9 Юли, 2021 14:03 2 262 24

Едва 20,6% от медиците са се ваксинирали срещу COVID-19

  • медици-
  • ваксини-
  • ваксинирани

Националният план за справяне с коронавируса има и разчет за това колко болнични легла трябва да бъдат разкрити при всеки сценарии за нова вълна на коронавируса

Едва 20,6% от медиците са се ваксинирали срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Едва 20,6% от медицинския персонал, който подлежи на ваксинация срещу COVID-19, е със завършен курс на имунизация, сочат данните, публикуваните в Националния план за справяне с коронавирусната пандемия.

В него са публикувани подробни разбивки по възрасти за имунизационната кампания, както и данни за колко души са с първа доза от ваксините и колко с втора.

Прави впечатление и друго – планът има разчет при различните нива заболеваемост, очертани от МЗ като основни, колко броя легла за лечение трябва да бъдат разкрити в отделните болници и области в страната. Сметката е направена на базата на заболеваемост и процентно съотношение на тежко боледуващи от общо болните, съобщава бТВ.

В някои от случаите разчетите са за нисък двуцифрен брой интензивни легла за цяла област със стотици хиляди жители. Оценката на МЗ вероятно е, че това ще е достатъчно за поемане на удара при повишена заболеваемост.

Имунизационен обхват – прекалено нисък

Според данните, представени в Националния план, до 30 юни 2021 г. са поставени общо 1 761 277 дози ваксини, като със завършен пълен курс са 805 473 души.

Във възрастовата група над 18 г. 16,20% са с една игла, докато 14,63% са със завършен имунизационен цикъл.

В групата, която е и най-застрашена от протичането на тежък COVID-19, а именно лицата над 60 години, с една доза са обхванати 446 432 души или 22,64% от всички подлежащи на имунизация. Със завършен цикъл са 397 957 души или 20,18% от подлежащите.

Изключително нисък е обхватът на имунизацията сред медицинските специалисти и персонал, които подлежат на ваксинация – едва 20,6%.

Прави впечатление също, че от МЗ посочват и ориентировъчно ниво на колективен имунитет, придобит по естествен път след инфектиране с новия коронавирус, въпреки че липсва мащабно национално проучване.

От Здравното министерство цитират серологично проучване, което обхваща 2625 души от различни населени места. Обобщените резултати сочат, че при 43,5% от изследваните във всички населени места се доказват антитела срещу коронавируса.

Само в София при изследвания, които включват 500 души резултатите сочат, че при 31,2% от тестваните се откриват данни за естествено придобит имунитет.

„Макар и условно, този резултат би могъл да се използва като база за прогнозиране на приблизителния процент от населението, притежаващ имунитет след преболедуване. При това положение, може да се изчисли, че при постигнатия досега ваксинационен обхват сред цялото население и ако приемем, че поне 30% са вече преболедували, засега не повече от 45,46% от хората са защитени от следваща инфекция“, посочват от Здравното министерство в плана.

Болничните легла

В Националния план има приложение, в което е разчертано поетапното ангажиране на болниците. Те са разделени по области, като са посочени бройките легла, които трябва да бъдат налични във всяка област при различната заболеваемост.

Бройките легла са различни за всяка област в зависимост от населението ѝ, но прави впечатление, че на места интензивни легла не достигат или въобще няма.

Един от примерите е област Видин. В Плана е посочено, че при население 81 212 души при заболеваемост 500 на 100 хил. души за 14 дни или 406 случая за 14 дни се предвиждат 87 легла са активно лечение в болниците със среден престой 15 дни и едва 6 интензивни легла при 20 дни среден престой.

При отделните болници във Видин бройките също на пръв поглед изглеждат недостатъчни – в МБАЛ „Св. Петка“, например, при четвърто ниво на заболяемост (което е равносилно на пълен локдаун – б.р.) са предвидени общо 132 легла за лечение на пациенти с COVID-19, а едва 3 от тях за интензивни грижи.

Многопрофилната болница в Белоградчик, например, ще разкрие само 10 легла, като 0 от тях ще бъдат интензивни.

За област София (столица) изчисленията на МЗ показват, че ще са нужни 1339 болнична легла общо, от които 89 са за интензивни грижи. Посоченото население на София е 1 249 277 души.

Разбивката по болници също изглежда недостатъчна. При четвърто и най-високо ниво на заболяемост в „Пирогов“, например, трябва да има 246 легла за лечение, като от тях едва 31 да са интензивни.

В „Александровска“ общата бройка легла в най-лошия сценарий трябва да бъде 100, от които 20 интензивни.

Във ВМА се предвиждат общо 90 легла, а от тях 30 ще са интензивни.

Болница „Св. Анна“ пък фигурира в две таблици – за София-столица и Софийска област. При най-лошия сценарий, за заболелите в столицата „Св. Анна“ трябва да разкрие 150 легла за лечение на пациенти, от които 15 за интензивни грижи. За болните от Софийска област, лечебното заведение трябва за разкрие общо 245 легла за пациенти, от които 26 за интензивно лечение.

„Св. Анна“ в столицата е посочена като единствената болница с легла за интензивно лечение за цялата Софийска област.

Дали тези две бройки се припокриват една друга или „Св. Анна“ трябва да разкрие общо почти 400 легла – не става ясно.

Лекарствата за COVID-19

От приложението, което очертава различните лекарства, които се използват в лечението на COVID-19, става ясно, че държавата планира да осигури терапия с моноклонални антитела чрез рамкови договори, сключвани в Европейската комисия.

Предвижда се първоначално моноклоналните антитела да се осигурят за лечението на 2000 пациенти с потвърден COVID-19, които отговарят на определени критерии.

Лечението на тези 2000 души ще струва 7 462 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪРП

    33 2 Отговор
    ЧEКМEДЖEE*ГEРБEРACO*ПИТEКA, Е ЗA ДИРEКТEН ТРИБУНAЛ ЗA ПРECТЪПЛEНИЯ ПРOТИВ БЪЛГAРCКOТO ЧOВEЧECТВO!!!!!

    В CЛEДCТВИE НA ЛИШAВAНEТO НA МИЛИOНИ БЪЛГAРИ OТ НAЙ-ИЗКOННOТO ИМ ЧOВEШКO И КOНCТИТУЦИOННO ПРВO ,ДA БЪДAТ ЛEКУВAНИ В БOЛНИЧНИ OТДEЛEНИЯ И OПEРAТИВНA ПOМOЩ...., C МECEЦИ!!!...., ТO ЗAЗЛЯХA ХИЛЯДИ ТEЖКO БOЛНИ БЪЛГAРИ И УМРЯХA КAТO КУЧEТA ПO ДOМOВEТE CИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ТOВA БЯХA ИЗКЛЮЧИТEЛНO УМИШЛEНИ И БРУТAЛНO ПРECТЪПНИ ДEЙCТВИЯ!!!!!!!!!!!! ФAКТ!!!!!
  • 2 хаха

    45 2 Отговор
    Ауу, кви са Ганьовци! Тц тц тц! Споко, шегувам се :)) Нормално е да не искат да се ваксинират като знаят цялата мръсотия зад ваксините и всички прикрити случаи на тежки странични ефекти!
  • 3 др Гей Билтс

    47 3 Отговор
    От тия 20,6% колко ли са си платили, да ги напишат ваксинирани?
  • 4 dfu

    42 1 Отговор
    И защо не питат тия 80% от медиците, защо не се ваксинират? :) Ако бях журналист, щях да събера 10 медика, двама от които ваксинирани и 8 неваксинирани, и щях да питам всеки защо се е или не се е ваксинирал. Щеше да се получи добра продукция за медията ми.

    Коментиран от #20, #22

  • 5 оаоа

    36 0 Отговор
    Нeмa, бaцe.. Идвa крaя нa eднa лъжa и вceки щe cи пoнece зacлужeнoтo рaнo или къcнo! Нямa вируcи и никoгa нe e имaлo, тoвa e тeoрия нa aлчнитe фaрмaцeвти.. Вceчкo живo рaнo или къcнo зaгивa, нo e вaжнo дaли cи жив ceгa.. Зaмиcлeтe ce! Cъc cтрaх нямa живoт, зa тoвa ни плaшaт и лъжaт! Oтвoрeтe oчи и ce бoрeтe зa cвoeтo, зa cвoбoдaтa, a нe caмo дa чaкaмe дa ни cпacявaт! Cвeтa e зa нac и тoй e в нac!
  • 6 4444

    20 0 Отговор
    Е кой сега е антиваксър хихихихи?
  • 7 Лост

    12 0 Отговор
    Сега напишате колко пушат и пият и после трябва ли да ги лекуват безплатно. Всичко си е личен избор.
  • 8 Баш софиянец

    28 0 Отговор
    Абе тоя човек - г-н Министъра - говореше смислено. Уж беше възложил да преброят колко са преболедувалите (симптомно или безсимптомно). Май го забрави това, а то е важно. И той взе да натиска за ваксини. Уж е доброволно, пък който не се набоде - репресии. Ма голям зор с тези ваксини!
  • 9 Въпрос

    24 0 Отговор
    Какъв боклук трябва да си да даваш на пациентите со отрова, която ти не искаш срещу 20 лв на жертва?
  • 10 ГОСТ

    23 0 Отговор
    ТОВА ГОВОРИ МНОГО ЗЛЕ ЗА ВАКСИНИТЕ.
  • 11 Да ваксинираме

    17 0 Отговор
    Буци и Герб на 11.07!
  • 12 истината

    17 0 Отговор
    Какво знаят лекарите и премълчават. Как е възможно да убедят народа да се ваксинират, при положение, че редица лични лекари подценяват имунизацията ???
  • 13 Мухаа,хаа!

    20 0 Отговор
    А фазерчо и биончо,подготвят трета игла за слънчасалите шилета.Ще им повиши десет пъти силата да блеят срещу" Кумчо Вълчо.Официално са го предложили на Главния Ветеринар.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 0 Отговор
    Мойте показания са за 64,8%!като се има впредвид,че стигнах до много високи нива в Шахмата ина всичко отгоре съм и търговец който смята проценти и събира и вади множество числа без калкулатор...Бих се доверил на себе си!Бях ви ги дал преди дни!Според мен от 5200000 и 5400000 данъкоплатска възраст в бг около 2200000 са Срещнали НЕЩОТО!Напълно ваксинирани хора
    836 153
    % от населението: 11,9%,396 219 официално излекуваниОбщо 3400000 от 5300000 са 64%!Обясних,че колективен имун започва да действа след 50%,при нас имаме вече колективен имун и може да бледуват само единици,или общественници от гроб,които карат нещото по колкото пъти им наредят!
  • 15 К.К.

    5 0 Отговор
    Поставени 1.7млн дози, 805хил. души по 2дози са над 1.6млн дози. От къде има 460хил души с по една доза?
  • 16 ХА ХА ХА

    2 0 Отговор
    А КОЛКО ПРОЦЕНТА СЕ Е ВАКСИНИРАЛ ....ФАТМАКОВ - АЙЛЯКЧИЕВ .....????
  • 17 Тва показва ква далавера е ваксината

    11 0 Отговор
    Щом белата мафия не се е възползвала от промоцията
  • 18 Miro

    12 0 Отговор
    Браво на медиците и все по малко да се боцкат с тази течност
  • 19 Рошко

    11 0 Отговор
    Аз колко пъти да го пиша че ковид идиотите са 20%
  • 20 Вярно

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "dfu":

    казваш, но няма как да стане, защото свише е спусната заповед и на водещия ще бъде последното му предаване. В цял свят е така. Навсякъде хората са смачкани. Ако така продължава . . . не ми се мисли.
  • 21 По Мутафчийски

    4 0 Отговор
    За опитите има мишки. В краен случай маймуни. Не се чувствам нито едното, нито другото.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Медицински специалист

    0 0 Отговор
    Сега, не забравяйте че медицинските специалисти масово го изкараха това нещо, така че 20 % ваксинирани, но сигурно над 50 % са били заразени, колко са били официално регистрирани - не се знае
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове