Last news in Fakti

10 Юли, 2021 10:15 4 749 51

Проф. Каракостов за четвъртата вълна

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • каракостов

Обмисля се идеята ваксинираните да получават ваучер от 50 лв. Ще помогнат ли за темпа на имунизация?

"Ако ще заместват традиционно употребяваните средства за стимулиране на гласуването - би могло да помогне на някои категории хора, но се съмнявам. На хората им втръсна от това да са несигурни, да получават двупосочна информация, това ги обърква. Аз си представях нещата по доста по-опростен начин - вместо всяка вечер да има натрапващи се реклами за употреба на някои хранителни добавки, може едно и също видео, но по човешки начин да обясни на хората за какво става дума, че определени групи хора от определени държави са с много голям процент от хора са защитени, след като са ваксинирани", каза началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов, цитиран от Bulgaria on air.
Според него няма адекватна информационна кампания. "Ако една група от епидемиолози и специалисти се съберат и излязат с едно и също становище. Но това като че ли не е проблем за българските лекари. Егото надделява и в много други развити държави. Там има различни мнения по един и същи въпрос. Това донякъде обърква хората. Желаният темп от ваксинация, който би трябвало да се имунизират, в другите държави не е толкова достигнат, колкото се предполагаше", допълни той. И подчерта, че в клиниката, която ръководи, около 90% се ваксинираха. "Останаха хора, които преболедуваха и имаше трима от колегите, които имаха лични здравословни съображения. Единият беше прекарал белодробна емболия и се страхуваше, нямаше достатъчно адекватна информация за някои от заболяванията", посочи проф. Каракостов.

Запитан какво ще се случи с ваксините, на които им изтича срокът, той отговори: "Дано някой да се съгласи да ги вземе, защото тези ваксини не могат да препрестелизират. Веднъж минат ли фазата на изкарване от 70 градуса в по-ниска температура - връщане назад няма. Ще има неефективни ваксини, защото там температурният диапазон е много важен."

Професорът е категоричен, че няма как да няма следваща вълна.

"При този темп на ваксинация в световен мащаб - вирусът е направен, така че да се самосъхраняване. Той ще мутира, ще прави варианти. Добре, че няма нова мутация. Когато човек е преболедувал или има ваксина, с която е стигнала до определен брой антитела - т.нар. T-клетки в организма, тези, които са отговорни да помнят какво точно ги е посетила - те ще реагират. Достатъчно е хората да се срещнат с факторите, които предопределят вируса да влезе в тях", добави началникът на Клиниката по неврохирургия.

Той е съгласен, че децата в детските градини трябва да бъдат затворени последни.

"Не трябва да се сместват контингентите от хора. Добрата селекция на пациентите ще намали тежестта върху болниците. Няма как едно джипи да седи цял на компютъра и да диагностицира пациенти. Хората трябва да осъзнаят, че начинът да се спасят от едно усложнено протичане на някакъв тип инфекция по време на четвърта или пета вълна - това е да се ваксинират", коментира още проф. Васил Каракостов и се надява да има нова здравна реформа, но е категоричен, че нямаме концепция какво трябва да направим.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вируса е направен така

    59 0 Отговор
    че

    да се caмо сьхранява
  • 2 Гнусни

    61 8 Отговор
    Слугите на Сатаната се наричат професори. Даже умуват по методиката на жигосване.
  • 3 Ясно!

    64 0 Отговор
    ВИРУСА Е НАПРАВЕН(!?),така,че да се Самосъхранява!!! Без коментар!
  • 4 въх

    40 3 Отговор
    С тези 50 лв по-добре купете ивермектин за хората. Ивермектин има peer-reviewed study в American Journal of Therapeutics, 61 проучвания, половината от които RCT. По-ясно казано - най-високите критерии за ефективност са покрити. I-MASS протокол за превенция е добър. Но понеже е старо, без патент, изключително ефективно и един вид действащо и като ваксина лекарство когато се пие профилактично, би подкопало напълно бизнеса с ваксини и разработката на нови патентовани медикаменти. Хора, споделяйте на ваши близки и познати, в източна България се пие това яко.

    Коментиран от #15

  • 5 9287

    51 1 Отговор
    50 лв. на едно боцкане или за двете? Много евтино искат да ни минат с тази евтаназия! При все, че ваксините май са втасали вече.
  • 6 въх

    55 0 Отговор
    И тези пари пак от данъкоплатците, и ваксините от данъкоплатците, дали искам данъците ми да отиват за такива глупости?!?!?

    Коментиран от #16

  • 7 По Мутафчийски

    60 0 Отговор
    Г-н ( не доктор) неврохирург, ще споделите ли нещо за тромбозите на венозните синуси и връзката им с "ваксините" или това е забранена тема?!!!
  • 8 А, де?

    40 0 Отговор
    По колко ваксинации са разрешени? Щот ще ми трябват едни пари.
  • 9 плюс минус

    57 0 Отговор
    От бебета сме ваксинирани с ваксини, които са за цял живот, предпазвайки ни от различни заразни и тежки болести.
    Тази ваксина за ковида има - няма е от една година, но дори не ни дава и защита за една година.
    Неизпробвана.
    С недоказани положителни и отрицателни качества.
    Хем си слагаш ваксина, хем не си защитен, хем можеш да се разболееш.

    Коментиран от #41

  • 10 Нар Маг

    39 0 Отговор
    Пландемиците изкараха още един лапач да плаши хората!

    Коментиран от #18

  • 11 Истина

    38 1 Отговор
    Всичко е световна конспирация Разделени и уплашени хора лесно се контролират Някой помни ли родителите му или той да се подписват че фирмата не носи отговорност Сигорен съм че такова нещо е нямало СЕГА Е 1 ИЛИ 2ФАЗА НА ИЗПИТАНИЕ МИЕ СМЕ ОПИТНИТЕ МИШКИ НАЛИ Е ПО ЖЕЛАНИЕ ЗАЩО СЕ НАРУШАВАТ В ЦЕЛИЯ СВЯТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ТОВА В НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА СПОКОЙНИЯ СВЯТ
  • 12 НаукатаЕслънце

    30 0 Отговор
    Направен, викаш...
    От телевизора ги заразихте хората, сега викаш - пак от тиливизоро да ги убеждавате, че има смисъл да се ваксинират....
    И на пациентите - селекция, хората разделени на контингенти, викаш...
    :)))
    Не знам за вируса как мутира и търси варианти, виждам как вие търсите варианти да набодете населението - и Мутирате в нещо по-заразно от кашлюка!...
  • 13 Черенкостов

    24 0 Отговор
    Материалист,сатанист,подлога на хора като либ гейц
  • 14 Циганин

    20 0 Отговор
    Бате професоре,дай поне по 100 лв.на ваксиниран...имам 12 чавета,аз и Айшето=1400 лв.Няма работа,Бате...че додем за иглата ама за 100 лв.
  • 15 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    32 0 Отговор

    До коментар #4 от "въх":

    Това е добра идея. Защо ли не се прави? Очевидно наистина искат тази химия в хората. БЕЗПЛАТЕН обяд НЯМА. Какво остава за такъв, за който ви плащат да го изядете. Не е ли съмнително?
  • 16 ЗАТОВА СЕ КАЗВА ДАНЪК

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "въх":

    ПЛАЩАШ ГО И НИКОЙ НЕ ТЕ ПИТА КАК ЩЕ ГО ИЗРАЗХОДВАТ....ТАКА Е ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ
  • 17 4344

    16 4 Отговор
    Нямам търпение ваксърите да се срещнат с патогена на есен. Земята ще се изчисти
  • 18 Нар Кооп

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нар Маг":

    Лапач е
  • 19 НАТО ВЕЦ

    18 1 Отговор
    Конспирация е когато нещо е скрито, подмолно. Това си е обикновен фашизъм.
  • 20 За овце

    24 1 Отговор
    Айде "светилата" да ми обяснят, защо страните отличници във ваксинирането пак са оsrани до ушите, включително даванията за пример Ционистан?!!!
  • 21 656666

    16 1 Отговор
    Един по един кротко ваксърите мрат боооц
  • 22 Ded

    11 0 Отговор
    Ще ви ги удържат от данъци и ще ви ги дадат пак срещу ваксина. Т. с. Сами си ги плащате.
  • 23 ВАКСИНИТЕ .....БИЧ ЗА БСП....

    10 2 Отговор
    ТАВАРИЩИ...МНОГО СЕ РАЗМНОЖАВАТЕ...КАТО ХЛЕБАРКИ СТЕ...ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ...ПОНЕ ЩЕ СТЕ ИМПОТЕНТНИ СЛЕД ТОВА...ВАКСИНИТЕ ВОДЯТ ДО СТЕРИЛНОСТ...ЗАТОВА ДОКТОР КУНЧЕВ КАЗА ЧЕ НЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ...ЗА ХОРА ПОД 40 ГОДИНИ...И ЗА ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ПЛАНОВЕ ЗА ДЕЦА...БЕГОМ КЪМ ПУНКТОВЕТЕ...

    Коментиран от #26

  • 24 Историк

    18 0 Отговор
    Аз имам една мечта-всички тия шарлатани да ги ваксинират планово и без изключение със АК-47
  • 25 Перо

    11 0 Отговор
    Точно това е проблема,който убърква всички,че “няма концепция”,какво да се прави с болните и дървени “професори” от времето на КОВИД /2020-21 г.,вкл.”математици”/,които имат друга специалност се надпреварват да говорят глупости. Известно е как хаоса в здравната система създаде масовото заболяване,без никакъв отчет на слабо и безсимптомните,което създаде стадния имунитет с антитела,без ваксинация. Ясно е също,че това е изкуствено създаден,лабораторен вирус,който за разлика от всички природни,попада и се размножава в точно определени места,а не на благоприятна среда в организма и засяга силно,определена група от хора. Също и последвалите мутации не са случайни! Винаги старта на КОВИД вирусите стартират на места с огромен брой население и трудна възможност за ограничаване!
  • 26 Дичето

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "ВАКСИНИТЕ .....БИЧ ЗА БСП....":

    За тебе няма никаква опасност, стрино. Нали си ялова, Гибя.
  • 27 Перо

    10 1 Отговор
    П.С. Убъркването идва и от задължителното подписване на формуляра-декларация,че риска от други придобити болести,от имунизацията си е риск не на производителя,а на самия ваксиниран,което си е чиста проба “връзване на гащите” от правна страна!
  • 28 Механик

    15 0 Отговор
    Четох те много внимателно, г-н Професор. Не знам защо обаче, ама не успя да ме убедиш да се ваксинирам.
    Дори повече, убеди ме, че съм на правилно мнение по повод на ваксинацията от уж ковида.
    До сега съм чувал само за едно нещо, което се дава без пари и дори ти се плаща, за да го вземеш- ОТПАДЪЦИТЕ ЗА ГОРЕНЕ. Всички знаем как стои там въпроса. Взимаш парите, ядеш и пиеш 2 дни, а отпадъците горят и ти дишаш газовете.
    СПоред мен и с ваксините е така.
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    На този Фон от думи,ето данни за днес:Великобритания
    26.06–9.07
    Общ брой случаи 358 225
    Смъртни случаи 299
    542,765/100000,вчера бяха 512,607,увеличение от вчера на вирусоносители с 5,556%смъртноста вчера бе 288...Днешното увеличение спрямо вчера е +3,678%!Смърта вчера в албиона спрямо оня ден бе 4,86% е намаляла1,182%.Тоест Днешната смърт в англия е по мижава в сравнение с вчерашната с 1,182%!Да видим Русия:Русия
    26.06–9.07
    Общ брой случаи 318 195
    Смъртни случаи 9 287
    212,13/100000,вчера 208,640/100000-увеличение с 0,983% спрямо вчера...смърт вчера9163..Увеличение днес+1,335% спрямо вчера!Забелязвам явно намаляване темпа на разпространение в Русия!Това вероятно няма да ви се хареса,но е истина!Смърта спрямо англия вчера:14,127,а днес13,792 пъти смърта в русия е по голяма!От вчера имаме -0,335!В момента 1379%смърта в русия е по голяма!Засичането започна от 1525%!от тогава намаление с 146%...данни за бг:България
    26.06–9.07
    Общ брой случаи 927
    Смъртни случаи 112
    13,434/100000 вчера 13,797.Намаление с 0,363/100000!Едно от най ниски нива в евросъюза!Смърта е ,като вчера=Остана Израел:Израел
    26.06–9.07
    Общ брой случаи 4 741
    Смъртни случаи 6
    днес50,436/100000,а вчера 48,351 нищожно увеличение днес от4,13% спрямо вчера!Смъртност спрямо вчера 4 от 33,33%.При положение,че е почти000смъртноста в израел засега няма да я следя!Извод!Епидемията в Русия и Израел се развива...Затихващо,докато в Англия си се развива почти експоненциално!Ако,кажа: """Ваксин

    Коментиран от #38

  • 30 Черен Коста

    13 0 Отговор
    Няма измъкване от пипалата на дълбоката държава. Отваряне, затваряне, затягане, отпускане... Като рибар, който е хванал едра риба. Като тръгне рибата да се съпротивлява, той отпуска аванса, за да не се скъса кордата. Като се поумори рибата, той навива кордата. И така, докато рибата се предаде. Рибаря е хитър и безчовечен, въпросът е, дали ние ще се оставим да ни сготвят?
  • 31 Търг

    12 1 Отговор
    Ако сте толкова сигурни, че тези ваксини са безопасни, защото производителя не носи отговорност и се налага да давате по 50 лв. за да накарате хората да се подпишат?
    Това е повече от съмнително.
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Ако,кажа: """Ваксината""" в Израел помага,то какво да кажа за Англия....За англия.Трябва да се ...Мълчи.........Но,още е много рано
  • 33 ХИПОТЕЗА ЗА ХРОНОЛОГИЯТА

    12 1 Отговор
    Хората СА МНОГО! Размножават се като хлебарки! Факт и Проблем!
    Процесът НЕМОЖЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ ЗАКОННО!
    Значи трябва "НоуХау" - за да измират по-бързо?
    Т.е. СЛАБА ИМУННА СИСТЕМА! НО КАК?
    ... ИЗМИСЛЕНА ПАНДЕМИЯ, ПРИНУДА ЗА ВАКСИНАЦИЯ /чрез Страх, Ограничения и Подкуп/. ОСТАНАЛИТЕ с Маски, ЗА ДА ДИШАТ ПО-МАЛКО КИСЛОРОД!
    РЕЗУЛТАТЪТ -50% ДО 5-10ГОДИНИ!
    Това е само хипотеза, но здравата логика и анализ на фактите водят до този извод!
    КАК ИНАЧЕ ЩЕ ОБЯСНИТЕ ТОМБОЛИТЕ И РАЗДАВАНЕТО НА ПАРИ СРЕЩУ ВАКСИНА!
    И т. н..........
  • 34 До Въх

    2 2 Отговор
    Ивермектин помага само донякъде. Що народ изпука тази година в болниците, заедно с Ивермектина.
  • 35 Мери

    3 3 Отговор
    Защо пишете глупости! Тук раждали жени има ли? Или сте само мъжорля и баби? Не помните ли, че при раждането се подписва декларация за ваксиниране срещу хепатит Б и ваксина БЦЖ срещу туберкулоза с подобно съдържание за новороденото.Тези ваксини са задължителни.

    Коментиран от #48

  • 36 ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ГЛАСУВАНЕ С МАШИНИ

    2 3 Отговор
    СА СЪЩИТЕ КАТО ВАКСИНИРАНЕТО😬
  • 37 Сивата котка

    5 0 Отговор
    "Направен/!/ така, че да ... Разгеле един призна.
  • 38 Браво

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Изчерпална информация, която сама по себе си говори как ваксините не спират четвъртата вълна. Те само помагат на човек да изкара по-леко заболяването.
    Това трябва да се обяснява на хората, а че ако се ваксинират няма да се разболеят или че не са заразни повече или че може да пътуват без да пренасат заболяването.
    Както се вижда това са неверни неща и хората го разбират.
    Хората виждат, че ги заблуждават и затова не вярват и се отдръпват и не желаят да се ваксинират.

    Коментиран от #42

  • 39 МитьоДжибрата

    11 0 Отговор
    Мааллеейй...от ,както заговориха за този "К-19" от миналата година ...що "професори", "доценти" ,"математици" ,че и "дженерали" и всякакви "...лози" се изредиха ...ако им бях записвал имената ... щеше да стане цял том ,колкото софияския тел. указател от "оно време" ...Чет нямат бре...
  • 40 Ефекта

    9 0 Отговор
    Колко повече настояват, толкова по-съмнително става и толкова повече се дърпаме.
  • 41 оня

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "плюс минус":

    Колега, това все още не еваксина. Всички хора сега са опитни мишки.
  • 42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Браво":

    Точно това говоря от миналата,година март месец!Между другото и създателят на СпутникV,каза същото още с появата на ваксинатаСега ще статистирам дълго да видим дали навсякъде помагат да не се мре....Убеден съм,че в бг при коректно четене на данните по време на толупа и нощ,щяхме да бъдем без нито една вълна!Това не значи,че няма болест,или болни!Всичко бе преекспонирано,а смърта бе изразена в Парични знаци!Би трябвало това да се разследва и Виновните,най вече тенденциозно и ежедневно плашешти хората да бъдат съдени за всяване на Паника сред населението!Както и да се удостоверят кражбите направени по това време!Разчитам на новата власт,която ще дойде след утрешния вот!

    Коментиран от #46

  • 43 ФАКТ

    5 0 Отговор
    Гусин професоре, в и.нет има страница... La mia vita non e in vendita ( Моят живот не се продава) на повече от 12. 000 италиански медици. . Я ако обичаш обясни на българите какво мислят те. Същите , които лекуват и са излекували стотици хиляди болни
  • 44 Каракостов??? Колко Вълна има майкати??

    2 1 Отговор
    От къде изкара 4 Вълни??
  • 45 сноу

    4 0 Отговор
    То всичкото" кара" в тая държава бе-е ,а преди 30-на години ревяха че имало някакъв възродителен и асаня бил кръстен зюмбюл..
  • 46 Недей ти

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Надяваш се на някакви неща, но тия които идват май са още по-зле от предишните в тая посока. Ще видиш като и тоя форум спрат, под предлог че насажда фалшива информация. Като братята кравефермери-каквото не ни изнася е фалшива информация. Така наречената демокрация отдавна е чао и наричащи се демократи са най-далече от нея.

    Коментиран от #47

  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Недей ти":

    Не знам....очаквам по добри времена за ДАНЪкоплатците в бг,както и справедлива присъда за Крадците на държавни постове!Не виждам ,как може да има по лош финанс министър от влади горанов!та погледнете му наглата ,корумпирана Млада пиянска мутра!Сравнен с него сегашния е Айнщайн на квадрат!Същото важи и за другите!Досега единственно на 04.04 тази година не съм се п...вал за изборът си!Очаквам утре да не се псу...ам също!
  • 48 ЛЛЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мери":

    Ти пък какви сравнения правиш с ваксини изпитани в годините и с нещо набързо скалъпено
  • 49 И 5таи 6та И Т. Н

    0 0 Отговор
    И спина си го има но хората си живеят!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове