10 Юли, 2021 07:43 1 617 36

Президентът: България се стреми към привличането на повече инвестиции от САЩ в иновациите и информационните технологии

  • румен радев-
  • президент-
  • сащ-
  • инвестиции-
  • среща-
  • сенатори

Държавният глава проведе среща с представители на Американския Конгрес в рамките на Инициативата „Три морета“

Президентът: България се стреми към привличането на повече инвестиции от САЩ  в иновациите и информационните технологии - 1
Снимка: Президентство

България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени. Това заяви президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън. Разговорът се проведе в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“. Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на „Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Двустранното партньорство в борбата с корупцията, също бе обсъдено по време на срещата. Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев. „Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха представители на Конгреса на САЩ. Те поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на „Репортери без граници” за медийна свобода заема 112-о място. По думите на държавния глава, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.

Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната също бе обсъдено по време на срещата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    13 2 Отговор
    Защо Китай е най-силната икономика?

    Коментиран от #4, #7, #22

  • 2 яяй

    14 3 Отговор
    общи приказки, едно и също
  • 3 Aлфа Вълкът

    9 3 Отговор
    Американският агент в действие. Плана си върви с пълна сила! България новата подлога на САЩ.

    Коментиран от #32

  • 4 Aлфа Вълкът

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Щото капиталиста няма морални принципи и си изнесе бизнеса в Китай за по-голяма печалба. Мъчат се сега в Индия да се прехвърлят, ама де си видял на циганин да му се работи братче.
  • 5 яяяя

    7 4 Отговор
    Наивен глупак, чакал инвестиции от САЩ!!! А самолети не чакаш ли?
  • 6 Американците президента

    3 1 Отговор
    Им е на едно специално място,където не огрява слънце
  • 7 Защото работят

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Като пчелички и не слушат чалга и кючеци
  • 8 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    8 3 Отговор
    Пилота соросоид ще довърши държавата.
    Златото ни взеха,въглищата също.
    То в България има ли нещо българско .
    Печалбите отиват на вън в мазните и алчни капиталисти.
    Да работиш за чужденци в собствената си държава.
  • 9 То тъй, ама...

    6 3 Отговор
    Единственните инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии, ще са за построяване на подслушватели, обърнати на изток.
  • 10 Сссс

    4 2 Отговор
    Ако е без пари да експлоатират може и да се превлекат. Ама и Ганьо вече не е будала, 32 години робство и недоимък му стигат.
  • 11 РусоРоб

    6 6 Отговор
    откъм Сибир ко предлагат ?? да ни въоръжат до зъби, да на източат до нула и да мрем в мизерия ................

    Коментиран от #15, #18

  • 12 123

    4 2 Отговор
    И коя точно е тази страна да вложи пари, време и научен талант за да направи нови разработки, и да дойде да ги подари на България ?
  • 13 балъци от гроб

    7 0 Отговор
    герберастите се оказаха русофили и лъжци за Радев че бил агент на Кремъл какви балъци хахахахахахаха
  • 14 Рапица с мед

    4 1 Отговор
    Има две групи хора, малка и голяма. Малката група ще я познаете, че са майстори на големите приказки, излъсканите фрази и празнословието. Голямата група ще я познаете, че яде салам от кашон и сирене от тебешир. Всеки да си знае мястото, нали.
  • 15 ами

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "РусоРоб":

    Водка ''Sibirskaya'' и черен хайвер :-)
  • 16 Тия инвестиции

    7 1 Отговор
    ще ни излезат през гАз ъ. Сигурно ще ни карат да тичаме под падащите руски бомби
  • 17 В.В.П.

    3 0 Отговор
    Всеки Булгар ,Информатик!!!..А,един обикновен завод,за амортисьори няма ли да направите!??..За бъдеще,Нехт!!
  • 18 Предлагат ти

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "РусоРоб":

    Да напуснеш Родината си и да ходиш да бършеш гАз о на някой западняк. Да ти дават по 1000 Е(покупателната способност на Запад е като 100 лв. при Бай Тошо) и да караш 15 год. кола извън градовете. П. П. Наема на най-евтиния апартамент е 600 Е и разходи за един-100Е. Продължавай да мечтаеш
  • 19 JEFF

    2 4 Отговор
    Страхът от Руската агресия все още владе повечето русофили и точно затова са русофили. Не харесват Русия , не одобряват нейната политика и ценности, а просто се страхуват . Голямо Браво на Президент Радев !
  • 20 Госあ

    2 2 Отговор
    чорапа едно си знае...иновациЙ та иновациЙ
  • 21 Кую

    1 3 Отговор
    51щат.Това иска Хвърчилото.
  • 22 Защото

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Както посочиха коментари 4 и 7, но са и единствените в света създали ефективна симбиоза между две системи.Социализъм и Капитализъм.Но с под условие: Без превес на Капитализма.Запазиха Плановата икономика.Ако не планираш приходи,разходи, дори в семейството ,и телевизор ще купиш с усилия.! И най Важното: НЕ ДОПУСНАХА НИКОГО В ЧЕТИРИТЕ" КИТА" на който се крепи мощта на всяка държава 1).Няма нито една чужда банка на тяхна територия.Нито една! Нито една частна банка! Запазиха ЦБ на Китай-100% държавна собственост.Тя фиксира лихви по депозити и кредити в държавата.2)Подземни,надземни богатства,води, редки метали,са изключително държавна собственост.Добив и преработка- също.3). Добив и доставка на ел.енергия-100% държавна собственост.ВПК-100% държ.собственост, включва и най дребния под изълнител.За друг бизнес-Заповядай! Но те ти определят терен( не го купуваш) , плащаш данъци по техните вътрешни закони,и с твои средства строиш от кота -0.Но със предварителен договор: След 99 години,става собственост на Държавата,- без никакви подусловия! ЕТО причината,да са най мощната икономика в света.
  • 23 Хайде бе!?

    2 2 Отговор
    Радев,Радев! И ти се изметна,като мокра ,чамова талпа,оставена на слънце.Ако знаеш,колко хора гледат с меко казано" неразбиране", с тази инициатива,на която ти се явяваш не само поддръжник,но и главен Водещ! Но не пропускай,че ще те избират българи! Няма да те избират,поляци,прибалти,чехи и останалите. Та да не увиснеш през Октомври,и да се питаш-що така бе,Миме? Много ме разочарова,и не само мен!А такива,като мен те подържаха.Като добавиш и другите- който не те подържаха,и подържат и сега- наистина есента ще има: Що така бе,Миме!
  • 24 Вай вай

    3 0 Отговор
    Иии, ще ми паднат сметките за парноо, тоок, воодаа, храании и лекарстваа. Благодарско.
    А бре вие майтап ли си правите с хората?
    Всяка информационна технология увеличава безработицата и прави финансовите акули още по-богати.
    Навремето баба ми от която целият град е купувал истински хляб и месо само лапа си е чатила, и е топлила хляба на процесора, на платката го е месила, а на видеокартата е втасвал, и чипа бил за смяна.
  • 25 3та световна

    3 1 Отговор
    Един ден ще се събудим от три морета, срещу три държави във война срещу Русия Китай и Иран, не дай боже и Индия да се включи.
    Да нямаш собствено мнение на кого да обявиш война, си е егати робството и васалщината.
    Поне да се беше "разболял" от неудобство.
    Не разбрахте, че съвременният капитал готви глобална война, понеже вирусът не успя-та се тръшкат от загуби, войната ще ни поизчисти, ама отвъд Атлантика, и отново на територията на Европа, за да отпускат САЩ заеми и да си вдигат стандарта.
  • 26 big

    2 2 Отговор
    Стига с този САЩ! Не разбрахте ли, че те са като кърлежите: смучат кръвта на народите и нищо не пускат! Човек, политици, трябва да бъдат малоумници да говорят и се надяват на тях! Най-много да ни вкарат в техните многобройни конфликти по света и пак ние да плащаме сметката: Ирак, Афганистан и други места по света!

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 марони

    1 3 Отговор
    Льотчика,работи за кремъл-не сте ли наясно!Акоспечели втори мандат,и от нато ще ни извади!Нали нато бил заплаха за блядките!
  • 29 марони

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "big":

    Благодарение на нато и сащ, 75 години не е имало световна война!Нвпобедими са,затова,руски хакери,чалми и китайски вирусолози се чудят,как да навредят на свободния свят!Без сащ,щеше да кърпиш още на дядо си съветския москвич,и ни телефон,ни интернет щеше да си виждал!
  • 30 Ох ли

    1 0 Отговор
    Алооо Русоробите Фърчилото бил наше момче Демократче а на вас ви пръскат ауспусите на Амбразурата
  • 31 Павел

    0 1 Отговор
    Защо никой не коментира, че точно по време на тази инициатива преди 2дни беше съобщено, че някаква си американска компания е купила 50% от Овергаз (бивша собственост на Газпром и настоящ монополист в газифицирането на българските домакинства) и щяла да развива газопреносната мрежа в страните от Западните Балкани!?

    С една дума Западните Балкани са следващия Близък Изток за американците – разбирай политическа дестабилизация и военни конфликти!

    Това осигурява Радев за България, може на есен пак да гласувате за него!
  • 32 Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Вълкът":

    Казано е и е доказано, че така наречения Льотчик, Чорап или Продажник е просто един предател на България.

    За нас България е свято име а за него е зарзават, който е турил на сергията за продаване .

    Хайде сега Лакей на бегом при Мустафата на поклонение !
  • 33 България

    0 0 Отговор
    бе употребена под благовидната антируска, антикитайска, антиевропейска инициатива „Три морета“.

    Докато Орбан защитава родината си от обратните, Боко Тиквата е в Истанбул, а Радев ни продава на САЩ.

    Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър-председатели…

    Коментиран от #36

  • 34 Ханке

    1 0 Отговор
    „Страната ви си има кукловод, който дърпа конците на премиера и правителството, без значение кой ще е той. Същият дърпаше конците на Борисов, а сега и на служебното ви правителство“

    Стив Ханке
  • 35 Пеци

    0 0 Отговор
    Аз мисля ,че докато ние коментираме, какво се случва в Родината ни в период на “ феодална демокрация“ , този нарцис
    понеже няма какво да краде ,ще продаде територията на България осъзнато и безнаказано !!! Отвратително ! Кой му дава право да решава съдбата ни според своите лични убеждения ??? Какво въобще се случва в тази държава .Този откъде ни се падна – внедрен американски разрушител на държавата ни .
    Никой не е по-голям от собствената си риза Радев. А високото его е заразно и токсично не само за теб ,но и за близките около теб.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове