Last news in Fakti

22 Юли, 2021 05:40 18 981 37

Д-р Дечо Дечев: При Кацаров има доклад с нередности в болница на 500 метра от "Пирогов"

  • стойчо кацаров-
  • пирогов-
  • д-р дечо дечев

Високият брой приети с чернодробни проблеми е причината за проверката в "Пирогов", заяви бившият управител на НЗОК

Д-р Дечо Дечев: При Кацаров има доклад с нередности в болница на 500 метра от "Пирогов" - 1
Снимка: БГНЕС

"През март месец 2020 година държавата беше поставена под карантина и с активното участие на определени медицински лица. Беше насаден умишлено панически страх, който изигра лоша роля на болниците, в следствие на което обръщаемостта спадна драстично. Ако средно касата е давала 180 милиона, заради страха на пациентите драстично намаляха и оборотът започна да е около 110-115 милиона, което е около 40% спад. Когато спадне оборотът на една болница, тя финансово загива".

Това каза бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев в студиото на "Честно казано" с водещ Люба Кулезич, цтиран от Фрог нюз.

“Защото след като спадне оборотът, болниците започнаха да намират механизми за покачване на приходи, всяка една болница откри огромен брой легла за ковид болни, според мен се направи една огромна грешка. “Пирогов” направи грешка и разкри най-много легла, близо 400 легла, Александровска само 73. Върху една технологична болница беше нанесен един огромен удар. Много отделения се закриха, тя има водещи клиники в национален мащаб, те бяха пренасочени към други болници.Това не е решение на Балтов - той не може да нанесе такъв удар върху болницата. Това е политическото решение.” - каза докторът.

Дечев разясни защо е имало проверка в "Пирогов". В периода от октомври 2019 до май 2020 година болница "Света Анна" с над 3 хиляди болни от COVID, е приела 1 човек по чернодробна пътека, Александровска от 878 ковид заболели, отново има един приет по конкретната пътека. Докато "Пирогов" е имала 4305 пациенти с COVID-19, a приела 671 заради чернодробни проблеми - високият брой е бил причината за проверка.

Докторът обясни и че всяка една българска болница, приемаща заболели от COVID, е подписала национален рамков договор. Този договор задължава, че до 30-дневен срок от изписване, пациентите трябва да бъдат прегледани контролно 2 пъти. Като по негови думи, "Пирогов" са се забавяли с този срок и са викали хората по-късно, за може да насочат прегледите им по клиничен път, вследствие на което да "приберат парите директно в касата на болницата"

Дечев спомена и за болница "на 500 метра" от "Пирогов", чийто доклад с нередности стои от известно време на бюрото на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Като служители от спомената болница са посещавали министерството, за да дават обяснения за нарушения и за факта, че "не могат да се разберат със сегашния си директор". Дечев каза, че е сигурен, че Кацаров е принципен и ще вземе правилно решение.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    87 11 Отговор
    има бяла мафия

    Коментиран от #33

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    90 9 Отговор
    разболееш ли се нямаш ли пари си до там

    Коментиран от #10

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    70 4 Отговор
    ромите не плащат и точат нзок рпример уж слепите братя от ГРАДППЛЕВСКИ

    Коментиран от #11

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    90 10 Отговор
    маалко са ИСТИНСКИТЕ ХИПОКРАТОВИ ДОКТОРИ другите са търговци
  • 5 гадно

    92 8 Отговор
    Демек шайката "грижейки" се за хората е създала условия за пир по време на пандемия
  • 6 Миризлив пор

    77 2 Отговор
    Един куп цифри, в същото време хората искаха да ги приемат в Пирогов и умираха по стълбите поради липса на места. В крайна сметка кога се разболееш колкото по-навреме започнат адекватно да те лекуват толкова повече шансове имаш за оздравяване.
  • 7 Плюс-минус

    59 1 Отговор
    Днешното здравеопазване не е това, което трябва да бъде.
    Здравето не е търговия, а днес медици говорят само за пари.
    Трябва основна реформа, а нашите депутати, ако не знаят и не могат, да видят как е при водещи в това отношение държави.
    И един въпрос към д-р Дечев: Вие от директорите на държавни болници ли сте, които са милионери в пари и имоти?

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПСР

    50 1 Отговор

    До коментар #7 от "Плюс-минус":

    Моят въпрос е сходен в частта за директорите на държавните болници.Сериозни доходи,на фона на"затруднения"за болниците.Съответно,завидни благосъстояния,неадекватни на съсловните.Как ли става?Ами капка по капка-тук милион,там два....
  • 10 Рангелл

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То и с пари не става
  • 11 Здрав разум

    14 25 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Стига глупости, как хем не те лекуват ако си беден, хем бедните роми служат за източване. Защо тебе да не те лекуват и да източат касата? Нали уж точно тъй станало със здравния министър. Мисля, че точно ти трябва да си благодарен, а не да плюеш докторите.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 5 Отговор

    До коментар #11 от "Здрав разум":

    аз си плащам всички смтки и като получих инсулт ако не плащах не те поглеждат
  • 13 За да

    9 27 Отговор
    За да не се краде: дофтора да взима 800лв,сестрата 750лв,санитарите 700лв.така няма да написват патеки за заплати. Директорите като ръководен кадър спуснат от партията да взима 1000лв.ако не им харесва да стават фитболисти

    Коментиран от #18, #28

  • 14 Миризлив пор

    33 9 Отговор

    До коментар #11 от "Здрав разум":

    И във случая за какво "точене" става въпрос? Разболяваш се, има си усложнения и трябва контролен преглед след време ама касата се прави на ударена не го гласува и не плаща. В един момент както си здравноосигурен трябва да плащаш! Лекаря те преглежда и преценява че е нужно изследването, вкарва те в болница и ти го прави за да не плащаш. След като от над 5000 преминали говорим само за 400 случая явно не е точене а само за хора с проблеми. Ако му се каже на някой че трябва да даде 1000 лева за изследвания след като цял живот е плащал осигуровки да не да му е хубаво?

    Коментиран от #19

  • 15 big

    30 6 Отговор
    Явно този доктор е принципен и казва нещата такива, каквито са! Първопричината за проблемите на болниците са неадекватните политически решения, които ги поставиха пред реалната угроза от фалит. Престъплението на Балтов, Ангелов и другите членове на НОЩ е, че забравиха медицината за сметка на политиката и създадоха условията за колапс. Реално да оцелеят болниците, трябваше да предприемат незакосъобразни мерки.
  • 16 нашия

    21 3 Отговор
    " и с активното участие на определени медицински лица"-почвам да си мисля ,че наистина господ е булгарин-изпрати ни толкова некадърни "вестители на апокалипсиса" ,че почти никой не им се върза на лъжите...и това ако не е божа работа...!!!!!!!
  • 17 К Георгиев

    31 8 Отговор
    Вие здравни заведения ли сте или БАКАЛИИ , защото говорите за оборот и пари като собственици на квартално магазинче . Но да , на вашите печати има едно голямо ЕТ. с което доказва че сте обикновени алчни търговци , а не хора положили Хипократовата клетва която да изпълнявате безпрекословно .

    Коментиран от #25, #30, #31

  • 18 един

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "За да":

    Ти трябва да вземаш 100 лв.
  • 19 Здрав разум

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    Точно така се практикува в съвременните здравно осигурителни системи. Пример:Канада. Комплексно лекуване:болестта, усложнения, възстановяване. Най-вече превенция. Тоест прегледи без да си болен-периодично или при съмнение.

    Коментиран от #23

  • 20 Здрав разум

    15 4 Отговор
    Между другито:превръщането на болниците в търговски дружества и системата на клинични пътеки беше въведена при Гайдарски. За интересувайте се на кое управление беше здравен министър. И намерете в мрежата неговите интервюта

    Коментиран от #29

  • 21 добре

    20 0 Отговор
    Така работи системата откакто е създадена, защо се пръкнаха тези големи болници ,коя от коя с повече легла .И както каза преди време д-р Миро Найденов, такова лоби има в здравеопазването, че и господ да слезе на земята не може да го пробие .Има толкова ненужни хоспитализации , неща който могат да бъдат извършени в доболничната помощ , но тогава тези болници трябва да са празни.

    Коментиран от #27

  • 22 ДжафДжаф

    16 5 Отговор
    Като слушам цялата разправия около Пирогов, няма как да не се сетя за Параграф 22. Очевидно, обаче и някой друг от екипа на Балтов се е сетил за главният герой от тази велика книга- Йосарян. Та значи на въпросният Йосарян като му писнеше да воюва веднага се хващаше за черния дроб. Най-неизследваният орган. Никой не може да докаже болен ли си реално или не. Та и в Пирогов те така. Абсолютен Параграф 22. Въпросният Балтов спокойно може да се прекръсти на Йосарян. Ех, весело е в родното здравеопазване. А и хилядото лева отгоре май никак не е зле. Пандемията остава за постоянно.
  • 23 Миризлив пор

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "Здрав разум":

    То така, но ако въпросните контролни прегледи не се заплащат от касата, реално тя има интерес да се прави на неразбрала за да не плаща. Та цял живот си внасял здравни осигуровки и накрая пак да плащаш за прегледи и изследвания ли? Точно заради този "дребен пропуск" или пациента трябва да извади 1-2000 от джоба си или да бъде хоспитализиран и лекаря да стане нарушител за да спаси живот.
  • 24 Гюро Михайлов

    13 5 Отговор
    Болниците и корупцията са най голямото зло в България . Докторите станаха милионери на гърба на болния народ. Имах двама раковоболни от семейството и на тях им правеха безмислени операции само и само да ни вземат парите.

    Коментиран от #26

  • 25 Анонимна

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "К Георгиев":

    Да не би да желаете всеки,положил Хипократова клетва,да работи pro bono? Ами тогава нека всички специалисти,независимо в кой сектор работят,да не получават възнаграждение за труда си.Не лекарите направиха болниците търговски дружества,не забравяйте това.
  • 26 Анонимна

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Гюро Михайлов":

    За лечение и за операция се изисква информирано съгласие от пациента.Да бяхте потърсили второ и трето мнение от други специалисти-онколози.С медицинско образование ли сте за да давате оценка за безмислеността на операциите на вашите близки?А и никой не може да бъде опериран насила.

    Коментиран от #36

  • 27 Съгласен

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "добре":

    Доболничната помощ е недофинансирана и правилата в нея са такива,че трябва да вземеш отпуск,за да свършиш това,за което си тръгнал в родното здравеопазване.Бързата помощ много често се ползва от определени социални групи като такси.Ако пациента е докаран в болница със СМП нямаш право да го върнеш,за да се лекува в къщи.Тези,на които предстои явяване пред ТЕЛК също постъпват в болница,било за нови изследвания,било за епикриза,която да докаже заболяването.Много хора търсят болнично лечение,защото са уплашени.Тогава ,ако не са за хоспитализация,започват да говорят за права,телевизии и съд.Правата и задълженията на пациента не са ясно разписани,както и разликата между спешна и неотложна помощ.А за агресията над медици всички знаем,тя обикновено се упражнява от най- необразованата прослойка в обществото.Та често в болница са приети хора,на които мястото им не е там.Опитайте да откажете болнично лечение,за да разберете на какво са подлагани медиците ежедневно.
  • 28 Мммм, дааа

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "За да":

    ОТ ТЕБ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СТАВА "ДОФТОР"... КАТО ТИ ГЛЕДАМ ПРАВОПИСА... И ЗА ДРУГО МАЙ НЕ СТАВАШ... ИМАШ ЛИ ИДЕЯ КОЛКО СТРУВА, НЕ В ПАРИ, ДА СТАНЕШ ЛЕКАР? КОЛКО Е УЧЕНЕТО, КОЛКО БЕЗСЪННИ НОЩИ, КОЛКО СТРУВАТ УЧЕБНИЦИТЕ..?! ЕДВА ЛИ!!! НАРОД, КОЙТО СИ ИЗБРА СЛАФЧУ ЧАЛГАТА ДА ГО УПРАВЛЯВА НЕ ЗАСЛУЖАВА ЛЕКАРИТЕ СИ... ТАКИВА КАТО ВАС ТРЯБВА ДА ГИ ЛЕКУВАТ ЛЕКАРИ КАТО НАШ СТОЙЧУ И Г-ЖА АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА... 800 ЛВ ЗА ДОКТОР И 750 ЛВ ЗА СЕСТРА И ЩЕ ТЕ ЛЕКУВА БАБА ТИ ФЕТКА С БИЛКИ... ЧАЛГАДЖИИТЕ НЕДОРАЗВИТИ УМСТВЕН...
  • 29 Именно

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Здрав разум":

    ПРИ ГАЙДАРОВ И МИМИ ВИТКОВА ПО ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА КОМУНИСТИТЕ... НООО, СЕГА ТОЧНО ТЕ ПАК УМАТ ПЛАН КАК ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА...
  • 30 До К. Георгиев

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "К Георгиев":

    Чалга обществото има изключително еднопистово, подчинено на шаблоните мислене... "Живеем в 21 век, а вали сняг и трябва да караме по-бавно", "НЕ дават пари-няма да пускаме децата на училище", "ИДИ да видиш в другите държави...", ЛЕКАРИТЕ СА ПОЛОЖИЛИ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА"... Само че и те са хора, имат предел на силите си, а и българинът не е от най-възпитание пациенти... Не дисциплини рани сме, не изпълняваме указанията, не си пием лекарствата, не правим профилактични прегледи... ИМАМЕ си министър като Слабоумния Стойчу... ИИИИ нещата стават страшни... ТАКА, че не всичко е ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА... ЧАЛГАДЖИИ...
  • 31 До коментар 17

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "К Георгиев":

    В остойностяването на клиничните пътеки влизат изследвания( диагностични процедури), медикаменти(терапевтични процедури), ток,вода,отопление и храна за леглоден на пациента.Никъде не е калкулиран труд на медицински и немедицински персонал ,който обслужва болния.Работещите в здравеопазването нямат право на ефективна стачка,така че ,думата безприкословно е излишна.
  • 32 Джиджи. Миджи

    5 5 Отговор
    Нощ насадиха смразяващ страх. Личните лекари се испокриха и хвърлиха хронично болните на кучетата. Не лекуваните болни органими лесно се раз оляваха от грип и настинки и неликувани си отиваха и всички бяха писа и от ковид. Сега пак опипватпочвата. Не се ли одреже тази измама от ряс ще настъпи страшен глад. Ковид подстрекателите нямат партия,,,, те са навсякъде къде има пари от сплашване и смърт
  • 33 Дечо Дечев

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Става въпрос за болница Св. Иван Рилски и сегашния и директор д-р Антон Петков
  • 34 Дечо Дечев

    5 0 Отговор
    Болницата, която визира д-р Дечев е УМБАЛ Св Иван Рилски и сегашният и директор д-р Антон Петков!!!

    Коментиран от #35

  • 35 Дебилчев

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дечо Дечев":

    Тия с павилиони с ток през булеварда убили детето
  • 36 Ало

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимна":

    Когато не сте минали по тази "крива пътека" по добре не давайте мнения!
  • 37 На 500 м

    0 2 Отговор
    е болница на руски шпионин зад когото седи руски проблемен на путин, както и АЯКС - ферма за прасета и магазини,но в такива собствености никой не влиза ,а още по малко споменава ,скапани продажни предатели сме !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове