Last news in Fakti

9 Юли, 2021 09:55 2 226 28

Буруджиева: Контролираният вот не надхвърля 300 000 гласа

  • доц. татяна буруджиева-
  • политолог-
  • контролиран вот

Според политолога Румяна Коларова крайните резултати не винаги се определят от купения вот

Буруджиева: Контролираният вот не надхвърля 300 000 гласа - 1
Кадър бТВ

Трябва да има баланс, защото тези избори ще бъдат гледани под лупа, вече е ясно, че законодателството не отговаря на критериите за демократична регулация на вота. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ политологът проф. Румяна Коларова във връзка с полицейските акции срещу търговията с вот и скандалите в навечерието на изборите.

„Положително е да има действия срещу ограничаване на търговията с вот, но все пак трябва да сме наясно, че изборите трябва да се провеждат в обстановка, в която няма страх. Тук, като че ли се наслагва страх от машините, страх в определени населени места“, допълни Коларова.

Политологът Татяна Буруджиева потвърди, че има доста забележки към Изборния кодекс от страна на международната общност, но по отношение на контролирания в вот у нас – тя обясни, че не бива да се прекрачват никакви граници.

„Не трябва да въвеждаме в заблуждение избирателите – контролиран и купен вот, както и корупция, никъде по света не са абсолютно унищожени. Въпросът е това нещо да не влияе върху резултатите от изборите. Когато хората гласуват – това е най-голямата преграда срещу купените гласове“, каза още експертът.

Тя уточни, че според изследвания контролираният вот не надхвърля 300 хил. гласа. Затова по думите ѝ трябва да се контролират определени „гнезда“, свързани с търговията. Тя определи полицейските акции като положителни, защото винаги е витаело усещане, че занимаващите се с това престъпление – имат чадър от закона.

Коларова допълни, че тези общности в повечето случаи са затворени, а там средствата за принуда са особени. Политологът обясни, че когато подобни групи рязко сменят партията, за която гласуват, това говори за купен вот.

„Крайните резултати не винаги се определят от контролирания и купения вот, защото там има едно наддаване – нещо като пазар. Маркетизацията на купения вот е изключително порочна, но в някаква степен уравновесява ситуацията. Основният проблем е да не се окаже, че има наблюдатели, които да не кажат, че е имало репресии към определени социални групи“, заяви Коларова.

Относно социологическите нагласи Буруджиева заяви, че малките разлики между партиите може да се обърнат драстично от хората, които вземат решение за кого да гласуват в последния момент.

„Това е ситуация на паритет. Може да има и системна грешка, всички социологически агенции да са сбъркали и да се окаже нещо съвсем различно. Така беше с „Има такъв народ“ на предните избори“ – всички бяха прогнозирали, че ще са трети, но станаха втори. Във всяко едно социологическо проучване около ¼ от хората отказват да бъдат интервюирани“, посочи Коларова.

Двете бяха категорични, че не трябва да се забравят и гласовете от чужбина, които често не се включват в предварителните проучвания.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пфууу

    60 4 Отговор
    Дърти комунистки. Цял живот на хранилка.
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    46 3 Отговор
    На тази кой беше баща й !!!!!!
  • 3 Активист на БКП

    49 4 Отговор
    Дъщеря на комундел и внучка на комундел
  • 4 Две

    43 1 Отговор
    Комунистически хрантутнички, недонаплюскани и в герберастко време.
  • 5 ваща кожа

    47 2 Отговор
    тия 2-те комунистки минаха в башибозушкия корпус на опг ГРОБ срещу шепа жълтици
  • 6 Лицемерие

    41 2 Отговор
    Само? Така формулирано звучи безобидно, а всъщност това число е потресаващо.
  • 7 ТаУмВзе

    48 2 Отговор
    Тварите на герберастията са в шок и Паника, чемутропитека Падна. Как 300 000 гласа Купени не са проблем бе нафталин.
  • 8 Мдаааа

    33 1 Отговор
    Какъв страх от машините ма О вЦа, с машините е много по лесно бързо и удобно.
  • 9 сара

    28 1 Отговор
    Грозни / не само на външен вид / и неприятни жени.
  • 10 Иванов

    31 1 Отговор
    Трябваше в другата телевизия да бъдат Харизан и Харалан и картинката е пълна с медийте.
  • 11 НЯКОЙ

    33 1 Отговор
    Жалки опити да се замазва грозната истина, че ГЕРБ купува всички - от гласоподаватели до политоложки!
    И то с нашите пари, които са откраднали! Това трябва да се спре!
  • 12 Перо

    31 1 Отговор
    Контролираният вот на ГЕРБ е на 100%! Разделен е на купен,корпоративен и държавни,общински корумпета. Никой независим работник не гласува за мутренската партия!

    Коментиран от #24

  • 13 Сссс

    34 1 Отговор
    Голям страх от машините, а като си купуват перални и телефони не ги ли е страх, че не могат да действат с тях? Смехории.
  • 14 БОКИ КЪДЕ СИ

    21 1 Отговор
    Имаш последен ден да се изцепиш с някоя невъобразима лъжа в стил 500 хил км. дупки. Или поне да се оправдаеш как за 12г управление пак комунягите са ти виновни за "успехите" в образованието, здравеопазването, инвестициите и т.н. Ще ми липсват лъжите ти. Ако си беше направил частен затвор, можеше да продължиш публично с бълнуванията.
  • 15 Еееей

    23 1 Отговор
    Пак ли герберски близачки? Голямо квичене пада, че геп пада.
  • 16 И ОТНОВО

    20 1 Отговор
    Поредните смехотворни глупости на другарката
  • 17 pop

    17 2 Отговор
    300к са 25% от парламента..още малко и ще могат правителство да направят..
  • 18 Това

    17 3 Отговор
    300 000 гласа са ГОЛЯМ проблем за гепи, защото не могат да ги купят
  • 19 JEFF

    13 1 Отговор
    300 000 на 3 000 000 имащи право на глас. Малко ли са ?
  • 20 Карло

    10 1 Отговор
    Значи куха лейко , гроб има 800к гласа , ако са 200 хил купени проста сметка това прави 25 процента надолу реалнк гласове! И не е било толкова важно?! Я си вкарай моркова без извинение!
  • 21 ТИР

    6 1 Отговор
    Таа на Оня Буруджията ли Беше,,,?
  • 22 Знайко

    6 1 Отговор
    Много повече е контролирания вот. Аз който нямам допирна точка с гетата и с избирателите на ДПС. Знам, че избирателите на ДПС са на 99% контролиранвот, това са 330 000 човека. Ами гласуващите за Марешки, това е публична "тайна", че купува гласове. Аз нямам никакви допирни точки с гетата иначе сигурно щях да знам за много повече, които си продават гласа..

    Само хората около мен 100 човека. Знам за 4-5 пенсионерки, които си продават гласа си от повече от 10 години. Знам за един високоплатен чиновник, продаващ се на ГЕРБ от 2-3 години откакто е на висока държавна заплата. Никога не си призна, но откакто зае позицията е друг човек. И знам, че огромната му заплата е свързана с това ГЕРБ да запазят влияние във властта. Той не само, че гласува за ГЕРБ, той агитира за тях и повтаря опорните им точки. Знам за двама, крепостни на ВМРО. И за едно семейство русофили-рубладжии 4-ма човека, които променят партията, за която гласуват в зависимост от заповедите идващи от Москва. На тези избори заповедите им са да се гласува за БСП. Не го казват директно. Просто се разбира, по това как се променят "политическите им симпатии" и агитация.

    Няма да се учудя, ако се окаже, че над 1/3 от всички гласове у нас са контролирани.
  • 23 Маргинал

    8 1 Отговор
    Колко е купения вот ще разберем в неделя от гласовете на Тиквата. От тях вадим 10 000 които са роднини, близки и най вече Съучасници в кражбите и каквото остане е купен вот.
  • 24 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Много повече е контролирания вот. Не само тези от гетата си продават глас. Всичко живо що е чинивник, милиционер, работник на магистраите, кмет, общинар, депутат и семейството му ... си продават гласа 300 000 се продават на ДПС, 400 000 се продават на БСП, 800 000 се продават на ГЕРБ. 50 000 се продават на Волен Сидеров, 20 000 се продават на Марешки, 80 000 се продават на ВМРО, 5 000 се продават на НФСБ ...
  • 25 Павел Пенев

    6 1 Отговор
    Баща и беше истински комунист–антифашист, но тази е отврат като другата седнала до нея.

    Коментиран от #27

  • 26 Международна

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Татяна Буруджиева потвърди, че има доста забележки към Изборния кодекс от страна на международната общност" каза тя в качеството си на Международен говорител на Обединените Международни Общности на планетата Земя, а също и на Междугалактическата Международна Общност известна още и като ГЕРБ. ;)
  • 27 падналия ангел

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Павел Пенев":

    Другата седнала до нея пък е внучка на Васил Коларов!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове