Last news in Fakti

4 Август, 2021 08:55 2 441 37

Нормални добиви от пшеница, но цената на хляба расте

  • пшеница-
  • хляб

Поскъпването е заради скока на суровините и на енергията, които се използват при производството

Нормални добиви от пшеница, но цената на хляба расте - 1
Снимка: БГНЕС

"Всяка година е имало реколта. Въпросът е с колко и с какво качество. По отношение на зърнените култури в България, добивите тази година са нормални. Вероятно производството, което очакваме, ще бъде по-добро от миналата година. Миналата година то беше съпроводено с много аномалии. В Северозападна България имаше катастрофално ниски добиви, производството беше под 5 млн. тона. Тази година ще бъде над това". Това каза Радослав Христов от Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Пред Bulgaria ON AIR той коментира скока в цената на хляба.

Зърнопроизводителят сподели, че добивите на пшеницата са напълно нормални. И добави, че последните години се сеят разнообразни сортове пшеница в България, които са с разнообразни качества.

Христов посочи също, че годината е била нормална за пшеницата, но от засушаването в момента ще пострадат слънчогледът и царевицата, при които ще има драстично намаление на добивите.

"Миналата година по това време пшеницата беше 0,28 лв. - 0,30 лв. за килограм. Впоследствие през октомври, ноември и декември достигна до 0,38 лв. - 0,40 лв. През януари, февруари и март достигна нива от порядъка на 0,42 лв. - 0,45 лв. От април започна леко връщане на пшеницата надолу и към месец юли говорим за цена 0,30 лв.", обясни Христов.

Зърнопроизводителят отбеляза, че в България потреблението на пшеница и за хляб, и за фуражи е между 2-3 млн. тона. И добави, че се очаква производство около 6 млн. тона, което е достатъчно, за да се изхраним и да изнасяме.

"Всяка седмица смятаме. Работим на конкурентен пазар и не можем просто да си променяме цените както ни е удобно. Вижда се, че промяна на цените ще има, ще трябва да ги повишим, както се покачва всички друго - всички продукти, които идват при нас", обясни на свой ред пред Bulgaria ON AIR собственикът на пекарна Александър Дерижан.

По думите му те нямат запаси на склад, нямат и резерви, на които да разчитат.

"Повишаваме цената толкова, колкото ни позволява пазарът. В рамките на 7-8%. Скокът на суровините и на енергията, които използваме, е по-висок. Опитваме се да компенсираме с ефективност с и малко по-голям обем на количествата, които продаваме", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    34 2 Отговор
    Това подобие на хляб в бг не е по различно биооръжие ог кока колата,кренвирша и салама...

    Коментиран от #7

  • 2 Rexxx

    36 0 Отговор
    Винаги има оправдания за вдигането на цените! Надолу - не! На кой имитационен продукт в България му казвате "хляб"?? Отзи нарязаният в целофан, като гъба? Това ли било хляб???
  • 3 Г-жа майка ви капиталистическа

    19 1 Отговор
    Пшеницата нормална,цената на хляба расте.Онуй Дългото да не ми лети в Космоса ами да даде обяснения,щом се е намирал в политиката.Ама и той капиталист,............сладка
  • 4 РАДЕВ, СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ

    8 18 Отговор
    ВЗИМАШ ОТ ЗАЛЪКА НА НАРОДА
  • 5 ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ

    4 14 Отговор
    НИЕ НИЩО НЕ ЗНАЕМ ЗА ЦЕНИТЕ.....ЧАКАМЕ С НЕТЪРПЕНИЕ УВОЛНЯВКАТА
  • 6 Ами да

    11 0 Отговор
    И без това не е полезно да се консумира много хляб.Намаляваме дневната доза.
  • 7 бл.134 в Зап. парк

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    До Нова година ще е 10 лева килото ....трябва да изпълним плана за обезценяване на парите....да им е по лекичко на американците и Сталинка

    Коментиран от #11

  • 8 Сух

    20 1 Отговор
    Всичко, ама всичко расте като цена, но заплатките си седят същите..
  • 9 ЕВАЛА РАДЕВ

    3 14 Отговор
    ПОДЛАГАШ НАРОДА НА ХЛЕБНА ДИЕТА....ДО ТАМ ЛИ Я ДОКАРАХТЕ ТИ И ТВОЙТЕ ПИТОМЦИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.....КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ВИ ИЗЧЕГЪРТАТ

    Коментиран от #12

  • 10 пешо

    4 0 Отговор
    на територията това никого не може да Очуди.
  • 11 СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО

    2 11 Отговор

    До коментар #7 от "бл.134 в Зап. парк":

    НИ ГО СЛОЖИ.....СЛУЖЕБНО...ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ
  • 12 Сух

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЕВАЛА РАДЕВ":

    Ей, БОТ, стига ла, казах ти, че хората не са толко глупави и не ти вярват. Некадърник си. То е ясно, че са ти казали кво да правим, как да пишеш и какво, що годе, но не ти се отдава. Трябва да ти намалят надника ми се струва.. Ама нали знаеш как се вдига-с езичето отзад..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гошо

    13 0 Отговор
    Точно преди година нафтата беше с 0,5лв. по-ниска, руснаците намалиха цената на газта със задна дата и нищо не стана по-ефтино, типично по български!

    Коментиран от #28

  • 15 закуска

    4 1 Отговор
    Герберасти добрутро. Изядохте ли говн@та? Закусихте ли?
  • 16 РАДЕВ, ТО ХЛЯБА НЕ Е

    4 14 Отговор
    КАТО ДА РАЗМАХВАШ ЮМРУЧЕТА ПО ПЛОЩАДА...ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В РЪЦЕТЕ ТИ. ПАК СЕ ДЪНИШ...И С ЦЕНИТЕ И С МИГРАНТИТЕ И С ПОДСЛУШВАНИЯТА.....ДОКОГА.....
  • 17 НЕ ВЗИМАЙТЕ ХЛЯБА НА ДЕЦАТА НИ

    5 6 Отговор
    УПРАВЛЯВАЩИ, ОПОМНЕТЕ СЕ.......ДОКОГА ШЕ НИ БАЛАМОСВАТЕ
  • 18 СЕГА РАШКОВ И КИРЧО

    4 8 Отговор
    ДА НИ ОБЕСНЯТ ЩО ХЛЯБА ЩЕ ПОСКЪПНЕ.....КАКТО ПОСКЪПНА ОЛИОТО,СИРЕНЕТО, МЕСОТО...ВСЕ ПРОДУКТИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ....ЗА ТОКА И ПАРНОТО НЕ МИ СЕ МИСЛИ

    Коментиран от #20

  • 19 генералисимус

    3 7 Отговор
    За цените се обърнете към президента. Той управлява сега.
  • 20 някой

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "СЕГА РАШКОВ И КИРЧО":

    Не ти ли се стопи клавиатурата от тролене? То стотици никове, хиляди напъни. Евтин си, не се напъвай. Трябва да ти спрат парите, не ставаш.

    Коментиран от #21

  • 21 А ДА ТИ КОЗИРУВАМ

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "някой":

    НЕ ИСКАШ ЛИ.....ДРУГАРЮ
  • 22 Цените не зависят от продукцията

    10 0 Отговор
    Цените на стоките зависят от политиката, защото политиците печатат необезпечено трилиони долари, които раздават на чиновници и мафиоти. Затова се надуват цените на стоките всяка година без причина или с измислени причини, за да може обществото да върне тези трилиони долари
  • 23 Кики

    3 1 Отговор
    Най вероятно заради влизане на еврото как иначе хляба ще стане едно евро есичко ще поскъпва до изравняване с европейските цени е заплати и пенсии НЕ

    Коментиран от #24

  • 24 РАДЕВ, ЩО ВЗИМАШОТ ЗАЛЪКА

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Кики":

    НА БЪЛГАРИНА....ТОВА ЛИ ТИ Е ПРОМЯНАТА...ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ, МИГРАНТИТЕ ПАК НИ НАЛАЗВАТ, ПРЕСТЪПНОСТТА НЕ НАМАЛЯВА А РАШКОВ СЕ ИЗЯВЯВА КАТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР ПО МЕДИИТЕ И В ПАРЛАМЕНТА.....КВО ЛИ ОЩЕ ЩЕ ДОЖИВЕЕМ
  • 25 Суровини

    5 0 Отговор
    Спирайте износа. С масов износ миналата година вдигнаха цената на хляба, а според статистиката изнасяли нискокачествена фуражна пшеница. Като е толкова евтин нашия фураж що не хранят животните тук.

    Коментиран от #29

  • 26 2525

    5 0 Отговор
    Добивите нормални, но рентите, които изплащате са все така ниски.
  • 27 РАДЕВ И ТУК СЕ ОКАКА

    1 1 Отговор
    ТВОЙТЕ ПИТОМЦИ ИСКАТ БЪРЗО ДА ПЪЛНЯТ ШКАФЧЕТАТА......КАТО ОТНЕМАТ ОР ЗАЛЪКА НА ДЕЦАТА НИ
  • 28 Дедо

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Но посредниците по веригата са все така гладни за пари. Апетита идва с яденето.
  • 29 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Суровини":

    Де ги тия животни?! В гората?

    Коментиран от #31

  • 30 Норман

    0 0 Отговор
    Миии, нормално?!!
  • 31 Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо":

    В Кьолн например, насред площада.
  • 32 ГЩК

    4 0 Отговор
    Основно пшеницата се произведе при относително ниски цени на горивата от септември 2020г. до м. май 2021г. Сега само за жътвата дизела стигна 2.20 н-р. Токът и водата са увеличени от 01.07.2021г. Отново качествената пшеница ще се изнесе за Т-я и Г-я и ЕС и каквото остане като до сега ще го изядеме ние.
  • 33 КЪДЕ ГО ПРАВИТЕЛСТВОТО

    4 0 Отговор
    КЪДЕ Е ВЛАСТТА, ИМА ЛИ ТАКИВА ВЪОБЩЕ...ИЛИ ТЯ Е САМО ЗА....УВОЛНЕНИЯ И ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ.....НА ПРАКТИКА Е ТОЧНО ТАКА
  • 34 РАДЕВ, ЩО ПОЗВОЛЯВАШ

    5 0 Отговор
    ДА ПОСЯГАТ НА ХЛЯБА НА НАРОДА....ПО НАЙ ГАДНИЯ НАЧИН...ХЛЯБ ИМА НО ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА СИ ГО КУПЯТ...ЩОТО ВЛАСИМАЩИТЕ БЪРЗАТ ДА ПЪЛНЯТ ...ШКАФЧЕТАТА....ВРЕМЕТО Е МАЛКО
  • 35 кочо

    3 2 Отговор
    РАБОТИЛ СЪМ В ТКЗС-ТО И ЗНАМ КАКВА ГОЛЯМА ЛЪЖА Е ЖЪТВАРСКАТА КАМПАТИЯ СЪС ДОБИВИ ОТ СКРИТИ ПЛОЩИ И СКРИТ ДОБИВ ОТ ДЕКАР.ПО СТРАШНО Е ЧЕ НАШЕТО ЖИТО ДИРЕКТНО СЕ ИЗНАСЯ В ЧУЖБИНА А СЕ ВНАСЯ ТО ЧУЖБИНА ТАКОВА СЪС ГМО.

    Коментиран от #36

  • 36 ТИ АКО СИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "кочо":

    И ОТ ЧУЖБИНА ТИ ПРЕДЛАГАТ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЖИТОТО, КЪДЕ ЩЕ ГО ПРОДАДЕШ.....
  • 37 дядо ти

    0 1 Отговор
    Българите ядем фуражното на двойна цена, а хубавото го изнасяме, както всичко останало, ядем най големите боклуци, и няма кой да сложи край на тази порочна практика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове