за природата(дърветата дишат СО2 и отделят кислород) е все едно да кажеш, че кислорода е вреден за хората. Аман от тъпанар. Брятя викам да го местим в по грамотен сайт.
  • 35 Ааааа

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Значи аз":

    Ще има протест, то се е видяло....Вместо да провеждат инициатива за употреба на алтернативни горива, което освен Еко е и икономически съобразно, "Те" ограничения ще налагат! За количеството емисии и катализатор съм съгласен да ги има, но да се прецизира оценката на състоянието на автомобила и вида гориво. И аз, като вас карам 20г. возило, но по нищо не отстъпва на доста по-новите. Ще мина в графата "ретро". Чудя се, защо при преминаване на ГТП досега, винаги искам справка какво е нивото на вредните емисии, които генерирам и винаги ми отказват информация!?

    Коментиран от #39

  • 36 За овце

    6 1 Отговор
    А общините кога ще се научат, че улиците се мият поне два пъти седмично?!!!
  • 37 Гост

    7 2 Отговор
    Трябва да се забрани изкупуването на катализатори и други инсталации от испускателната система на колите.Иначе кражбите ще се увеличат многократно.Също така да се промени сформирането на данък МПС,неможе да стимулираш да се купи нов автомобил като му налагаш няколко пъти по-висок данък от 20 годишен автомобил.Тези стикери няма да решат проблема.

    Коментиран от #38

  • 38 За овце

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    То освен с данъци, става и със заплати .....
  • 39 За овце

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ааааа":

    Никаква оценка не правят. Поглеждат към "тавана" и ти плясват измислена лепенка. Нямат никъде апаратура, която да може да измери емисиите. Това, дето го ръгат в ауспусите е същото, като ламбда сондата на колата.
  • 40 Аферим

    8 2 Отговор
    "Автомобилите с газови уредби ще получат екостикери на база работата на бензиновия двигател. " - А какво правим с тези дето заводски са само на газ?!!!

    Коментиран от #47

  • 41 Мексо

    9 2 Отговор
    Нали Фандъка каза че ми вдига данъка на лекотоварното пикапче от 16лв. на година на 230лв. за да чисти въздуха на София. Тогава щом ще има еко стикер си искам стария данък. Тук отново прозират мераците на проклетите вносители на нови автомобили. Въобще и дума не може да става за екология. Не гласувайте за Буда Бибитков.
  • 42 JEFF

    7 2 Отговор
    В Европа няма такова нещо. Ако вредните емисии са над нормата те връщат от преглед и нов час и дата, за да я приведеш вред.
  • 43 Пръц

    7 2 Отговор
    Имам БМВ купе от 2001 което е на 60 000.Купих го преди 5 год.от един Японец заедно със сервизната история на колата.Смея да твърдя,че тази 20 год.кола няма никакви забележки има катализатор и мирише на токущо излязла от завода. А Запад няма проблем да се карат такива коли на 20+ години но в Колонията където до един са милионери трябва да се карат и КУПУВАТ нови коли от вносителите.Ай…сик*тир
  • 44 дядо ти

    8 2 Отговор
    Коя кола повече замърсява, старата която изминава на година 700-800 километра, или по новата която изминава на година 10-20 хиляди пък и повече километри.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Камен

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Аферим":

    Ами включват на бензин и мерят. Емисиите съответно са 0/0/0. И ти дават 5-та категория като на електричка. Никой не ги кара да са толкова тъхи.
  • 48 кочо

    1 0 Отговор
    НЕКА ПОПИТАМ-КОЛКО КАЧЕСТВЕНИ СА ГОРИВАТА ВЪВ РБ.ЗНАЕ СЕ ЧЕ ВНАСЯМЕ НАЙ-ЛОШИТЕ НЕФТЕНИ ПРОИЗВОДНИ ЗА ПРИРАБОТКА ЗА БЕНЗИН И НАФТА.НАЙ-ЛОШИТЕ ГОРИВА В ЕВРОПА СА В БЪЛГАРИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове