Last news in Fakti

3 Юли, 2021 09:02 3 482 34

Откриха нарушения в разрешения строеж на плаж „Смокиня - Север“

  • смокиня-
  • плаж-
  • строеж

Цялото землище на Созопол, включително и територията на морския плаж, попадат в границите на защитената зона по смисъла на закона

 Откриха нарушения в разрешения строеж на плаж „Смокиня - Север“ - 1
Снимка: бТВ

Прокуратурата излезе с последна информация за нарушения на плаж "Смокиня" по сигнал на Дирекцията за национален строителен контрол. Въпреки че в началото на юни от строителния надзор твърдяха, че става въпрос за поставяне на преместваеми обекти, сега в сигнала е посочено, че става дума за строеж, коментира dir.bg.

Констатираните нарушения в защитени зони и пороци в разрешения от главния архитект на община Созопол за строителство на плажа "Смокиня-Север", са установени от контролните органи в изпълнение на разпореждания на Окръжна прокуратура - Бургас, съобщиха от прокуратурата.

Установените от ДНСК констатации са, че на територията на плаж "Смокиня - Север", с част от издадените разрешения от главния архитект на община Созопол, се легитимира извършването на строителство, а не поставянето на преместваеми обекти, са констатирани по разпореждане на Окръжна прокуратура - Бургас, по започнала на 12 април т.г. проверка. Още тогава ОП - Бургас, се е самосезирала.

По надзорната проверка е било възложено на конкретните административни органи - ОД на МВР Бургас, РИОСВ-Бургас, кмет на община Созопол, гл. архитект на община Созопол, ДНСК-София, РДНК-Бургас, да предприемат контролиращи мерки за спазване на ЗУЧК, ЗБР, ЗООС, ЗЗТ, ЗУТ и съответните подзаконови нормативни актове, както и във връзка с нуждата от предотвратяването на нарушения и опазване на обектите за защита, предмет на опазване на защитените територии.

В изпълнение на разпореждането на Окръжна прокуратура - Бургас, е установено, че морският плаж "Смокиня - Север" и "Каваци - Юг", общ. Созопол, попадат в границите на защитена територия по смисъла на ЗЗТ - природна забележителност "пясъчни дюни" в м. "Каваците", обявена със заповед на председателя на комитета за опазване на природата през 1974 година.

Цялото землище на Созопол, включително и територията на морския плаж, попадат в границите на защитената зона по смисъла на закона.

В изпълнение на акта на ОП-Бургас, РИОСВ е установила административно нарушение по Закона за защитените територии /ЗЗТ/ на територията на природна забележителност "пясъчни дюни в м. "Каваци". Съставен е акт от 1 юни 2021 г., като директорът на РИОСВ-Бургас е издал наказателно постановление, с което е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лв. на дружество, за извършване на дейности в границите на защитената територия, без съгласуване с компетентен орган, изразило се в монтаж на преместваеми обекти.

На същото дружество е наложена още една санкция - отново в размер на 2000 лв., от директора на РИОСВ, който е издал наказателно постановление, затова че без съгласувателна процедура е започнато изграждане на пясъчна дига в границите на защитена територия, без съгласуване с компетентен орган, което е и нарушение на ЗУЧК.

В изпълнение на указание на ОП-Бургас, от органите на ОД на МВР Бургас е установено лицето, извършило заораването на пясъчната ивица на плаж "Смокиня - Север", както и техниката, послужила за това. ОП-Бургас е изискала от директора на ОД на МВР-Бургас и информация за реализиране на правомощията по чл.32 ал.11, във вр. чл.30 ал.3 от ЗУЧК.

В резултат от възложените действия по проверката, РДНСК - Бургас, е уведомила ОП-Бургас, че при извършени проверки са установени пет нарушения и започнали административни производства за премахване на обекти по реда на чл. 57а, ал.1, ЗУТ, вр.чл.13, ал.6, ЗУЧК, на морски плаж "Смокиня - Север", както и за едно производство по същия ред за морски плаж "Каваци-Юг".

По същата проверката е установено, че от главния архитект на община Созопол са издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване на територията на плаж "Смокиня-Север" - 11 на брой, и "Каваци - Юг" - 14 на брой. След запознаване с цитираните разрешения, се установява, че същите са с дата 1 юни 2021 г. за плаж "Смокиня - Север" и с дата 14 юни 2021 г., 15 юни 2021 г. и 31 май 2021 г. - за плаж "Каваци - Юг". Тези административни актове не са влезли в сила, тъй като липсват доказателства, че главният архитект на община Созопол е изпълнил задължената си по чл.26 от АПК.

Въз основа на констатации по възложената от ОП-Бургас проверка по реда на надзора за законност са отделени материали и е образувано и досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278 В от НК.

С разпореждане от 28 юни 2021 г. ОП-Бургас е указала на гл. архитект на община Созопол, кмета на община Созопол, директора на ДНСК, директора на РИОСВ-Бургас предприемане на съответни конкретни мерки /включително и налагане на принудителни административни мерки/ за спазване на ЗУЧК, ЗБР, ЗООС, ЗЗТ, ЗУТ и съответните подзаконови нормативни актове, във връзка с нуждата от предотвратяването на нарушения и опазване на обектите, предмет на опазване на защитените територии.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ред в хаоса

    39 3 Отговор
    КРАЖБИ И ЛЪЖИ ГАРАНЦИЯ ОТ ГРОБ

    Коментиран от #2, #17

  • 2 РАДЕВ, КОЙ ШЕ ЗАЩИТИ ДЪРЖАВНИЯ ИНТЕРЕС

    7 28 Отговор

    До коментар #1 от "Ред в хаоса":

    ПАК СЕ СПОТАЙВАШ...И НА АЛЕПУ СЕ СТРОИ....ЩО ТАКА ДРУГАРЮ РАДЕВ
  • 3 РАДЕВ, ПЛАЖА Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ

    6 24 Отговор
    НЕ ОБЩИНСКА....КОЙ ЩЕ СПРЕ БЕТОНИРАНЕТО НА...ПЛАЖА
  • 4 Притча

    27 1 Отговор
    Куче влачи автобус, кюнци падат, майка плаче, калинки пари усвояват!
  • 5 Протест срещу безобразията в България

    32 1 Отговор
    Гешев на съд
  • 6 Такава простотия

    24 1 Отговор
    После-защо НЕ на море. ....ами няма.Испания,Франция,Италия.Простотия мутренска.

    Коментиран от #7

  • 7 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Такава простотия":

    НЕМА ДА ГОВОРИШ ТАКА ЗА НАС.........
  • 8 РЕШЕНИЕ

    18 0 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ КОЙТО ИСКА НЕКА СТРОИ НА ПЛАЖА - ПОСЛЕ ДА ГО ПИТАТ КАКВО ТЪРСИ ТАМ И ДА ПЛАТИ СЪБАРЯНЕТО И РАЗЧИСТВАНЕТО -- ТАКА ЩЕ ОСИГУРИМ РАБОТА НА ВСИЧКИ НЯМАЩИ ТАКАВА !
  • 9 РАДЕВ, КВО СТАВА

    9 5 Отговор
    ИМА ЛИ ВЛАСТ В ТАЯ ДЪРЖАВА ИЛИ ПАК ЛЪЖЕМ ДА ТЕ МАЖЕМ......ПЛАЖА Е ДЪРЖАВНА СОБСТЕНОСТ...МРРБ МИНИСТЪРА СПИ....А ТИ?????
  • 10 АЛЕПУ СЕ СТРОИ

    10 3 Отговор
    КЪДЕ СА МАНОЛОВА И БОЙКИН ДА СПРАТ СТРОЕЖА......
  • 11 Българка

    21 0 Отговор
    Главният архитект на община Созопол да бъде проверен от НАП, ДАНС за корупция. След толкова много безобразия и нарушаване на закона се чудя защо още не е уволнен и разследван? До кога ще се посволява на престъпници ще определят правилата? Незаконните постройки още днес да се съборят!

    Коментиран от #13, #34

  • 12 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    21 1 Отговор
    Аз предлагам така:
    Да се измери разстоянието от различните постройки до морето и всичко, което е по-близо от 200 метра до морето да бъде съборено за сметка на построилия го!
    Да видите какво красиво море ще имаме тогава, не хотели върху пясъка.
  • 13 РАДЕВ ДА КАЖЕ

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    И ДА ДЕЙСТВА
  • 14 МРРБ МИНИСТЪРА

    8 1 Отговор
    ДА ДЕЙСТВА, НЕ ДА СЕ ОСЛУШВА.....ЩО ТАКА БЕ ДРУГАРИ
  • 15 РАДЕВ ПРАЩАЙ АРМИЯТА

    6 3 Отговор
    НА ПЛАЖА....ДА ЗАЩИТИ ДЪРЖАВНИЯ ИНТЕРЕС
  • 16 Вече е Юли месец

    15 0 Отговор
    Как може да има багери и изкопи на плажа??? Изобщо кка се допускат такива строежи там? Туристическата организация, която подскача за помощите, защо не организира протест там? Защо служебното правителство не вътвори ред? Нима е трудно за вече 2-3 месеца управление да се разправят с местните кауши??? Ако е така, то защо да могат за 4 години да се справят с помита, в която партиите от последните 30г. превърнаха БГ?
  • 17 Вече е Юли месец

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ред в хаоса":

    Как може да има багери и изкопи на плажа??? Изобщо кка се допускат такива строежи там? Туристическата организация, която подскача за помощите, защо не организира протест там? Защо служебното правителство не вътвори ред? Нима е трудно за вече 2-3 месеца управление да се разправят с местните кауши??? Ако е така, то защо да могат за 4 години да се справят с помита, в която партиите от последните 30г. превърнаха БГ?

    Коментиран от #24

  • 18 Смешни глоби

    13 0 Отговор
    2000лв. Докога.....
  • 19 От мошеник

    11 0 Отговор
    нагоре , корумпирана сган безродна !
  • 20 Фен на копейкин

    4 2 Отговор
    Строят на копейкин новата къща
  • 21 Рошко

    4 1 Отговор
    И това е извънредна новина 😂😂😂😂😂😂ганьо оооо гсньооо, и ко? Ще имс наказани ли? 😂😂😂😂😂

    Коментиран от #22

  • 22 Герберастията убива

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рошко":

    Като изстържем Боко, ще има възмездие! Само търпение и граждански натиск - постоянно!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БОКО ПРЕСТЪПНИКА

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Вече е Юли месец":

    Къде ги видя тези 2-3 месеца управление? Служебното правителство ще управлява по-малко от 2 месеца - до 11.07!
    Герберастита разбиваха институциите 11 години - няма да е лесно тази помия да се изчисти!
  • 25 ПСР

    4 0 Отговор
    Разорали плажа и дюните,изкопали дълбоки дупки,сложили бетонни "пети" и отгоре,яко желязо,заварено и укрепено.Това,според управата на гр.Созопол е"преместваем обект".Алоу,отговорните органи,я по едни глоби-20,30,50 бона на всеко отговорно корумпе,та да си мисли после,кое се мести и кое не.А щетите върху плажа???Колкото и да иска човек,да отиде и да се наслади на НАШЕТО Море,ето такива престъпници,отказват хората.Алчонст,алчност,алчност.
  • 26 Локални ноеини

    2 0 Отговор
    две коли с един номер - СВ 8415 МТ...едната тойота, другата ауди. Шофира ги шофьора на Тато и Маргуните от 90-те Бою Бибитков

    И обикаля страната с тях без винетка и гражданска . Той цели шкафчета с кюлчета завлече, че за една винетка ли да му пука?
  • 27 гост

    3 0 Отговор
    Бутай всичко на тея мръсници.
  • 28 НЯКОЙ

    4 0 Отговор
    Герберите се постараха в последните си дни да минират бъдещето ни!
    Много разкрития за нарушения на законите и отново и отново този въпрос: Къде са ни прокурорите? Какъв срам за професията! Появяват се само да се оправдават - страхливци!!! Да бяхте си избрали друга професия - например за пазачи, чистачи и други подобни!
  • 29 Пламен

    3 0 Отговор
    Името на въпросното "дружество" не го прочетох никъде? Кой е 'играчът'? А?
  • 30 РАДЕВ, СЪБАРЯЙ

    2 0 Отговор
    СТИГА СЕ ОСЛУШВА...ПЛАЖЪТ Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ....АЛЕПУ СЪЩО...
  • 31 СЪБАРЯНЕ

    0 0 Отговор
    Общината да извика туристите
    Те ще го съборят .
    А полицията да ги пази от мутрите

    Коментиран от #32

  • 32 СОБСТВЕНИК НА ПЛАЖА Е ДЪРЖАВАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "СЪБАРЯНЕ":

    РАДЕВ ДА НЕ СЕ ОСЛУШВА....ДА ДЕЙСТВА...ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В РУЦЕТЕ МУ
  • 33 А ЧЕСТИТО

    1 0 Отговор
    ГОЛЯМО ТЪРСЕНЕ ПАДНА БРАВОС
  • 34 Жорко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Тоя направо е за трепане..на площада пред всички за назидание! Е*Бен ти демокрацията..контрол никакъв!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове