Last news in Fakti

10 Юли, 2021 06:40 4 512 21

Радев пред Маргрете Вестагер: Очакваме открит двустранен диалог с Република Северна Македония

  • румен радев-
  • президент-
  • маргрете вестагер-
  • изпълнителен заместник-председател на европейската комисия

Ревизираният от служебното правителство на България Национaлен план за възстановяване и устойчивост залага на модернизация с фокус върху зелена и дигитална икономика, здравеопазване и образование, заяви президентът на България на среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия

Радев пред Маргрете Вестагер: Очакваме открит двустранен диалог с Република Северна Македония - 1
Снимка: Президентство

Ревизираният от служебното правителство на България Национaлен план за възстановяване и устойчивост залага на модернизация с фокус върху зелена и дигитална икономика, здравеопазване и образование. С реализацията на предвидените проекти се целят дългосрочни за хората резултати, а не просто усвояване на европейски средства. Това заяви президентът Румен Радев на среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която е в София за участие в Шестата среща на върха "Три морета".

По време на разговора държавният глава отбеляза, че страната ни ревизира Плана за възстановяване и устойчивост в синхрон с целите на Европейския съюз за подкрепа на екологичния и цифровия преход, което да даде възможност за устойчива икономическа перспектива на страната ни. Предвижда се ревизираният проект да бъде представен за обществено обсъждане, а впоследствие внесен за одобрение в следващото Народно събрание, заяви президентът. Румен Радев и Маргрете Вестагер бяха единодушни, че за да бъде реализиран ефективно, планът трябва да се ползва с широка политическа и обществена подкрепа, преди да бъде представен за одобрение в Брюксел.

По време на срещата държавният глава и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия обсъдиха и преминаването към климатично неутрална икономика и целите на ЕС за намаляване на парниковите емисии. "Държавите трябва да имат ясна перспектива, когато осъществяват този преход, за да се избегнат нежелани рискове за икономиката на всяка страна. Необходимо е да се отчитат и социалните и икономическите ефекти", посочи Румен Радев по време на срещата. Той добави, че за България ще е непосилно да се откаже от базовите си мощности, без да има осигурена вече алтернатива.

Румен Радев и Маргрете Вестагер обсъдиха и европейската перспектива на Република Северна Македония. "Няма друга държава в ЕС, за която тази тема да е по-важна така, както за България, защото гражданите от двете страни на границата с Република Северна Македония са братя с обща история", заяви Румен Радев. Той посочи, че най-важният диалог за постигането на напредък в европейската интеграция на югозападната ни съседка е между България и Република Северна Македония. „Само така ще се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония“, допълни президентът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 генерал на три морета

    47 4 Отговор
    Браво генерале
  • 2 Мая

    45 4 Отговор
    Достойна позиция на достоен българин.Човек може да загуби много неща в живота си но никога не трябва да губи достойството си.Нито крачка назад от нашата велика история.
  • 3 Херо Мустафата

    8 18 Отговор
    Ей Шофьорчето ще дърпаме ушите май .....!!!!
  • 4 Перо

    23 1 Отговор
    Темата и събитието,нямат нищо общо със северномакедонския въпрос. Даже и да имаше,би следвало,задаващия въпроса да бъде предварително информиран и подробно запознат с казуса на застоя. Радев трябва да им изнесе предварителна,образователно-историческа лекция за двустранните отношения за да схванат от ЕС същността на проблема,което показва,че от МВнР и измислените евродепутати,не знаещи чужди езици,не са си свършили работата,а вървят след събитията. От българската част на Комисията трябва да направят нещо като протокола в здравеопазването с текста по северномакедонския въпрос за хората,които са оторизирани да отговарят по този въпрос. Начина на отговорна Радев,колко сме готови да дадем съгласие,колко вани са за нас,братя с обща история и т.н. Глупости,които разводняват и омаловажават българската позиция и причините за отказа,защото “макетата” пропагандират съвсем друга агресивна,крайно враждебна,анти-българска,македонистка теория в ЕС и по света.
  • 5 С.Македония Швейцария на Балканите

    1 22 Отговор
    България има уникалния шанс да направи СМакедония Швейцария на Балканите а северно македонците могат да вземат пример от Швейцария как се управлява държава с 4 езика и много емигранти от Балканите

    Коментиран от #7

  • 6 Перо

    26 4 Отговор
    П.С. Влизането в обяснителен режим и разводняването на въпроса с глупости от рода колко “важна е РСМ за нас”,”обща история” “братя”и т.н. и сме “най-загрижени и готови да ги приемем в ЕС”,не само омаловажава нашата позиция,но създава и погрешни разбирания и впечатление в събеседника и той смята,че казуса е лесно решим и после обвинява българската страна,след отказа. РСМ е най-враждебната и вредна за БГ страна и няма място за никакви сантименталности,които отдавна не съществуват в другата страна!
  • 7 Перо

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "С.Македония Швейцария на Балканите":

    Приземи се!
  • 8 Срамота

    8 20 Отговор
    За македонците, за които най голям срам е някой да ги нарича българи и многократно са доказвали че не искат да имат нищо общо с българите, български президент да твърди че гражданите от двете страни на границата са братя и с обща история, си е най долна провокация и голяма обида...!!!

    Коментиран от #18

  • 9 Големи очаквания

    3 16 Отговор
    От Радев.С тях ще си остане.
  • 10 Перо

    1 8 Отговор
    От чистенето клозети в западна Германия имам увреждане на мозъка и понякога говоря глупости.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Перо мислех че си по интелегентен, ти какво си работил.
    Някаде прочерох кои ти били шевчета.
    Бива ли такова падение?

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Очаквайте Радев

    6 14 Отговор
    и по казуса със Северна Македония да ни предаде. Този се оказа отвратително същество,а как добре се прикриваше.

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Забавлявах се с такива като теб!
  • 16 Полковник РУМНО

    13 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 17 Радев Президент

    12 5 Отговор
    Това е истинския български президент и управник! Народът го обича, а не като онзи главоч Тиквуний, дето всички го мразят!
  • 18 Искапен ви вели

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Срамота":

    Се согласувам.
  • 19 Watchdog

    4 0 Отговор
    Началниците са тръгнали по пътя за създаване на практическо заличаване на националните държави, създаване и налагане на нова ''европейска'' идентичност и нов субект на международното право - федерация на всички държави ''членки'' (СЕЩ - съединени европейски щати) с централно правителство , единни закони и правораздаване. Поради тази проста причина и няма как да разберат и да уважат споровете между българите и македонците, тъй като разултатът от подобни спорове е без всякакво практическо значение за започналия ''интеграционен'' процес, завършващ е една бъдеща европейска държава, с официални езици да речем френски и германски. Това е визията на началството за бъдещето на ''Европа''. Това дори вече не се крие.
  • 20 Алооо

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Очаквайте Радев":

    Очакваме Радев да спечели Президентските избори отново, напук на ГЕРБ.
  • 21 Болярин

    3 0 Отговор
    Тия, от РСМ, докато не признаят, че са БЪЛГАРИ, говорят на БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ и че има само БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ - никакъво членство в ЕС !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове