Last news in Fakti

7 Август, 2021 10:44 4 356 37

Проф. Кожухарова с лоша прогноза за България и четвъртата COVID-19 вълна

  • мира кожухарова-
  • четвърта вълна

Респираторните вируси не може да ги спреш на едно място. Разпространението е най-голямо в област Бургас, но на второ място е София

Проф. Кожухарова с лоша прогноза за България и четвъртата COVID-19 вълна - 1
Снимка: БГНЕС

Контрол безспорно има, действително е трудно да се контролира всеки един обект и голямата част от българския народ, който се е струпал на морето. Това заяви проф. Мира Кожухарова в ефира на Нова телевизия по повод спазват ли се мерките срещу коронавируса.

„Спазването на препоръчаните мерки зависи от хората, така че с оглед на постепенно развиващата се ситуация с увеличаващите се случаи, хората трябва сами да си упражняват контрол за личното здраве“, посочи тя.

По думите ѝ в местата, който не са курортни, вече се разпространява този вирус.

„Респираторните вируси не може да ги спреш на едно място. Разпространението е най-голямо в област Бургас, но на второ място е София“, даже за пример тя.

„Вече сме в тази 4-та вълна, в началото. Заболеваемостта все още е ниска, броят на хората в лечебни заведения не е много, но се увеличава. Трябва да се следят тези показатели. Тази поредна вълна, с която ще се сблъска всяка една страна, България ще се справи по-успешно“, смята тя.

Тя коментира и как върви ваксинацията при медицинските лица.

„Общо медицинските работници, в които се влизат всички здравни работници, не е голям, малко над 22%. Обаче при лекарите и медицинските сестри е голям процент . При лекарите е 70%. Това са хората, които се грижат за болните“, посочи тя.
„Истината е, че в България има достатъчно ваксини, всеки има право да избира и каква ваксина точно да си сложи, който избор според мен трябва да направи личният му лекар.

В повечето европейски държави ваксинацията е на много по-добро ниво и това се вижда“, уточни тя.

По думите ѝ към момента не се предвиждат такива мерки да се задължават част от важните професии – медицински, педагогически, да бъдат задължително ваксинирани, макар че все повече страни предприемат тези мерки.

Тя коментира и зелените паспорти за определен тип услуги.

„В момента няма такива дори дискусии. Между нас епидемиолозите смятаме, че трябва да има такъв тип, но тук се намесват много други фактори. Смятам, че социални и медицински работници трябва да бъдат ваксинирани.

Не може да работиш в дом за стари хора, да не си преболедувал, да не си ваксиниран и да знаеш, че връзката на тези хора с външния свят си ти. Ако някой човек се разболее, това означава, че ти си го заразил“, даде за пример тя.

„При навлизане в оранжевата зона ще има ограничения за хората, които се допускат в затворени помещения - 30 % фитнеси, заведения, но не се планува да се затварят бизнеси. Идеята е да не се достигне до пълно затваряне на държавата“, каза тя и уточни, че ако персоналът на дадено заведение е ваксиниран на 100%, то ще може да работи на капацитета, който е в момента, т.е. 50%.

По думите ѝ пикът на новата вълна от коронавирус в другите страни е след 4-6 седмици. Това означава, че у нас ще е някъде към септември.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    70 5 Отговор
    Тези продажници стават съучастници в ликвидирането на ЧОВЕЧЕСТВОТО...
    ИМА БОГ, тежко им

    Коментиран от #27

  • 2 dfu

    59 6 Отговор
    Нямали някой да съди и тая Мира Кожухарова за раздухване на срес, както сега съдят козела Витанов?!

    Коментиран от #7

  • 3 Трън

    38 5 Отговор
    Контрол няма. Всеки си прави каквото си иска. Така че при нова вълна задължително всичко да работи. После каквото стане
  • 4 ЕВРО НЮЗ

    52 4 Отговор
    Професор КОЖОДЕРОВА, къде е смъртоносния вирус в Албания и Беларус....??????
  • 5 Рошко

    43 1 Отговор
    Днес ще чупиъе рекорда с лоши професори и доценти, да не пропуснете козела Витанов и кунчев, или по план график за тях днес няма превод
  • 6 LISAN

    36 0 Отговор
    А ЗА 5 6 7 8 ВЪЛНА КАКВО ЩЕ КАЖЕШ
  • 7 Рошко

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "dfu":

    Тц няма при купени правителства, как да има
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    56 4 Отговор
    Не може да работиш в дом за стари хора, да не си преболедувал, да не си ваксиниран и да знаеш, че връзката на тези хора с външния свят си ти. Ако някой човек се разболее, това означава, че ти си го заразил“, даде за пример тя‼️ И ЩОМ ВАКСИНИРАНИТЕ СЪЩО ПРЕНАСЯТ ЗАРАЗАТА - ЯВНО КАЗАНОТО Е НЕВЯРНО !!! КАЗАНОТО Е ГЛУПОСТ !!! КАЗАНОТО Е АГИТАЦИЯ !!!

    Коментиран от #16, #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    32 1 Отговор
    Професор Кожухаров с интервюто си отговаря задочно на обвиненията към Кацаров от ботоксовия наглец Ангелов, че сред медицинския персонал около 70% са ваксинирани. Явно ботоксовият причинител на разруха и смърт смята, че само лекарите са медицински персонал и в болниците има само лекари и пациенти. За него здравните работници не са медицински работници. И не Костадин Ангелов, Стойчо Кацаров не е излъгал, че само 22% от здравните работници са ваксинирани
    Цинизъм, лъжи, разруха - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ

    Коментиран от #13

  • 12 dred

    27 1 Отговор
    Според мен, ако тази бъде обесена заедно с Кунчев на едно дърво и рязко ще намаляея изявите на подобните и по телевизора.
  • 13 МЕЧО ПУХ

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    ГЕРБ ги няма от половин година, в момента чакаме резултатите на новите съвсем безпристрастно, що касае интелигентните хора. Възможно е да се справят по-добре водени от Кацаров, но възможно е и да се забатачим още повече, пак водено от същия Кацаров. Тепърва предстои да видим и всички други аспекти на икономическия ефект от действията на новите министри. Повтарям всеки сам по джоба си ще разбере кой се справя добре и кой не. Ето ти прагматичен анализ.

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Миновач

    26 1 Отговор
    А защо лекари преболедували Ковид не се ваксинират ,някой от тия капацитети ще каже ли ???Защото моя личен лекар ,както и зъболекар го изкараха и двамата смятат че не трябва да се ваксинират.А това са все пак лекари и те знаят за себе си най добре

    Коментиран от #24

  • 16 ЕВРО НЮЗ

    26 2 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    В Италия преди Ковида, септември, октомври в старчески дом с 25 човека правят ваксинация против зимния грип. По неизвестни причини един дядо е пропуснат... След месеци идва Ковида и отнася всички. Оцелява само той.. Как и на какви ваксини да вярвам
  • 17 Хаха

    23 2 Отговор
    Още един кандидат за електрически стол! Благодарение на тези дегенерати, Европа, скоро ще върне смъртното наказание! Браво!
  • 18 Онзи

    18 2 Отговор
    Един ковид измамник да бъде лиHчуван от народа и другите ще се разбягат като мишки.
  • 19 Гост

    21 2 Отговор
    Какооо.... Голяма част от лекарите и учителити /вкл. съпругата ми/ вече изкараха вируса! Обясни им научно, а не с партийни лозунги, защо и те "трябва" да се ваксинират?! Вие сте престъпници срещу комисионни, како....
  • 20 абг

    18 2 Отговор
    Възрастна овца, ялово блеене има. Минаха се месеци откакто беше разбит мита и разправят под път и над път, че ваксинираните и се заразяват и боледуват и разпространяват вируса, а тя мумията тръгнала да разправя как някой недамгосан щял да зарази друг за, който се грижел.
  • 21 Синът

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Напълни ми душата. Много добре разсъждаваш, реалистично.
  • 22 Тая чума

    16 1 Отговор
    няма ли да спре с лъжите!
  • 23 Верно ли

    12 1 Отговор
    Чета, чета и не я виждам тая "лоша прогноза", ма, Маро. Питали са я жената - отговаряла е. Я ни пусни от "хубавите прогнози" на Витанов, ако обичаш!
  • 24 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Миновач":

    Много идивидуално е за всеки зависи изцяло е клетъчният имунитет на даден човек! Брат ми началото да декември се зарази заедно със жена си! Той го изкара сравнително леко жена му беше по-зле от него. Края на април тази година брат ми отново се зарази този път обаче доста тежко го изкара двустранна пневмония на горни и долно дихателни и доста сгъстена кръв.. До преди месец все още пиеше лекарства заради последсвтията от пневмонията! Жена му от друга страна нямаше никакви симптоми.
  • 25 Ние

    13 1 Отговор
    Ало докторята да се захващате да лекувате хората и да спрете да плачите за пари и да не раздухвате тази световна измама.А тези врачки професори, доценти , математици и тем подобни веднага на гости при бай СТАВРИ .ВРЕМЕ Е ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ ТЕЗИ ДАННИ, КОИТО ГИ ПИШАТ ЗАЩОТО ПРИЛИЧАТ НА МАХЛЕНСКА СТЬКМИСТИКА.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 селтак

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Ми сега ше я пишем борец на първа линия и до към на пролет е изплатила на дечицата по едно джипче!
  • 28 Др .куманов

    0 0 Отговор
    Данчо пенчев ке спре ,,коронавирусо,,той е мое протеже заклевам се
  • 29 Рони

    7 0 Отговор
    Ама що не се скриеш бе, че плашиш гаргите,че то не беше август,то не беше септември и още и още да не изброявам
  • 30 Хо хо хо

    3 0 Отговор
    Ревпираторните вируси се лекуват мн.левно като блокираш рецепторите на клетките чрез които те се захващат.
    Ама трябва да си умен а не бунак завършил МУ.Там на нищо не та учат тез плехари
  • 31 НЕджендър

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ...всеки има право да избира и каква ваксина...
    Всеки има право да избере с каква "ваксина", а не дали да се "ваксинира"!? Преди няколко десетилетия са казвали на едни хора, че ги водят "на баня"... в която е нямало душове и вода... Е, сега е абсолютно същото... Само думата е друга... Мислете!!!
  • 32 Какъв анализ

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "МЕЧО ПУХ":

    бе смешник...!? Анализ се прави от независима гледна точка, а не от промити социалистически немозъци...на които само ГЕРБ им се привижда
  • 33 Варненец

    4 0 Отговор
    Епа нема да си бия некакви препарати, колкото и простафесори да ми изкарате.
  • 34 незнайко

    1 0 Отговор
    Точно защото не могат да се спрат затова ни РЪСЯТ С ТЯХ !!!
  • 35 шопо

    0 0 Отговор
    Добре де ,а с трипера какво стана!?
  • 36 Иванов

    0 0 Отговор
    Ха да видим сега да ли ваксините ще помогнат или това е една голяма търговска реклама. Аз съм ваксиниран с две игли на пфайзер или ще
    трябва да се пазя като преди.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове