ФАКТИ.БГ
  • кпконпи-
  • сотир цацаров

Отнемане на имущество за близо 400 млн. лв. е поискала КПКОНПИ до юни

Докладвани на Комисията са 533 лица на висши публични длъжности

Публикувана: 28 Юли, 2021 16:50
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2641
Отнемане на имущество за близо 400 млн. лв. е поискала КПКОНПИ до юни - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Отнемане на незаконно имущество за над 397 млн. лв. е поискала Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество през първите шест месеца на 2021 г. Това става ясно от приетия отчет за първото полугодие по направленията превенция на корупцията, публичен регистър, конфликт на интереси, противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество, управление на обезпеченото и отнетото имущество и международна дейност, съобщиха от комисията.

За отчетния период са приети 1 931 решения на КПКОНПИ. Внесени са 111 искания за налагане на обезпечителни мерки с цена на исковете в размер на 67 474 750,30 лв., с предложено за обезпечение имущество в размер на 20 447 570,75 лв. В окръжни съдилища в страната са внесени искове за отнемане на незаконно придобито имущество в общ размер на 397 566 618,94 лв. Влезли в сила за отчетния период са 17 съдебни решения, с които е постановено отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна и незаконна дейност, на обща стойност 3 844 188,24 лв.

Докладвани на Комисията са 533 лица на висши публични длъжности, които не са подали декларации за имущество и интереси или са ги подали извън установените срокове. За 243 от тях е взето решение за извършване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество. Приети и в процес на обработване са ежегодните декларации на задължените лица, сред които са ежегодните и финални декларации на депутатите от 44-ото и 45-ото Народно събрание, на редовното и служебното правителство, на ЦИК и на всички административни структури по закон. Съставени са 100 акта за административни нарушения, издадени са 51 наказателни постановления, а в 14 от случаите е заплатена глоба в общ размер на 21 000 лв.

През първото шестмесечие са постъпили 121 сигнали за конфликт на интереси, от които са образувани 46 производства. Останалите или са прекратени поради липса на основания, или са обединени с вече съществуващи производства. За периода са наложени финансови санкции след установен конфликт на интереси за общо 268 650, 35 лв.

От дирекция "Противодействие на корупцията" са извършени 256 прокурорски проверки. Приключила е работата по 165 преписки и резултатите са докладвани на съответните прокуратури. За шестмесечието са извършени 273 оперативно-издирвателни мероприятия на територията на цялата страна относно предотвратяване, разкриване и противодействие на корупционни престъпления от лица на висши публични длъжности. Резултатите от работата по 467 сигнала са изпратени по компетентност на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура, Инспектората към Висшия съдебен съвет, окръжни и районни прокуратури в страната, министерства и държавни агенции.

КПКОНПИ е провела процедури за съхранение на следното обезпечено имущество: благородни метали (злато и сребро) за общо 926 295 лв.; парични средства в чуждестранна валута на обща стойност 65 870, 79 лв.; поименни ценни книжа размер на 1 396 800 лв., както и автомобили на обща стойност 68 850 лв. Изготвени са 7 искания са продажба на МПС в етапа на обезпечение, така че имуществото да може да бъде заменено с паричен еквивалент. Общата стойност на имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки през първото шестмесечие на 2021 г., е 21 613 986,23 лв. За отчетния период по реда на НПК са наложени обезпечителни мерки върху 21 недвижими имота и 16 МПС.

По линия на международната дейност за шестмесечието са отработени 106 искания за установяване на имущество за и от чужбина. Държавите, с които е осъществено взаимодействие и обмен на информация са: Франция, Великобритания, Испания, Молдова, Белгия, Латвия, Естония, Италия, Ирландия, Германия, Гърция, Нидерландия, Чехия, Украйна, Румъния, Португалия, Литва, Австрия, Хърватия, Дания, Финландия, Унгария, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Словения, Швеция, Монако, Албания, Грузия, Израел, Швейцария и Турция.

Сключени са споразумения за професионално сътрудничество с Комисията за разрешаване на конфликт на интереси на Република Хърватска (CRCI), с Националния орган за борба с корупцията на Република Италия (ANAC) и със Специализираната служба за разследване на Република Литва (STT).

КПКОНПИ е приета за пълноправен член в Европейската мрежа на органите за интегритет и сигнализиране на нередности(NEIWA)на 4.06.20201 г. В ход е процедура по разглеждане на кандидатурата на Комисията за членство в т.нар. "Мрежа за почтеност", обединяваща държавни институции от различни страни с правомощия по отношение на превенцията на корупцията и интегритета на държавните служители.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БОЛШЕВИК
1 Отговор
Ще видим, аз не им вярвам!
Дано почнат масови конфискация в разграбената и мафиотска България. Не е реално толкова да забогатее някой честно, ако не открадне.

Коментиран от #12


Оценка:
-4 +26

град козлодуй
2 Отговор
додоха комунистите на влас и пак се почна с национализирането на частната собственост

Оценка:
-33 +6

само питам
3 Отговор
е що тогава се разпродаде държавата като пак ще има национализация?

Оценка:
-9 +5

Чичо
4 Отговор
А къщата в Барцелона кога или мис гащЕ има доказани доходи

Коментиран от #5, #7


Оценка:
-4 +38

Бацо
5 Отговор

До коментар #4 от "Чичо":


Доказани ма с дОпе

Оценка:
-3 +7

КПКОНПИ
6 Отговор
Сензационно! Изплуват лица от списъка на 38-те! Паника тресе шайката . Министър на Борисов, водещ магистрат във ВСС и партньор на висш прокypор. Три важни персони, които са част от прословутия списък на 38-те, пазен досега в строга тайна от прокypатypата, ДАНС и КПКОНПИ. Става дума за лица, които не са декларирали банкови сметки и имоти в чужбина. Борисов, Гешев, Пеевски и Цацаров ги крият, защото са от върхушката на управлението на Борисов и „люпилнята“ на задкулисието.

Коментиран от #14


Оценка:
-3 +25

Бурмата
7 Отговор

До коментар #4 от "Чичо":


Мис гАще, са я задължили да си снима източника на доходи

Оценка:
-2 +7

Нанфо
8 Отговор
Да поискаш е едно ,а да получиш е друго.Този тлъст шаран е еднакво вреден като Гешев.

Оценка:
-3 +26

мисирка
9 Отговор
Не Вервайте на "пълничкия" човечец от Пловдив.

Оценка:
-3 +21

БСП на Бунището
10 Отговор
А 12 те тоалетни на Рашков кога???

Коментиран от #11


Оценка:
-17 +7

след
11 Отговор

До коментар #10 от "БСП на Бунището":


120-те чекмеджета на боку шкафа :)

Оценка:
-3 +15

Знаещия
12 Отговор

До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":


След като няма, запорирани активи ,
на Бойко Борисов и Ахмед Доган,
и подпухналия Делян Пеевски,
си е жива " Цацарова" пропаганда ,
че и той е в кюпа и то много отдавна!
Дано покажат списъка с участниците в запорите ,
та да видим ,
кой, и как е "подреден по близост", до властта!

Според Плутарх, а и по мое мнение...
"Картаго , трябва да бъде разрушен, веднага"!
Нямаме никакво време,
да събираме смокините и да правим показно!

Дали запорите важат за закона" Магнитски",
или пак сме прилапали фирмите на
не партийните и неудобните за Хунтата?

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +19

да питам
13 Отговор
На Баце ли е всичкото ?

Оценка:
-2 +9

Анти мафия
14 Отговор

До коментар #6 от "КПКОНПИ":


Е то , по закон никой няма право ,
да разследва КПКОМПИ,
така се запечатват престъпните тайни на Хунтата!
И чакай промяна ,...ама друг път!Има полиция и прокуратура ,
закривайте ,
тази измислена бухалка на Иван Гешев
и тапа на разследването!

Оценка:
-2 +11

БОЛШЕВИК
15 Отговор

До коментар #12 от "Знаещия":


е то не само на тия тримата, трябва да се конфискува всичко, има още много покрай тях на които трябва се конфискува всичко, а и много знайни и незнайни богаташи които са забогатели незаконно, трябва да им се конфискува всичко и да лежат в затвор.

Оценка:
-1 +8

Илхан
16 Отговор
Прах в очите, пари за семки 400 млн. са едва 5% от откраднатото Б Борисов .

Оценка:
-0 +8

Пунта Мара
17 Отговор
Напоследък много се забърза комунистът Сотир Цацаров - вдига пушилка по трасето, за да неглижира милиционерите и мутрите. И Цацата ще си понесе последствията за беззаконията и кражбите у нас по време на т.н. преход.

Оценка:
-1 +10

Уйке
18 Отговор
Веднага след или едновременно с Борисов, Гешев, Доган и Пеевски, трябва да бъде арестуван и Цацаров! В затвора каре белот с писар!

Оценка:
-1 +6

фурми 2020
19 Отговор
дайте едно име от висшите етажи на властта..примерно премиер, министър, прокурор, съдия, само без дребни селски кметове и без Р.Овч..искам реална присъда и да е в затвора..НЯМА ТАКОВА ЧУДО..за последните 30 години..гнили ябълки в съдебната система ...

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Росен Плевнелиев
Президентът при връчването на наградата за най-добър град за живеене
Истината е в добрата комбинация между социалното, предприемаческото и зеленото"

Още бисери
ТОП 5