Last news in Fakti

25 Август, 2021 13:21 1 973 16

Личев: Следващата седмица МС ще приеме решение за забрана на вноса на отпадъци за горене

  • асен личев-
  • околна среда-
  • отпадъци-
  • горене на отпадъци-
  • мосв

По думите на служебния министър на околната среда годишно генерираме около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са отпадъци от характера на смесени отпадъци, като общините имат проблем къде да ги съхраняват

Личев: Следващата седмица МС ще приеме решение за забрана на вноса на отпадъци за горене - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 191212 , каза служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване по темата в Народното събрание.

"Пародоксално е, че един директор, един заместник -министър и един чиновник разрешават вноса, като дават нотификации, но от закона и от регламента, няма възможност министърът да забрани този внос", каза министърът, цитиран от БТА. Той допълни, че си държи думата, целенасочно работи по темата и другата седмица ще има решение на МС.

Предложението е на основание Закона за управление на отпадъците и във връзка с изпълнение на специфичните мерки за управление на отпадъци, заложени в Националния план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г. Отпадъци с този код са неопасни. В повечето случаи са получени при механично третиране на смесени битови отпадъци. Според министър Личев от бизнеса са скочили срещу това, като са казали, че тези отпадъци са им крайно необходими. "Попитах ги, като имаме един милион тона общински отпадъци в наличност в България, девет милиона тона на площадката в Плевен, защо не ги горите, а те отвърнаха, че не са годни за горене", допълни Личев.

Още при встъпването си в длъжност министър Личев каза, че иска да издаде заповед за спиране въобще на вноса на отпадъци в страната, но се оказало, че това е невъзможно заради европейското и националното законодателство. Министърът каза, че към момента 43 общински депа не са закрити, предстои наказателна процедура.

По думите на Личев в годишно генерираме около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са отпадъци от характера на смесени отпадъци, като общините имат проблем къде да ги съхраняват. "Наказателната процедура за горене на отпадъци ще е по-солена от тази за въздуха", каза служебният министър.

Асен Личев посочи, че когато Турция е спряла 11 камиона с отпадъци на границата с България, той е поискал да забрани вноса от Турция, но се е оказало, че няма такова законово основание.

Министърът припомни, че правителството прие Национален план за управление на отпадъците, който дава юридически основания да се предприемат мерки с решение на МС срещу вноса на "най-гадния отпадък - смесеният", защото той не става за горене, а само за депониране.

Направих предложение на премиера да създаде междуведомствена група, която да разработи национална стратегия за адаптация към кръговата икономика, това е и условие за еврофондове. Тази работна група е създадена и в момента работи, каза Личев. По думите му той е дал предложение да се създаде и зелено министерство.

"Трябва да има стратегия, закон за кръгова и зелена икономика, ведомство също, за да се адаптираме и да не останем последни при пренастройката на икономиката", смята Личев.

По думите му трябва да генерираме по-малко отпадъци, а да рециклираме повече отпадъци. Една от целите на този план през 2026 г. е България да достигне 55 процента рециклиране, което ще ни изравни със средния процент на ЕС.

Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова каза, че за последните години вносът на отпадъци се увеличи многократно - на практика 15 пъти за периода 2011 -2017 г. По думите ѝ положението за първите 5 месеца на 2021 г. е още по-трагично, защото внесените отпадъци достигат 163 хиляди тона, докато увеличението 15 пъти е довело до 150 хиляди тона на годишна база. Тревожно е, че 14 431 тона, внесени отпадъци, са опасни такива. "България постепенно се превърна в сметище и на Европа, и на света, държава, в която се внасят огромно количество отпадъци, които не се съхраняват и третират правилно, така че да не застрашават българските граждани", каза Манолова. Според служебния министър, темата, която повдига Манолова, е национален проблем.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 2 Отговор
    Забрана за вноса за горе не отпадъци без сертификат.. Което ще рече, че им лепваме една лепенка на балата и заминава у ТЕЦ-а за горене, а вие дишайте дълбоко и не се чудете защо завесите и ламината у вас пуска черна на катран боя като ги миете..
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    16 0 Отговор
    Абе Буци от години ни пълни със СМЕТТА НА ЕВРОПА ‼️
  • 3 Само така

    14 2 Отговор
    Браво на Личев!
  • 4 закривай

    14 0 Отговор
    България е отходната тръба на света. Не са измислили внос на септични отпадъци, не сме ги приели и тях на целия свят. Оня ден гледам пластмасови опаковки в гетото ма продукти от Австралия?
  • 5 Мосв

    4 7 Отговор
    най слабия и безхарактерен министър в сл.правителство !...човека който не само ,че на уволни мутрите на бившия министер е. димитроф -мафиота , ами и ги остави на воля да грабят от Мосв и екологията! ...премиера Янев къде ли гледа
  • 6 Сър Казъм

    1 1 Отговор
    Бобоците какво ще правят сега?
    Как държава мачка малките честни предприемачи.
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    11 0 Отговор
    „Началото на вноса на италианския мафиотски отпадък не е бил през 2018 г., а е започнал още много по-рано – през 2016 г., с разрешението на Министерството на околната среда експериментално да се изгаря този отпадък“, каза Личев.

    „От тогава се е знаело и е било планирано, че някой ще получи нотификация да внесе такъв отпадък,“ каза той.

    Вносът на италиански боклук попадна под светлината на прожекторите през 2019 г., когато в Италия бяха задържани 17 вагона боклук, които според медиите е трябвало да стигнат до България
  • 8 Киро Жарта

    8 0 Отговор
    Това с боклуците го измисли ТИКВУНЬ 🎃🇱🇷
  • 9 Българка

    10 0 Отговор
    Да приемат закон в НС за забрана на вноса на отпадъци. Вече 3-ти месец разхождат в НС служебните митистри, а не е приет нито един закон или поправка!

    Коментиран от #12

  • 10 Крайно време беше да се забрани вноса

    9 0 Отговор
    На Отпадаци за горене!!! Мафиотска схема, цяла Европа разбра за тези Схеми, Ревизоро и Борисов натрупах а яко Пачки!!
  • 11 Българин

    2 1 Отговор
    Това е добра новина. Значи ще е противозаконно твоят шеф Янев да внася 70 афганистанци, а?
  • 12 Аватар

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Искането ви трябва да е адресирано до парламента.Те са законодателната власт.
  • 13 235

    3 0 Отговор
    Чак сега към края си служебното правителство щяла да вземе решение / дали и ще го вземе / за да спре вноса на отпадъци за горене. А ние ще плащаме и ековинетките на колите. Защо не спрете г-да от Министерският съвет и тази глупост.
  • 14 ето ви начин

    1 0 Отговор
    Ако отпадъците не отговарят по съдържание, може да им отнемете разрешителните за дейности с отпадъци.

    Коментиран от #15

  • 15 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ето ви начин":

    Или пък променете класификацията и ги накарайте пак да се лицензират.
  • 16 Отпадаци внасяха Отпадаци но натрупаха

    1 0 Отговор
    Много Милиони!! Отпадаци с много Милиони в Овшорни те сметки!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове