Last news in Fakti

8 Юли, 2021 21:49 2 207 11

Инспекцията по труда е установила близо 100 000 нарушения от януари насам

  • инспекция по труда-
  • труд-
  • кодекс на труда-
  • трудови нарушения

Проверени през периода са 18 060 предприятия с над 800 000 наети в тях

Инспекцията по труда е установила близо 100 000 нарушения от януари насам - 1
Снимка: БГНЕС

С извършените 20 634 бр. проверки за първото полугодие на 2021 г. Инспекцията по труда е увеличила с ¼ броя на проверките спрямо същия период на 2020 г., когато за два месеца действаше извънредното положение за превенция на разпространението на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ИА „Главна инспекция по труда“ .

Данните показват, че контролната дейност е възстановена в обема от преди кризата, въпреки продължаващата епидемична обстановка и вменените допълнителни ангажименти на Инспекцията по труда по контрол на някои от мерките за запазване на заетостта.

Проверени през периода са 18 060 предприятия с над 800 000 наети в тях. Установените при проверката нарушения са 97 355 бр. Нарушенията, свързани с трудовите правоотношения – по възникването, изпълнението и прекратяването им, по работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда и др., са 45 470 бр. Нарушенията на разпоредбите, свързани с безопасността и здравето на работа, са почти 51 500 бр.

Делът на нарушенията, свързани със заплащането на труда, които са 10 650 бр., продължава да бъде най-висок спрямо всички нарушения по изпълнението на трудовите правоотношения. В същото време обаче продължава тенденцията да намалява сумата на установените забавени възнаграждения, която през първото полугодие на 2021 г. е била 3.5 млн. лв. За сравнение за същия период през 2020 г. сумата е била 5.5 млн. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени близо 2.5 млн. лв. Високият дял на нарушенията по заплащане на труда е свързан и с факта, че работещите най-често подават сигнали за този вид нарушения. Често те претендират за договорени устно суми или за неизплатени възнаграждения за периоди, в които са работили без трудови договори. В тези случаи не може да бъде установен безспорно размерът на задълженията и работодателят не може да бъде задължен да изплати сумите. Случаите на работа без трудов договор са 1367.

По отношение на безопасността и здравето при работа най-много са нарушенията, свързани с цялостната организация на тази дейност – почти 34 000 бр., тъй като такава трябва да бъде създадена за всяко работно място - както в производствените помещения, така и в офисите. За живота и здравето на работещите обаче най-сериозен риск създават нарушенията, свързани с обезопасеността на работното оборудване, които за полугодието на 2021 г. са 11 200 бр. С отстраняването им след намесата на Инспекцията по труда намаляват и опасностите, които могат да доведат до тежки трудови инциденти.

През полугодието на 2021 г. са съставени 4244 бр. актове за установяване на административно нарушение. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления и одобрени споразумения е в размер на 4.6 млн. лв.

През периода беше представен разработеният по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ иновативен начин на контрол – чрез въпросници за самоконтрол. Чрез него работодателите ще могат сами да установят в каква степен прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди проверката. Специален софтуер анализира отговорите на въпросниците и дава насоки на инспекторите по труда в кои обекти на контрол рискът от нарушения е висок, за да се извърши и физическа проверка.

За подобряване условията на труд в българските предприятия с минимални разходи за работодателите помагат и достъпните на български език 41 броя онлайн инструменти за интерактивна оценка на риска, последният от които е за превенция на разпространението на КОВИД-19. Инструментите са разработени по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“ Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, могат да демонсрират функционалностите им пред работодателите. Двата проекта се финансират по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през настоящия и миналия програмен период.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква

    8 1 Отговор
    държава! Пардон това е дупка!
  • 2 Мдааа

    17 0 Отговор
    И в инспекция по труда има страшно много корупция, дано скоро ги почнат и тях!

    Коментиран от #5

  • 3 092786

    9 0 Отговор
    Ами да проверят и по-назад случаи,и то по Общините..с гражданските договори какви ги вършат и не ги актуализират спрямо мин.работна заплата и внасят едни и съки суми по здравни и пенсионни вноски и Нои не ги зачита и парите изчезват някъде,а човекът остава без стаж и без здравни и пенсионни вноски и никой не го защитава от страх
  • 4 Фъргов

    8 2 Отговор
    Работодатели, които не дават трудови договори на работниците си е престъпление и уронване на престижа на работодателската общност. Тона е грозно и срамно за България пред гражданите на страната, пред Европа и света.
  • 5 Корупция

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    В повечето случаи не защитават правата на работника (за което беше създадена тази служба) а взимат сухо от работодателя и всичко приключва с правата на работника.
  • 6 Перо

    6 0 Отговор
    Това са поредните балони и хвърляни цифри,без никакво покритие. Масово не се спазва от инспекцията срока от 1 месец за извършване на проверките и не се информира жалбоподавателят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния софиянец

    2 0 Отговор
    Айде стига бе тая комисия много работи направо са за усмивка пред строя ! От ануари до сега са минали 210 дена със празниците, тая комисия открива по 476 нарушения всеки ден??? Ами те са ударници на социалистическия труд БРАВООО ДРУГАРИИИ !!!
  • 9 Рошко

    3 0 Отговор
    А инпсекцията по труда, що не проверява парламента как повечето дупетати без да са влизали в пленарна зала са гласували закони, и за 4 години даже не са влизали в нея, пък са получавали заплати
  • 10 2253

    1 0 Отговор
    Инспекцията по труда 12 год. спа. Бизнесът беше оставен да експлоатира работещите на воля, хората изнемогваха, нямаха защита отникъде. Сега инспекцията се присетила за работи. След изборите инспекцията пак ще се отдаде на летаргия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове