ФАКТИ.БГ
  • михаил iii шишман-
  • сърбия-
  • българия

28 юли 1330 г. Сърбия разбива и пленява българския цар Михаил III Шишман

Сръбският престолонаследник Стефан Душан нарушава примирието и атакува българския лагер

Публикувана: 28 Юли, 2021 04:23
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6696
28 юли 1330 г. Сърбия разбива и пленява българския цар Михаил III Шишман - 1
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Битката при Велбъжд се състои на 28 юли 1330 г., в околностите на Велбъжд (дн. град Кюстендил), между българската войска, водена от цар Михаил III Шишман Асен и сръбската войска, предвождана от крал Стефан Урош III Дечански. Тя завършва с поражение за българите.

Сръбското кралство, възползвайки се от междуособиците в България и Византия, както и от непрестанните сблъсъци помежду им, успяло да завладее част от териториите им. Михаил III Шишман започва подготовка за завладяване на Сърбия, чийто владетел е бившият Михаилов шурей Стефан Дечански. За някои историци Михаил Шишман е единственият български цар (след смъртта на Иван Асен II) опитал се да спре „сръбската експанзия“ и да върне в пределите на България западните ѝ територии, въпреки че те са завоювани от Византия.

За целта през пролетта на 1330 г. той сключва антисръбски съюз с византийския император Андроник III Палеолог. Според повечето предположения, крайната цел е била пълното унищожение на Сръбското кралство и поделяне на земите му между България и Византия. Михаил Шишман привлякъл в коалицията владетелите на Влашко, Молдова и черните яси.

На 19 юни 1330 г. българските войски тръгват от Търново, но вместо да се насочат направо към сръбската граница, минават през Видин и София. Обикновено като причина за този необичаен обход се сочи желанието на Михаил Шишман да съедини войската си с тази на брат си Белаур, но тъй като брат му пристига след края на битката, явно във Видин са се присъединили татарските наемници на Кара Кишек, син на Чака. Към армията на Шишман се присъединява и влашкия войвода Иванко I Басараб, който е тъст на ловешкия деспот Иван Александър и съюзник на българския цар.

Андроник III навлиза в Македония, завземайки четири малки крепости (Дебрица, Добрун, Габаларион и Сидерокастрон) и се установява на лагер край Битоля изчаквайки по-нататъшния развой на събитията. От София българската войска се отправя към крепостта Земен и я превзема.

Стефан Дечански първоначално изчаква своя бивш тъст на полето Добрич при сливането на река Топлица с река Българска Морава, а впоследствие отправя войската си по течението на река Морава и през Старо Нагоричане, където в църквата „Св. Георги“ се помолил за мир, се разполага на стан в околностите на Велбъжд. Повечето изследователи приемат, че войските на двамата владетели са били с приблизително равна численост. Според сведенията на Никифор Григора, Михаил Шишман разполагал с 12 000 българи и 3000 „скити“ (татари, яси, алани и власи).

Стефан Дечански имал на разположение 14 000 души, към които впоследствие се присъединяват 300 (по сведения на Кантакузин) или 1000 (по сведения на Григора) каталани от известната каталанска компания (испански наемници от областта Каталония).

Именно изчаквайки тях, на 24 юли Стефан Дечански предлага на Михаил Шишман еднодневно примирие. Царят ни приема, защото за войската липсват провизии. Установено е, че Белаур не се присъединява към брат си, както не го прави и Иван Александър. Тъй като българската войска страда от липса на продоволствие, в деня на примирието, тя се пръсва по околните селища за набавянето му.

Възползвайки се от изгодната ситуация, сръбският престолонаследник Стефан Душан нарушава примирието и атакува българския лагер. Опитът на Михаил Шишман да организира ефикасна съпротива е неуспешен. Войската на Михаил Шишман претърпява поражение, а самият цар е тежко ранен и умира три дни по-късно в плен. Погребан е по желание на велможите си в църквата „Свети Георги“ в Старо Нагоричане, днес в Северна Македония. Михаил III Шишман е последният български владетел, водещ политика към установяване на военна и политическа хегемония на Търновското царство на Балканския полуостров.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
САТЪРА НА ХАНА
2 Отговор
ТОЯ ЦАР БЪЛГАРСКИ Е КУМАНИН КАТО И ДОГАН :))
............. ВЪОБЩЕ БЪЛГАРСКАТА АРИСТОКРАЦЦИЯ , КАКТО И ДНЕШНАТА МУТРОКРАЦИЯ БЪРЗО БЪРЗО НАУЧАВА ВСИЧКИ "АМЕРИКАНСКИ , ГЕРМАНСКИ И ВИЗАНТИЙСКИ ТАБИЕТИ"

Коментиран от #4, #8


Оценка:
-12 +20

САТЪРА НА ХАНА
3 Отговор
На 2 август (4 дни след битката) търновските боляри изпращат пратеници до крал Стефан Дечански в местността Мраката с предложение за мир.Той забавя отговора си умишлено и го изпраща в писмо, с което приема мира. В посланието си не предявява териториални претенции, а се задоволява да постави на трона свое протеже. От това се съди, че военната кампания на сърбите не е особено успешна или те не са готови за голямо настъпление срещу българските земи поради появилите се в края на битката български войски, предвождани от деспотите Белаур и Александър. Освен всичко южните сръбски граници все още са застрашени от ромейските сили на Андроник III. Тези причини карат Стефан Дечански да се откаже от по-нататъшно настъпление в българските земи и да намери друго решение за българо-сръбските отношения. Така под натиска на Стефан Дечански е решено на българския престол да бъде възкачен Иван Стефан - СИН НА МИХАИЛ ШИШМАН 3-ТИ И ПЛЕМЕНИК НА СТЕФАН ДЕЧАНСКИ

Оценка:
-1 +16

любопитен
4 Отговор

До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":


Има ли царски род от български произход през ВБЦ? След Вокил, Угаин и Дуло?

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +8

5
Този коментар е премахнат от модератор.
ИЗ прочество на Баба Ванга
6 Отговор
В бъдеще 8 ще се съберат и подпишат. И тогава мирът на Балканите ще настане. Под 8 Баба Ванга има предвид 7 бивши юго страни и лидер Република България. Както много неща тя позна и устройството Федерална Република България.
И подписа на всяка от 8 те ще стой под Федерална
Конституция на Федерална Република България.
Какво позна до сега баба Ванга.
И ще дойде Зеления - президент на Украйна
И в годината на 5 двойки
02/22/2020 ще дойде стара болест , която няма лек
Но ще бъде открит и човечеството няма да има старите болести. Корона Вируса, Ваксината на Файзер която е основата на промяна на РНК.
Още Едно Нещо Висок Мъж от чужбина ще ръководи Федерална Република България и 8 щата - държави членки. Някой си мислят че това е Слави но той няма тези качества на политик , който обидинява 8 щата. Най Вероятно е Алекс.
Чудесни организаторски качества, предан на делото за Федерална Република България и Федералната конституция на Федерална Република България. Много пъти се е доказвал че го може. Ние цялото семейство продължаваме да го подкрепяме докато не се сбъдне прочеството на Баба Ванга. Много са се препозна ли в висок и богат мъж но никой не успя остава ни само Алекс , Ани , И …
Успех.
Да но успем.

Коментиран от #12, #13, #14


Оценка:
-6 +1

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
Пхахсхс
10 Отговор

До коментар #4 от "любопитен":


Е куманите какви са бе? Че дори и царя е българин а не германец!

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +8

388848
11 Отговор
Всичките ни съседи са крадци и мошеници. Ето и този сръбски галош, веднага нарушил еднодневното примирие. БОКЛУЦИ

Оценка:
-1 +23

Психо
12 Отговор

До коментар #6 от "ИЗ прочество на Баба Ванга":


Хапчетата!

Оценка:
-1 +11

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Съвет
14 Отговор

До коментар #6 от "ИЗ прочество на Баба Ванга":


Спри наркотиците.

Оценка:
-0 +10

2222
15 Отговор
Е още в тези години областта Македония е била под владението и управлението на Сърбия, като се е наричала Южна Сърбия и е била в границите на Сърбия , което е било повода за нападение и опит за анексиране на Македония в битката край Велбъжд от цар Михаил III Шишман с куманите си и татарите от Северна България и Влашко, но след разбиването му от Стефан Душан , Македония си остава отново в сръбско владение , до завладяването от османлиите..

Коментиран от #16, #24, #25, #26


Оценка:
-7 +5

Да ама не
16 Отговор

До коментар #15 от "2222":


Когато Македония е била българска сърбите още са обитавали земите на днешна източна Германия и са нямали царство.

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +15

любопитен
17 Отговор

До коментар #10 от "Пхахсхс":


Публикувано във факти.бг: Е куманите какви са бе?
Ми куманите са си кумани, кипчаци или ако щеш половци! Кумани са Тертер /Георги I Тертер (1280-1292), потомък на изконния за къпчакските тюрки династичен род Тертероба/ и Шишмановци. Куманин е и унгарския крал Ладислав IV „Куман“ ( или Ласло „Кун“), който по майчина линия също бил от „клана“ Тертероба, но и той не е българин! Толкова безплатно!

Коментиран от #18


Оценка:
-5 +4

Тракът
18 Отговор

До коментар #17 от "любопитен":


Куманите са сто процентови българи.никакви тюрки не са само са говорили тюркски,но са били от расовият тип на българите(скити,траки,славяни).80 от тюрките са славяни-българи,скити,траки които преди много хилядолетия са емигрирали на изток и говорят тюркски.има генетически доказателства.

Коментиран от #21


Оценка:
-3 +4

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Вроденият ламтеж на Ганчо към чуждото
20 Отговор
И този път му изяжда главата.

Коментиран от #28


Оценка:
-9 +3

Роналд Куман
21 Отговор

До коментар #18 от "Тракът":


Куманите са тюрки но нямаме нищо общо с тях всъщност днешните румънци са техни потомци въпреки че те не го признават а твърдят че са романизирани Даки които са тракийско племе

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +6

стоян георгиев
22 Отговор
поредната срьбска кОрвачка.сьрбите никога не са се дьржали като мьже само подли номера и после селски бабаитльци.

Оценка:
-4 +5

Куман
23 Отговор

До коментар #21 от "Роналд Куман":


Куманите са тюркизирани славяни.и това че нямаме нищо общо го казваш ти.цели региони от западна България и Северна Македония са заселени с кумани.но няма как да се познае куман тъй като генетично се отнасят към славяните траки и Българи.

Оценка:
-2 +3

ГУСВ
24 Отговор

До коментар #15 от "2222":


Само че веднага след смърта на Стефан Душан територията на Македония се отцепва от Сърбия ,както и други части на така наречената велика Сърбия ,остават само няколко жупанства.

Оценка:
-0 +7

ГУСВ
25 Отговор

До коментар #15 от "2222":


Само че веднага след смърта на Стефан Душан територията на Македония се отцепва от Сърбия ,както и други части на така наречената велика Сърбия ,остават само няколко жупанства.

Оценка:
-0 +4

ГУСВ
26 Отговор

До коментар #15 от "2222":


Само че веднага след смърта на Стефан Душан територията на Македония се отцепва от Сърбия ,както и други части на така наречената велика Сърбия ,остават само няколко жупанства.

Оценка:
-0 +5

Борис
27 Отговор

До коментар #16 от "Да ама не":


Бела Бойка е древната родина на сърбите, точно между източна Германия и днешна Чехия. В края на осми век мигрират на юг, минават Драва и се заселват на днешните територии на Босна и Херцеговина. До 1217г. са федерати на Източноримска Империя, след 1217г. са Кралство Сърбия. България губи тази област в края на 13 век, след което никога не била в пределите на България, с малки изключения през Първата световна война и временната администрация от 1941г. до 1944г. Скопие е било столица на Сърбия, по времето на Стефан Душан. Друг е въпросът, че населението там са се самоопределяли като българи, поне до 1945г. След 1945г. всички знаем какво се е случило.

Оценка:
-0 +14

Борис
28 Отговор

До коментар #20 от "Вроденият ламтеж на Ганчо към чуждото":


Вземи чети малко, па макар и в Уикипедия, пък тогава коментирай! По онова време, в географска област Македония, преобладаващото население са българи. И такави остават до 1945г., нито османлиите за 500 години, нито сръбската машина не успява след 1919г. да ги посръбчи. От 1919г. до 1941г. се наричат южни сърби, но не и македонци. Дори и географското название Македония, е било забранено. Та пообразовай се малко и после плювай по себе си, щото живееш в България и пишеш в български сайт.

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +12

Иван
29 Отговор
След тази битка сърбите управляват България 20 години, затова и те искат да са на три морета.

Оценка:
-3 +0

Е като са били българи там
30 Отговор

До коментар #28 от "Борис":


Защо крал им е бил Стефан Душан? И защо е трябвало да се събират войски от другаде за да се прогонват сърбите? Мисли с аспиринчетоа бре!!! Цялата българска история се гради на заграбване на чужди земи още от хан Аспарух насам.

Оценка:
-6 +3

АзАз
31 Отговор
Пълни ахмаци. Вместо да се съюзят против диваците от мала Азия, се бият помежду си ..

Коментиран от #32, #33


Оценка:
-0 +3

Ахмак доАхмака
32 Отговор

До коментар #31 от "АзАз":


Точно това разбиване и тази загуба на българите от сърбите е причината, българите по късно да започнат да стават васали и да не възпрепятстват, А да дават свободни пътища на първите османски нашественици от Мала Азия стъпили на Балканите за да имат коридор към завладяването на Сърбия И българите в решителната битка на цялото западно християнско войнство като съюзници на Сърбия на Косово поле през 1389 г срещу турците, участват на страната на османлиите и подкрепят турците, без да мислят че на връщане от Сърбия османлиите ще завладяват и раздробена и отслабена България..!!!

Оценка:
-1 +5

Ами точно сърбите се съюзяват
33 Отговор

До коментар #31 от "АзАз":


Срещу азиатските диваци каквито са българите. Да не мислиш, че Аспарух идва от Америка?

Коментиран от #34


Оценка:
-2 +0

ами чети малко бе гладък...
34 Отговор

До коментар #33 от "Ами точно сърбите се съюзяват":


...мозък, българите са живяли по тези земи( днешна България) още преди потопа, заедно с много други племена, заради потопа се разселват на североизток, някои остават, Аспарух се завръща при свои с доста малка армия и започва да се опъва на римляните. Нямам македонска жилка, но това една от истинските истории за нас българите, много се лъже и изопачава от историците...

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Таско Ерменков
Депутатът от БСП Таско Ерменков за заема за НЕК
Нямате стратегия, нямате визия. Енергетиката не е кинкалерия."

Още бисери
ТОП 5