Last news in Fakti

23 Юли, 2021 17:00 1 239 14

Стоев: Трябва споразумение за прилагане на договорите със Скопие

  • светлан стоев-
  • рсм-
  • споразумения

Българите да бъдат включени заедно с другите народи в Конституцията на С. Македония, призова министърът

Стоев: Трябва споразумение за прилагане на договорите със Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Най-прекият път за решаване на спора между София и Скопие е двустранно споразумение. Ако го постигнем, ще докажем, че двете държави могат да решават чувствителни проблеми, без да занимаваме ЕС. Това заяви българският външен министър Светлан Стоев по време на брифинг за двустранните отношения на България и Северна Македония.

Според министъра целта на това споразумение е да регулира изпълнението на подписаните вече договори между двете държави. Стоев отбеляза, че македонската страна чака сформирането на редовно правителство на България, но този „демократичен процес у нас“ не би трябвало да пречи на работата на експертно ниво между двете външни министерства – в Скопие и в София, която да доведе до сближаване на позициите.

Целта е „постигането на такива договорености, които да бъдат приети и да могат да послужат на следващото правителство, за да може да се започнат преговори на Република Северна Македония с ЕС“, каза министърът.

„Ние показахме, че искаме да се върви в посока това, което предстои да се прави“, каза Стоев, който отбеляза, че България е била проактивна в този процес и в организирането на такива срещи.

„Имаше конкретно преговори още от първите дни. Имаше на най-високо ниво още при пътуването на двамата президенти за Рим. Аз имах две срещи с Буяр Османи. Едната бе преди визитата на Заев у нас. Имаше среща на работните групи през юни“, посочи министъра.

Усилията на нашето министерство са по две линии – „засилен диалог с македонските политици и с европейските партньори за разясняване на българската позиция“, обяви Стоев.

Според него Комисията по външна политика в парламента и следващият кабинет трябва да направят анализ на свършеното от него и министерството и да го използват в последващите действия за решаване на спора със Северна Македония.

Нашата дейност в МВнР беше позитивна, търсеща работещи формула, каза Стоев и отбеляза, че в действията си българските дипломати са се водили от приетата от българския парламент рамкова декларация.

„Езикът на омразата продължава да е проблем между страните ни“

„Езикът на омразата никога не е бил свалян от дневния ред (в двустранните ни отношения). Това са теми, които дискутираме и със Северна Македония, и с Европейския съюз. Езикът на омразата не е бъдещето на нашите отношения. Искаме твърда позиция за неговото осъждане. Няма да позволим езикът на омразата да бъде реалност в нашите отношения“, подчерта българският външен министър.

„Това е константа, абсолютно незаобиколима в позицията на българската страна. Не е случайно, че тя фигурира и в Договора от 2017 г. Тя е залегнала много добре в Протокола от междуправителствената среща, т.е. този документ, който прави годишния обзор за изпълнението на Договора. Има много конкретен текст, в който македонската страна поема конкретни задължения и срокове, в които ще премахва всичко свързано с езика на омразата на своя територия“, допълни заместник-министър Василий Такев.

„Българите да бъдат включени заедно с другите народи в Конституцията на С. Македония“

За да се решат проблемите с дискриминацията и негативизмът към хората с българско самосъзнание в югозападната ни съседка, трябва „българите да бъдат поставени наравно с останалите народи в Конституцията на Република Северна Македония. Това ще реши много въпроси“, каза министър Стоев.

„Ако вие погледнете Конституцията на Северна Македония след 2001 г., там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи“, каза Стоев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полковник РУМНО

    18 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe
  • 2 Аз.....

    9 1 Отговор
    Няма преговори.
    КРАЙ,съчувствам на тези , които се самоопределят , като Българи.
    Тук има достатачно земя.
    Елате тук , земята /територията ни/е достатачна и за Вас.
    Каманаците не са Ви нужни/визирам териториятя на СМР/Вардарска Македония/.
    Да си останат промитите мозъци и да ли..т лсъбски за...к!
  • 3 Нормален човек

    16 0 Отговор
    Немога да разбера защо за нас е такъв преоритет влизането на северните македонци където и да е.
    Това си е тяхна работа. Нашата позиция трябва да е ясна и Президентът я описа много точно - ясни, видими и устойчиви резултати.
    Като ги постигнат имат ДА. До тогава тоя паляк ЗАЕВски да си оправя нещата. Няма ние да му вършим работата.
    Стига сте се гънали като безгръбначници. Никой не е приритал за западните Балкани.
  • 4 Перо

    10 0 Отговор
    Нужно е посланиците на БГ в страните от ЕС и евродепутатите да ползват всеки удобен случай да разясняват българската позиция на високо равнище и да участват дейно в конференции и международни форуми по разширяването и да обясняват рисковете и манипулациите на Скопие!

    Коментиран от #7

  • 5 Сандо

    10 0 Отговор
    Направо се чуди с какви мазни лафове да ни каже,че България капитулира пред изкуственото творение.Предпочетоха американския морков,вместо да кръстосат тояги.Впрочем не за първи път.Дотук бяха бодряшките речи и клетвите в патриотизъм.
  • 6 Левски Карлово

    8 0 Отговор
    Ааа..... г-н Министър ,май си по-загрижен за Македонците от колкото за нашите пра деди,който са умирали с чест и гордост,даже бих казал с радос за земята ни,за историята ни,бранили са Род и Родина,май си по-загрижен за тези който плюят денонощно по нас,плюят на кръвта на героите ни,плюят в лицата ни,а ти си се захрижил за тяхното влизане в ЕС. Абе вие господа министри ли сре,политици ли сте,кандидат депутати и министри ли сте-не,незнам какви сте и ме ме интересува,само искам да предупредя ,МНОГО ВНИМАВАЙТЕ!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Перо

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Сънувах чесъм последен на опашка за банани.
  • 8 Ирина

    2 0 Отговор
    Тези които имат българско самосъзнание и се чувстват българи, да идват в България.- винаги ще бъдат защитени но само на българска територия. Останалите да чакат.
  • 9 Вето

    2 0 Отговор
    Вие много трябва да внимавате какво ще подписвате.....Ние няма какво да подписваме.Македония е държава от 1991 година и всичко останало само в следващите години до момента.Имат 30 годишна история и говорят на наш диалект.Всякаква друга идентичност или кражба на история в небитието иначе ВЕТО.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истината братко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Искапен ти вели":

    Книгата „Дело 585”, издадена във връзка с годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, беше представена в 2012г. на конференцията „Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?", която се проведе в Брюксел. "Дядо се определяше като българин", съобщава Никола Вапцаров – внук, който е присъствал на събитието.„Първо, кой е убил Вапцаров? На самата корица на книгата са изобразени - това са Хитлер и царят.Второ, в края на книгата ние публикуваме въпросник, в който той със собствената си ръка е написал: „Аз, Никола Йонков Вапцаров, с баща българин Йонко Вапцаров, майка Елена Везьова Вапцарова, българка, сестра Райна Вапцарова, българка, брат Борис Вапцаров, българин, аз, гражданство българин, източноправославен, с българско самосъзнание...”. Това е въпросникът, който му е бил даден да попълни в дирекцията на полицията като последен документ”, каза Никола Вапцаров - внук.

    Коментиран от #14

  • 13 Сръбска гнус

    0 0 Отговор
    Сръбските замърсявания в съзнанието на хората, които Македония е получила след близо 100 годишно сръбско управление и подтисничество неизбежно са дали отражение на мисленето на нашите братя.Сърбите ги прекараха през националистическата си пералня още след Балканската война и ги нарекоха унизително "южни сърби".Това много тежеше на македонските българи и те посрещнаха с ентусиазъм освобождаването си през 1941г., също както хърватите. Тогава сръбският агент , хитрият хърватин Тито измисли новата им националност като македонец, за да ги изравни с хървати и сърби. Унизителното южни сърби изчезна, но трябваше да изчезнат и връзките с България. Затова беше създаден македонския език, като една смесица на български диалект със много сръбски нови думи наложени по време на сръбското подтисничество чрез учебниците, образованието, пропагандата на средствата за масова информация на Сърбия. Учебниците по история и литература се цензурираха от сръбските тайни служби. Тито предаде и българите от Беломорска Тракия, които се бореха с гърците през време на Гражданската война в Гърция. Тито разреши на гръцката армия да ги обкръжи в Шар планина в Македония, за да могат англо-американците да ги бомбардират и избиват от въздуха. Всички, които се определяха за българи, Тито изпрати в концлагери и уби. Много честни хора емигрираха и потърсиха спасение в България. Така сръбската националистическа пералня изпра мозъка на братята ни в Македония.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове