Last news in Fakti

23 Февруари, 2013 17:17 865 6

Незабавно да бъдат платени парите на хората, пострадали от силното земетресение

  • незабавно-
  • платени парите-
  • пострадали-
  • силното земетресение-
  • станишев
Незабавно да бъдат платени парите на хората, пострадали от силното земетресение - 1
Снимка:БГНЕС

Незабавно трябва да бъдат платени парите на хората, пострадали от силното земетресение, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Днес той се срещна с хората от Батановци след скандалната новина, че 80% от техните молби за помощ са отказани и повече от 300 семейства няма да получат никаква подкрепа от държавата след бедствието.

Кметът на Перник Росица Янакиева добави, че размерите на проблема са изключително големи и отбеляза, че от решение, качено на сайта на МВР, става ясно, че общо молбите с отказ са над 4400. Сергей Станишев беше категоричен, че молбите, които Цветан Цветанов е отхвърлил след Нова година, трябва да се преразгледат по старите критерии, а не по новите, които са ощетили гражданите. Станишев обяви, че на предстоящата среща с президента ще постави много остро този проблем.

Социалистите ще търсят спешен разговор и с новия министър от служебното правителство, който ще отговаря за Междуведомствената комисия. Лидерът на БСП поиска и спешна ревизия на парите, похарчени за бедствия и аварии, след като гражданите се оплакаха, че средствата са били давани за какво ли не - учения на пожарникари, тренировки на МВР, рязане на дървета. Станишев обяви, че Коалиция за Бълганрия ще разгледа и възможността да помогне финансово на пострадалите отново, за да почувстват те отношение и солидарност. Председателят на социалистите призова хората максимално бързо да обжалват отказите на Междуведомствената комисия. Росица Янакиева изтъкна, че за да улесни хората, общината е разработила формуляри, които хората могат да пратят в комисията. Общината е поела ангажимента да изпрати писма на всички пострадали домакинства, за да знаят  какво се случва и ще получат ли средства. Кметът на Перник също пое ангажимент да търси спешно контакти със служебното правителство и изрази готовност да говори и с президента. Янакиева изрази дълбокото си възмущение от мотива, с които е отказана подкрепа за хората - че пораженията били малки. „Вие сами знаете, че съвсем не е така", обърна се тя към съгражданите си.

„Вече десети месец почти нищо не е направено. Само лъжи и измами. Това е нетърпимо", възмути се Станишев. Той напомни, че след земетресението цялото правителство се изсипа в Перник, за да обяснява, че на всички ще се помогне и никой няма да бъде забравен. На практика обаче се оказва, че властта бяга от отговорността си. Хората от Батановци се оплакаха, че заради нехайството на управляващите проблемите са се задълбочили и след зимата къщи, които е можело да бъдат укрепени, вече трябва да бъдат съборени. Ситуацията е още по- отчайваща на фона на ниските доходи. 62-годишната Венета сподели, че получава по- малко от 200 лв. пенсия, има 116 лв. сметка за ток и няма как да поправи покрива на къщата си, който може всеки момент да падне. Други хора пък са взели заеми, за да укрепят домовете си, разчитайки на помощ и от държавата, която сега се оказва, че няма да дойде.

Попитан от медиите дали в сегашния парламент трябва да се обсъжда референдума, Станишев коментира, че не може едно Народно събрание, което има едва 6% доверие в обществото, да взима решение за референдума, на който гласуваха 1,4 милиона българи. Според лидера на БСП в оставащите дни парламентът трябва да се занимае с няколко конкретни належащи задачи. На първо място той изтъкна промените в закона за енергетиката. На второ място той постави мораториума за строителството и сделките по Черноморието. На трето място е необходимо да се приеме решение, което да задължи НЗОК да осигури нормално функциониране на болничната и доболничната помощ. Трябва да се приеме и решение, с което Народното събрание да покани наблюдатели за изборите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $$$$$

    1 0 Отговор
    По-двуличен и циничен политик от Станишев не ни е управлявал
  • 2 безпартиен

    1 0 Отговор
    Станишев и ти фурнаджийска лопато каква лисица си само!Който не те познава нищо не знае...
  • 3 веско алексиев

    0 0 Отговор
    Тоя не трябва да идва на власт никога и единственият който може да го спре е само един Бойко Борисов.Колкото и да не го харесват някой само той може да спъне украинеца и турчина да не припават до власта.Ако дойдат ще потурчат всичкини.
  • 4 the next

    1 0 Отговор
    По лицемерен, нагал и слаб политик няма.Този ще погребе България :(
  • 5 Илхан Халид

    1 0 Отговор
    Segali razbra 4ee imalo zemetreseniye .......doyde vreme za KOKALA may
  • 6 комерса

    1 0 Отговор
    станишев сега се чувства май като добрата фея и ще обещава чудеса само че народа не е забравил какъв хищник е и няма да му позволи пак да ни се подиграва надявам се
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове