Last news in Fakti

22 Август, 2021 10:55 3 437 34

Таван от 100 000 евро на субсидиите би засегнал 705 фермери

  • земеделци-
  • субсидии-
  • фермери

Това показа доклад на земеделското министерство

Таван от 100 000 евро на субсидиите би засегнал 705 фермери - 1
Снимка: БГНЕС

Само 705 фермери ще бъдат засегнати, ако България реши да въведе таван от 100 хиляди евро на субсидиите през следващия програмен период, сочи анализ на земеделското министерство.

Той е на базата на данни от 2019-та година, а все още не е решено дали и какъв таван ще бъде наложен у нас.

Идеята да се сложи горна граница на субсидията, която земеделците могат да получават, се основава на желанието да се осигурят повече средства за дребните фермери за сметка на ограничаване на парите, които се плащат на най едрите.

От анализа на агроведомството става ясно, че ако България въведе таван от сто хиляди евро, земеделските производители, които няма да попаднат в неговия обхват, са близо 60 хиляди. За 2019 г. те са взели над 66 процента от общата сума на директните плащания.

Тези, които биха попаднали в корекцията, са 705 стопани, които преди две години са получили една трета от всички субсидии.

Земеделското министерство работи върху няколко различни варианта за разпределяне на субсидиите, за които обаче са нужни още по-детайлни анализи за ефекта, който ще се постигне с тях българското земеделие.

Засега налагането на таван не е взето като окончателно решение.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    45 0 Отговор
    не им се полагат повече , и със сибсидии хляба 1,20 , карат джипове за по 300000 хиляси .

    Коментиран от #9

  • 2 айде

    22 2 Отговор
    троловете на герб и итн да обвинят радев и служебното правителство за това ДОБРО намерение

    Коментиран от #8

  • 3 Зърнаря

    29 1 Отговор
    Ех ей сега си е.ало ма.ата, как ще купувам всяка година нова кола
  • 4 То се вижда от 100км. , едни 1000

    36 0 Отговор
    едри повечето свързани с партията ''земедлци'', са се нагушили с евросредства точат си ги, връщат ресто към София,това е отговора на въпроса защо куца земеделието, то освен зърнари няма други . Селата, защо мислите, че се обезлюдиха . Да го приемат по бързо този закон и да се види кои са истинските в бранша
  • 5 Jordo

    24 0 Отговор
    Какви анализи, неграмотници - анализатори. Практиката е отдавна утвърдена в много държави на европейския съюз. Дори и на добросъвестните съседи Гърци им я въведоха и днес виждаме малки стопанства обединени в кооперативи, не тлъст шопар земевладелец дето на WC-то му трябва тръба ф200. Истината е че субсидия трябва да се дава на реално произведена и измерена продукция а не анжлок както е в момента. Трябва да бъде въведен и законен минимум рента на декар а не както е към момента реалните собственици да бъдат изнудвани с бутафорни цени от арендаторите.
  • 6 ЧИТАТЕЛ

    25 2 Отговор
    ЕЛАТЕ НА СЕЛО ДА ГИ ВИДИТЕ "ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ"НАПРАВИХА ГИ МИЛИОНЕРИ,ГОРИВОТО ЗА ТЯХ ОТ ДЪРЖАВАТА Е БЕЗ АКЦИЗ,ПОЛУЧАВАТ ПО 28 ЛВ СУБСИДИЯ НА ДЕКАР А НАЙ ДРЕБНИЯТ ОТ ТЯХ Е ПОНЕ С 3000 ДЕКАРА А НАЙ ЕДРИЯ 100 000 И ПОВЕЧЕ.ПРИ ЛОША ГОДИНА ДЪРЖАВАТА ГИ ПОДПОМАГА И ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ.ВСИЧКИ ВКУПОМ ИМАТ ПО НЯКОЛКО МЕЗОНЕНА,НЯЙКОЙ ПО-ОКУМУШ СИ КУПИХА ФАЛИРАЛИ ХОТЕЛЧЕТА ПО ЧЕРНОМОРИЕТО И СИ ГИ ПРЕВЪРНАХА В ЖИЛИЩА.НЯМА МАСТО ПО ЗЕМНОТО КЪЛБО КЪДЕТО ДА НЕ СА ХОДИЛИ.
  • 7 Абе хора що се заблуждавате

    15 0 Отговор
    Това ще е като ограничаването да не се обработват повече от n на брой дка.земи. Тогава си правят малки подфирми и пак гледат толкова дка земя. Сега същото- ще се сметне мазния земеделец и ще си направи дъщерни фирми с роднини, близки , приятели и т.н. и пак ще обират парите само че през няколко фирми. Единствено това да не се случи е да има НЯКОЙ който да разглежда в какви взаимоотношения са дъщерните фирми с фирмятя майка...КОЙ ще извършва този контрол.....? Иначе добра идея но без текущ ,последващ и пряк НЕЗАВИСИМ контрол мазнярите пак ще се чудят какво да правят с парите си понеже са повече от умствените им възможности и интелект
  • 8 Айде и ти сега

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "айде":

    И как ще им попречат да "разбият" фирмата на 5-6 по-малки и да си продължат по същия начин?
  • 9 Да им се спрат веднага

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Какви субсидии на милионери?......
  • 10 Заграбиха

    17 0 Отговор
    милиарди , които не инвестираха в измислени ферми , а си напазаруваха имения , вили , яхти , джипове , лимузини и какво ли не още ! Без да им мигне окото , че парите са от данъците на трудещите се данъкоплатци ! Ревизия до лев !
  • 11 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    18 0 Отговор
    Ще е хубаво да има такова ограничение от 100 000 евро годишно. Но само на едно физическо лице/семейство/мъж+жена+деца/. Но си мисля, че едрите мошеници и мошениците депутати и адвокати, ще намерят начин да го заобиколят. Ще си разделят едрата ферма на 100 малки юридически лица. И юридическите лица ще взимат 100 субсидии по 100 000 евро вместо една субсидия от 10 000 000 евро.
  • 12 да ама

    17 0 Отговор
    в последните години "земеделието" е най-доходният бизнес за практикуващите го, а същевременно пазаруваме само вносни плодове и зеленчуци и плащаме най-скъпата храна в Европа. Така че, за нещо което е печелившо не е необходима никаква субсидия - 0 лева и земеделието бързо ще се изчисти от мутрите !
  • 13 Чичо

    8 0 Отговор
    Просто трябва да има таван за кол.обработваема земя.
  • 14 Завистници

    7 3 Отговор
    Продадох ти си земята за 60лв на дк сега ревете никой не е виновен че сте проСти

    Коментиран от #16

  • 15 оня с коня

    5 3 Отговор
    Не става ясно от Статията за КОИ СУБСИДИИ става дума а това вероятно е така,защото на самото министерство не му е ясно.Земед. Субсидии се състоят от 2 Компонента:Евросубсидия и Национална/Държавна / субсидия,като общият им Сбор е приблизително около 30 лв/дка.И затова е и въпросът ми- На коя от Двете субсидии се слага таван,или и на двете общо?Моят Арендатор и още 3-ма като него в Региона гледа 15 Хил. дка,Останалите - горе долу също по толкова.Ако общата му Субсидия е 15хил. 30лв .= 450хил,то Таванът от 100хил.Евро или 200хил. лв би го отрязал със 250хил.лв.А КАК ше се отрази на Хората поверили земята си за Обработка?Ами просто е - ЩЕ БЪДАТ ОРЯЗАНИ Рентите им!Какво ще е положението обаче в Съседния Регион,където Арендаторът там/Лично го познавам/ гледа 85 хил.Декара и с КОЛКО ще бъдат орязани пък неговите Арендодатели?И е изнесено като факт,че 705 фермери вземат около 66% от общата сума субсидии.,което пък значи,че 66% от Субсидиите,което на практика значи,че СЪЩО 66% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ЗАСЕГНАТО от подобно решение на Министерството на Земеделието,т.е. ЩЕ БЪДАТ ОРЯЗАНИ РЕНТИТЕ ИМ в много по-голям размер отколкото при Арендатори като моя,обработващи само 15 хил.И всичко това - при непрекъснато разтящите цени на Стоки и Услуги...Е питам аз - Възможно ли е това Правителство да съществува и ДЕН,ако предприеме подобна стъпка?Ами тия хора си нямат на Идея как Цялото Министерство ще бъде блокирано от Тежка С.Стопанска техника и как София ще почне да се пу

    Коментиран от #23, #25

  • 16 ЧИТАТЕЛ

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Завистници":

    НИКОЙ НЕ ПРОДАЛ ЗЕМЯТА СИ НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ,В МОМЕНТА ДЕКАР ЗЕМЯ Е 2500 ЛВ.ХОРАТА СИ ОТДАВАТ ЗЕМЯТА ПОД АРЕНДА И ПОЛУЧАВАТ В НАЙ-ДОБРИЯТ СЛУЧАЙ ПО 50 ЛЕВА НА ДЕКАР.САМО В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ ПЛАЩАТ РЕАЛНО ЗАЩОТО НЕ ГОНЯТ МАКСИМАЛНА ПЕЧАЛБА И НЕ ИСКАТ ДА КАРАТ ЯХТИ.

    Коментиран от #18

  • 17 оня с коня

    3 8 Отговор
    ...ще почне да се пука по шевовете от придошлите разгневени хора от всички краища на БГ за да изметат цялата тая управляваща в момента Пасмина ВОГЛАВЕ С ПРЕЗИДЕНТА ИМ!!!
  • 18 оня с коня

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "ЧИТАТЕЛ":

    Случайно прочетох поста ти и ще те поправя Категорично:Рентата в Региона където е и Земята ми/Тутракан- Главеница е еднаква във всички Земед. Кооперации,т.е. изплащат 90/ДЕВЕТДЕСЕТ/ЛВ/ДКА.,А НЕ 50 КАКТО КАЗВАШ.Лично аз съм При Арендатор който се води ЕТ и съм с 4-годишни договори- също 90лв.

    Коментиран от #19, #34

  • 19 ЧИТАТЕЛ

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    БРАВО,ЗНАЧИ ИМА ОСТАНАЛИ ЧОВЕЦИ.САМО СЕ ЧУДЯ ДРУГИТЕ АРЕНДАТОРИ В РАЬОНА КАК СА ГО ОСТАВИЛИ НА СПОКОЙСТВИЕ ДА СИ РАЗВИВА БИЗНЕСА?

    Коментиран от #20

  • 20 оня с коня

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЧИТАТЕЛ":

    Май не ме разбираш правилно:ВСИЧКИ Арендатори в Региона дават еднакво - по 90лв!Преди 3 години имаше "инцидент" и една от Кооперациите се надигна на 100лв/дка,което моментално предизвика Преливане на Собственици на земя от съседните кооперации.Явно е имало след това "Сериозен разговор" между Арендаторите и още от следващата година въпросната кооперация падна на 90лв като останалите.

    Коментиран от #24

  • 21 Харалампи

    7 0 Отговор
    Най-сетне нещо разумно,да вземат да наложат и ограничения за площите, които може да отглежда един земеделец,както е в Западна Европа.
  • 22 Тото прогноза

    2 0 Отговор
    Тото пункт във Варна има до хотел Лондон.
  • 23 Ясно

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Всичко ти е ясно не се прави на ущипан-б-т
  • 24 Картел

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Така се казва
  • 25 стоян

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    до 15 ком -Е как се сети че ще ти намалят рентата -а не се сети че вместо да работи 12000 декара ще работи 6000 дк а останалите 6000 ще ги работи друг и така земеделците ще станат два пъти повече с по голяма конкуренция и по големи ренти

    Коментиран от #27

  • 26 Пфу

    2 0 Отговор
    Вземат субсидия 28лв на декар, а плащат по 10-12 лв рента....
  • 27 оня с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    Имаш ли хабер как се става "Земеделец",или си мислиш че ей-така - сънува Едикой си че от Безработен става Земеделец и на сутринта тръгва да го реализира?А КОЙ И В МОМЕНТА е спрял някой да стане такъв?А известно ли ти е какъв АВТОПАРК от Земед. техника е необходим и колко струва?А ще отида ли аз със Земята си при някакъв Новопръкнал се Аджамия който няма и Грам Реноме в Бранша и ще се доверя ли на обещанията му че ще ми плаща "Царски"?А знаеш ли че Субсидиите изплащани на Декар площ в Държавите от Шенген са В ПЪТИ ПО-ВИСОКИ от Нашите,в Румъния и т.н.?Нащо министерство обаче тръгнало да ги намалява... И следва логичния въпрос:ЗАЩО Големите арендатори вземат такава Част от Субсидиите?Ами защото обработват МНОГО ДЕКАРИ,което значи че МНОГО ХОРА притежаващи земя са им гласували Доверие като са им яповерили за обработка и СА ДОВОЛНИ от получаваните ренти!И пак повтарям:В момента няма НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ всеки който желае да стане Земеделец и да си получава същите Субсидии както по-едрите Арендатори!

    Коментиран от #31

  • 28 Деймос

    2 0 Отговор
    Още надолу със субсидиите ! Да кажем 70 000 евро !
  • 29 Земеделски присвоител

    4 0 Отговор
    Нормално е всичко това да се случи някога..... Но по важното е да се забрани изнасяне на непреработена земеделска продукция . Така ще се отворят нови работни места, няма да ни изкупят реколтата на мига , а и ЗП няма да имат интерес да обработват хиляди декари със зърно , защото ще трябва да ги складират известно време, а те нямат необходимите бази.
  • 30 Иванов

    1 0 Отговор
    Еми не е лошо да се засегнат малко земеделци. Те се пооляха малко- всяка година нов ленд крузър , а иначе няма пари за рента, за заплати , за нови трактори. Ай бегай с тия селски номера.
  • 31 Иванов

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    Ми като е толкова трудно, отказвай се и се хващай тракторист на заплата , при некой твой колега, да видиш тогава, дали ше ти е по хубаво. Ша ви е.а и номерата
  • 32 Арпаджика

    1 0 Отговор
    На края пак ще минат на колхози и ТКЗС. Ако намалят субсидиите на едрите земевладелц и арендатори, цената на земеделската земя ще падне и така ще могат по-вече хора да се занимават със земеделие, ще се появи средна класа.
  • 33 Българин

    2 0 Отговор
    Крайно време е да го направят, финансово са в супер състояние, доказват го снимките от всички райски кътчета на Земята и хубавите последни модели джипове които те карат. Могат да се справят отлично и без субсидия, която е в пъти по -нужна на дребните им колеги земеделци.
  • 34 До оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    И какво се получава? През 90- те вашите бащи майки, рипаха с два вирнати пръста..
    СДС,СДС, и мантрата Въренете ни земите! Е,като ви ги върнаха направихте дупка в морето.90%ги продадоха пи по 100-200 лв/ дка,а останалите като теб- на аренда.И кое ти е ГОЛЕМИЯ КЯР?Че ти дава 90 лв на декар? При 100 дка са 9 бона на година.Малии,голяма печалба,голямо чудо.А всички сте с маломерни нивици.30-40-,, зорлем 50 дка.Ето такива,лакоми на триците,създадохте зърнарите.С масиви от 500 х дка нагоре.А трима държат над 2,3 милиона. Ежегодно към седем фамилии,се насочва субсидия от над 1,3 милиарда.Германците веднага след Обединението,първият най важен закон който залегна в Конститицията бе за земята.Не може да притежава никой над 10 хиляди декара.Пък ти ако искаш отглеждай жито,грозде,царевица,овошки.Но до 10 х декара.Затова имат и конкурентни продукти,и ма сово средно земеделие.Тук един ми разтяга локуми.Колко е трудно,каква техника искало,и разбиране.Сякаш те орат,брануват,сеят.С една субсидия си е купил трамтори,комбайни,всичко.И през годините само прибира.От субсидиите милиони,и изнася всичкото качествено зърно.Срещу валута.Пак печели милиони.Дива държава,с диви закони.Първо посигуряваш нашия пазар,а остатъка го изнасяй.Така и баба знае: Държавата ти налива милиарди,за да изнасяш житото навън.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове