Last news in Fakti

26 Август, 2021 11:07 1 314 10

Дебати в пленарна зала по актуализацията на бюджета на Здравната каса

  • бюджет-
  • здравна каса

ГЕРБ - СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото е „неиздържана“

Дебати в пленарна зала по актуализацията на бюджета на Здравната каса - 1

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова депутатите да гласуват бързо актуализацията на бюджета, за да се осигурят пари за посрещане на четвъртата вълна от Covid-19. „От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва“, каза министърът.

„Има такъв народ“ настоява в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за Covid добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения. Необходимата сума е един милион лева, обясни д-р Ивайло Христов от партията. „Получава се един парадокс - помощник фармацевтите от болничните аптеки, които са специалисти по здравни грижи, имат право по смисъла на член пет и получават допълнително възнаграждение в размер на 360 лева, а техните ръководители - не“, каза той. ГЕРБ - СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото е „неиздържана“, заяви д-р Даниела Дариткова.

По думите ѝ заложените над 105 милиона лева допълнителни приходи от здравно-осигурителни плащания не са мотивирани. Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според който се очакват 91 милиона лева допълнително. „Но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и в действащите текстове на закона за бюджета на НЗОК има правна възможност Надзорният съвет да разпределя тези средства по свое усмотрение в зависимост от това какви са изпълненията по отделните пера, но само за здравно осигурителни плащания“, каза Дариткова. Тя разкритикува и логиката на осигуряване на пари за ваксини, както и бавния процес по ваксиниране срещу Covid-19. В предложената актуализация на бюджета не са осигурени средства за училищата в условия на Covid-19, заяви Георги Михайлов от „БСП за България“.

Депутатът остро разкритикува липсата на яснота около началото на учебната година, както от страна на организацията ѝ, така и от финансовата ѝ обезпеченост в сферата на здравеопазването. „Само през пролетта на тази година на ученик са изразходвани, и то от бюджетите на училищата, средно по 25 лева на ученик. Представете си каква сума представлява това за държавата в момента – около 25 милиона лева“, каза Георги Михайлов.

Начинът, по който ще се разпределят парите от Здравната каса, е новата „джипка“, заяви Хасан Адемов от ДПС. В актуализацията се залагат 120 милиона лева допълнително, предназначени за посрещане на Covid кризата и здравни услуги, които могат да бъдат разпределени с решение на Надзорния съвет на касата. „Ние всички бяхме против това „джипката“ да разпределя разходите. Сега определяме нова „джипка“ – Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, само че тази „джипка“ вече е с девет места. Трябва ли на девет човека, от които 4-ма представители на държавата, да им дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева“, каза Хасан Адемов. Броят на хоспитализираните с коронавирус ще бъде около 10% от заболелите и в новата вълна, прогнозира д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“. „Ние няма да имаме адекватното намаляване на хоспитализациите, интензивното отделение и смъртността, именно защото ваксинационното покритие е много ниско. По мотивирането на актуализацията и справянето то е наложително да се дефинира конкретна активност, която да бъде финансирана“, каза той.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    6 1 Отговор
    Щом е за фалшивата пандемия, ще се разберат. Ако все пак не го направят, сигурно ще наблюдаваме рязко понижение на "заболяваемостта".
  • 2 Кажба Ковид

    8 1 Отговор
    Голямото плюскане от най-големите слуги на глобалистите - фармамафиотите и докторчетата, тепърва предстои.
  • 3 4343

    7 0 Отговор
    Какви пари още за ЗК? Лекарите отказват да лекуват пациенти под различен предлог. Даже да е за неотложно лечение, в болницата му оказват само първа помощ, без изобщо да се изпрати и прегледа от специалист. Изпращат човек вкъщи, да развие усложнение и да умре в болки.
  • 4 Оставка

    3 1 Отговор
    Абсолютно предизборно плещене. А този злобен, комплексиран дебил натискащ се за здравен министър. Той дори не е лекар. Увиснал злобен нос.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Цанковю

    8 3 Отговор
    И какво като са първи ГЕРБ какво значи това? Следващия път вместо 60 депутата ще имат 65-68? И този път ще посегнат да управляват :) ? ГЕРБ са бита карта, станаха ДПС-2; никой не ги ще нито хората, нито партиите. ББ да си ходи на село и да разпуска тая пасмина. Радев да прави партия и да се захващаме да оправяме съсипаната ни от ГЕРБ държава
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПУТИН

    2 0 Отговор
    НЕ СЕ УМИРАЛО ОТ КОВИД , А С КОВИД? ТОГАВА ВСИЧКИ 18600 СА СИ УМРЕЛИ ОТ ЕСТЕСТВЕНА СМЪРТ, ЗАЩО СА ИМ 120 МИЛИОНА ДА СЕ БОРЯТ С НЕЩО КОЕТО ГО НЯМА?
  • 10 Българин

    3 0 Отговор
    Какво правите г-н министърът на здравеопазването д-р Кацаров относно спазването на противоепидемичните мерки,относно носенето на маски на закрито.Това е и ваша заповед на МЗ?

    Защо гледате безучастно как в Парламента всички депутати нарушават тази заповед без изключение?

    Как искате ние да спазваме заповедта на министъра на МЗ?

    Очакваме да сигнализирате РЗИ София да отиде в Парламента и да ги санкционира и да ги накара да носят маски на закрито.Това не е демокрация.

    Ние избирателите следим внимателно държанието на всеки депутат и ще го санкционираме при следващите избори.

    Видяхте добре какъв ни беше отговорът на вашите лъжи към народа български с 37,09% гласуващи избиратели от 6 578 716 имащи право на глас.Рейтингът на вашия Парламент все още е"0"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове