5 Август, 2021 18:18 2 048 21

ДБ внесе законопроект Бюрото за защита да се отнеме от главния прокурор

  • демократична българия-
  • бюро за защита на свидетелите-
  • бюро за защита

От коалицията предлагат Бюрото да премине на подчинение на Главната дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието

ДБ внесе законопроект Бюрото за защита да се отнеме от главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Бюрото по защита, което осигурява специална защита на граждани, застрашени във връзка с наказателни производства, да премине от главния прокурор на подчинение на Главната дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието. Това предвижда проект за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, внесен от “Демократична България”.

Предложените промени целят да се фокусира Бюрото върху основните му функции за защита на хора, застрашени във връзка с наказателното производство, да се ограничи възможността за злоупотреба с правомощия, да се повишат публичната отчетност и контрол и да се премахнат дублиращи функции.

Вносителите изтъкват, че в последните години Бюрото по защита бе отклонено от същностната си функция да осигурява механизъм за защита на застрашени свидетели и други участници в наказателни производства. Същевременно бяха създадени предпоставки за злоупотреба с власт от страна на главния прокурор и нарушаване на принципа за разделение на властите.

Така например бе дадена възможност по разпореждане на главния прокурор Бюрото да може „да охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването“, а служителите му да довеждат принудително хора до органи на съдебната власт. През 2020 г. на Бюрото бе вменена и функцията да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи.

“С поредица стъпки бе овластен главният прокурор с функции по ръководство и контрол над дейността на Бюрото по защита, с което засили концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в същото време ограничава правото на защита на лица, пострадали от действията на Бюрото при проведени акции”, се казва в мотивите към законопроекта. Посочва се и че по същество функциите на Бюрото по защита са в сферата на компетентност на изпълнителната, а не на съдебната власт.

“Упражняването на принуда от името на държавата, като се използва сила, оръжие и помощни средства, ограничаване на човешки права, включително при които може да се стигне до отнемане на човешки живот, които се включват в дейностите по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления, са характерни за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези дейности са под демократичен контрол, както институционален, така и граждански. Конституцията е възложила на главния прокурор да упражнява функции по надзор за законност и методическо ръководство над дейността на прокурорите. Същевременно, съгласно действащите разпоредби ЗЗЛЗВНП възлага едновременно нормативни, ръководни, контролни и оперативни правомощия на главния прокурор по отношение на служителите на Бюрото за защита. Това съсредоточаване на правомощия в едноличен орган на власт, без осигуряване на ефективни средства на контрол (парламентарен, съдебен, граждански) при тяхното упражняване, съставляват нарушения на принципите за разделение на властите и правовата държава”, се казва в мотивите към законопроекта.

Посочва се и образуваното в Конституционния съд дело (№ 5/ 2021 г.), свързано с нарушаването на принципите на правовата държава, разделението на властите и независимостта на съдебната власт заради разпоредби на Закона.

Вносителите цитират и данни, според които намаляват хората, на които е предоставена защита, а на този фон през миналата година са проведени процедури по назначаване на 58 нови служители в Бюрото по защита.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 10 Отговор
    Гешеф е Позор! Оставка и ЗАТВОР!В 19 00 часа пред Президентството почва Агора България!

    Коментиран от #6, #13, #20

  • 2 ИТН не искат та свалят Гешев

    28 10 Отговор
    Тошко каза, че нямало начин да свалят Гешев ?!?
  • 3 лош си ристю

    29 5 Отговор
    Не тъй ба Ристю , са кой ще сервира на Каскета винцето от мултитемпературния охладител , кой ще му разказва приказки преди сън.
  • 4 Тиквун

    17 17 Отговор
    Ристю го внася, защото знае че няма да има време да го гласуват. Костовите номера!

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Бай Шили

    17 9 Отговор
    И ще бъде подкрепено от ИТН. Да ама Ристо ги лае щото не дават порция
  • 6 протестър

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе ти не печеш ли плескавицата и не редиш ли салатата ?

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Гюлчатай

    11 5 Отговор
    Това го е измислил Гнома—милиционерът на “Дийй България”.Лошо няма но тази служба само смуче ресурс.
  • 8 Защо да

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Тиквун":

    няма време?!
  • 9 Последния Софиянец

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "протестър":

    Имам си готвачи.Ще се оправят.
  • 10 Бай Шили

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "Тиквун":

    Ристе Христовски беше зает да лае. Ауу порция, порция
  • 11 Шеф

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "протестър":

    той доколкото знам е студена кухня , в момента съм му казал да бели краставици
  • 12 Втори тест

    15 4 Отговор
    за ИТН. Досега дума не са продумали против Гешев. На първия се провалиха - не искат актуализация на бюджета /като Боко/ и увеличение на пенсиите тези изроди. Тези няма ли кой да ги изгони с ритници от парламента. В не един парламент в света депутатите са яли кютек от други депутати.
  • 13 коко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Какво е Агора България ?

    Коментиран от #14

  • 14 Прави се

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "коко":

    на ЕнтЕлЕгЕнт. Чул го е от някого и го повтаря като папагал. Агора е площад и едва сега от мен ще разбере какво означава. Мани го този. По-добре го питай откъде идва "агора".
  • 15 Тиквун

    12 6 Отговор
    Най ме кефи, че Слави го забоде на Ристювите айдуци от Дай България! Никакви постове - нека реват!

    Коментиран от #18

  • 16 1618

    7 11 Отговор
    Двете протестни партии Демократична България и Изправи се трябва да се обединят и да не подкрепят предложеното правителство , защото това е правителство на подмяната. Пламен Николов идва на власт с измама, с фалшифицирана, променяна, допълвана автобиография и всичко което е свързано с него, Петър Илиев-масон свързан с Цацаров ? На всичко отгоре плагиатствал! В Софийския университет вече са подадени три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев ! Другия пък министър е свързан роднински като братовчед на бивш министър от ГЕРБ, третия– предложен за правосъден министър има скандални недопустими във всяко едно отношение изказвания и също е свързан с ГЕРБ и в приятелски връзки с Гешев! На всичкото отгоре с нисък интелект и морал и ниски пошли страсти! Предложената за екоминистър Силвия Бакърджиева е съпруга и съдружник във фирмата на Живомир Тодоров Бакърджиев , който е член на престъпната група "Гастрольорите" осъден през февруари 2020 г. от Върховния касационен съд (ВКС) на четири години затвор ефективно за опит за обир в къща на бизнесмен в Св. Влас през 2012г. Срам и позор Трифонов и ИТН какви министри побутвате да управляват България! 60% от хората в България не подкрепят кандидатурата за министър- председател на Пламен Николов, също толкова хора вече мразят и са отвратени от Станислав Трифонов и Има такъв народ!

    Коментиран от #17

  • 17 Бай Шили

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "1618":

    Ако има следващи избори Ристо и Мая ще са аут от парламента, а ИТН ще са с 100 депутата.
  • 18 Помниш ли

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тиквун":

    Ристо де не иска порция как рева на Росенец на Доган че и той иска парче от баницата.
  • 19 Бомбето

    0 1 Отговор
    Къде му е приоритета -уж имали законопроекти за необлагаем социален минимум , но явно трябва да отлежи като виното и да зрее. Завеян човек, чакай хаир
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Маскари

    2 1 Отговор
    ИТН, народа е мъдър и вижда фалша! ДБ и всички останали сами си го набутаха , удавени от собствената си злоба и страх от надвисващия над тях буреносен облак със сетни сили се опитаха да играят игри но народа вижда фалша!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове