Last news in Fakti

22 Юли, 2021 18:30 1 582 18

Нова дирекция за правата на пациентите

  • права на пациентите-
  • нова дирекция-
  • нормативни актове-
  • мз

За първи път от самото създаване на МЗ, в състава му ще има структура, пряко отговаряща на правата на пациентите

Нова дирекция за правата на пациентите - 1
Снимка: Shutterstock

В Министерство на здравеопазването се създава нова дирекция за защита на правата на пациентите. Тя ще помогне не само в контрола по спазването на правата на пациентите, но също така, ще може да разработва методологии, програми, стратегии, както и да предлага промени в нормативни актове, посочват от здравното министерство.

Оттам се надяват, че това ще допринесе за подобряване на качеството на медицинските дейности, улесняване на достъпа на пациентите и намаляване на доплащането.

Част от функциите на новата дирекция са да разработва и съгласува национални програми, стратегии и планове в областта на защита правата на пациентите; да извършва анализи и да предлага мерки за подобряване и защита на правата на пациентите; участва в проверки по сигнали и в разглеждането на предложения, свързани с дейността на дирекцията; изготвя анализи на нормативната уредба, свързани с правата на пациентите и предложения за промени; участва в разработването на системи за оценка на качеството и на резултатите от медицинските дейности, извършени от лечебните заведения; изготвя анализи на проведени проучвания относно удовлетвореността на пациентите; предоставя консултативна помощ по проблемите, свързани с правата на пациентите и други.

Веднага след обнародването на промените в Държавен вестник ще бъдат обявени конкурси за всяка от длъжностите в новата дирекция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    27 1 Отговор
    К'ви права бе ! Ши нъ боцкат наред- права! Като доказаха, че овцете и козите в Странджа не били заразени , каква файда- нали ги изклаха!!!
  • 2 Рошко

    23 1 Отговор
    И 20 такива агенции д има все тая, пак ще се краде и хора ще умират по стълбите на болниците, и ще скачат от болниците, (бургас е рекордьор)
  • 3 Грлульо

    16 2 Отговор
    Супер, сега ще има кой да ни защитава от насилствено ваксиниране. :D
  • 4 Пепо

    7 0 Отговор
    Велик е Стойчо,не мога да отрека. Чакам В МА да отворят специалност " Пациенти ". Имам идея , да я направят дирекцията към Министерство на правосъдието и да добавят още една дирекция "Права на гражданите "
  • 5 Ъхъ

    10 1 Отговор
    И после е ви обяснят, че ваксинацията срещу Sars-CoV-2 не е ваше право, а задължение, но иначе имате права, но те касаят други теми.
  • 6 Сссс

    11 0 Отговор
    Нова администрация с работно време от време на време, почивен ден всеки ден. Нали щяха да намаляват многото торни бръмбари? Вятър и мъгла.

    Коментиран от #7

  • 7 Пепо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сссс":

    От както Стойчо е на власт ми се увеличи документацията и пак ходя на гише всеки месец. Големи реорганизацие е направил по министерството, слива дирекции, друго разделя, някакъв хаос.

    Коментиран от #17

  • 8 8833

    8 2 Отговор
    А СТИГА С ТОВА ВАКСИНИРАНЕ! На болни хора им отказват лечение. Нито има кой да им помогне, нито има кой да ги насочи другаде. Лекарите са недосегаеми и правят каквото искат.
  • 9 Знаем какво вършим

    4 0 Отговор
    Дирекция "Права....." независимо чии, без Задължения е хубава работа, ама циганска! Калинките вече не са актуални, назначаваме само божи кавички. Много.
  • 10 Знаем какво вършим

    3 1 Отговор
    божи кравички
  • 11 Само

    1 1 Отговор
    заплатаджии.Да се спазват законите и контрола.Пирогов не правят контролните 2 прегледа в рамките на 30 дни за болните от КОВИД. Викат ги след този срок и за да не плащат ги водят приети.НОИ може да провери работили ли са през това време хората.Пирогов нарушават правилата и РЕВАТ и това ,какво е??????????Да търпим някой само,защото е симпатичен на някого???????Свиквайте с ПРАВИЛАТА.
  • 12 Има съд

    2 0 Отговор
    който ни защитава и който за разлика от прокуратурата работи.
  • 13 Име елементарно решение

    1 1 Отговор
    Пациентите да получават касови бележки, и те или техните близки да ги отчитат лично пред НЗОК, за да се докаже, че има извършена работа, как е вършена и дали са спазени правата на пациентите. Чак когато се занесе касовата бележка, чак тогава лекарите да си получават парите. Във всяка болница може да се сложи едно гише, в което да се отчитат касовите бележки с лична карта, попълване на формуляр, и подпис . Отделно всички частни зъболекари да бъдат задължени да издават касови белжкими гаранционни карти за пломбирани зъби!!!! Ако зхболекар не издаде касова бешежка да бъде глобяван с 10 000 лева. Аз наскоро дадох 1000 лева на зъболекар и не ми издаде касоова бележка
  • 14 От 13

    2 1 Отговор
    Също така всеки месидински и зъболекарски кабинет да е задължен да има видео камери в кабинетите, като записите да се пазят 1 година. Така пациентите да имат доказателства срещу лекари-мошеници

    Коментиран от #16

  • 15 Служебното правителство

    2 0 Отговор
    вместо да съкращават администрация,те я увеличават. Честито ! Така е, когато не се мисли.
  • 16 Какви камери

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "От 13":

    в лекарски кабинет? Съвсем изтрещя и само глупости пишеш.
  • 17 Ами сега

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пепо":

    се създава хаос и после ще дойде отново редът!
  • 18 tato

    1 0 Отговор
    Направо да палят към Токудата. Там се лекуваш 5 дена и не ти казват какво ти е. Като попиташ и ти казват да си влезнеш в стаята. 5 дена + 600 лв, ако си здравно осигурен. Ако не си - теглиш ипотечен кредит
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове