2 Септември, 2021 08:02 15 604 39

Половината камери на КАТ са слепи

  • камера-
  • кат-
  • тринога

Камерата записва всяко преминаващо превозно средство

Половината камери на КАТ са слепи - 1
Снимка: БГНЕС

Близо половината от наличните камери на КАТ са слепи за нарушения на пътя. Причината е, че са извън строя, а ремонтът им се извършва бавно, пише „Телеграф“.

Най-много повреди има по 24-те стационарни камери. С различни технически проблеми са и мобилните устройства, които издишат главно софтуерно, но има и няколко счупени, а резервни части за тях все още не са доставени.

В неособено добро състояние са и мобилните камери, които дебнат шофьорите за превишена скорост от патрулките на КАТ. В сградата на националната полиция са складирани демонтирани от патрулките камери, които чакат за ремонт и на практика не се използват.

Над 150 от камерите обаче са на пътя и всеки ден дебнат за нарушители с тях. Катаджиите все повече използват унгарските и руските триноги, които са и най-ефективни. За разлика от останалите устройства за контрол на скоростта тези камери могат без проблем да снимат джигити в тъмната част на денонощието, както и при недобри метеорологически условия, включително и мъгла.

Най-уязвими си 24-те стационарни устройства, които са заложени в кутии по родните пътища. Те често биват атакувани от вандали или са обект на агресия от страна на глобени заради висока скорост джигити. Обикновено пръскат визьора им със спрей или директно стрелят в тях с въздушна пушка. Има случаи на удари с чук, камък, а една край Бургас осъмна със забита в нея кирка. Последната увредена камера от този тип е в участъка с концентрация на катастрофи по главния път София – Варна на разклона за лясковското село Джулюница. Камерата бе уцелена с въздушна пушка и пропусна да снима джигити през по-голямата част от летния сезон.

Най-много бой са отнесли 15-те стационарни камери на „Сименс“, които са първите у нас и работят от 2009 година. Пълното им име е „Видеорадарна система Sitraffic ERS 400. По принцип имат възможностите да засичат и денем, и нощем и двете посоки на движение, но на тъмно ефективността им е доста слаба, показва практиката през годините. Те измерват скоростта на принципа на Доплеровия ефект, т. е. непрекъснато се излъчва сигнал с известна честота, а той бива прихващан от радардетекторите в автомобилите. Освен това заснемат повече от един автомобил в зоната за обработка на данните за скоростта, а софтуерът им не позволява еднозначно определяне кой е нарушителят. Затова и голяма част от снимките им са брак. Другите стационарки са 8 на брой и са швейцарско производство. Официалното им име е MultaRadar SD580 и са на пътя от 2014 г.

Системата следи до четири пътни ленти в едната посока и може ясно да определи в коя лента се движи превозното средство, което нарушава ограничението на скоростта. При условие обаче, че автомобилът не е ясно позициониран в някоя лента в момента на измерването или маркировката липсва, системата показва междинно положение. Радарният сензор работи също според принципа на Доплер. Този тип устройства от КАТ поставят предимно на двулентови шосета около отбивки за отдих и бензиностанции.

Единствената у нас Стационарна видеорадарна система SENSYS SSS Droplet RS240 е монтирана в София на бул. „Цариградско шосе“ и от години е добре известна на всички жители на столицата. През 2011 година камерата бе взривена от недоволен шофьор. Причината е, че системата е доста ефективна, прави добри снимки и вечерно време. Тя вече над 10 години принуждава шофьорите да намалят скоростта от 80 км/ч до 50 км/ч, преди да стигнат на кръстовището на Орлов мост и благодарение на нея значително намаляха катастрофите в този район. Радарът ѝ следи няколко пътни ленти едновременно на разстояние до 150 м в дълбочина. Скоростта се определя на база на Доплеров ефект.

Другата единствена по рода си у нас е камерата за средна скорост „3М“, която е британско производство. Тя работи на принципа за заснемане на автомобил на 2 контролни точки и изчислява средната му скорост на движение. Разположена е във втория тунел на магистрала „Струма“. Системата бе въведена през 2015 година, но почти 5 години не работеше заради проблеми с поддръжката. От КАТ имат желание да закупят още една такава за магистрала „Тракия“ при тунела „Траянови врата“. Този тип устройства освен изчисление на средна скорост могат да отчитат дали има винетка, ТОЛ такса и наличие на „Гражданска отговорност“.

Най-много на брой са мобилните камери ТFR1-M. Те са българско производство и са въведени масово през 2012 година. Монтирани са в патрулките на КАТ, извън тези от модел КИА, тъй като ъгълът на панорамното им стъкло не позволява. Като ефективност за скорост не дават оптимални резултати, но могат да заснемат и други нарушения като неправилно изпреварване, отнемане на предимство и движение в аварийна лента на магистрала.

В последно време тези камери често се ползват в комбина с т.нар. триноги. Името им идва от това, че са поставени върху триножник. Първите от тях са унгарско производство и са много добри като характеристики. Името им е ARH CAM S1 и работят на лазерен принцип, което ги прави невидими за обикновените радардетектори. Камерата записва всяко преминаващо превозно средство, регистрира неговата скорост и номер, обработва информацията и я праща автоматично в централна база данни, където се издава моментално електронен фиш. Има възможност да регистрира и други нарушения освен превишена скорост. Най-новото оръжие на КАТ са руските „Кондор-М“. Те за щастие на джигитите работят на Доплеровия принцип и могат да бъдат улавяни от детектори, но пък имат много други скрити сили. Локализират и снимат до 16 автомобила едновременно във всички ленти в двете посоки. От тях за момента няма данни за повредени и извадени извън строя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    63 13 Отговор
    С една банкнота и катаджиите ослепяват.

    Коментиран от #23, #26

  • 2 Иво

    23 31 Отговор
    Не камери а единствено тежки санкции могат да дисциплинират нарушителите.Докато има начин да се измисли нещо броя на жертвите по пътищата непрекъснато ще нараства.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 С този президент

    19 42 Отговор
    скоро и униформи и автомобили ще липсват.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Но пък

    18 22 Отговор

    До коментар #4 от "С този президент":

    може и полицията да гони нарушителите с Грипен-и...
  • 7 ПКП Я

    36 10 Отговор

    До коментар #4 от "С този президент":

    Герберчето крадливо се изходи по въпроса!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РАДЕВ, КВО СТАВА

    9 29 Отговор
    НЕЩО ПАК СЕ ДЪНИШ.....ТВОЙТО ПРОТЕЖЕ РАШКОВ, СПРЯ ДА ГОВОРИ ЗА ПОДСЛУШВАНИЯТА, АМА СПРЯ И ДА МИСЛИ ЗА...ПОЛИЦИЯТА

    Коментиран от #14

  • 10 РАШКОВ....ДАМАДЖАНАТА

    18 16 Отговор
    КВО СТАНА С ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ ОТ БАЦО...А С ПОДСЛУШВАНИЯТА.......

    Коментиран от #12

  • 11 надарена кака

    21 4 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки! Аз си карам колата и не ме интересува кои камери са слепи,кои са с очила и кои виждат добре.
  • 12 Нищо

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "РАШКОВ....ДАМАДЖАНАТА":

    ... идват на бял кон!!!! Докато обществото не се осъзнае нищо няма да направим!!! Следователно трябва да работим за осъзнаване на обществото. И най-напред трябва да го научим да разпознава кой защитава неговите интереси и кой използва властта за лично облагодетелстване!!!! Но това ще е дълъг и продължителен път!!! Но ние не бързаме!!! Времето е пред нас!!!!
  • 13 Q2z

    31 1 Отговор
    Скрил колата и си седи в нея, изкарал треногата скрита в тревата .
    Иначе е двоино платно и се залъгваш и хоп 100 лв.
  • 14 Да бе верно

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    ДА ВИКАМЕ ТОЛУПА ОТ БАНКЯ !!!
  • 15 волан

    32 8 Отговор
    Тя и руската ваксина "Спутник" е най-ефективна, но нашите тъпаци не я внасят и после шумят защо българите слабо се ваксинирали. Ами защото няма качествен продукт,затова!
  • 16 Да хе

    3 3 Отговор
    ги и оправят дано!
  • 17 оня с коня

    2 12 Отговор
    Пред Антирадара ми ВСИЧКИ Камери ослепяват без изключение
  • 18 Браво

    15 1 Отговор
    едно от безполезните неща за хората по малко! По малко рекет!
  • 19 жалка работа

    6 7 Отговор
    Не че не правя нарушения, ама и КАТ явно не работят. Няма ги в градовете полицаите, а камерите леш. Българските явно не доставят резервни части от Китай заради пандемията, а супер високотехнологичните английски струват скъпо за софтуерна поддръжка, предполагам, заради некадърен индийски софтуер. За сийменс няма какво да се каже, всичко тяхно е боклук и съм сигурен че пак са давали подкупи за да им купят боклуците. А руските толкова и вършат работа.
  • 20 Някой

    9 6 Отговор
    Това е работа на Рашков и трябва незабавно да се задейства,а не да гони михаля!
  • 21 Някой

    40 0 Отговор
    Джигитите са оборудвани с модерни антирадари и никоя камера не ги лови.
    Сметката се плажа от бай Цървул, който при някое безумно ограничение 40, 50 или 60 преминава с 10-15 км/ч повече.
    Катаджиите поставят камерите точно на такива места, където няма никаква логика да се сложи ограничение, като на входа на Пловдив - ограничение 30.
  • 22 еш па тоа

    42 0 Отговор
    Друг е въпроса ,че повечето ограничителни знаци са поставени не на опасни места,а на места на които водача лесно попада в капана.И точно там се крият фотографите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Авей

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    как я даваш банкнотата кото те снимат?
  • 27 Ел Коменданте

    5 5 Отговор
    ​Време е за демонтиране на настоящото статукво и ВЪЗРАЖДАНЕ и развитие на България , единствено в посока - национални интереси, а не чужди!
  • 28 Бивш левскар

    10 0 Отговор
    Кой е по опасен - този който кара със 70 при ограничение 60 на еднопосочен път, или този който кара със 180? Щото галфоните пазят едни и същи знаци "хранилки", които са хранили и бащите им.
  • 29 МноУ си зле ва бате...!!!

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нека снимат":

    Да сваляш номер...,да изчукваш...,да заличаваш цифри...-първобитна работа...!Я виж в тубата,как ги правят руснаците...!Хитро и интелигентно...!Лепват едно прозрачно фолио върху номера и камерата не го лови...!Чисто и просто- като ТИ самият-след баня...😉😝😛!!!

    Коментиран от #32

  • 30 Освен да кажа...

    4 0 Отговор
    ...- добра новина...😉?!
  • 31 Жан Клод ( с двата ножа)

    9 0 Отговор
    Повече камери.... повече жертви и катастрофи що така?
  • 32 Това важи

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "МноУ си зле ва бате...!!!":

    само при камери със светкавица! Иначе не върши никаква работа!
  • 33 Шофьор

    3 0 Отговор
    А другата камера за средна скорост... Що не я обявявате? М/у разклона за Хисаря и този за Церетелево на пътя Карлово - Пловдив.
  • 34 Майора

    9 0 Отговор
    Ох този КАТ. Закостеняла, морално остаряла, шуробаджанашка и тотално неработеща структура. Крепи се единствено на камерите, регистрациите на автомобили и ПТП-та. Нищо по превенция на пътя. Знаят си само камерите и статистиката от тях и ПТП-тата. Относно ремонта на камерите - пътя за ремонта е толкова тромав, че докато ги ремонтират - те ще са морално остарели.
  • 35 Да бе, верваме ви

    6 0 Отговор
    Колко сме зле!!! Затова друсарчетата се дрифтят по цяла нощ в Плд. и не ни оставят да спим, така ли? Това ли е извинението на мързеливите ни катаджии с дебели шкембета.
  • 36 мамун

    5 0 Отговор
    Цяла българия сте слепи от 30 години
    голям напредък мафия,корупция,немотия и простотия
    браво на бай Ви Тодор
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 PlimP

    1 0 Отговор
    лошото е че двуногите камери са слепи
  • 39 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    ХУБАВИ НОВИНИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове