7 Август, 2021 19:21 2 331 43

ДБ предлага Бюрото на Гешев да мине под шапката на правосъдното министерство

  • демократична българия-
  • бюро за защита-
  • народно събрание-
  • предложение-
  • прокурор

Предложението за промяна е внесено в деловодството на Народното събрание

ДБ предлага Бюрото на Гешев да мине под шапката на правосъдното министерство - 1
Снимка: БГНЕС

„Демократична България“ предлага Бюрото по защита на свидетели, което охранява граждани, застрашени във връзка с наказателни производства, да бъде на подчинение на Министерството на правосъдието, а не на главния прокурор, както е в момента. Законовите промени са внесени в деловодството на Народното събрание.
Вносителите посочват, че в последните години Бюрото по защита е било отклонено от основната си функция да осигурява защита на застрашени свидетели и други участници в наказателни производства и се е превърнало в „лична гвардия на главния прокурор. Той е бил овластен над дейността на Бюрото и е ограничавал правото на защита на лица.

Пред БНР Надежда Йорданова от ДБ заяви: „Бюрото трябва да се върне към своята същност за застрашените лица в наказателния процес, а охраната на главния прокурор и на други застрашени магистрати, които, разбира се, всеки магистрат, чийто живот, сигурност, семейството му са поставени под някаква заплаха, трябва да бъдат охранявани. Но нека това да бъде по реда, по който се прилага за всеки един висш служител от държавата“.

От коалицията цитират и данни, според които намаляват хората, на които е предоставена защита, а на този фон през миналата година са проведени процедури по назначаване на близо 60 нови служители в Бюрото по защита.

Предложените промени ограничават възможността за злоупотреба с правомощия от страна на обвинител №1. „Това е изключително необходимо. От една страна да се повиши ефективността на разходваните бюджетни средства, а от друга – да се гарантира и самото адекватно функциониране на Бюрото по защита“, коментира още Надежда Йорданова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колчо

    36 19 Отговор
    ДБ няма да подкрепят ИТН, които от своя страна се презастраховаха, че ще се ходи директно на избори защото знаят, че следващия мандат ще бъде връчен на БСП, които ще предложат служебния кабинет за редовен, а това е най-големият кошмар на Борисов, Гешев, Пеевски, Цацаров, Доган и т.н. ИТН=ГЕРБ

    Коментиран от #14, #34

  • 2 Пошли опити за промяна от страна

    22 28 Отговор
    На ДБ. Фейк. Замаска. Прах в очите. На следващите избори с тези игри и само суха теория, който показват, ще хванат по пътя на ВМРО и Воля.
  • 3 Помак

    27 7 Отговор
    Мноого ора са за ареста вместо да си чоплят носовете в държавните кабинети... Защо нито ена мутра нее арестувана от 4 април насам.. Аз кат по пост човек мога да изброя 50 мутанта за арест... Очаквам ученити политици и министери да работят, че ми писна на Х...
  • 4 КОТарАК

    13 22 Отговор
    ДБ по всичко личи че е демонична България както говорят.кво може и да се очаква от бивша тиква и медиен магнат ..на сто и кое място бяхме по свобода на словото
  • 5 смерш

    7 14 Отговор
    А с оглед на дългогодишните прояви на пишман генерала-вожд на герб ,показал многократно,че "брадвата му не сече на едно място",не допускате ли възможност изненадата да дойде от втория мандат и изведнъж да се окажем с премиер "симпатичния"довереник на Брюксел,Митов?
  • 6 Гешев

    5 15 Отговор
    Бюрото си е мое, и не го давам.

    Коментиран от #19

  • 7 Бай Ристо

    16 6 Отговор
    Бореш за прокурор с отнети адвокатски права!!!!!!! Бивш комунист и министър на герб. Вън.
  • 8 olo

    7 9 Отговор
    . под шапката на правосъдното минстерство и в пазвата на Ристо Чушката...
  • 9 Последния Софиянец

    14 7 Отговор
    Гешеф е Позор! Оставка и ЗАТВОР!

    Коментиран от #20

  • 10 ХАН КРУМ

    21 2 Отговор
    ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА СМЕТНЕТЕ ,КОЛКО НАСЕЛЕНИЕ Е ЗАЕТО В НЕПРОИЗВОДСТВЕНАТА СФЕРА,ОСОБЕНО С ОХРАНА,В СИЛОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА,ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ,КОНСУЛТАНСКИ ,ЛИЦЕНЗИРАЩИ, И ВСЯКАКВА ДРУГА ПАПЛАЧ. А ОТ ДРУГАТА СТРАНА СЛОЖЕТЕ ТОВА ,КОЕТО ПРОИЗВЕЖДА РЕАЛНО БВП И ЩЕ ВИДИТЕ ,ЗАЩО СМЕ НАЙ –БЕДНИ И НЕЩАСТНИ. Т.Е.СРАВНЕТЕ %ПРОИЗВЕЖДАЩИ И %КОНСУМИРАЩИ.
  • 11 Българите от БГ

    10 5 Отговор
    Стига с тоя Гешев,че ми омръзнахте!Има по важни неща от Гешев за българското население.То не се страхува от Гешев!Страхуват се корумпираните крадци в партиите без изключение.Имате по важна задача,приемането на актуализацията на бюджет 2021 година.

    Прeдлoжeният бюджeт кaтo aктуaлизaция прeдвиждa пaри в мнoгo ceктoри, кoитo рeaлнo ги имa. Cъбирaeмocттa e дoбрa, нo пo зaкoн cлужeбнoтo прaвитeлcтвo нe мoжe дa хaрчи тeзи пaри, кoитo ce cъбирaт. C aктуaлизaциятa нa държaвния бюджeт, нa НЗOК и нa НOИ щe бъдaт ocигурeни oнeзи дoпълнитeлни cрeдcтвa, кoитo ca нeoбхoдими кaктo зa функциoнирaнeтo нa здрaвнaтa cиcтeмa в cлучaй нa зaдълбoчaвaнe нa кризaтa, кoятo буквaлнo чукa нa врaтaтa, тaкa и пo oтнoшeниe нa нeoбхoдимaтa дoпълнитeлнa пoмoщ към бизнeca и пeнcиoнeритe, cъщo в рeзултaт нa кризaтa. Вcички тeзи нeщa ca дocтaтъчнo дoбрe рaзпиcaни и e oтгoвoрнocт нa дeпутaтитe в Нaрoднoтo cъбрaниe дa прeцeнят дaли и кaк дa приeмaт тaзи aктуaлизaция.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 толупа

    2 7 Отговор
    Гешев е радост! Каскета президент!!!
  • 14 питане

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Колчо":

    как ще стане тази работа, кой ще гласува?
  • 15 Ender

    10 4 Отговор
    ДБ да се махат тези предатели, заради които може да няма правителство!
  • 16 демократ

    2 1 Отговор
    Предложете гешо Каскета да мине към Бюрото)
  • 17 Борисов каза, че веднага ще върне

    4 3 Отговор
    Мандата!! Няма с кой да образува каквото и да е!!! Всички се Скриха, и ГЕРБ и Патерици те му!!!
  • 18 Дааа

    4 2 Отговор
    Нещо само прах в очите на слепите.. Явно бивши политици няма, и Ние идваме като Мутри и ДБ която повечето са били във власта са един дол дренки. Яко пъчене и накрая все един и същ резултат, както и в предните 30 год . . Махайте се, само отклонявате прожекторите върху ИТН, все едно те са били във власта. Само дето всички знаят, че нови избори ще върнат Тиквата, Шили и Каскета на върха..
  • 19 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гешев":

    С него ще си отидеш при бай Ставри
  • 20 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Дай Боже!
  • 21 Ффхйн

    8 3 Отговор
    Който вярва в цирка Росенец значи вярва и че Октай Енимехмедов искаше да гръмне Доган. Всичко е един театър за пред хората.

    Коментиран от #37

  • 22 Пико

    5 2 Отговор
    Някой знае ли какво стана с делото на Марешки във ВКС.На 26.06 трябваше да бъде обявено решението на съда в двумесечния срок.Носят се разни слухове:1/Марешки е избягал в Русия при тъщата.2/Осъден и приведен в затворническо общежитие на лек режим и свободно се движи из София и Варна.
  • 23 Кой68

    2 3 Отговор
    Трябва да се закрие.
    Прекалено дублиращи се функции със МВР и Охр.съдебна власт
  • 24 Правилно

    4 2 Отговор
    Каскета няма нужда от пазачи.Само един палач му стига.И едно чаршафче за хубаво мюсюлманско погребение.И да не забравят каскета.
  • 25 Who you bol 2

    2 4 Отговор
    Хейтъри, споко ще има правителство, защото ГЕРБ, БСП И ДПС НЕ ИСКАТ НОВИ ИЗБОРИ И СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ИМ ВАДИ ИЗЦАПАНИТЕ ИМ ГАЩИ

    Коментиран от #29

  • 26 Колко е

    2 2 Отговор
    несправедлив този живот! И като му вземете на каскета бюджета за това бюро, как ще живее. Вие ще го докарате до просешка тояга...
  • 27 Перо

    6 1 Отговор
    Много правилно решение,както е на всякъде по демократичния свят!
  • 28 Перо

    2 2 Отговор
    Сега Гешев ще премине на охрана при мафиотите и масоните от НСО! “Добре” ще го опазят!
  • 29 Кой68

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Who you bol 2":

    Какво точно са извадили и доказали!!.....освен приказки от "1001 нощ"?
    Но доста неща лъснаха за тях самите и продължава да излиза.....
    Аз съм в чужбина и нищо незнам за тези "достойни"българи от служеб.правителство....

    Коментиран от #30

  • 30 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кой68":

    А като много знаеш къде са договорите от т.н Турски или Балкански поток . Никъде никой все още не знае какво е подписано! Бе са един два милиона а милиарди и няма данни как са изразходвани Ти ако нещо знаеш публикувай.
  • 31 Слави, започваш да ставаш смешен. Народъ

    4 5 Отговор
    Слави, започваш да ставаш смешен. Народът иска служебните министри. За няколко месеца те доказаха, че работят добре.
    Кирил Петков разкри далавери за милиарди и ги стопира, Рашков спря купения вот и заедно с правосъдния министър започнаха реални действия по отстраняване на човека на мутрата в прокуратурата. На милимунда си от "партия на промяната" да станеш в "партия на статуквото". Хората гласуваха за промяна, след като служебните министри изпълняват на 100% желанието за промяна трябва да ги оставиш да действат. Избирателите ти и пет стотинки не дават за програмата ти. Тяхната обща желана програма е "Правосъдие за корумпираните, спиране на грабежа и достоен живот". Какви програми ни размахваш, какви глупости, Мики Маус служебен министър, някакви шнорхели от кастинги за министри... Ако искаш да не последваш съдбата на НДСВ, ГЕРБ и останалите провалени партии започни да правиш логични и желани от народа действия.

    Коментиран от #35

  • 32 БКП=герп+сдс

    1 1 Отговор
    +дпс.

    И правилно!
    А гешев на съд!
    Държавната хранилка гладен прокурор - ЗАКРИВАЙ!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 LOSHIA

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Колчо":

    ДБ,ИБНИ са втория ешепон на статуквото!!!!!
  • 35 LOSHIA

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Слави, започваш да ставаш смешен. Народъ":

    Господин никой си ,НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИШ ОТ ИМЕТО НА НАРОДА!!
  • 36 ТРЕНД

    2 0 Отговор
    Богатите страни имат не само икономическа изгода да държат бедните страни да са бедни. В Руанда им казват, че кафето е отровно.... Ресурсите са ограничени, и бедността ограничава консумирането им, цената им, и евтиното им добиване да бъде. Но и бедните страни са зависими от заеми и пазари, визи, ограничения, МВФ, и така са под пълен политически и всякакъв контрол. Ето защо не е изгодно на НАТО украйна да не е бедна, Грузия, Мексикоо..
  • 37 LOSHIA

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ффхйн":

    Росенец е пъклен сценарии,в който Червен Ицко е главно действащо лице.Трябваше да се внуши на Обществото че Червен Ицко е двигателя на промяната.Да,ама НЕ!!!!Всичко е от ясно по ясно!Целта е ПОДМЯНА на ПРОМЯНАТА!!!!!
  • 38 Тази

    2 0 Отговор
    партия дб, ми падна в очите! Задкулисници и продажници! Ще заместят герб на 100 % ако се доберат до власт, тия безродници! Колкото повече заблудени гласували за тях им виждат подлите действия, толкова по добре!
  • 39 тиквата

    0 0 Отговор
    правилно как тези ще охраняват охранява гешев
  • 40 неуверен

    0 0 Отговор
    В светлината на още не конституираното правителство мисля, не е ли прибързано, да се пави предложение от такъв характер.
  • 41 толупа

    0 0 Отговор
    Гешев и Радост! Гешо Каскета - президент!
  • 42 Калин

    1 0 Отговор
    ДБ атакуват много ясно съдебната система, за да може техният ментор и спонсор Прокопиев да бъде необезпокояван.
  • 43 Шердан Българов

    0 0 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР РИСТО БОЙКИКИЕВ-ЛОДКАРЯ ЗА НЕГОВ ЗАМЕСТНИК НАСКО АТАНАСОВ-ГНОМА И ДА ПРИКЛЮЧВАМЕ С ДЕ.БЪ.! АМА НЕКА ПЪРВО СИ ПЛАТЯТ БОРЧОВЕТЕ И ЗАБАВЕН ЧЛЕНСКИ ВНОС КЪДЕТО ИМА ДА ПЛАЩАТ ЩОТО СЕ СЪЗДАВА УСЕЩАНЕТО ЧЕ СЕ НАТИСКАТ ЗА ЛИЧНИ ОБЛАГИ ЗА ТЕЗИ ПОСТОВЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове