Last news in Fakti

6 Юли, 2021 10:33 2 454 32

Омбудсманът: 803 000 души получават пенсии под линията на бедността

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • линия на бедността

Когато говорим за увеличения, е редно тази линия да бъде прескочена, заяви Диана Ковачева

Омбудсманът: 803 000 души получават пенсии под линията на бедността - 1
Кадър Нова тв

803 000 души получават пенсии под линията на бедността от 369 лева. Това сочи справката от НОИ, която омбудсманът Диана Ковачева е получила в понеделник.

„Когато говорим за увеличения, е редно тази линия да бъде прескочена”, заяви Диана Ковачева пред Нова ТВ.

По думите ѝ много хора, които ще получат добавка от 50 лева, се притесняват, че ще прескочат прага за получаване на помощи за отопление.

„Изпратих препоръка да се вземе предвид добавката от 50 лв., заради която има много хора, които могат да прескочат линията за получаване на помощи за отопление”, заяви Ковачева.

Според нея системата е несправедлива спрямо онези, които имат стаж за пенсиониране, но нямат навършени години.

„Съгласна съм, че докато навършат възраст, може да взимат по-малко. Въпросът е, че сега до края на живота си ще останат с тези ниски пенсии. Смятам, че е нечестно и дискриминационно”, заяви Ковачева.

КЕВР утвърди цените на газа, тока и парното

Освен това тя смята, че КЕВР трябва да смени подхода на определяне на цената на топлинната енергия

„На 1 юли КЕВР направи една прогноза за следващата година каква ще бъде цената на топлинната енергия. Има проблем, защото прогнозата се прави на базата на Наредба 5, която миналата година беше променена”, коментира Ковачева. „КЕВР се презастрахова срещу евентуално повишаване на природния газ и въглеродните емисии, които наистина имат сериозно отражение върху цената на топлинната енергия. Цената на природния газ се променя всеки месец и никой не знае дали тя ще поскъпне, или ще намалее. Цената на топлинната енергия обаче на базата на тези показатели се променя веднъж в годината. Изминалият отоплителен сезон показа, че прогнозите, които КЕВР прави, не са верни и са завишени. Работната група в КЕВР установи, че са надплатени 29 млн. лв. за миналата година. Отправих питане към КЕВР как ще бъдат възстановени тези пари”, обясни Ковачева.

„КЕВР няма как да направи реална прогноза напред във времето за 1 година, защото цената на природния газ се променя всеки месец – може да върви нагоре, може надолу, и никой не може да каже каква ще е цената”, заяви Ковачева. „Настоявам да се промени така наредбата, че всеки месец КЕВР да казва дали се увеличава, или намалява цената на топлинната енергия. Тя трябва да върви близко до цените на природния газ и въглеродните емисии. Това е прогнозна цена и тя няма как да е реалистична. Не са много хора, които имат уреди за измерване онлайн. Веднъж в годината се отчита парното. Хората веднъж плащат прогнозно потребление, втори път по прогнозна цена".

"Сега получих информация от ДАМТН, че са извършили проверки на абонатните станции, които са 17 500 и са собственост на топлофикациите. Направени са проверки на 130 такива станции. През тях постъпва топлинната енергия. Установили са, че при 90 от тях уредите са с изтекъл срок на валидност. Установили са административно нарушение и са издали задължителни предписания. Това създава съмнения за това какво измерват тези топлинни уреди. Въпросът е, че не е редно по този начин да се изоставят нещата. Изпратих препоръка към „Топлофикация“ да направят проверка на тези уреди и да ги сменят там, където им е изтекъл срокът“, посочи тя.

„Ако законодателството остане същото, няма значение кой какво определя – нещата ще останат по този начин. Самите топлофикационни дружества имат много нереалистична оценка за своите искания за увеличение. Преди около месец те поискаха от КЕВР увеличение от 70%. В рамките на общественото обсъждане КЕВР обсъждаше увеличение от около 14% в най-високия размер. Въпросът е в контрола и яснотата на самите разходи на тези дружества. Някои от тях не са си подали още финансовите отчети за миналата година. Как КЕВР реши, че такова увеличението, което да им даде възможност да работят спокойно? Тук има нещо, което не е съвсем ясно и разбира се това буди недоверие у хората за начина, по който плащат за топлинната енергия“, допълни омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    На площада се борим за 1000 минимална пенсия и 2000 лв минимална заплата.Елате при нас.Само ние мислим за народа,а не партиите.Партиите мислят само за партийците си.Трябват ни силни граждански сдружения да ги мачкаме.

    Коментиран от #8, #29

  • 2 тъй тъй

    18 1 Отговор
    онуй с чекмеджето ше ви оправи ..
  • 3 Дедо

    10 1 Отговор
    Това го знаем. Нищо ново у Бг. Въпросът е дали ще има подобрение, ама надали. Кучето си лае, кервана си върви.
  • 4 жжжжжж

    2 15 Отговор
    като спечели жан ще има отново увеличение на заплатите и пенсиите..хахаха. а тези , дето изкарват тия приходи намаляват ...нещо в тази посока?!

    Коментиран от #10

  • 5 А "омбудсмана"

    1 7 Отговор
    какво общо има с тях?!

    Коментиран от #11

  • 6 Благодарете

    27 4 Отговор
    за ниските пенсии на ГЕРБ на 11.06!Дванайсет години вилня толупа пожарникар.
  • 7 NeXu s

    11 9 Отговор
    Тук няма ли да се намеси БСП - правоприемникът на БКП, която осигуряваше хората на 120-200 лева? Няма ли да помогне на хората партията, която се обявява за защитник на бедните и е с най-голям брой милионери? Няма ли да помогнат другарите Нинова, Р.Овч., Зарков, Свиленски, Гечев, Петков, Рашков, Минеков, Мунчо, Галева и прочие?

    Коментиран от #12

  • 8 NeXu s

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е, обърни се към тези, които ти плащат, за да тролиш тук. Те осигуряваха 40г хората на 120 лева.

    Коментиран от #17

  • 9 почти

    22 3 Отговор
    един милион души получават пенсии под линията на бедността от 369 лева. Пак гласувайте за оня, който сътвори този геноцид. "Управлява" /разбирай кради/ 11 години и дотук я докара - да мизерстват почти милион. Герберите, майки и бащи пенсионери нямате ли, че сте толкова френетични във възхвалите си.
  • 10 не прави

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "жжжжжж":

    внушения и не манипулирай. Много добре знаеш , че Виденов няма да спечели.
  • 11 да ви се не

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "А "омбудсмана"":

    види "просветените" писачи! „Народното събрание избира омбудсман, който се застъпва за правата и свободите на гражданите“
    Конституция на Република България
  • 12 не чакай от

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "NeXu s":

    БСП да вземе някакво отношение. Тя е заета със собственото си оцеляване. Иначе лидерката им три дни мълчи за посещението на Борисов при Ердоган седмица преди изборите. Тебе те знаем, че си гербаджия. Какво е отношението ти към това срамно посещение. Предполагам, че си българин?

    Коментиран от #13

  • 13 NeXu s

    5 11 Отговор

    До коментар #12 от "не чакай от":

    Първо, смятам, че е имало основателна причина, Борисов винаги прави такива посещения с цел - например, когато с негова визита накара турците да спрат мигрантския поток към нас. Иначе жените и дъщерите ви на троловете щяха да пищят, както в Германия. Второ, Борисов не е длъжен да се обяснява, след като не е на държавен пост като премиер.

    Коментиран от #14, #20, #27

  • 14 калинка от гроб

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "NeXu s":

    хахахахах борисoff бил спрял някакъв поток , па то всичко що стъпи тука гледа как да избяга от "рая" България
  • 15 Петров

    8 2 Отговор
    Ковачева, обърни се към Вожда ти, който 12 години управлява и натъпка милиарди в Чекмеджето.
    Той защо не ги увеличи.
  • 16 ИНА

    2 10 Отговор
    Стига с тия пенсии. Толкова млади има дето нямат пари и една маска да си закупят
  • 17 оня

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "NeXu s":

    Стандарта е бил такъв, процентите идентични:))

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иглотерапията

    1 0 Отговор
    ще реши проблема.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 NeXu s

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мъд Ю":

    Недей да съдиш за другите по себе си. Не е мой проблем, че нямаш мозък и не можеш да различаваш кой какъв е. Потапяй се в канала и си заработвай копейките.
  • 22 NeXu s

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "оня":

    Процентите може да са идентични, аз не съм съгласен да се взимат от моите пари за чужди пенсии. Да си взимат парите от тези със стария стандарт.
  • 23 Мирослав

    5 0 Отговор
    А колко от тези 800 000 са без принос към осигурителната система, т.е. не са внасяли осигурителни вноски?
  • 24 Ъхъъ

    1 2 Отговор
    А за бъдещите поколения които няма да получат пенсия въпреки вноските си в момвнта какво ще кажете ???
  • 25 баба Цола

    0 0 Отговор
    РАБОТЕЙКИ ДО 2016г. първа категория беше приета възраст, която не само дискриминира , ощетява и намалява пенсиите на много хора, които напуснаха работата си в следствие на не осъществена лустрация и малтретиране на политиците от ГЕРБ и трансформирали се в други партии нейни членове. Изравняването на първа с втора категория на труд заслужава съдебни дела и международен съд за законодателите, защото в ЕС не е така. Комунизма ни беше опорочен а капитализма в пъти повече. Лустрация а на 11.07- гласувайте всички за кака Радка.
  • 26 киро

    1 0 Отговор
    Социалния минимум не беше ли 600 лева!?
  • 27 Казуар

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "NeXu s":

    Гербер, не повтаряй тази мантра, мигрантите ако тръгнат през България трябва да преодолеят още няколко завардени граници към Европа. А в България няма какво да правят.
  • 28 Стеф

    2 1 Отговор
    Когато въведат еврото, всичките бедни пенсионери ще минат и под линията на екзистенц минимумът , . . . Но на кого му пука
  • 29 ДАА ЯСНО Е ,ЧЕ МОЖЕШ ДА СИ ИКОНОМ ИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ТОВА ДЕТО ГО ОБЕЩАВАЩ МОЖЕ ДА ГО ОСЪЩЕСТВИ ЖАН ВАЛЖАН КАТО ДОЙДЕ С ТРИПЕР ИНФЛАЦИЯТА😂😂😂😂И МНОГОТО НУЛИ ВЪРХУ БАНКНОТИТЕ😬
  • 30 пенсионер

    1 0 Отговор
    А кога ще бъдат преизчислени ниските пенсии на тези, които за се пенсионирали след 1995 година, внасяли са редовно осигуровките си за период от 35-40 години? Ако продължава да се неглежира това, след 1-2 години една голяма част от тях ще са под линията на бедността. Не е ли време да се разделят отново пенсионните фондове и социалното осигуряване, за да си дойдат нещата по местата? Или ще излезе верен слуха, че пенсионерите у нас се подлагат на геноцит?
  • 31 Казуар

    0 0 Отговор
    Другарке омбудсман, ти искаш 1.5 милиона пенсионери да взимат еднакви пенсии.
  • 32 майк ПАТЪН

    0 0 Отговор
    Няма да е цле и Бойко , барабар с подопечните му шайкаджии , да поживеят с толкова пари на месец !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове